Boekverslag : Marga Minco - Een Glazen Brug
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 913 woorden.

Minco, Marga

DE GLAZEN BRUG

Uitgeverij Bert Bakker

Derde druk, augustus 1987

Eerste druk verscheen maart 1986

111 pagina’s



Samenvatting



Stelle, een jonge Joodse vrouw, ziet kans in de oorlog een nieuwe identiteit aan te nemen waardoor ze redelijk veilig in leven kan blijven. Wel eens waar zit ze het grootste gedeelte van de dagen binnen. Voordat Stella ‘verandert’ in Maria Roselier heeft ze op veel verschillende plekken gezeten. Veel mensen zorgen voor haar zonder dat ze weet wie het zijn.



Maar één man kwam steeds terug. Roelofs was zo behulpzaam en medelevend maar toen ze weer moest verkassen, vanwege ontdekkingsgevaar en door hem naar de boerderij werd gebracht waar ze ging wonen ontdekte ze zijn echte aard. Niet ver van de boerderij trok hij haar mee de bosjes in en drukte haar tegen zich aan; ze wist zich los te rukken en weg te rennen. Toen hij haar had in gehaald waren ze samen naar de boerderij gelopen alsof er niets was gebeurd.



Niet lang daarna kwam ze terecht bij Carlo, een jonge man die van alles in het illegale werk deed. Hij maakte het voor haar mogelijk om verder te gaan als Maria Roselier. Maria Roselier was een vrouw uit Zeeuws-Vlaanderen. Zij was omgekomen in het begin van de oorlog. Stella begint van Carlo te houden en ze fantaseren samen over na de oorlog. Totdat Carlo ook moet onderduiken.



Na de oorlog was ze naar Avezeel gegaan op aandringen van haar man waarmee ze 12 jaar samen is geweest. De eerste 7 jaar ging goed maar daarna ging het niet meer. In Avezeel is ze op zoek gegaan naar informatie over Maria Roselier. Uiteindelijk kwam ze bij de dokter van Avezeel terecht. Hij vertelde over Maria en haar doods oorzaak. En hij vertelde dat Carlo , eigelijk Laurens geheten, op transpoort was gezet en nooit meer zou terug keren….



Personen



In het hele boek komen vele personages voor maar er zijn er maar een paar echt belangrijk.



Stella is de ik-persoon. Een joodse meisje van begin twintig die in de tweede wereld oorlog moet onderduiken. Zij neemt dan de identiteit van Maria Roselier aan. Maria Roselier komt uit Zweeuws-Vlanderen en is op de tweede dag van de oorlog aan een longontsteking overleden. Stella is via Carlo aan het persoonbewijs van Maria Roselier gekomen. Carlo, ook wel Laurens geheten, is in de oorlog een verzetstrijder. Deze drie personen draait het eigelijk voornamelijk om. Al neemt Carlo maar in geringe mate deel uit van Stella’s leven.



Verder heb je nog de mensen van haar onderduikadressen; Roelofs, een man die haar helpt bij haar eerste paar keer onderduiken en Lina Retty waar ze samen het huis in Amsterdam mee deelt.



Als Stella haar nieuwe naam, Maria Roselier, heeft aangenomen probeert ze zich te gaan gedragen zoals ze bij haar nieuwe naam vindt passen. Lang blijft ze zich afvragen hoe Maria nou eigelijk was en waarom ze zo vroeg is overleden. Tot het moment van de ontmoeting met de dokter van Avezeel wil ze van alles over Maria weten.



Tijd



Het verhaal speelt zich af in en na de tweede wereldoorlog. Stella is een jodin en is hierdoor in gevaar. Het hele verhaal draait om de oorlog. Het verdriet, de angst maar ook het verlangen naar iets waarvan je niet weet of het ooit komen gaat.



Plaats



Stella is Amsterdamse. Zij verblijft het grootste gedeelte van de oorlog op een zolderkamertje in Amsterdam. Ook haar andere onderduikadressen bevinden zich in en rond Amsterdam. Haar zolderkamertje is samen met de woonplaats van Maria de belangrijkste plaats waar het verhaal zich afspeelt.



Manier van schrijven



Het verhaal bestaat uit flachbacks maar ook uit flachforwards. Je duikt midden in het leven van Stella maar omdat het voor haar allemaal zo onwennig is van wegen het begin van de oorlog is dit niet raar. Je kan niet echt spreken van een gesloten einde maar echt open is het ook niet. Ze weet nu eindelijk hoe Maria Roselier was en waar ze aan is overleden en ze heeft de oorlog achter zich gelaten, maar haar leven gaat verder.



Ik-persoon of hij/zij persoon?



Stella is de ik-persoon; je beleeft het verhaal mee door haar ogen maar er zitten ook stukjes is die door de ogen van een verteller worden bekeken. Door het vertelstuk van Stella kom je te weten hoe zij er over denkt en wat zij voelt. Hierdoor maak je zelf de oorlog mee en alleen door te weten waar zij het over heeft begrijp je het verhaal.



Titel verklaring



De dikke Van Dale vertelt dat; “op een glazen bruggetje geweest zijn” betekent “in doods gevaar hebben verkeerd”. Stella heeft een tijdje ondergedoken gezeten bij een gezin van drie jongens; dit huis is leeggehaald op het moment dat Stella daar aanwezig was; ze heeft zich weten te redden van de dood.



Als je dit boek leest leer je hoe het er aan toeging in de oorlog. Je voelt het verlangen naar iets wat er niet is, VRIJHEID. Marga Minco heeft ongeveer al haar boeken over de oorlog geschreven maar allemaal vertellen ze je iets anders. Ik denk dat ze je wil duidelijk maken hoe het is om in en situatie te zitten waarin je niet van het leven kan genieten maar moet accepteren wat er met je wordt gedaan en wat er je aangereikt wordt.



In EEN GLAZEN BRUG voel je mee met het verlangen van Stella om Carlo weer te zien maar ook om te weten te willen komen wie Maria Roselier was. De pijn en de opluchting die zij voelt voel je als lezer ook.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen