Boekverslag : J.k. Rowling - Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban / Harry Potter En De Gevangene Van Azkaban
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2932 woorden.

Opdracht 1: over het boek:A Titel: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban.

B Auteur: J.K. Rowling. Vertaler: Wiebe Buddingh

C Voor het eerst verschenen in: februari 2000

D Uitgever: De Harmonie, Amsterdam.

E Eerste druk: februari 2000

F Oorspronkelijke titel: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (1999)Opdracht 2: de flaptekstA Voor Harry Potter zijn derde jaar op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus begint, moet hij de zomervakantie bij zijn gemene oom en tante doorbrengen.

Door een magisch ongelukje komt hij ineens ‘s avonds laat op straat te staan. Dan blijkt dat Sirius Zwarts, een beruchte volgeling van Jeweetwel, uit de gevangenis is ontsnapt. Hij is op vlucht en heeft het wellicht op Harry gemunt.

Er volgt een enerverend schooljaar met nieuwe vakken als Dreuzelkunde en Zorg voor Fabeldieren, Spannende Zwerkbalwedstrijden en griezelige voorspellingen.

De school wordt bewaakt door Dementors, de gevreesde bewakers van Azkaban, Maar Harry blijkt zijn lessen verweer tegen de zwarte kunsten hard nodig te hebben….De Harry Potter boeken van J.K. Rowling zijn over de hele wereld een fenomenaal succes. Miljoenen lezers van alle leeftijden zijn eraan verslaafd geraakt. Harry Potter en de steen der wijzen (deel 1) werd in 1999 bekroond met de kinderboekwinkel prijs. Over Harry Potter en de geheime kamer (deel 2) schreef de pers:Een boek over Harry Potter moet je in één keer uitlezen, zo sterk is de betovering

(NRC Handelsblad)

Als de lezers het voor het zeggen hebben, zal de Gouden Griffel zonder enige twijfel gaan naar het Nieuwe boek van J.K. Rowling.

(Algemeen dagblad)

Leest als een trein, staan vol magie, is spannend en sprookjesachtig maar toch bij de tijd.

(J/M)

Mijn tip: koop of leen ze meteen alle drie!

(kleintje kunst)

Bijzonder meeslepend

(Trouw)

Een schitterend boek

(Nieuwsblad van het Noorden.)

Een fascinerend verhaal.

(De Gelderlander)De titel: Harry Potter en de gevangene van Azkaban. Harry Potter is de hoofdpersoon van het boek. Sirius Zwarts is de gevangene van Azkaban. Azkaban is een beruchte gevangenis in een ander deel van het tovenaarsland.Opdracht 3: Wie?Harry Potter: Harry Potter is een 13 jarige tovenaarszoon. Hij heeft geen ouders meer. Zij zijn, toen hij nog een baby was, beide vermoord door de gevreesde tovenaar Voldemort, Harry heeft dit voorval echter overleefd en hij wordt door andere tovenaars dan ook gezien als een geweldige tovenaar. Hij heeft een groot litteken op zijn voorhoofd, in de vorm van een bliksemschicht. Dit heeft hij overgehouden aan het voorval met Voldemort. Hij woont bij “Dreuzels”(niet-tovenaars),die hem als stront behandelen. Gelukkig is hij alleen in de zomervakanties thuis. Hij zit op Zweinstein, een tovenaars school in een ander gebied van het land/de wereld. Zijn beste vrienden zijn Hermelien* en Ron**, zij zitten ook op Zweinstein. Harry’s favoriete hobby is Zwerkbal, een soort voetbal, dat hoog in de lucht op bezems gespeeld wordt. Harry heeft een smal gezicht, knokige knieën, zwart haar dat alle kanten uitpiekt en felgroene ogen achter een krakkemikkig rond brilletje. Over zijn voorhoofd loopt een dun litteken in de vorm van een bliksemschicht.* Hermelien Griffel: Zij is 13 jaar oud en zit ook op Zweinstein, ze is dol op leren en ze heeft zelfs zo veel vakken dat ze een ’onmogelijk rooster’ heeft aldus Harry en Ron** Ze heeft soms wel drie vakken tegelijk! Later in het boek zal echter blijken hoe ze dat oplost. Hermelien woont net als Harry bij Dreuzels met het verschil dat dit haar ouders zijn en dat Hermelien gewoon mag doen wat ze wil. Ze mag dus ook gewoon naar Zweinstein en ze mag zich gewoon met de tovenaars wereld bemoeien. Het is echter in geen van de drie boeken duidelijk hoe Hermelien in de tovenaars wereld verzeild is geraakt.

Hermelien heeft een bazige stem, een hoop krullerig bruin haar en nogal grote voortanden.** Ron Wemel: Ook hij is dertien jaar oud en zit op het Zweinstein college. Zijn ouders zijn tovenaars, net als die van Harry waren, met als verschil dat Harry’s ouders beroemd waren en Rons ouders niet. Ron heeft een grotere broer, Bill, die al jaren van Zweinstein af is. Hij heeft nog een oudere broer, Percy, die allerlei belangrijke taken op Zweinstein vervuld: Hoofdmonitor, Hoofd van Griffoendor ( de afdeling waar Harry, Hermelien en de Wemels toe behoren) enz. Ron heeft ook nog tweeling broers: Fred en George. Zij zijn de ondeugendste jongens van Zweinstein en ze halen de gekste dingen uit. Tenslotte heeft Ron nog een zusje, Ginny. Zij is helemaal weg van Harry Ze gaat in dit boek voor het eerst naar Zweinstein en ze moet dus elf jaar zijn. In het boek staat wel dat Ron 5 broers en een zusje heeft maar niet hoe die vijfde broer heet en/of hoe oud hij is. Ron heeft vuurrood haar, net als de rest van zijn familie. Hij is mager en slungelig, met sproeten, grote handen en voeten en een lange neus.Opdracht 2b: karakterbeschrijving.

Harry is soms wel onvoorzichtig, dit blijkt in dit boek en in de vorige boeken.Terwijl hij eigenlijk niet naar voren mag komen omdat hij terug in de tijd is geflitst en hij zichzelf zou kunnen zien (dit kan levensgevaarlijk zijn), doet hij het toch. Deze keer loopt het goed af maar het had natuurlijk ook verkeerd kunnen gaan.

Ook gaat hij ondanks alle gevaar naar Zweinsveld.

Verder is het een echte doorzetter: In de extra lessen in verweer tegen de Dementors, valt hij steeds flauw maar hij blijft doorgaan totdat het lukt.

Ook blijft hij steeds maar trainen voor Zwerfbal om nog beter of de beste te worden.Hermelien is vaak overbezorgd als het om Harry gaat. Wanneer Harry tijdens een Zwerkbalwedstrijd op zijn bezem vliegt krijgt hij van een anoniem iemand een nieuwe. Dit is de Vuurflits: de nieuwste en snelste bezem die er bestaat. Hij is er dolblij mee, maar Hermelien vertrouwt het niet. Ze is bang dat de bezem afkomstig is van Sirius Zwarts en dat deze de bezem behekst heeft. Ze vertelt dit aan een leraar en de bezem wordt direct ingenomen. Na heel veel proeven ( waar een bezem normaal gesproken niet beter van wordt) krijgt Harry hem terug, er is niets aan de hand. Ook ziet Harry een keer de kans om stiekem naar Zweinsveld, dat is het enige dorp op de wereld waar alleen tovenaars wonen, te gaan. Harry mag hier niet heen, omdat men bang is dat Sirius Zwarts hem hier zou pakken. Als Hermelien hier achter komt probeert ze dit aan alle kanten tegen te houden, alleen lukt het haar deze keer niet.

Verder is ze bijzonder ijverig, zelfs een beetje een uitslover. Ze heeft een rooster, waarin ze wel drie vakken tegelijk doet. Heel vaak heeft ze voor de les alles al gelezen en ze weet op iedere vraag, als eerste, een antwoord.Ron denkt niet altijd even goed na wat hij zegt. Zowel in het voorval met betrekking tot de Vuurflits als in het gebeuren rondom het bezoek aan Zweinsveld*, zegt hij dingen tegen Hermelien die beslist niet voor herhaling vatbaar zijn. Hij is erg impulsief.

Hij is goedig. Hij vergoelijkt vaak Hermeliens scherpe opmerkingen*zie voor verdere uitleg van deze voorvallen bij de eigenschappen van Hermelien.Opdracht 4; Wanneer?Het is niet echt duidelijk in welke tijd het zich af speelt, omdat het zich in een hele andere wereld afspeelt. Het enige wat duidelijk is, is dat de telefoon net is uitgevonden. Het is een ouderwetse, 19e eeuwse omgeving. In het tovenaarsland zijn ze eigenlijk nog ouderwetser: Ze gebruiken geen telefoon maar versturen de post d.m.v. een uil.Opdracht 5: Waar?

Het begin van ieder boek speelt zich af in de Ligusterlaan nr. 4, ergens in (waarschijnlijk) Engeland. De omgeving daar wordt niet beschreven maar wel de gebeurtenissen die zich daar afspelen.

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in en rond Zweinstein. Een klein stukje speelt zich af op de wegisweg: een straat met de meest vreemdsoortige winkels, die allemaal volgepropt staan op een rommelige manier met dingen die alleen een tovenaar nodig heeft, zoals vliegende bezemstelen, toverstokken en kleding speciaal voor Zweinstein. Er is ook een boekwinkel met voornamelijk toverboeken (en monsterboeken die bijten en elkaar opeten) en een dierenwinkel (waar Hermelien bijvoorbeeld haar kat koopt en waar uilen te koop zijn) Op deze weg kunnen alleen tovenaars kunnen komen.

Zweinstein ligt in het tovenaars deel van de wereld. Er wordt eigenlijk niets over het land waar dit in ligt, verteld.

Zweinstein is een oud kasteel met vele gangen, donkere erkers en trappen en dikke deuren.Als je Zweinstein binnenkomt dan zie je eerst een grote ontvangsthal met gangen en een grote trap omhoog. Als je naar links gaat kom je na eventjes lopen bij de eetzaal. Als je de eetzaal binnenkomt zie je veel lange eettafels en helemaal links en helemaal rechts een deur. Als je de linker deur ingaat zie je twee trappen, één helemaal links en één helemaal rechts. Daartussenin is de kamer van Professor Anderling, de directrice van Zweinstein..

De linker trap leidt naar de toren van Griffoendor, de rechter naar de Noordertoren. Halverwege deze trap is de kamer van Professor Lupos(leerkracht verweer tegen zwarte kunsten) en zijn lokaal. Als je de trap verder volgt dan kom je bij het lokaal Waarzeggerij. Halverwege deze trap zijn ook twee lange gangen met schilderijen, geheime gangen en enkele lokalen.

Als je de rechter trap opgaat kom je na even lopen bij de toren van Griffoendor, de afdeling waar Harry bij hoort. Hier hangt een schilderij. Je moet een wachtwoord zeggen om de toren in te komen. Als je de toren binnenloopt, zie je een tafel waar je huiswerk kunt maken en verschillende deuren die naar de slaapzalen leiden.Opdracht 6: genresHet is een roman. Je kunt dit boek indelen bij de genres :spannend, griezelig en sprookjesachtig. Het boek heeft namelijk veel spannende en griezelige stukjes, bijvoorbeeld als Harry oog in oog staat met Sirius. En het is sprookjesachtig omdat er tovenaars e.d. in voorkomen. Het hele verhaal is puur fantasie en is totaal niet te toetsen aan of te vergelijken met de werkelijkheid.Opdracht 7: uittrekselHarry Potter en de Gevangene van Azkaban is het derde deel uit een zevendelige serie waarvan dit derde boek pas is verschenen. Elk boek beslaat precies één jaar uit Harry’s kostschoolleven.

Dit derde deel gaat over de 13-jarige Harry Potter. Harry is de zoon van twee beroemde tovenaars, maar deze zijn toen Harry nog heel klein was vermoord door de beruchte tovenaar Voldemort. Harry heeft dit overleefd en hij wordt in de tovenaarswereld dan ook gezien als een heel bijzonder tovenaar die over geheime krachten moet beschikken omdat hij alleen maar een litteken, in de vorm van een bliksemschicht, aan het voorval met Voldemort heeft overgehouden.

Hij woont nu bij zijn oom en tante. Dit zijn alleen geen tovenaars maar “Dreuzels” (niet-tovenaars). Harry zit op Het Zweinstein college, dit is een school speciaal voor tovenaars. Hij heeft twee goede vrienden: Ron Wemel en Hermelien Griffel. Samen met hen beleeft hij de vreemdste avonturen.

Harry heeft één aartsvijand, Voldemort. Deze probeert hem nog steeds op alle mogelijke manieren te vermoorden. In dit boek is Sirius Zwarts, waar van men denkt dat hij een beruchte volgeling van Voldemort is, ontsnapt uit de ergste gevangenis die je je maar kunt bedenken; de gevangenis van Azkaban. De bewakers hier zijn Dementors, vreemde wezens die alle vrolijke gedachten uit je zuigen. De meeste gevangenen van Azkaban verpieteren dan ook verschrikkelijk. Wonder boven wonder was Sirius Zwarts hier kennelijk niet vatbaar voor want hij kon zijn verstand nog goed gebruiken. Hij is zelfs ontsnapt uit de gevangenis, wat tot nu toe als onmogelijk werd beschouwd. De meeste tovenaars gaan er van uit dat Sirius ontsnapt is om Harry te vermoorden.Ondertussen draait het schooljaar alweer op volle toeren en Harry heeft het zo druk met zijn nieuwe en oude vakken en zwerkbal dat hij niet veel tijd heeft om hier over na te denken. Als blijkt dat Sirius Zwarts in de slaapzaal van Harry en Ron is geweest, wordt groot alarm geslagen. Ron is wakker geworden van Sirius die met een mes de gordijnen aan flarden sneed en daarna tussen de bedden van Ron en Harry in stond. Harry is nu wat meer op zijn hoede. Tijdens een stiekem uitstapje naar Zweinsveld ( = een dorp waar alleen tovenaars wonen), hoort hij dingen over zijn ouders en Sirius Zwarts, die hij nog niet wist. Zo hoort hij bijvoorbeeld dat Sirius de geheimhouder was van zijn ouders en ook ooit de beste vriend van zijn vader.

Aan het eind van het boek, als Hermelien, Ron en Harry bij het huisje van Hagrid, de jachtopziener van Zweinstein weggaan, valt Ron en wordt hij door een zwarte hond meegesleurd in een “hut” onder de grond. Harry en Hermelien gaan er snel achteraan en als ze ook in de hut aankomen blijkt dat de hond zichzelf weer omgetoverd heeft in niemand minder dan….Sirius Zwarts! Nu blijkt dat Sirius helemaal niet ontsnapt was om Harry te vermoorden en dat hij Harry’s ouders ook niet heeft verraden. Hij was erop uit om de rat van Ron te pakken. Dit blijkt geen echte rat te zijn, maar een oud klasgenoot van Sirius Zwarts en James Potter ( de vader van Harry). Deze klasgenoot was altijd erg jaloers op Sirius en James en heeft Harry’s ouders ook aan Voldemort verraden. Na veel raadselachtige onthullingen, die ik niet allemaal vertel omdat er dan niets meer aan is om het boek te lezen, blijkt dat Sirius onschuldig is en Harry en Hermelien slagen er zelfs in hem te redden voor “de zoen van de Dementor”. Als je die zoen krijgt heb je namelijk helemaal geen gevoel meer. Het enige wat je nog kan doen, is bestaan.

Harry Potter deel 3 is een schitterend boek en ik kijk uit naar juli: dan verschijnt deel 4!A7 Kopieer of schrijf drie stukjes uit het boek over die jij belangrijk, interessant, mooi, spannend, o.i.d. vindt. Vertel in ongeveer 150 woorden waarom je dit vindt.FRAGMENT 1:

Ik heb dit stukje gekozen omdat ik het een spannend stukje vind. Hier blijkt Schurfie, de rat van Ron, geen rat te zijn maar Peter Pippeling, een vriend van Harry’s vader. Bovendien verneemt Harry in dit fragment voor het eerst het echte verhaal over zijn ouders. Hij hoort door wie zijn ouders verraden zijn en wie hem eigenlijk ook dood had willen hebben.FRAGMENT 2:

In dit Fragment hoort Harry wat over de lagere schooltijd van zijn vader, James Potter, en Remedus Lupos, (leerkracht verweer tegen zwarte kunsten) die weerwolf bleek te zijn, Sirius Zwarts ( de gevangene van Azkaban) en Peter Pippeling. Hij hoort ook hoe ze zich vermomden. Ik vind dit stukje niet alleen spannend, maar ook mooi, Voor Harry is het waarschijnlijk geweldig om wat meer te weten te komen over zijn ouders.FRAGMENT 3:

Dat is ook de reden waarom ik het derde gedeelte heb gekozen Ook hier komt hij dingen over het verleden van zijn ouders te weten, waarvan dan later de helft niet juist blijkt te zijn.B6 Zoek of bedenk twee spreekwoorden die volgens jou Bij (een deel van) het boek passen. Leg uit waarom (100-150 woorden)Schijn bedriegt:

Dit blijkt in dit boek drie keer, in de andere twee boeken zie je dit ook.

De eerste keer dat dit spreekwoord goed bij het boek past, is, als blijkt dat Sirius Zwarts, van wie aanvankelijk gedacht werd dat hij een groot misdadiger was en dat hij Harry’s ouders had verraden, een hele aardige man is, die onschuldig is en helemaal niks met de moord op Harry’s ouders te maken heeft gehad.

De tweede keer dat het spreekwoord van toepassing is, is, als blijkt dat de rat Schurfie, die al twaalf jaar bij de familie Wemel woont en waar Ron op dit moment eigenaar van is, geen lieve rat is. Dit is Peter Pippeling, een oude schoolvriend van Sirius Zwarts en James Potter ( Harry’s vader).

De derde keer dat het spreekwoord “schijn bedriegt” van toepassing is, is, als blijkt dat Peter Pippeling helemaal niet vermoord is door Sirius Zwarts en dat hij de vinger, die als enige van hem over zou zijn gebleven, zelf heeft afgehakt. Bovendien is hij de verrader van Harry’s ouders.Hoogmoed komt voor de val:

Dit blijkt in het boek bijvoorbeeld als Malfidus, een jongen die ook op Zweinsstein zit en die er alles voor over heeft om Harry en zijn vrienden het leven zwart te maken, niet gehoor geeft aan de waarschuwing van “een leraar”. Malfidus denkt dat hij het allemaal wel kan en hij daagt een dier uit, dat je nooit mag beledigen. Met alle gevolgen van dien.C4 Schrijf een recensie over het boek. Als je niet (meer) weet wat dat is, zoek er dan een op in de krant of “Pauze” (100-200 woorden)Het boek Harry Potter en de gevangene van Azkaban is alweer het derde boek van de succesvolle reeks Harry Potter boeken, geschreven door J.K. Rowling. Het derde boek gaat over de inmiddels dertien jarige Harry Potter die zijn derde jaar op Zweinstein college begint. Het boek zit weer vol humor en is een succes voor jong en oud. Harry Potter beleeft in dit boek vele avonturen: hij maakt geheime uitstapjes naar Zweinsveld en naar Hagrid, de jachtopziener, krijgt extra lessen verweer tegen zwarte kunsten om zichzelf tegen de gevreesde bewakers van Azkaban, de Dementors, te beschermen en hij leert zijn pleegvader Sirius Zwarts kennen. Zijn wens om met zijn ploeg zwerkbalkampioen te worden komt uit en hij krijgt te maken met een speciale machine waarmee je terug in de tijd kan gaan. Kortom, weer een hoop spanning en avontuur in De gevangene van Azkaban.

Hoewel het boek oorspronkelijk geschreven is voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar, zullen volwassenen ook veel plezier aan dit boek beleven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen