Boekverslag : Ronald Giphart - De Voorzitter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1370 woorden.

Beschrijvingsopdracht

Titelbeschrijving


Ronald Giphart, De voorzitter, Amsterdam 1999(eerste druk)Motivatie boekkeuze


Ik heb dit boek gekozen voor mijn leesverslag omdat ik wel eens iets van Ronald Giphart wilde lezen, ik heb namelijk nog geen enkel boek van hem gelezen. Dus toen ik in de mediatheek bij zijn boeken aan het kijken was viel dit boek wel op door de kaft en toen ik zag dat het over een voorzitter van een voetbalclub ging was mijn keuze gemaakt.Samenvatting

De hoofdpersoon van dit boek is Epi Brons, hij is voorzitter van voetbalclub Bandstad ’83 en ook nog eigenaar van Intertegel. Epi houdt van macht, bordelen, oplichting, illegale geldtransacties en afpersing. Het verhaal speelde zich enkele jaren geleden af in het plaatsje Bandstad.

Het gaat niet zo goed met zijn zaken, Intertegel dreigt failliet te gaan omdat de concurrent Eurotegel alles probeert op te kopen en met Bandstad ’83 gaat het nog slechter, ze dreigen te degraderen uit de eredivisie. Maar hier weet Epi wel wat op, hij haalt voetballegende Johan Cruijff voor de functie van trainer naar zijn club. Deze heeft hier in het begin niet veel zin, maar nadat Epi hem met de hulp van z’n zakenvrienden zo’n schandalig hoog salaris aanbiedt besluit hij toch te komen.

Hij denkt dat als hij overal maar geld in blijft pompen komt het vanzelf wel goed, maar dit blijkt niet zo te werken. Want zijn dochter Christie is psychotische, zijn zoon Thomas verzet zich zwaar tegen zijn op macht geilende vader en kiest voor een literaire carrière en zijn vrouw doet het met één van zijn buitenlandse sterspelers. Wanneer hij zijn vrouw haar affaire ontdekt gaat hij door het lint en slaat hij haar. Doordat hij dit deed wordt Bronko, zijn schoonvader, belangrijk zakenpartner en vriend, hartstikke boos op hem en probeert hij hem op alle mogelijke manieren tegen te werken. Het wordt op deze manier steeds erger, de FIOD zit hem op de hielen en zijn zakenvrienden laten hem ook nog eens in de steek en uiteindelijk wordt hij opgepakt voor 48 misdrijven opgepakt.

Wanneer hij op borgtocht vrijkomt ziet hij het niet meer zitten en pleegt zelfmoord door zich te verdrinken in de zee.Korte persoonlijke reactie


De voorzitter is een zeer boeiend boek, ik las het in een mum van tijd uit omdat ik niet kon stoppen en echt wilde weten wat er zou gaan gebeuren. Het is een beetje een humoristisch boek omdat Epi is vaak zo sarcastisch is. Verder is het heel mooi en prettig geschreven waardoor het lezen veel gemakkelijker gaat.

Het is totaal niet herkenbaar en ik denk niet dat er zo iemand als Epi bestaat, er zijn zat personen die op sommige punten hetzelfde zijn als hij maar als er iemand bestaat als Epi dan is het toch wel de meest arrogante en vervelendste man op deze aardbol.

Verder is het boek heel origineel. Ik heb nog nooit een verhaal gelezen dat over zo’n soort man ging en ook heb ik nog nooit een boek gelezen met zoveel bijtende opmerkingen en ik moet zeggen dat beviel me wel.

Verdiepingsopdracht

Ik had niet zoveel verwachtingen van dit boek, alleen dat het over een corrupte voorzitter van een voetbalclub ging en dat het een vrij serieus boek was hoe zo iemand te werk gaat. Het eerste punt bleek te kloppen, maar mijn tweede verwachting klopt van geen kant. Het boek is totaal niet serieus geschreven en het is ook vooral niet de bedoeling om het serieus op te vatten. Het is eerder bedoeld om de Nederlandse voetballerij eens flink te kijken te zetten.

In dit verhaal zit niet veel verschil tussen fabel en sujet. Het enige verschil is dat Epi een paar keer terugdacht aan vroeger, zoals hij er een keer aan dacht hoe hij vroeger met Christie omging, maar over het algemeen loopt het verhaal chronologisch. Het effect van het kleine verschil tussen fabel en sujet is dat je Epi beter kan volgen in z’n gedachten en daden. Doordat je weet hoe hij vroeger met Christie omging kan je ook begrijpen waarom hij nu sommige dingen op een bepaalde manier doet.

Het gehele verhaal is eigenlijk één grote flashback, het wordt namelijk de hele tijd in de verleden tijd verteld, dit komt doordat het verhaal eigenlijk door Epi Brons aan de lezer wordt verteld vlak voordat hij de zee in gaat lopen. Voor de rest zitten er geen flashbacks of vooruitwijzingen in, wel zitten er een paar terugverwijzingen in. Een voorbeeld ervan heb ik in de vorige alinea al verteld. Deze terugverwijzingen dienen er allemaal voor om het gedrag van Epi te verklaren, maar zijn niet echt belangrijk in het verhaal.

De verteltijd in dit boek is korter dan de vertelde tijd, het verhaal gaat over een periode van enkele weken en het staat geschreven op 156 bladzijden. Het verhaal wordt continu verteld, want elk moment in de weken die het verhaal bevat wordt verteld. Er wordt wel af en toe aan tijdsverdichting gedaan, zo staat er in het boek nadat Epi op borgtocht vrijkomt ‘Drie ochtenden later kwam ik vrij.’

Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd. Dit weet je door de naam van zijn voetbalclub maar nog duidelijker doordat er met Euro’s betaald wordt, zo vraagt Johan Cruijff nog eens na toen hij zijn toekomstige salaris te horen kreeg of dit in Euro’s is.

Het is moeilijk een goed beeld te geven van de personages omdat je ze alleen maar kent door de ogen van Epi en hij ziet bijna iedereen als een kaboutertje die voor hem moet werken. Epi zelf is een op macht geilende, corrupte, autoritaire, arrogante, cynische zakenman van middelbare leeftijd. Hij doet alles om zichzelf te verrijken en geniet volop van het leven zonder ook maar enige rekening te houden met anderen.

De andere personages in het boek zijn allemaal typetjes. Een voorbeeld van een type die vooral aan het einde van het boek vaker aan bod komt is Epi zijn psychotische dochter Christie. Zij lijkt op veel punten op haar vader en ze kunnen daarom ook goed opschieten, het grootste verschil is dat zij alles direct verteld en dat Epi voor allerlei zaken een apart persoontje in z’n hoofd. De relatie tussen Epi en zijn zoon Thomas is veel slechter zij schamen zich allebei voor elkaar. Thomas is heel slim en wil letterkundige worden en wil niks met z’n corrupte vader te maken hebben. Epi vindt letterkunde wel zo’n beetje het meest belachelijke wat er bestaat en wordt dan ook liever niet met z’n zoon gezien.

Nog een type die een belangrijke rol speelt in het verhaal is Bronko. Bronko is min of meer het voorbeeld van Epi en hij heeft ervoor gezorgd dat de voorzitter in het wereldje van de bordelen en illegale praktijken kwam. Voor de rest is Bronko ook nog eens de schoonvader van Epi.

Met de personages in dit boek kan ik me totaal niet identificeren en ze zijn ook niet herkenbaar omdat ze zo extreem zijn. Zo is Epi heel erg corrupt en arrogant, Thomas gelooft heilig dat wereldvrede haalbaar is en Christie is nog het meest herkenbaar maar ze is zo gek als een deur.Evaluatie

Mijn eerste, aanvankelijke mening is na het maken van de verdiepingsopdracht niet veranderd. Ik heb tevreden over dit hele verslag omdat ik denk dat ik aan alle opdrachten heb kunnen voldoen.

Zoals ik in mijn persoonlijke reactie al heb verteld had ik het boek zo uitgelezen omdat het zo’n leuk en boeiend boek was dat gemakkelijk las. Het maken van de verdiepingsopdracht was goed te doen alleen vond ik de vragen over fabel en sujet wat lastiger, dit komt doordat er volgens mij in dit boek nauwelijks verschil zit tussen deze twee.

Toen ik aan dit verslag begon had ik wel het idee dat ik alle vaardigheden bezat. Maar ik ga de volgende keer wel proberen meerdere vragen in zowel de verdiepingsopdracht als in de evaluatie samen te nemen zodat ik ze niet zo puntsgewijs aan het beantwoorden ben.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen