Boekverslag : Gonneke Huizing - Belofte Maakt Schuld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1182 woorden.

Gegevens1. 28-12-20012. Auteur: Gonneke Huizing.

Titel: Belofte maakt schuld.

Uitgever: Malmberg

Jaar: 2001.3. Genre: spanning, psychologisch, probleemverhaal.Inhoud4. Als de moeder van Jasper en Kjeld sterft aan kanker, gaat Jasper bij zijn oom wonen. Zijn kleine broertje Kjeld moet naar een andere oom en tante, Jasper is erg ongelukkig met deze situatie, want hij had zijn moeder beloof dat hij bij Kjeld zou blijven. Dan neemt Jasper het besluit om weg te lopen naar hun vakantiehuisje in Noorwegen. Met Kjeld. Hier gaan ze wachten op hun vader om te vragen of ze bij hem kunnen wonen. Maar het is nog een hele reis om hier te komen. Onderweg maken ze van alles mee; ze zien een man worden neergeschoten. Als de man die zijn collega heeft neergeschoten heeft hun achterna komt, zitten ze helemaal in de problemen. Het boek houdt zich dus bezig met het verwerken van de dood van de moeder van Jasper en Kjeld door hun beide.5. Jasper is de hoofdpersoon, Hij is een moedige jongen van 16 jaar. Hij is best wel gesloten, hij verwerkt het verdriet dat hij heeft om zijn overleden moeder alleen. Zijn broertje Kjeld komt op de eerste plaats, Jasper vindt het heel belangrijk dat Kjeld gelukkig is. Jasper heeft heel veel van zijn moeder gehouden en lijkt ook op haar. Hij heeft wel moeite met het gemak waarmee Kjeld Peter weer onmiddellijk als vader accepteert.

Kjeld is nog heel jong als hij zijn moeder verliest, hij is pas 4 jaar. Gelukkig heeft hij Jasper die goed voor hem zorgt. Toch heeft Jasper ook wel steun aan Kjeld. Want ook al heeft Kjeld in het begin moeite te begrijpen dat zijn moeder niet meer terugkomt, maakt hij Jasper duidelijk dat ze daarom nog niet meteen uit hun leven verdwenen is.

Karen is de moeder van Jasper en Kjeld. Zij heeft kanker en overlijdt in het begin van het verhaal. Ze heeft Jasper en Kjeld voor het grootste deel alleen opgevoed. Ze was een hele lieve moeder en kende Jasper door en door. Ze heeft hem een beetje tegen Peter opgezet, maar daar heeft ze spijt van gekregen. Ze wil graag dat Jasper en Kjeld uiteindelijk weer door Peter worden opgevoed.

Peter is de vader van Kjeld en Jasper. Hij heeft Karen verlaten toen ze zwanger was van Kjeld, maar waarom wordt niet duidelijk in het verhaal. Karen was boos en gunde het hem niet om Jasper en Kjeld te zien. Peter is bioloog en doet onderzoek naar de Indochinese tijger in de binnenlanden van Azië. Hij is vaak maanden achtereen op reis, afgesneden van de buitenwereld. De tijd dat hij niet reist, brengt hij door in hun vakantiehuisje in Noorwegen. Jasper en Kjeld willen aan hem vragen om hen op te voeden nu Karen er niet meer is.

Tante Loes is de zus van Karen. Ze wil heel graag kinderen, maar ze is onvruchtbaar. Na de dood van Karen wil ze Kjeld opvoeden als haar eigen kind. Ze wil zo graag kinderen dat ze vergeet wat het beste is voor Kjeld. Ze luistert altijd naar haar man Johan, het lijkt zelfs of ze een beetje bang voor hem is.

Oom Johan is de man van tante Loes. Het is een man die houdt van regeltjes. Hij wil Kjeld graag opvoeden, maar Jasper wil hij niet, want die vindt hij te lastig.

Vooral Jasper en Kjeld maken een ontwikkeling door, want die moeten de dood van hun moeder zien te verwerken.6. Het grootste deel van het verhaal zijn Jasper en Kjeld van Nederland naar Noorwegen aan het reizen. Uiteindelijk komen ze aan in een klein dorpje tegen de grens met Zweden waar hun ouders een vakantiehuisje hebben. Hun vakantiehuisje staat in de natuur aan een meer. Het ligt vrij afgelegen, maar dat is vaak zo in Noorwegen, omdat het zo’n groot land is.7. Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Dat merk je aan bepaalde personen, voorwerpen en diensten. Sommige dingen bestaan nog niet zo lang en daaraan merk je dat het verhaal zich afspeelt in deze tijd.

De verteltijd is ongeveer 2 uur.

De vertelde tijd is ongeveer 1 week.

Er is geen sprake van een opvallende tijdversnelling of tijdvertraging.

Het verhaal wordt chronologisch verteld, maar soms zijn er flashbacks. Jasper denkt dan vaak terug aan Karen en dan speelt het verhaal zich even af in de tijd dat ze nog leefde.8. Het verhaal begint bij de eigenlijke gebeurtenissen, namelijk bij de begrafenis van Karen.9. Het belangrijkste probleem van het boek is de dood van Karen. Jasper en Kjeld hebben het hier natuurlijk heel erg moeilijk mee. Aan de ene kant heeft het boek een slechte afloop, want Karen is overleden. Maar aan de andere kant zijn Jasper en Kjeld nu bij hun vader en is het verhaal dus toch nog goed afgelopen.

Het boek heeft een vrij gesloten einde. Jasper en Kjeld wonen nu bij hun vader en alles is dus eigenlijk toch nog goed gekomen.

Het verhaal is best wel realistisch. Alleen het kan niet iedereen overkomen. Toch is het leuk om te lezen en je kunt je je aardig goed in de hoofdpersoon inbeelden.10. Het verhaal wordt verteld vanuit Jasper, in de hij-vorm. Zo kan je precies meelezen met e gedachten van Jasper en weet water in hem om gaat, welke plannen hij maakt en waar hij van droomt.11. Jasper heeft zijn moeder op haar sterfbed beloofd dat hij voor zijn kleine broertje zal zorgen wanneer ze zal overlijden. Na haar dood proberen zijn oom en tante hen toch uit elkaar te halen. En dan geldt: belofte maakt schuld. Jasper moet kost wat kost zorgen dat Kjeld en hij bij elkaar blijven.Thema12. Het thema is het verlies van een dierbare en hoe je daar mee omgaat. De schrijfster wil duidelijk maken dat het verwerken van zo’n verlies altijd moeilijk is. Jasper en Kjeld reageren ieder op hun eigen manier, dit komt onder andere door het leeftijdsverschil en hun uiteenlopende karakter.Beoordeling13. Ik leefde mee met de hoofdpersoon, omdat ik het heel erg vond dat Karen overleed. Ik zou het zelf vreselijk vinden als mij dit zou overkomen.

Ook vond ik het boek heel erg spannend, omdat je natuurlijk nooit weet wat er gaat gebeuren als je wegvlucht naar het buitenland.

Ik vond het verhaal heel realistisch en kon me goed voorstellen waarom Jasper wegliep. Het verhaal zou waargebeurd kunnen zijn.

De opbouw van het verhaal is erg goed, want het werd steeds spannender.

Ik vond dit wel een origineel verhaal, hoewel ik bijna altijd probleemboeken lees. Maar dit verhaal was toch weer anders, omdat ik nog niet zoveel boeken heb gelezen die dit thema hadden.

De schrijfster heeft een goede schrijfstijl, want het is makkelijk te lezen en goed geschreven en bovendien maakt ze goed duidelijk wat ze wil zeggen.De schrijfster heeft zich met dit boek wel op een realistische wijze bezig gehouden met het probleem. Ik kan me goed voorstellen hoe erg je in de war moet zijn als je moeder komt te overlijden. Dat Jasper tot deze daden overgaat vind ik dan ook niet vreemd. De schrijfster heeft duidelijk uitgelegd wat er in Jasper omging toen hij dit verdriet verwerkte.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen