U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anton Koolhaas - Ten Koste Van Een Hagedis.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=1706 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 512 woorden.

Samenvatting
Schrijver
De schrijver is A.Koolhaas. Hij schrijft niet onder pseudoniem. Een ander boek is: De hond in het lege huis.

Titel
De titel van het boek is: Ten koste van een hagedis. Het boek gaat wel over een hagedis maar waar het verder mee te maken heeft weet ik niet. Er is geen ondertitel motto of opdracht.

Boek
Het boek is uitgegeven door: G.A. VAN OORSCHOT/AMSTERDAM De 1e druk was in 1969 en de 3e druk in 1979.

Plaats
Het verhaal speelt zich grotendeels af op een eiland. Verder staat er niet in welk eiland en in welk land.

Tijd
Het verhaal speelt zich waarschijnlijk in de jaren 60 af want iemand moest een reis maken van ongeveer anderhalve dag met de trein en dan nog een stuk met de boot. Al was het in deze tijd dan was misschien wel het vliegtuig ter sprake gekomen.

Thema
Er is volgens mij geen thema.

Hoofdpersonen
Er zijn drie hoofpersonen namelijk: professor Maltsen, Clara Maltsen en Letitia Dubhart.

Bijpersonen
Er zijn twee bijpersonen namelijk: Frans Dubhart en de hagedis

Verhaal
Hier volgt een samenvatting.
Een oude gepensioneerde man Professor Maltsen woont op een eiland en zat altijd op het terras mat zijn vrouw Clara. Op een gegeven moment gaat Clara weg en Maltsen ontdekt een hagedis in zijn tuin en hij is hier nogal onder de indruk van. En als hij buiten zit ziet hij hem soms weer. Het was zijn hagedis, op slot klom de hagedis bij hem op schoot en dus was het zijn hagedis die bij hem op schoot zat. Hij hechtte nogal veel waarde aan het dier. Het dier kwam bij de buren vandaan dus ging Maltsen naar hem op zoek maar de hagedis was hem altijd te snel af.

Hij stelde aan zijn vrouw voor om de weduwe van Frans Dubhart een poosje hier kunnen vragen. (ooit geleden toen Maltsen nog president commissaris was van een middelgroot bedrijf kwam er een nieuweling namelijk: Frans Dubhart en die kreeg ruzie met een vriend van Maltsen en koos lichtelijk partij voor die vriend en dat vatte Dubhart erg zwaar op) Clara schreef een brief aan Letitia ,de weduwe van Frans, of ze een poosje wilden blijven met Leo en Alexander, haar kinderen. Na een tijdje geaarzeld te hebben deed ze het toch.

Lititia met haar jonge kinderen kwamen aan. Clara wees Letitia de weg in huis. De kinderen liepen door de tuin. Opeens hoorde Clara een schreeuw uit de tuin. Het was Alexander die had de hagedis te pakken en Malsen kon dat niet uitstaan en gaf Alexander een klap voor zijn bek en er onstond gelijk al weer ruzie tussen de familie Maltsen en Dubhart. De familie Maltsen besloot er een paar weken tussenuit te gaan.

Taal
De taal was best makkelijk maar af en toe wat andere dingen dan die we nu horen te schrijven. VB. In het boek staat Jezis in plaats van Jezus.

Mening
Het was een gigantisch verwarrend moeilijk door elkaar gehaald verhaal. Kortom, echt een boek dat je zeker niet op je lijst moet zetten.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen