Boekverslag : Renate Dorrestein - Een Hart Van Steen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2443 woorden.

Samenvatting
Korte samenvatting:

Ellen van Bemmel woont met haar ouders, haar broer Kester, haar zus Sybille en haar broertje Carlos is een groot huis in Haarlem. Haar ouders hebben een knipselbureau gespecialiseerd in Amerika. Ze hebben daarbij hulp van een aantal studenten waaronder Bas. Het gezin Van Bemmel heeft een normaal en gelukkig leven. Dit verandert als bekend wordt dat er nog een kind verwacht wordt. Na de geboorte van hun zusje Ida verandert moeder Van Bemmel heel erg. Ze is ervan overtuigd dat Ida bezeten is door de duivel en dat die uitgedreven moet worden. Ze begint Ida te mishandelen en alleen Ellen merkt daar wat van. Na een poosje lijkt het of moeder er weer helemaal bovenop is, maar dan begint ze te zeggen dat het lijden bijna voorbij is. Op een avond maakt ze samen met Ellen voor iedereen een schoteltje met zogenaamde vitaminepillen (slaappillen en valium) klaar. Iedereen neemt de pillen behalve Ellen die haar hond aan het uitlaten is. Als ze thuiskomt treft ze haar hele familie dood aan met plastic zakken over hun hoofd. Dan ziet ze dat Carlos nog leeft en neemt hem mee naar de kelder waar ze zich verstopt houdt.
Ellen en Carlos gaan naar een tehuis en een paar jaar later wordt Carlos geadopteerd. Vanaf dat moment heeft Ellen nog nauwelijks contact met haar broertje. Als ze achttien is gaat Ellen op kamers wonen en gaat medicijnen studeren. Dan komt ze er achter dat haar moeder gewoon aan kraamvrouwenpsychose leed en dat alles met de juiste medicijnen voorkomen had kunnen worden.
Nadat Ellen van haar man Thijs is gescheiden raakt ze bewust zwanger van een onbekende. Tijdens haar zwangerschap besluit ze te verhuizen naar het huis waar ze is opgegroeid. Daar ontmoet ze in het tuincentrum Bas. Hij komt haar helpen bij het opknappen van de tuin. Doordat ze bijna een miskraam krijgt moet ze verplicht bedrust. Op advies van haar dokter komt Lucia, een vrouw die door haar man wordt geslagen, met haar kinderen bij haar inwonen. Ellen en Lucia kunnen niet goed met elkaar opschieten. Door de komst van Lucia mag Ellen geen bezoek meer ontvangen. Ze vindt het verschrikkelijk dat ze Bas nu niet kan vertellen dat ze bijna een miskraam heeft gehad. Ze wordt een beetje verliefd op hem.
Tijdens haar periode van bedrust bladert Ellen door het oude familiefotoalbum, beetje bij beetje komen alle herinneringen weer boven en probeert ze alles te verwerken. De verdenkingen die ze tegenover haar vader had verdwijnen wanneer Bas haar een notitie laat zien waarop haar vader zijn plannen voor een vakantie met haar moeder heeft staan. Zo ontdekt ze dat haar vader niet heeft meegewerkt aan het plan van haar moeder. Ze ontdekt dat haar moeder haar gewoon vergeten was. Uiteindelijk is ze weer opgeknapt en heeft met haar verleden afgerekend, ze laat Bas haar helpen bij het uitkiezen van een naam voor haar kind.

Uitgewerkte persoonlijke reactie
Het boek gaat over het verwerken van een jeugdtrauma. Ik vind het een heel interessant onderwerp. Het komt heel veel voor, maar je weet eigenlijk nooit wat zo iemand doormaakt. Door dit boek krijg je daar een goed idee van. Ik had vooraf niet echt verwachtingen over het onderwerp, omdat zo’n verwerkingsproces bij iedereen natuurlijk anders verloopt. Het onderwerp ligt niet in mijn belevingswereld, want ik heb nog nooit zoiets meegemaakt en ik ken ook geen mensen die zoiets hebben beleefd. Ook al zou ik die wel kennen, dan zou ik waarschijnlijk nog niet zo veel van het onderwerp afweten, omdat het heel persoonlijk is.
Ik vind dat het onderwerp goed uitgewerkt is. Alle gevoelens en gedachten van de hoofdpersoon worden beschreven onder andere angst, verdriet, schuldgevoel en hoop. Het onderwerp wordt gebruikt in heel veel andere boeken en films, maar ik vind dit boek toch wel een van de mooiste. Dat komt doordat de gedachten van de hoofdpersoon zo uitgebreid aan bod komen.

De belangrijkste gebeurtenissen in het boek zijn het moment waarop Ellen bijna een miskraam krijgt en wanneer je te weten komt wat er zich in het huis heeft afgespeeld. Ze worden goed beschreven, hoewel het moment van de miskraam misschien iets uitgebreider beschreven had kunnen worden. De gedachten van de hoofdpersoon zijn het belangrijkste in het boek. Dat vind ik heel goed, want het gaat over een verwerkingsproces. Om dat te kunnen begrijpen moet je wel goed weten wat er zich in het hoofd van de hoofdpersoon afspeelt.
Alle gebeurtenissen in het boek staan in verband met het drama dat zich in huize Van Bemmel heeft afgespeeld. Als je eenmaal weet wat er gebeurd is, zijn alle andere gebeurtenissen ook heel logisch met elkaar verbonden.
De gebeurtenissen zijn vaak nogal langdradig, ze zijn net iets te uitgebreid beschreven. Daardoor had ik soms de neiging om af te dwalen. De gebeurtenissen zijn echter ook heel verrassend, het lijkt net of Ellens persoonlijkheid steeds verandert en dat is ook wel een beetje zo. Telkens als ze iets heeft verwerkt verandert ze een beetje.
De gebeurtenis die de meeste indruk op me gemaakt heeft is het familiedrama. Het hele boek is een opbouw naar het moment dat duidelijk wordt wat zich heeft afgespeeld. Ondanks dat er een flink aantal hints wordt gegeven is het nog steeds schokkend wat er is gebeurd. Het is toch niet niks als je er achter komt dat haar ouders hebben geprobeerd hun hele gezin te doden. Het familiedrama en Ellens ontdekking dat haar moeder kraamvrouwenpsychose had hebben me wel aan het denken gezet. Het lijkt me heel frustrerend om te ontdekken dat alles voorkomen had kunnen worden met de juiste medicijnen.
Soms moest ik worstelen om verder te komen. Dat kwam door de langdradige beschrijvingen van de omgeving. Ondanks dat bleef ik toch heel benieuw naar wat er verder zou gebeuren. Het bleef me dus toch wel boeien.

Ik vind Ellen wel een heldin, want ik vind het heel knap dat het haar uiteindelijk lukt om haar verleden te verwerken. Dat is wel een heldendaad. Je leert de persoon goed kennen doordat je als het ware in haar hoofd zit. Renate Dorrestein beschrijft duidelijk wat Ellen allemaal denkt en daardoor kom je te weten hoe ze in elkaar zit.
Ik vind de personages minder herkenbaar, omdat zoiets niet in mijn omgeving voorkomt. Toch komen ze heel geloofwaardig over, je weet dat zoiets kan gebeuren en de reacties van de personages lijken me erg logisch.
De verdenkingen van Ellen tegenover haar ouders hebben me wel beïnvloed, omdat je maar vanuit een perspectief naar de hele situatie kijkt. Je komt alleen te weten wat Ellen overal van denkt en hoort alleen haar kant van het verhaal terwijl zij zelf ook niet precies weet hoe het is verlopen. Ik kan me niet zo goed verplaatsen in de personages. Dat komt doordat het onderwerp totaal niet in mijn belevingswereld ligt.
Ik vind Ellen, Carlos, Bas en Ellens vader sympathiek, Sybille, Kester, Ellens moeder en Lucia vind ik minder sympathiek. Dat komt door de gedachten en opvattingen van Ellen. Je kijkt door haar ogen naar de andere personages.
Sommige dingen in het gedrag van Ellen vind ik goed en andere dingen vind ik slecht. Ze reageert soms erg heftig op bepaalde situaties, maar na wat ze heeft meegemaakt is dat begrijpelijk. Hoe ik tegen het gedrag van de andere personages aankijk wordt grotendeels bepaald door de gedachten van Ellen.
Ik vind dat Ellen heel onvoorspelbaar is. Dat vind ik erg prettig, dat houdt het boek spannend. Je weet niet wat je kan verwachten, dus je wordt regelmatig verrast.

De opbouw van het boek vind ik best wel ingewikkeld. Er wordt de hele tijd door de tijd heen en weer gesprongen. Doordat je in de gedachten van Ellen zit is het soms moeilijk te merken wanneer je naar een ander tijdstip springt. Het verhaal is heel spannend, doordat het zo onvoorspelbaar is, maar vooral doordat je wilt weten wat er zich heeft afgespeeld in Ellens jeugd.
Er zitten heel veel flashback in het boek. Meer dan de helft van het boek bestaat uit flashbacks. Dat vind ik niet vervelend, het maakt het boek juist spannend. Het past ook goed bij het onderwerp, want ze verwerkt het beetje voor beetje, steeds een stukje verder terug in de tijd.
Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van Ellen. Ik vind dat wel een geslaagde manier, het gaat immers om een verwerkingsproces en daarbij is het belangrijk dat je veel van de persoon te weten komt.
Het verhaal is aan het eind van het boek echt afgelopen, je weet wat er gebeurd is en daarmee is het afgesloten. Dat vind ik wel jammer, want dan kun je zelf niet meer bedenken hoe het af zal lopen. Als dat wel kan blijft het boek toch langer hangen.
Het boek begon me al na een paar bladzijden te boeien, het wordt al snel duidelijk dat er iets afschuwelijks gebeurd moet zijn. Vanaf dat moment wilde ik weten wat dat was. Het boek bleef bijna tot het eind toe spannend. Toen duidelijk werd wat er was gebeurd in huize Van Bemmel was de spanning er wel af.

Het taalgebruik is niet moeilijk. Het zijn gedachten van een normaal iemand, heel makkelijk om te lezen. Er komt weinig dialoog voor in het boek en heel veel beschrijvingen. Het boek bestaat vooral uit gedachten. De beschrijvingen zijn soms wel iets te uitgebreid, waardoor het langdradig werd.
Het taalgebruik past goed bij de hoofdpersoon en het onderwerp. Het onderwerp is heel persoonlijk daar past het taalgebruik goed bij. Net alsof je zelf aan het nadenken bent. Er zaten verder ook geen bijzonderheden in het taalgebruik.

Voorlopig eindoordeel
Ik vind het boek heel spannend, doordat je niet weet wat er zich in huize Van Bemmel heeft afgespeeld. Het bleef me boeien. Ik vind de gedachten van Ellen mooi uitgewerkt, je beleeft echt een beetje mee, wat zij vind. Ik vind de opbouw heel interessant, het is heel anders dan bij de boeken die ik tot nu toe heb gelezen, ik vond het wel leuk. Het taalgebruik was niet moeilijk waardoor het boek prettig was om te lezen.

Verdiepingsopdracht

Voor ik het boek ging lezen had ik verwacht dat het een beetje een spookachtig boek zou zijn. Dat komt door de achterflap, daarop staat wat over spoken en lijkt het net of die in het boek voorkomen. Deze verwachting is niet uitgekomen. Met de spoken werd bedoeld dat Sybille en Kester voortleven in de gedachten van Ellen. Verder had ik niet zo veel verwachtingen.
De fabel is dat het familiedrama heeft plaatsgevonden en dat Ellen dat probeert te verwerken, het sujet is dat het verhaal bestaat uit allemaal flashbacks. De functie daarvan is de spanning vergroten. De spanning wordt opgebouwd naar het einde van het boek waar duidelijk wordt welk drama zich heeft afgespeeld. Ik vond dat het er inderdaad heel spannend van werd.
De volgorde van de gebeurtenissen is niet-chronologisch. Er wordt telkens heen en weer gesprongen door de tijd. Van het heden naar het verleden, maar ook tussen verschillende gebeurtenissen in het verleden.
Het verhaal wordt niet-continu verteld. Uit het verleden worden maar kleine stukjes van Ellens jeugd beschreven. De tijd tussen haar studie en haar scheiding van Thijs wordt helemaal niet beschreven. Alleen gebeurtenissen die een rol spelen bij het verwerkingsproces of die onmisbaar zijn voor het verhaal worden verteld.
Het hele boek bestaat uit flashbacks, de belangrijkste daarvan zijn het familiedrama en het moment waarop Ellen ontdekt dat haar moeder aan kraamvrouwenpsychose heeft geleden. De functie van de flashbacks is de spanning vergroten. Ik bleef er door geboeid.
De vertelde tijd is veel langer dan de verteltijd, de vertelde tijd is namelijk bijna Ellens hele leven. Het verhaal speelt van 1956 tot vlak voor de geboorte van Ellens kind.

Er is eigenlijk maar een belangrijk personage in het boek en dat is Ellen. Over haar uiterlijk wordt niets verteld, maar haar innerlijk wordt uitgebreid beschreven. Ze is erg onrustig en vol verdriet door wat ze heeft meegemaakt. Ook is ze een beetje egoïstisch en heeft ze de neiging om alleen maar aan zichzelf te denken.
Bas is een grote, brede man die zijn lange haar in een staartje draagt. Hij is lief en zachtaardig, ook is hij niet al te slim en kan maar een ding tegelijk. Hij is een enorme steun voor Ellen zonder dat hij het zelf weet.
Sybille is een mooi meisje met lang haar. Ze is heel vrolijk en wil in Ellens gedachten ervoor zorgen dat Ellen haar verleden niet vergeet.
Kester is een grote jongen. Ook hij wil in Ellens gedachten ervoor zorgen dat Ellen haar verleden niet zal vergeten.
Carlos heeft als klein jongentje een ketel heet water over zich heen gehad en heeft brandplekken op zijn armen, nek en borst. Hij is heel verlegen.
De relatie tussen Ellen, Sybille, Kester en Carlos is dat zij allen broers en zussen zijn. Ze hebben altijd een goede band gehad tot aan het ongeluk. Na een tijd is Ellen Carlos ontgroeid en leven Sybille en Kester verder in haar gedachten.
De relatie tussen Ellen en Bas is anders. Zij kennen elkaar uit Ellens jeugd en zijn elkaar daarna uit het oog verloren. Als ze elkaar weer ontmoeten kunnen ze direct weer goed met elkaar opschieten.
Ellen speelt de rol van de hoofdpersoon. Haar doel is om haar verleden te verwerken, zodat ze verder kan gaan met haar leven.
Sybille en Kester spelen min of meer de rol van tegenstander. Eigenlijk zijn ze dat alleen in Ellens hoofd. Ze proberen ervoor te zorgen dat Ellen haar verleden niet vergeet.
Bas is de helper. Hij steunt Ellen zonder dat hij het zelf weet.
Ellen bereikt haar doel. Ze wilde haar verleden verwerken en aan het einde van het boek is haar dat gelukt. Ze heeft dan ontdekt wat de ware toedracht voor het drama was en kan haar verleden laten rusten.
Ellen is een karakter, je komt in de loop van het boek steeds meer over haar te weten. Alle andere personages zijn typen je komt bijna niets over hen te weten en al helemaal niet wat ze denken of voelen. Ook maken ze geen onwikkelingen door.
Ellens wereldbeeld is heel erg op zichzelf gericht. Ze denkt dat veel mensen haar willen helpen, maar ze denkt dat ze daar allemaal niet goed genoeg voor zijn. Door haar egoïstische instelling vindt ze zichzelf het middelpunt. Ook vindt ze het totaal geen probleem dat ze zwanger is van een onbekende. Ze vindt een vaste relatie dus ook niet belangrijk
Ik kan me niet met Ellen identificeren, omdat zij allerlei dingen heeft meegemaakt die ik niet heb beleefd en ook niet hoop te beleven.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen