Boekverslag : Gijs Wanders - Stille Getuigen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 823 woorden.

Genre: OorlogGebeurtenissen:

Isabel een meisje van 15 woont samen met haar moeder in een Midden- Amerikaans land waar een dictatuur heerst. Anna iemand die veel om Isabel en haar moeder geeft strijd voor de rechten van de mens. Ze maakt met name fotos van mensen die in een massagraf worden gevonden. Zodat mensen die iemand missen naar die foto’s kunnen kijken om te weten of deze vermoord is. Isabel en haar moeder gaan altijd met Anna mee omdat zij hun man/vader en dochter/zus missen. De 2 broers van Isabel zijn al vermoord. Op een avond al ze terug rijden naar huis worden ze aangehouden. Ze moeten naar de commissaris in het hoofdbureau. Deze man heeft klachten over Anna gekregen. Hij vindt dat zij zich niet moet bemoeien met zaken zoals massagraven.

Daarom neemt hij haar papieren in beslag zodat ze de stad niet meer uitkunnen.

Op een ochtend hoort Isabel dat haar zus nog leeft. Ze is opgepakt tijdens een actie van het verzet tegen het leger.

Op een dag loopt Isabel met haar goeie vriend Jorge door de stad.

Jorge word gezocht door de politie. Op een gegeven moment ziet Jorge de politie en verstopt hij zich. Hij wordt gevonden en gearresteerd. Dit alles ziet Isabel gebeuren.

Een paar dagen later hoort ze dat Jorge vermoord is.

Dan komt er een rechtszaak. Anna die ook advocate is dient een klacht in tegen de politie.

Zij zouden een meisje hebben vermoord. Jorge heeft dit alles gezien en zou getuigen.

Anna denkt dat de politie hem heeft vermoord zodat hij niet kan getuigen.

De moeder van Isabel is naar op weg naar Isabel’s zus maar tegen de avond is zij nog steeds niet terug gekeerd. Hierdoor moet Isabel bij Anna blijven.

Als Jorge en vele anderen worden begraven wordt er een aanslag gepleegd. Hierbij komen veel mensen om. Savonds wordt er in de kathedraal een dienst gehouden voor de vele slachtoffers.

Tijdens deze dienst valt plotseling het leger binnen. Ze verhoren iedereen. Ook Anna. Omdat Anna niks over het verzet en de rebellen wil vertellen moet ze binnen 12 uur het land uit. Hierdoor is Isabel ook gedwongen om met Anna mee te gaan. Op weg uit het land worden ze door een politieman geholpen. Later blijkt dat deze hen wou verraden. Daarna zijn ze door een indiaan geholpen. Die hen een heel eind op weg helpt. Het enige wat Anna en Isabel nog moeten doen is zorgen dat iemand hen met een boot over het water naar het andere land wil brengen. Als ze op het punt staan om dit te doen komt de indiaan eraan en roept: we zijn bevrijd.Thema:

Leven in oorlogPersonen:

Hoofdpersoon: Isabel een meisje dat zich niet met oorlog en politiek bezig wil houden maar door de afschuwelijke gebeurtenissen toch van gedachte verandert.

Bijpersoon: Moeder van Isabel een vrouw die er alles voor over heeft om haar man en dochter te vinden. En zich in zet voor de vrede.

Bij persoon: Anna een advocate die zich in zet voor de rechten van de mens.

Bijpersoon: Jorge een hele goede vriend van Isabel.Perspectief: Het boek is van uit het hij/zij perspectief geschreven.Plaats:

De hoofdstad van een Midden-Amerikaans land is de plaats waar het grootste gedeelte van het verhaal zich afspeelt. Er wordt verder niks over deze stad beschreven.Tijd:

Het boek verteld niet in welke tijd het zich afspeelt maar zulke dingen spelen zich vandaag de dag nog af. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld.Begin:

Het verhaalt begint midden in de eigenlijke gebeurtenissen.Probleem en afloop:

Het belangrijkste probleem is dat Isabel niet veilig is en al haar familie kwijt is. Een ander ook heel belangrijk probleem is dat in het land waar Isabel woont de rechten van de mens ernstig worden geschonden.

Het boek heeft een goede maar ook wel slechte afloop Het slechte is dat Isabel haar hele gezin is kwijt geraakt, het goede is dat ze nu eindelijk zijn bevrijdt.Titel:


De titel heeft te maken met dat Jorge ziet dat er een meisje door de politie wordt vermoord hij is dus getuige daarvan. Maar voordat hij kan getuigen in de rechtbank wordt hij vermoord. Hij heeft niet de kans gehad om te spreken in de rechtbank. Als Isabel wil gaan getuigen voor de ontvoering van Jorge wordt er niet verder op de zaak ingegaan. Waardoor de waarheid nooit aan het licht zal komen en er niemand heeft kunnen spreken.Beoordeling:


Ik vond het een mooi boek om te lezen vooral omdat zulke dingen vandaag de dag gebeuren. Je kunt je heel goed in het boek inleven. Het boek maakt ook duidelijk hoe erg het er in sommige landen aan toe is met de mensenrechten.

Het begin van het boek was moeilijk om door te komen. Maar als je daar doorheen bent lees je het vlot door. Ik zou graag nog wat meer boeken van deze schrijver willen lezen. Omdat hij zijn boeken baseert op dingen die hij tijdens zijn reis heeft meegemaakt. Zo heeft hij in ‘stille getuigen’ gebeurtenissen in Midden-Amerika verwerkt.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen