Boekverslag : Ronald Giphart - De Voorzitter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 724 woorden.

Zakelijke gegevens.



Titel: De voorzitter.

Auteur: Ronald Giphart.

1e Druk: 1999, Amsterdam.

Uitgave: Podium, Amsterdam 2001.

Aantal pagina's: 167

Thema: Corruptie



Samenvatting.



Het boek gaat over een Epi Brons die voorzitter van een voetbal club is en tevens eigenaar is van Intertegel. Epi Brons is verslaafd aan illegale geldtransacties, oplichting, afpersing, macht, bordelen, eten, sarcasme. Het verhaal speelt zich af in het plaatsje Bandstad waar ook de voetbalclub van Epi Brons gevestigd is.

De zaken gaan niet goed. Epi 's voetbal club staat op degraderen en zijn bedrijf Intertegel is bijna failliet omdat bijna alles wordt opgekocht door zijn concurrent: Eurotegel. Hij probeert wanhopige pogingen om alles beter te laten lopen daarom contracteert hij Johan Cruijff, maar dat heeft niet veel zin. Hij denkt dat alles wel weer goed komt met zijn bedrijf maar dat gaat niet zoals hij gehoopt had. Iedereen keert zich opeens tegen hem, zijn vrienden Arno en Bronko, Bronko is de vader van zijn vrouw. Bronko vindt het niet erg als Epi naar bed gaat met andere vrouwen. Op een van de laatste dagen van zijn leven komt hij er achter dat zijn vrouw met een van zijn beste spelers heeft geslapen en daarom heeft hij haar een paar keer geslagen, dat keurde Bronko niet goed en probeert nu op iedere manier het leven van Epi beroerd te maken.

Op het einde wordt Epi door de politie opgepakt en aangeklaagd voor 48 misdrijven, waarvan grotendeels chantage, afpersing en fraude. Op het moment dat Epi op borgtocht vrij komt gaat hij, depressief, naar de zee en pleegt hij zelfmoord.



Verwachting.



Ik had van iemand gehoord dat het wel een leuk boek was, en dat het heel anders was dan al die andere boeken van Ronald Giphart. Ik was dus best nieuwsgierig hoe het boek zou zijn. Ik had dus ook best hoge verwachtingen.



Reactie:

Het boek is inderdaad anders dan zijn andere boeken. Dat wil niet zeggen dat dit boek niet leuk was, dit boek is juist leuk. Het verhaal was ook makkelijk te lezen, want er kwamen bijna geen moeilijke woorden in voor. Alleen soms een paar Engelse woorden, waarvan ik niet wist wat ze betekenden. In het verhaal kreeg je goed in de gaten hoe Epi over dingen denkt en hoe hij in elkaar zit. Wel jammer was dat alle personen zo overdreven waren, want het verhaal zelf kan wel realistisch zijn, maar door de overdreven personen niet meer



Verwerkingsopdrachten.



1. Bepaal het perspectief van het boek. Citeer een aantal passages waaruit dat duidelijk blijkt met wat voor perspectief je in je boek te maken hebt.



Het perspectief van het boek is het personaal perspectief. Het ik- perspectief.

Passage 1: ( bladzijde 51)

“ Nu ben ik in Christies ogen de oerkapitalist, het vleesgeworden kwaad op aarde, de ultieme tegenstander en hé, dan zeg ik: allemaal waar, daar schaam ik me dus niet voor.”



Passage 2: ( bladzijde 89)

“ Ik belde om kwart over elf. Na drie keer overgaan werd er opgenomen. ‘Ja?’ Sprak Zijn Stem. ‘Dag vriend, met Epi Brons,’ zei ik en ik vroeg of ik hem niet stoorde en niet stoorde in zijn slaap. Dit bleek zo te zijn.”



Passage 3: ( bladzijde 102)

“ Benny gebaarde wederom door te gaan door te gaan door te gaan. ‘Ook jouw brood,’ herhaalde ik. ‘Eh, Jaap, luister eens…’ ‘Neehee,’ zei Blauwdam, bloedstollend, vingerbrekend, kankerverwekkend irritant. ‘Nee, ik wil het er nu over hebben.’ Blauwdam die nee tegen mij zegt en mij vertelt dat hij het nu ergens over wil hebben. Tlvsi maakt het laagste in de mensen los."



In het verhaal richt de verteller zich een paar keer rechtstreeks tot de lezer. Ik weet niet meer precies waar allemaal, maar in ieder geval wel 1 bladzijde: bladzijde 9.



Passage: ( bladzijde 9)

“ Het zijn de smurfen voor wie de wereld draaiende wordt gehouden. Jij ook. Jij bent ook een kabouter.”



2. Probeer aan te geven in welk opzicht het perspectief bijdraagt aan jouw beleving van het verhaal.



Het perspectief heeft veel invloed op mij gehad. Omdat je met het ik- perspectief je in kan leven in de hoofdpersoon, en je wordt veel meer bij het verhaal betrokken. Dit komt ook omdat de gebeurtenissen zeer gedetailleerd worden beschreven. Als het door een ander persoon was geschreven, een buitenstaander, kan je je veel minder in het verhaal inleven, en je krijgt dan de meningen van deze persoon over de hoofdpersoon. Terwijl je vanuit de ’ik’ niet de meningen van iemand anders hebt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen