Boekverslag : Yvonne Keuls - Jan Rap En Z'n Maat
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2062 woorden.

Samenvatting
Samenvatting:

Het verhaal wordt geschreven vanuit het ik-perspectief en door de ogen van de schrijfster. Het verhaal is niet verzonnen maar in werkelijkheid gebeurt, de enige veranderingen die zijn aangebracht zijn om herkenning te voorkomen.

Het verhaal gaat grotendeels over de gebeurtenissen met de 'cliënten' en hun achtergronden. De leiding probeert de problemen zo goed mogelijk op te lossen. Iedereen heeft zijn eigen achtergrond en redenen om in het opvanghuis te komen. Joop is erg op zoek naar erkenning en liefde. Hij voelt zich snel nutteloos en daardoor depressief. Hij vindt de meeste mensen wel aardig maar heeft geen doorzettingsvermogen en geeft na één teleurstelling meestal al op. Hij wil graag wat te doen hebben en erkenning voor zijn prestaties.

Janneke is erg negatief over alles, ze is mishandeld door haar vriend maar gaat met hem mee terug. In het huis kan ze het met niemand echt goed vinden, door haar negatieve houding stoot ze iedereen af.

Gemma is erg vrolijk en aanwezig. Ze vertrouwd niet snel iemand maar is erg verzorgend voor iedereen. Ze wil graag weer goed met mensen om kunnen gaan en haar moeder ontmoeten. Ze is best snel boos maar niet lang. Ze heeft wel doorzettingsvermogen maar als iets haar niet zint gaat ze net zo makkelijk weer weg als dat ze gekomen is.

Charrie is een verlegen en onbegrepen jongen die stottert. Hij is snel boos maar niet negatief. Hij is snel bang en in paniek. Hij wil graag iets met paarden doen en wil zijn echte vader weer zien.

Klaasje is een jongen die erg snel boos en agressief is. Hij wil graag mooie dingen maken en erkenning voor zijn werk. Hij wil metselaar worden.

Lenny is een bang en hysterisch meisje dat erg aanhankelijk is. Ze is snel boos en begint te gillen als ze schrikt of bang is.

Pieter Juweel is een jongen die stal maar graag zijn leven wil beteren. Hij wil graag mooie dingen maken en erkenning krijgen. Hij voelt zich onbegrepen maar in het opvanghuis voelt hij zich thuis. Hij wil graag weer zelfstandig wonen en voor anderen zorgen.

Derek is een homojongen die veel illusies heeft over zijn vriendjes. Hij is erg aanhankelijk en hunkert naar liefde. Hij wil graag een geboorte meemaken en voelt zich betrokken bij de opvoeding omdat hij zelf dat zal missen.

Ali is een meisje van 16 die graag zelfstandig wil worden. Ze reageert erg fel en doet alsof alles haar koud laat. Maar van binnen is ze eigenlijk bang en wil liefde. Ze reageert erg agressief en probeert de aandacht te trekken, vooral van Chiel.

Cor is erg wantrouwend en stil. Hij werd niet geaccepteerd door de ouders van zijn vriendin en is daarom weggelopen. Hij wil graag geaccepteerd worden en weer zelfstandig wonen.
Laura & Maaike zijn twee zussen die na de studie van Laura op zichzelf willen wonen omdat de situatie thuis niet meer te houden is. Maaike is snel jaloers maar dat slaat om in liefde.

Laura is een doorzetter en wil zorgen dat Maaike en zij goed terechtkomen.

Nico is erg agressief en snel kwaad. Hij is snel boos en wil dat de situatie thuis hersteld wordt zodat hij terug kan. Hij heeft niet veel vertrouwen in de plannen van het opvanghuis maar werkt wel mee en zet door als hij merkt dat het effect heeft.

Hannes & Hanneke zijn een stel die gek worden van het toeziend oog van de ouders. Hanneke is zwanger maar doet alsof ze volledig afhankelijk is van Hannes. Ze laten niet veel van zichzelf zien.

Arnold is een jongen die het leven niet meer zag zitten. Hij is erg meegaand maar als iemand te ver gaat is hij ook echt kwaad. Hij laat verder niet veel van zich zien.

Edje is een gesloten jongen die op zoek is naar geborgenheid en veiligheid. Hij wil graag metselen in plaats van naar het internaat te gaan. Hij wil graag mooie dingen maken.

Thomas is een jongen die iedereen wantrouwt. Hij voelt zich verlaten door zijn ouders en onbegrepen door zijn voogd. Hij laat verder niet zoveel van zichzelf zien

Louis is een jongen die erg agressief is. Hij wil graag iets moois maken en daar erkenning krijgen. Hij wil geen mensen pijn doen en vindt bijna iedereen wel aardig.
Omdat deze mensen bij elkaar zitten krijg je veel agressie, angst en gooi- en smijtwerk. Maar omdat ze bij elkaar zijn voelen ze zich een groep en met elkaar verbonden. Met elkaar helpen ze zich door het leven heen en maken ze een thuis in het opvanghuis.Personages:

Iedere 'cliënt' heeft zijn eigen problemen:

Joop: Na vele pleeggezinnen en tehuizen, twee mislukte zelfmoordpogingen is hij in het opvanghuis terechtgekomen met een tijdelijk verlamt aan één arm. Hij doet ontzettend zijn best om zijn arm weer te kunnen bewegen maar als hem dat is gelukt ziet hij het niet meer zitten en voelt zich nutteloos. Hij is erg verbonden met de ikpersoon, Yvonne. Hij is 22 jaar oud.

Janneke: Is na mishandelingen van haar vriend in het opvanghuis terechtgekomen om 'even op adem te komen'. Ze is zwanger van haar vriend maar weet niet of ze het wil houden. Na een tijdje gaat ze toch met Ben mee terug. Zij is met niemand echt verbonden maar heeft wel het meest gepraat met Yvonne.

Gemma: Vrolijke, aanwezige meid die moeite heeft om met mensen om te gaan. Heeft al veel tehuizen afgewerkt en is pijngedaan omdat haar moeder niets van zich heeft laten horen en ze niemand echt kon vertrouwen. Zij vertrouwt Yvonne het meest.

Charrie: Is een 16-jarige jongen die door zijn moeder is afgestaan en daardoor in verschillende tehuizen terecht is gekomen. Zijn moeder wil hem terug maar zijn stiefvader niet. Hij stottert veel en vind het moeilijk om iemand te vertrouwen, hij wil graag iets met paarden doen. Hij is erg gehecht aan Tim, Yvonne en Gemma.

Klaasje: Is na vele tehuizen en pleeggezinnen bij een vrouw terechtgekomen die hem op het laatst niet meer aan kon en mishandelde door hem te slaan en een pakje shag op te laten eten. Hij heeft soms last van woedeaanvallen en wil graag metselaar worden. Hij is 16 jaar oud.

Lenny: Is 26 jaar oud en na problemen thuis 2 jaar geleden in een inrichting geplaatst. Daar is ze vaak gestraft en meer doorgedraaid. Ze heeft drugs gebruikt en loopt met zelfmoordplannen. Ze hangt erg aan Ina en Klaasje. Ze heeft last van hysterische aanvallen.

Pieter Juweel: Is een 22-jarige jongen die veel steelt en ook veel kindertehuizen versleten. Een tijd gezworven over straat en deed soms wat aan drugs. Hij is erg gehecht aan

Derek: Is een beetje aandachtzieke homofiel die niet goed thuis werd geaccepteerd. Was verslaafd aan de drank en wil graag erkenning van iedereen. Hij is snel op 'z'n teentjes getrapt'. Hij is niet aan een speciaal iemand gehecht maar kan wel goed praten met Yvonne.

Ali: Is een 16-jarig meisje dat weggelopen uit een kindertehuis. Ze reageert erg agressief. Ze is erg gehecht aan Chiel. En ze kan er absoluut niet tegen als ze opgesloten wordt.

Cor: Is een 19-jarige jongen uit een asociaal gezin. Heeft moeilijkheden met de ouders van zijn vriendinnetje en is daarom op de straat gezet en pillen geslikt. Hij is op straat onwel geworden en door de GGD naar het opvanghuis gebracht. Hij wil niks zeggen en slaapt in de woonkamer, dicht bij zijn bezittingen.

Mia: Is een 22-jarig meisje dat door ziektes erg verzwakt is en haar studie niet goed meer aankan. Haar ouders hielden haar heel goed in de gaten omdat ze binnen een jaar al twee zelfmoordpogingen heeft gedaan. Ze gaat bijna direct naar het crisiscentrum dus komt ze weinig in het verhaal voor.

Laura & Maaike: Zijn twee zusjes van 18 en 17 jaar oud. Zijn weggelopen van huis omdat de situatie met de vader niet meer te houden was. Laura wil haar studie graag afmaken en dan met Maaike op zichzelf gaan wonen. Maaike heeft een abortus gehad en is bang dat haar Surinaamse ex-vriend haar komt opzoeken en haar wat aandoet.

Nico: Is een 18-jarige jongen die niet kan hebben dat zijn vader na de dood van zijn moeder naar de hoeren gaat. Hij is snel boos en dreigt dan met van alles en nog wat. Hij is niet erg gehecht aan iemand speciaal.

Hannes & Hanneke: Zijn een stel van 18 en 16 jaar oud. Hanneke is zwanger en ze zijn weggelopen omdat er te veel druk van Hannekes ouders op hun stond. Hannes doet het woord en Hanneke loopt een beetje aan zijn hand rond.

Arnold: Is een jongen uit Den Haag die na een zelfmoordpoging door het JAC is doorgestuurd naar het opvangcentrum. Hij kon namelijk niet terug naar zijn werk en vrienden. Hij gaat veel om met Derek omdat hij zich aan Arnold opdringt.

Edje: Is een jongen van bijna 16 jaar oud die al diverse malen met de politie in aanraking is gekomen voor diefstal. Zijn moeder kon hem niet meer aan dus is naar een internaat gestuurd. Daar is hij weggelopen en zit een tijdje in het opvanghuis voor een 'afkoelingsperiode'.

Thomas: Is een 18-jarige jongen in de vijfde klas van het Atheneum en voelt zich verlaten door zijn ouders omdat ze zijn verhuisd naar het buitenland. Hij gebruikte drugs en voelde zich onbegrepen door zijn voogd. Hij is erg gehecht aan Bas.

Louis: Is een jongen van 19 jaar oud die is weggelopen van huis omdat hij niet met zijn moeder en oma kon opschieten. Hij is erg agressief en is al in een paar tehuizen en inrichtingen geweest. Hij vertrouwt Tim erg goed.

De personages waren niet herkenbaar maar waren wel realistisch en dus gingen ze leven voor me. Ik kon me erg goed inleven in de personages omdat ze realistisch zijn beschreven en je duidelijk de gevoelens van de hoofdpersonen komt te weten.

Er zijn ook nog 13 leiders met ieder zijn eigen karakter en problemen:

Yvonne: Zij is de schrijfster en ikpersoon in het verhaal. Zij is zorgzaam, vertrouwend, betrouwbaar en doeltreffend. Ze voelt zich erg betrokken bij de ontwikkelingen in het huis en vooral met Gemma, Charrie, Louis en Klaasje. Met bijna iedereen kan ze het goed vinden alleen met Ina niet echt.

Tymen: Is de coördinator in het huis en wil graag dat alles wordt overlegd met de groep voordat er iets wordt ondernomen. Hij is zorgzaam en voorzichtig. Hij wil graag dat alles georganiseerd is en gladjes verloopt wat soms wel wat problemen geeft met de andere leiders en de cliënten. Hij is 26 jaar oud.

Bas: Is ook de coördinator van het huis en is een sociaal werker. Hij 46 jaar oud en vind dat alles wel overlegd moet worden als het kan. Hij is ook erg betrokken met de cliënten en het opvanghuis.

Klaas: Is eigenlijk de onderhoudsman maar omdat hij zelf ook een rotte jeugd heeft begrijpt hij veel en kan de cliënten goed helpen.

Ruud: Hij heeft zelf ook een drugsverleden en kan dus drugsverslaafden erg goed adviseren bij het afkicken en opnieuw beginnen van je leven.

Rem: Loopt stage in het opvanghuis en is erg sterk. Hij wil graag na z'n studie nog een jaar in het huis blijven. Hij is praktisch en reëel.

Koen: Is een 'meester in de rechten' en een knuffelbeer. Hij is erg lief maar ook standvast. Hij is erg begaan met de cliënten.

Tim: Is een tengere 'jongen' van ongeveer 40 jaar. Hij heeft veel buurtwerk gedaan en heeft dus veel ervaring. Hij vindt dat sommige beslissingen op het moment moeten worden genomen.

Elly: Is een lieve, goeiige meid van de Sociale Academie. Ze is zorgzaam en betrouwbaar. Ze is erg betrokken met het lot van de cliënten.

Chiel: Is de kok en een stoere bink met een goud hartje. Hij is erg zorgzaam en erg gesteld op Ali.

Lissy: Is de verpleegster en erg laconiek. Ze is erg aardig en wel zorgzaam. Ze is best streng maar wel rechtvaardig.

Anke: Is voor de administratie en heeft altijd tijd voor iedereen. Ze kan goed luisteren maar kan ook heel kwaad worden als het haar te veel wordt.

Ina: Is zorgzaam en betrouwbaar. Ze is de irritatie bron van Yvonne en Yvonne voor haar. Ze laat zich snel omgepraat maar weet wel haar grenzen. Ze is erg begaan met de cliënten.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen