Boekverslag : Renate Dorrestein - Noorderzon
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1273 woorden.1. Zakelijke gegevensv Titel: Noorderzon

v Auteur: Renate Dorrestein

v Uitgever: Pandora Pockets, Uitgeverij Contact

v Jaar van uitgave: 1986

v Druk: zesde2. Inhoud
v Beginsituatie: Justine en Julius beluisteren een cassette bandje van de verdwenen Topaas die op een bedevaartsoord zit vanwege schuldgevoelens.

v Ontstaan van probleem: Topaas logeert bij Spider en Andrena op een eiland en komt in contact met Carebara, Flata en andere eigenzinnige eilanders.

v Verslechtering van de situatie: Ze ontdekt dat ze de plaats van Lin Anemoon Savitra moet innemen en haar opdracht is Wants (Andrena’s zoon) te leren praten.

v Verdere verloop: Er gebeuren rare dingen en Wants gaat dood. Topaas heeft haar opdracht niet voltooid en verliest daardoor haar stem.

v Afloop: Alle vreemdelingen die op het eiland komen worden verjaagd en zo ook Topaas. Bij haar vertrek komen Justine en Julius aan.3. Analysev Verklaring van de titel Noorderzon: Het eiland is gesitueerd in het noorden van de Atlantische Zee. In het boek wordt ‘Noorderzon’ verder niet genoemd

v Het boek is geschreven voor: Hannemieke, mijn petemoei.

Het motto van dit boek is: ‘Begin bij het begin,’ zei de koning ernstig, ‘en ga net zolang door tot je aan het slot bent. Houd dan op.’ Van Lewis Carroll, Alice in Wonderland.

v Genre: psychologische roman

v Stroming: Moderne Nederlandse Literatuur

v Personages

o De hoofdpersoon is Topaas. Zij is een jonge aantrekkelijke vrouw uit Holland van over de 30 jaar en is schrijfster van hoorspelen. Na het ongeluk waarbij Lin Anemoon Savitra om het leven kwam, heeft ze het gevoel dat ze de plaats van de overleden sekte leider moet innemen. Thuis heeft ze een soort relatie met Julius, die haar meer als bezit beschouwd dan als geliefde. Justine is het meisje dat bij haar inwoont.

o Spider is een bijpersoon. Hij is van Topaas’ leeftijd en leeft op het onbewoonde eiland waar het verhaal zich afspeelt. Andrena is zijn oudere zus die hij altijd gehoorzaamd. Samen wonen ze in groot jachthuis op een heuveltop naast Dun-I met uitzicht over het hele eiland en de zee. Spider verzamelt vlinders en moet alleen nog het vuurklokje zien te vinden. Aan het begin van het verhaal kust hij Topaas maar verder gebeurt er niks tussen die twee.

o Flata is ook een bijpersoon. Zij is een dikke en wat oudere vrouw met drie zoons. Ze is de kroegbazin van het eiland en ze woont erboven. Eén keer per week organiseert ze een bijeenkomst voor de mensen op het eiland. Als Topaas op het eiland aankomt waarschuwt Flata haar meteen dat ze snel weer moet vertrekken. Later wordt duidelijk dat Flata bang was dat Topaas haar plaats van de zogenaamde lokale waarzegster in zou nemen.Tijd

v Het verhaal speelt zich af rond 1986. Ik heb geen duidelijke citaat gevonden, maar ik denk dat het niet zo oud is omdat er wel auto’s waren en ook cassetterecorders.

Pagina 9, regel 10: ‘Justine stopte hem in de cassetterecorder die in de woonkamer stond. Ze zuchtte. Ze drukte de afspeelknop in.’

v Tussen het begin en het einde van het verhaal verstrikt een paar weken. Topaas wordt namelijk maar één keer ongesteld.

v Het verhaal is niet-chronologisch verteld. De gebeurtenissen hebben zich al afgespeeld en Topaas verteld erover.

v Functie tijd: In dit verhaal heeft de tijd geen belangrijke functie. Het wordt alleen duidelijk doordat er maar eens per week een veerboot naartoe vaart, waardoor je een beetje een idee hebt van hoeveel tijd er nou verstreken is.Ruimte

v Het verhaal speelt zich af op een geïsoleerd eiland genaamd Dun-I in het verre noorden van de Atlantische Oceaan, met minder dan 100 inwoners.

Pagina 31, regel 28: ‘…, want het eiland behoort tot de Atlantische Provincie en heeft dus een weelderige vegetatie.’

v De functie van de ruimte in dit verhaal is dat duidelijk wordt gemaakt dat Topaas ver van de bewoonde wereld zit en daar moeilijk weg kan komen. Ook blijkt dat iedereen elkaar kent. Deze functie is dus wel heel belangrijk.Vertelwijze

v We zien het grootste deel van het verhaal door de ogen van Topaas. Zij beschrijf alle gebeurtenissen. Af en toe vertellen Justine en Julius een stukje.

Er is gebruik gemaakt van een alwetend perspectief.

v Tegen het einde van het boek gaat Topaas naar de abdij, omdat het hele dorp uitgestorven is en omdat Andrena en Spider daar ook zouden zijn. Ze treft daar iedereen naakt aan behalve Andrena, Spider, Carebara de stoker en de monniken. Het is een soort ritueel waarbij alle dorpelingen vechten om mooie kledingstukken. Daarna wordt er feestelijk gegeten. Ik zou deze situatie veranderen door gewoon niet naar de abdij te gaan en wel een avondje rust te hebben. De gebeurtenis die beschreven wordt in het boek staat namelijk totaal niet in verband met de voorgaande en toekomstige gebeurtenissen.4. Thematiek

v Thema: Het proberen kwijt te raken van schuldgevoelens.

v Deelonderwerpen: schuldgevoelens, fantasie, liefde, andere levenswijze

v Iedereen heeft wel eens last van schuldgevoelens en probleempjes in de liefde maar bij mij overheerst dat niet. Voor de andere deelonderwerpen geldt hetzelfde.5. MeningDit boek sprak me in het begin heel erg aan, omdat het onderwerk gaat over het terugvinden van jezelf, maar na een aantal bladzijden gelezen te hebben, bleken de gebeurtenissen toch allemaal wel erg onrealistisch en dramatisch te zijn. De opbouw van het boek was logisch, maar door vele moeilijk of onbegrijpelijke zinnen werd het allemaal een beetje onduidelijk. Daadoor heb ik hele delen van het boek niet. Topaas vind ik dan ook een ingewikkeld persoon. De andere personages op het eiland zijn allemaal erg begaan met zichzelf en voor mij een beetje vreemd. Dit boek zou ik niet aanbevelen.6. SchrijversinformatieRenate Dorrestein is geboren op 25 januari in 1954 te Amsterdam. Haar vader was advocaat en haar moeder een onderwijzeres. Ze slaagt voor haar gymnasiumdiploma in 1972 en gaat de journalistiek in. Ze krijgt al snel een aanstelling bij het weekblad Panorama, waar ze jaren werkt. In 1982 komt ze in de redactie van het feministische tijdschrift Opzij en ook voor andere bladen schrijft ze columns waarin ze bewust probeert te provoceren om de wereld wakker te schudden.

Pas in 1983 krijgt Renate het voor elkaar haar eerste boek ‘Buitenstaanders’ te publiceren. Vanaf dan wordt ze beschouwd als Nederlands fantasierijkste schrijfster. In 1985 komt dan ook ‘Vreemde streken’ uit en ‘Noorderzon’ volgt het jaar daarop. In dat jaar richt ze ook de Anna Bijns stichting op die ieder jaar een prijs uitreikt aan een invloedrijke vrouwelijke auteurs. Haar werk is alleen beïnvloedt door 18e en 19e eeuwse Engelstalige schrijvers waarmee ze zich verwant voelde en door het overlijden van haar zus. Renate beschouwd zichzelf dan ook als een eenling in de Nederlandse Literatuur, want haar beeld van ‘mannen die laffe, bekrompen, egoïstische, kinderachtige orgasmenjagers zijn en mensen van mijn geslacht die worden gekleineerd, onderbetaald, uitgelachen, misbruikt en weggemoffeld, óf als wezenloze prinsessen op de erwt geromantiseerd en geïdealiseerd' komt niet overeen een met vele auteurs. En vanaf het moment waarop is geconstateerd dat ze aan de chronische vermoeidheidsziekte ME lijdt, is ook deze ziekte en het sociaal isolement waar patiënten in terecht kunnen komen een belangrijk thema in haar boeken. Natuurlijk samen met haar feministische trekken die in elk boek voorkomen.

In 1993 heeft zij de Annie Romein-prijs gekregen. Onderstaande boeken zijn allen geschreven door Renate Dorrestein:

1983 Buitenstaanders, roman

1985 Vreemde streken, roman

1986 Noorderzon, roman

1987 Een nacht om te vliegeren, roman

1988 Het perpetuum mobile van de liefde, roman

1989 Vóór alles een dame, kalenderboek

1991 Het hemelse gerecht, roman

1992 Ontaarde moeders, roman

1993 Heden ik, documentaire

1994 Een sterke man, roman

1996 Verborgen gebreken, roman

1997 Want dit is mijn lichaam, Boekenweekgeschenk

1998 Een hart van steen, roman

2000 Het geheim van de schrijver, roman
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen