Boekverslag : Boudewijn Buch - Het Bedrog
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1315 woorden.

Titel: Het bedrog

Auteur: Boudewijn Büch

Uitgever: Atlas; Amsterdam/Antwerpen

Jaar van uitgave: 1992

Gelezen druk: 1993

Aantal blz. 179A. Verwachting en eerste reactie:Dit boek heb ik gekozen omdat ik van een vriendin had gehoord dat het een goed boek was. Verder leek het me wel een aardig boek, omdat het over vriendschap ging, en zo'n soort boek had ik eigenlijk nog nooit gelezen. Dus ik dacht laat ik dit eens pakken. Nadat ik het gelezen heb, viel het toch eigenlijk een beetje tegen. Het was langdradig en zelfs af en toe saai, het ging alsmaar over hetzelfde en dat ging vervelen. Echt moeilijke woorden stonden er gelukkig niet in en het was niet echt moeilijk om te begrijpen.B. Beknopte samenvatting en analyse:Het verhaal gaat over twee goede vrienden, Olof Bergman en Sander Geelkamp. Zij worden vanaf school beste vrienden. Sander is erg populair, vooral bij de meisjes. Sander wordt dan ook een echte meiden gek. Olof is eigenlijk het tegenovergestelde van Sander, hij is verlegen en niet zo bekend bij de meisjes. De vrienden brengen veel avonden met elkaar door, Sander verteld Olof al zijn erotische verhalen. Sander kan geen dag zonder seks. Hij versiert het ene meisje na het andere, soms wel drie tegelijk.

Olof vind het allemaal wel goed wat Sander uitspookt, hij trekt het hem niet zo aan. Hij heeft andere dingen aan zijn hoofd, zoals zijn ouders. Zijn vader en moeder kunnen niet goed met elkaar opschieten. Zijn vader houdt, net als Olof zelf, van de natuur. Ze gaan dan ook vaak samen wandelen. Daar wordt Olof misbruikt door hem, maar zelf heeft hij dat nooit door gehad. Maar toen Olof 's moeder erachter kwam, werd zijn vader uit huis gehaald. Olof was er heel erg verdrietig over. Hij is zijn vader daarna, nog twee keer gaan bezoeken, maar zonder succes. Olof ziet in Sander een tweede vader, hij noemt hem dan ook zo. Sander vindt dat allemaal wel oké. De jaren verstrijken en de vrienden blijven elkaar opzoeken. Ze maken samen verre reizen, vertellen elkaar al hun geheimen, kortom het gaat goed tussen hen. Maar ongeveer 25 jaar later, als de vrienden allebei rond de dertig zijn, gaat het mis. Dat komt omdat Olof aan Karin (de toenmalige vriendin van Sander) verteld heeft dat Sander er nog andere meisjes op na hield. Sander was woedend, hij wilde Karin nog houden als vriendin, maar Olof had alles verpest.

Een tijd later hoort Olof via via dat Sander twee buitenechtelijke kinderen heeft bij twee verschillende vrouwen. Olof verteld aan Sander wat hij denkt, maar Sander klaagt alleen maar dat hij zijn kinderen niet mag zien en dat de vrouwen hem bedrogen hebben. Olof wordt dan kwaad en zegt dat hij zoiets kon verwachten, omdat hij al die vrouwen ook bedrogen heeft. Sander wordt dan ook kwaad en vertrekt. Dit was hun laatste gesprek.

Ongeveer een jaar later gaat Olof naar Rome, naar dezelfde plaats waar hij ook een keer met Sander was geweest. Op een terrasje ziet hij Sander zitten, met zijn vrouw en kind. Ze zeggen niks tegen elkaar. Als Olof thuis gekomen is, probeert hij Sander nog op te sporen, maar tevergeefs. De vriendschap is voorbij. Olof is verbitterd en kan het niet aan om twee keer 'vaderloos' te zijn. Hij eindigt het boek met de woorden: "Eindelijk volwassen. Ten slotte alleen".AnalyseMotieven:

- Leugens

- EenzaamheidPersonages:

- Olof Bergman: hij is een romantische zielenpoot die weinig of geen meisjes kan versieren. Zijn ouders zijn gescheiden, omdat hij misbruikt was door zijn vader. Sander was zijn beste vriend, ze vertelden elkaar alles. Hij zag Sander als een tweede vader.

- Sander Geelkamp: Hij is een echte meidengek, hij versiert de ene naar de andere en bedriegt ze allemaal. Al zijn bedprestaties vertelt hij in geuren en kleuren aan Olof. Sander houdt aan al z'n vriendinnen twee kinderen over, bij twee verschillende vrouwen.Perspectief en verteller:

Het verhaal wordt verteld vanuit een ikpersoon (Olof Bergman). Je kent alleen zijn gedachten en gevoelens.Ruimte:

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. Bij Olof thuis of bij Sander thuis. Soms ook nog school.Stijl:

Het is verhaal is wel vlot geschreven en makkelijk te begrijpen.Thema:

Vriendschap.Tijd:

Het verhaal is niet-chronologisch geschreven. Olof kijkt d.m.v. flashbacks terug naar het verleden van 1962 tot ongeveer 1992.Titelverklaring:

Olof en Sander bedriegen elkaar met leugens en Sander bedriegt meisjes door ze te gebruiken (misbruiken). De vader heeft zijn zoon ook bedrogen, door hem te misbruiken. De 'vriendschap' tussen Sander en Olof blijkt ook bedrog te zijn.C. Verwerkingsopdracht 8Lief dagboek,Ik weet echt niet meer waar Sander nu mee bezig is. De ene keer zegt hij weer dat Karin de ware voor hem is en de andere keer is het weer ene Betty. Ik heb genoeg van al die leugens, van al die 'vriendinnetjes'. Ik vind dat Karin moet weten van dat gedrag van Sander. Zij heeft het recht om te weten dat zij niet de enige is met wie hij naar bed gaat. Ik ga haar bellen, morgenvroeg om negen uur. Sander zal wel kwaad op me zijn, maar ik vind dat het zo niet langer kan, dat moet hij toch met mij eens zijn. Ik zal Karin alles vertellen wat ik van hem weet, als ze dan verstandig is, gaat ze onmiddellijk bij hem weg. Dat zou ik in ieder geval doen, als ik zoiets zou horen. Dat kan toch niemand goedkeuren.Ja, dat ga ik doen morgenvroeg, is zij de eerste. Maar wat ga ik haar precies vertellen, tja..ik zal haar vertellen, dat Sander nog met een heleboel andere vrouwen vrijt. Ik gok op zo'n 20 andere meiden. Ja, dat ga ik vertellen aan haar. Hoe zou ze dan reageren?? Kwaad of juist heel verdrietig. Ik zou aan de ene kant heel kwaad zijn, als iemand mij zo bedriegt. Maar zij is een vrouw, zij wordt misschien wel emotioneel. Dat kan, want die twee hebben best wel veel meegemaakt. Tja..maar aan de andere kant niemand zal het toch accepteren als je zo bedrogen wordt en dan nog niet met één vrouw, nee, met minstens 20 verschillende.

Sander, hoe zal hij reageren als hij hoort, dat IK degene ben die Karin heb ingelicht. Ik hoor zijn beste vriend te zijn, iemand die je kan vertrouwen. Maar nee, wat doe ik, ik verraad hem. Maar ik vind dat hij dat zelf verdiend heeft, dan moet hij maar niet zo doen. Dan moet hij maar eerlijk zijn. Ik denk dat Sander me niet meer wil zien, logisch. Zo zou ik reageren als iemand met zoiets flikt. Maar dat kan me niets schelen, onze vriendschap stelt toch niets meer voor. En het is niet alleen mijn schuld. Hij heeft er net zoveel schuld aan. Maar ja, ik ga er maar niet teveel woorden aan hem vuil maken, dat is hij niet waard. Ik zal morgen Karin bellen en dan zal ik het wel horen.D. Eindoordeel en evaluatieIk vond het niet echt een fantastisch boek. Het was eentonig en langdradig. Er zat helemaal geen spanning in, en dat vind ik juist altijd het interessants. Dan gebeurt er eens wat, dat motiveert me ook altijd om verder te lezen. Ik wil dan altijd weten hoe het afloopt. Bij dit boek had ik dat echt helemaal niet. Het was gewoon een saai boek, er gebeurDe helemaal niets in. Kortom, niet zo'n leuk boek.Het werken aan dit verslag vond ik niet zo moeilijk. Wel duurde het even voordat ik de juiste gegevens bij elkaar gevonden had. Maar toen ik die eenmaal had ging het best wel snel. De verwerkingsopdracht vond ik niet zo moeilijk om te maken, want het boek wordt geschreven vanuit een ik persoon, ik kende zijn gevoelens en gedachten dus best goed. Ik vond het ook wel verhelderend om hieraan te werken, ik kwam nog een paar details tegen die ik me eerst nog niet zo waren opgevallen. Verder viel het maken van dit verslag best wel mee.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen