Boekverslag : Gonneke Huizing - Belofte Maakt Schuld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1033 woorden.

Samenvatting:Jasper belooft zijn moeder Karen op haar sterfbed dat Jasper voor zijn kleine broertje Kjeld zal zorgen wanneer ze zal overlijden. Als Karen, de moeder van Jasper en Kjeld overlijdt wil de familie van Jasper en Kjeld de beide jongens uit elkaar halen.

Jasper en Kjeld gaan naar tante Loes en oom Johan.

Tante Loes is de zuster van Karen en oom Johan is de man van Tante Loes.

Tante Loes en oom Johan vinden het beter dat Jasper bij hun weggaat,

zodat ze alle aandacht aan de kleine Kjeld kunnen geven.

Jasper moet naar Paul toe, een oom van hem. Jasper wil dit echter helemaal niet, omdat hij aan zijn moeder heeft beloofd dat hij bij Kjeld zou blijven. Tante Loes en oom Johan zetten hun plan toch door, en Jasper en Kjeld worden uit elkaar gehaald.

Als Jasper in het weekeind naar zijn oom en tante gaat ziet hij dat Kjeld helemaal niet gelukkig is, hij eet niet en hij ziet er slecht uit.

Jasper besluit om met zijn broertje naar Noorwegen te gaan,

om daar in een vakantiehuisje op hun vader Peter te wachten.

Het vakantiehuisje was van hun ouders, maar die waren al een tijdje gescheiden.

Peter, de vader van Jasper en Kjeld is bioloog en doet onderzoek naar de Indochinese tijger in Aziƫ. Hij is vaak maanden achter elkaar op reis voor zijn werk, afgesneden van de buitenwereld. De tijd dat hij niet reist brengt hij door in het vakantiehuisje in Noorwegen.

Op een dag haalt Jasper zijn broertje Kjeld van school en stapt op de trein naar Groningen. In de trein komt hij een meisje tegen.

Marij zegt dat ze wel een jongen kent, met wie ze een stuk kunnen meerijden richting de boot naar Noorwegen. Jasper en Kjeld gaan met Joost mee, en die brengt hun naar de opstapplaats voor de boot naar Noorwegen.

Jasper neemt zijn broertje Kjeld mee en ze verstoppen zich in een caravan. De caravan gaat vervolgens het schip op en Jasper en Kjeld kunnen zo meevaren zonder te betalen.

Als ze aankomen in Noorwegen rijden twee mannen weg met de auto en de caravan achter de auto aan. De twee mannen hebben niet in de gaten dat Jasper en Kjeld zich verstopt hebben in de caravan. Jasper hoort dat de mannen praten over drugs.

De twee mannen, Jim en Bernd, blijken criminelen te zijn en ze moeten naar Noorwegen om een grote klus af te handelen. Jasper hoort dat de mannen ruzie krijgen. Bernd wil uit de drugshandel stappen, maar Jim dwingt hem door te gaan.

Dan hoort Jasper een schot, en Jim gaat ervan uit dat zijn collega Bernd dood is.

Bernd heeft echter de kogels verwisseld voor losse flodders en is dus helemaal niet dood.

Jim komt erachter dat twee jongens zich hebben verstopt in de caravan, en hij is bang dat ze te veel weten. Jim laat Jasper en Kjeld niet gaan, ze moeten bij Jim blijven.

Dan komt Bernd terug en neemt wraak op Jim.

Hij vermoordt Jim niet, maar hij bindt de handen van Jim vast en stopt hem in de kofferbak. Vervolgens wil hij zichzelf en Jim aangeven bij de politie.

Bernd vraagt aan Jasper waar hij vandaan komt,

en hij wil de kinderen melden bij de politie omdat ze in Nederland vermist worden.

Jasper en Kjeld weten te ontsnappen.

Na uren lopen in het donker zien ze in een bocht een zwarte terreinwagen staan in de auto licht een vrouw te slapen, op de achterbank staat een tas met boodschappen, Jasper en Kjeld pakken er een paar sneetjes brood uit. Als de vrouw wakker wordt van het geluid, vindt ze het niet erg dat ze dat hebben gedaan. De vrouw en Jasper en Kjeld raken bevriend.

Jasper die een beetje kan rijden brengt Liv en Kjeld naar het huis van Liv.Ze mogen een paar dagen bij Liv blijven logeren. De kleine Kjeld voelt zich al snel thuis bij Liv.

Omdat Liv ziek is rijdt Jasper naar het dorp toe om de huisarts te halen.

Onderweg gaat de auto kapot. Als Jasper de auto aan de kant van de weg heeft gezet gaat hij de doctor halen.

Als de doctor de volgende dag terug komt om te kijken hoe het met Liv gaat, gaat Jasper met hem mee om de auto op te halen en naar de garage te brengen.

Als na een paar dagen de auto gerepareerd is gaat Jasper hem ophalen. Bij de Garage ziet hij een rode BMW staan het is de auto waarin. Hij vraagt aan de monteur van wie die auto is, en de monteur zegt dat die auto van een Nederlander is. Hij wou naar het noorden rijden, en kwam een terreinwagen halen, als borg gaf hij zijn BMW.Als Liv opgeknapt is vraagt ze aan Jasper wat er gebeurd is en waarom ze hier zijn. Jasper verteld het hele verhaal, ook dat Jim en Bernd op zoek zijn naar hen en een terrein wagen hebben gehuurd.

Liv vindt dat hij zijn familie moet bellen om te zeggen dat alles goed met ze gaat. Dat doet Jasper, maar als hij zijn oom aan de telefoon krijgt zegt hij snel dat alles goed met ze gaat. Zijn oom begint te razen dat ze thuis moeten komen, en op dat moment gooit Jasper de hoor op de haak.

Liv brengt Jasper en Kjeld naar hun vakantiehuisje.

De politie is ondertussen ook al op zoek naar Jasper en Kjeld. De inspecteur heeft nuttige informatie van de garage houder gekregen. Over Jasper maar ook over Bernd die de terreinwagen heeft gehuurd.

Als Liv, Jasper en Kjeld bij hun vakantiehuisje aankomen is de politie al gearriveerd.

Jasper vertelt het hele verhaal aan de politie dat hij hierheen is gereisd om op zijn vader te wachten.Als Kjeld op een gegeven moment verdwenen is helpt iedereen mee met zoeken. Als Jasper hem vindt is hij bewusteloos. Jasper haalt zijn kleine broertje uit kast en legt hem op het bed. Dan komt Jim opeens tevoorschijn. Hij grijpt Jasper en wil hem vermoorden. Liv weet samen met de politie Jim te overmeesteren.Als na een tijdje Kjeld weer is bijgekomen komt Peter de vader van Jasper en Kjeld. Peter, Jasper en Kjeld zijn weer als een familie bij elkaar.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen