Boekverslag : Karel Glastra Van Loon - De Passievrucht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1461 woorden.

Karel Glastra van Loon, De passievrucht. Amsterdam 1999 (twaalfde druk)



1.Beschrijvingsopdracht



motivatie boekkeuze


Mijn keuze is op “De passievrucht” gevallen, omdat ik van mijn moeder gehoord had dat het een heel mooi boek is. Daarna werd het tijdens de les ook nog aangeraden. Daarom las ik de achterflap en die maakte me nieuwsgierig.



samenvatting

Armin Minderhout hoort dat hij al heel zijn leven onvruchtbaar is. Hij kan zijn oren niet geloven, hij heeft immers een zoon van dertien jaar oud, Bo.

Armin is vastberaden de echte vader van Bo te achterhalen. Zijn toenmalige vriendin, Monica, kan hij het niet meer vragen, zij is al tien jaar dood. Daarom gaat hij zelf op zoek naar de ‘dader’. Eerst verdenkt hij Robert, een ex-vriend van Monica. Hij is het niet, want hij weet niet eens dat Monica al dood is.

Vervolgens worden de huisarts en Nico Neerinckx, een vroegere collega van Monica, verdacht. De eerste blijkt van niets te weten. De tweede daarentegen wordt wel erg verdacht als blijkt dat zijn oudste zoon ook Bo heet. Armin is er zeker van dat hij de dader is, maar zwijgt erover, behalve tegen Ellen, en Dees, zijn beste vriend.

Als Armin en Bo samen een weekend op Ameland zijn, zegt Armin in een ruzie tegen Bo dat hij zijn vader niet is.

Vlak hierna sterft de vader van Armin. Als hij en Dees het huis ontruimen, vindt Armin een briefje van Monica aan zijn vader. Er staat: ‘ik ben zwanger. M.’

Het is nu wel duidelijk wie de echte vader van Bo is. Thuisgekomen geeft Ellen hem een brief van Monica aan Bo. Hierin legt ze uit wie zijn vader is. Het blijkt nu dat Armin en Bo halfbroers zijn.



eerste persoonlijke reactie


“De passievrucht” is een nieuwsgierigdmakend boek, omdat door het hele boek één vraag centraal staat: wie is de vader van Bo? Daarnaast vind ik het best zielig. Armin’s vrouw is overleden, zijn zoon is niet ‘zijn’ zoon en hij weet vaak niet wat hij met Bo aan moet. Tenslotte is het verhaal origineel. Het is apart, met een bijzonder onderwerp.



2.Verdiepingsopdracht



-Welke verwachtingen had je voor je het boek ging lezen? Welke zijn uitgekomen en welke niet?

Ik had gedacht dat het een mooi en ontroerend boek zou zijn. Dat klopte wel, ik kon het in één keer uit lezen. Het einde is heel anders dan ik gedacht had. Ik had niet verwacht dat Armin het aan zijn zoon zou vertellen. Ook was het heel vreemd voor mij dat de vader van Armin de dader was. Hij had niet zo’n grote rol, dus daarom had ik daar absoluut niet aan gedacht.



-Waar speelt het verhaal en wat is de functie van de ruimte?

Het speelt zich af in Nederland, Amsterdam, in de leefomgeving van Armin. Onder andere in het eerste huis van hem en Monika aan de Ceintuurbaan. De ruimte heeft niet echt een belangrijke functie. Het laat wel een beetje zien hoe de situatie is: het huis is eigenlijk te klein, maar ze kunnen zich niet echt iets anders permitteren. Het lijkt me dat dat een relatie tussen de ruimte en de personages is. Later speelt het zich af op Ameland. Ik denk dat de schrijver daarmee wil laten zien dat ze echt samen zijn, bij elkaar. Zonder Ellen en de rest. Dat Bo tijdens een hevig onweer verwekt is, heeft te maken met het oproepen van een sfeer. Onweer is onheilspellend, is heftig, en beangstigend. Dat is dus functioneel gebruik van weersomstandigheden.



-Geef aan wat volgens jou de thematiek van het verhaal is.

In de eerste fase van betekenistoekenning ging het vooral om de personages. Ik moest er achter komen wat de hoofdpersoon dacht en voelde. Dat was volgens mij vooral woede, verdriet, liefde, haat, en pijn. Hij dacht de hele tijd aan de vraag: “Wie is de dader?”. Zijn verdriet vind ik heel goed blijken uit het volgende stukje: “… Dat ze met geen woord over Monika repten, dat ze Bo het dierbaarste noemden dat ze ooit hadden gehad, dat brak uiteindelijk het schild dat ik had opgebouwd. Ik huilde tot de tranen op waren. En daarna huilde ik nog veel meer.”

Daarna ben ik begonnen aan de tweede fase van betekenistoekenning. In deze fase heb ik gezocht naar de verschillende thema’s en naar de motieven.

Het eerste, en meteen het belangrijkste thema is twijfel aan het vaderschap. Dit thema komt het duidelijkste naar voren in het boek. Het hele verhaal draait om dit thema. In hoofdstuk negen is Armin in gesprek met zijn vriend Dees: …“ Heb je enig idee?” vraagt Dees. “Wie het geweest kan zijn?” “Nee. Jij? Ik bedoel.” We schieten allebei in de lach. “Nee. Iemand van het reisbureau waar ze werkte?”…

Ook speelt liefde een hele grote rol in het boek. Armin houdt van zijn zoon. Als je leest hoe hij in Ameland kijkt terwijl Bo bij wat jongeren staat, kun je dat heel goed merken. Je merkt dat Armin in de gaten heeft dat Bo volwassen wordt. En hij vraagt zich ook de hele tijd af of Monika verliefd was op de man waarmee ze vreemd ging. Dat bleek niet zo te zijn, het was gewoon aantrekkingskracht.

Er zijn ook een aantal duidelijke motieven te vinden. Armin heeft het bijvoorbeeld de hele tijd over een dader. De gene die Bo verwekt heeft. De dader heeft een hele belangrijke functie binnen de thematiek. Ameland is een ander motief. Daar keert Armin naar terug, en er wordt vaak over gesproken in de tekst. Het is een plek die hem herinnert aan Monika. Als derde motief zou je de natuur aan kunnen wijzen. Bo, Ellen, Monika, en Armin zijn hier allemaal gek van. Het bos en de natuur van Ameland zijn steeds opnieuw aanwezig. Het getal 13 is denk ik ook een motief. Bo is namelijk 13 als Armin hoort dat hij de vader niet is, Armins vader (Cor) was dertien toen zijn vader dood ging, en Monika was 13 toen ze ontmaagd werd.





-Wat zijn de belangrijkste bevindingen van de recensent? Welke dingen zijn belangrijk voor de interpretatie?

Hij vindt het een meeslepend boek, dat waar gebeurd kan zijn. Afstamming speelt volgens hem een grote rol. Ook schrijft hij dat het met veel psychologisch inzicht geschreven is, en dat hij zelf ook zo zou reageren in zo’n situatie. Hij noemt Karel Glastra van Loon een rasschrijver, omdat hij de zoektocht heel aannemelijk laat blijven. Hij zegt, dat journalistiek de literaire ambities niet ten onder hoeft te laten gaan. Hij geeft niet aan waar de tekst volgens hem over gaat, dus veel heb ik aan de recensie niet gehad.



uit: M.Pam ‘Vader onbekend’, in HP/De Tijd, 1999



Doordat er geen goed antwoord is gegeven door de recensent waar het boek volgens hem over gaat, kan ik hier verder niets mee.



3. Evaluatie:



-Wat is na het uitvoeren van de verdiepingsopdracht je beargumenteerde eindoordeel over het boek?

Ik vind het nog steeds een heel goed boek. Het is een origineel verhaal, en de emoties worden mooi beschreven. Ook vind ik het leuk dat er twee verhaallijnen door elkaar heen lopen. Je leert Bo en Ellen niet zo goed kennen, dat vind ik wel wat jammer.



-Is je eerste persoonlijke reactie na de verdiepingsopdracht veranderd of niet?

Een beetje wel. Normaal gebeurt dat niet, maar de verdiepingsopdracht heeft er voor gezorgd dat ik dieper over de betekenis van het boek ben gaan nadenken. Als mijn bevindingen in de verdiepingsopdracht een beetje kloppen, heeft de schrijver er nog veel meer in gestopt dan alleen een goed verhaal.



-Ben je tevreden/ ontevreden over het uitvoeren van de verdiepingsopdracht?

Ik ben tevreden over het eerste gedeelte, maar over het stuk waarbij ik de recensie nodig had ben ik niet echt te spreken. Er zijn dingen onbeantwoord gebleven, en dat kan ik niet echt uitstaan. Het is gekomen doordat ik de recensies van de literom op school niet kon opslaan; je moest ze direct printen. Dat kon ik niet (-> geen chipper…), dus moest ik de titels van de recensies maar opschrijven. Ik heb thuis gezocht welke er nog op internet stonden van deze (en andere) recensies. De enige die langer was dan tien regels was deze. Helaas is het geen recensie van topkwaliteit, maar dat komt doordat het onmogelijk is om van literom dingen op te slaan.



-Was het lezen van het boek een lastige klus, of viel het mee?

Het viel absoluut mee. Ik verwachtte al dat het een mooi boek zou zijn, maar ik had nooit gedacht dat ik het zo snel uit had. De reden hiervan was dat je perse wil weten wie nu de echte vader van Bo is. Deze vraag blijft de hele tijd belangrijk, en je denkt steeds dat je er bijna achter bent. Als het dan toch weer anders blijkt, móet je wel verder lezen. Ik geloof dat ik het in twee dagen uit had.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen