Boekverslag : Joseph Conrad - Lord Jim
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1496 woorden.

30 oktober ’01De auteur: Joseph Conrad

De titel: Lord Jim,voor het eerst gepubliceerd in 1900. Aantal bladzijden 269 (incl. 43 blz. met informatie over de auteur en een inleiding.)

Genre: Engelse literaire avonturenroman.Keuze van het boek:

De reden dat ik dit boek gekozen heb is eigenlijk nog al vaag. Ik ging gewoon naar de bibliotheek om iets uit te zoeken en zag een hele serie staan van Joseph Conrad. Ik bekeek er een paar en las wat achterkanten en ze leken me wel leuk. Dus ik heb er eentje tussen uit gepakt en ben er mee naar u gegaan. U zei toen dat het goede maar moeilijke boeken waren die u zelf ook allemaal gelezen heeft. Tja, dat ze moeilijk zijn heb ik gemerkt. En dat u ze zelf gelezen heeft, tja hoog uit lastig maar niets aan te doen.Eerste reactie:

Ik vond het wel een goed boek alleen wel moeilijk. Ook is het boek een beetje zielig eigenlijk. Jim voelt zich de lafaard maar toch wordt hij constant door Marlov ‘one of us’ genoemd. Hij kikkert daarna weer helemaal op en wordt een romantische goedzak. Verder is het een leuk boek, echt avonturistisch en toch ook weer niet zo’n dom fantasie boek. Gewoon realistisch en toch ook leuk goed en doordacht.Korte samenvatting:

In het boek verteld Marlov aan zijn vrienden een verhaal over Jim. Jim was zeeman op het schip ‘Patna’. Dat schip vervoerde pelgrims. Het schip begon te zinken en de bemanning vluchtte om het lijf te redden. Jim wilde niet vluchtte maar deed het toch na het geroep van zijn vrienden. Als de bemanning aan land komt, blijkt dat de ‘Patna’ helemaal niet gezonken is. Een ander schip heeft er namelijk voor gezorgd dat de ‘Patna’ toch heelhuids is aangekomen. De kapitein en de andere bemanningsleden gaan, als ze dat horen, er snel vandaar.Jim is de enige die berecht wordt. Hij verliest daardoor zijn recht om matroos te zijn. Bij de rechtszitting is hij in contact gekomen met Marlow, aan wie hij zijn verhaal verteld. Marlow voelt zich op een of andere manier echt verantwoordelijk voor Jim. Hij probeert hem te helpen aan een baantje, maar dat lukt niet erg, want steeds als Jim ergens werk heeft komt de ‘Patna’ ter sprake en dat wil Jim niet. En dus gaat hij iedere keer weg. Ten slotte stelt Marlow hem voor aan Stein. Een oude, rijke, vlinder- verzamelende, sympathieke, maar mysterieuze man. Deze zorgt ervoor dat Jim een baan bij zijn bedrijf krijgt, als zijn vertegenwoordiger in Patusan (Borneo). Jim wordt hier voor zijn heldhaftigheid in een oorlog al snel gezien als leider. Hij voelt zich voor het eerst sinds de Patna-geschiedenis weer een beetje op zijn plaats. Het gaat allemaal goed. In het tweede jaar komt Marlow nog bij Jim op bezoek (dat snapte ik niet helemaal dat stukje).

Jim heeft een vriendin: Jewel. Ze is blank en haar vader, Cornelius, was de vorige vertegenwoordiger van Stein in Patusan. Cornelius haat Jim. In het derde jaar komen er bij toeval piraten op zoek naar voedsel bij Patusan. Het loopt dan ineens helemaal verkeerd. Jim bedacht een plan en de piraten trokken terug, maar doden toch nog geheel onverwacht de zoon van de leider van Patusan, Dain Waris. Jim voelt zich heel verantwoordelijk en verlaat zijn meisje, om als boetedoening te sterven. Marlow ontmoet dit meisje en de piraat, Brown, later nog eens en zo hoort hij hoe het met Jim is afgelopen.Verdieping van het boekVerhaalfiguren:Jim…

…is in het boek een jongeman (hij is in de twintig). Hij komt uit Engeland, zijn ouders zijn rijke mensen. Hij heeft zijn huis verlaten om te gaan varen. Jim is romantisch ingesteld. Hij wil graag een held zijn en fantaseert over dit soort zaken. In het begin wordt hij gezien als lafaard maar later, als hij zicht verantwoordelijk voelt voor de dood van de zoon van de baas van Patusan dan wordt hij toch een held.Jewel (vriendin van Jim)…

…is een heel lief meisje. Ze bewondert Jim, maar snapt hem soms niet. Haar vader Cornelius haat Jim, omdat Jim alles wat van hem was (zijn baan en zijn dochter) van hem afneemt. Cornelius is een enge man, hij mishandelde zijn dochter en zijn vrouw geestelijk. Zijn vrouw is al enige tijd dood.Marlow…

…is een oudere man, hij is een kapitein. Hij ziet in Jim een oprecht mens, dat een kans verdient. Hij herkent heel veel in Jim. Jim is echter veel romantischer ingesteld dan Marlow. Marlow helpt Jim uit de goot na zijn veroordeling.Stein…

…Een oude, rijke, vlinder-verzamelende, sympathieke, maar mysterieuze man. Hij voelt mee met Marlow, die hij al heel lang kent. Stein zorgt ervoor dat Jim naar Patusan kan en dit blijkt inderdaad de goede keuze voor Jim te zijn.Vertelwijze:

Het verhaal wordt chronologisch verteld door Marlow. Marlow kijkt terug. Hij vertelt het verhaal, zoals hij het van Jim heeft gehoord. Er is veel samenhang in het boek. Dat komt, omdat het hele verhaal over het leven van Jim gaat. Je leert Jim ook steeds beter kennen, hoewel hij nooit rechtstreeks aan het woord is. Er is één verhaallijn in het verhaal, die rond Jim. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over de gebeurtenissen rond de Patna. In het tweede deel wordt er verteld hoe het verder met Jim is gegaan na de berechting. Hoe zijn leven liep voor en in Patusan.

Er is over het algemeen weinig spanning in het boek. Alleen op het eind, wanneer piraat Brown bezig is het noodlot over Jim af te roepen, wordt het spannend. Het verhaal begint midden in en eindigt gesloten.Het thema van het boek:

Volgens mij is het thema van het boek dat je in het leven steeds ongeluk tegenkomt. Je moet daar constant tegen blijven vechten.

Jim komt in dit boek steeds ongeluk tegen en wanneer hij denkt dat hij eindelijk gelukkig is (in Patusan), slaat het noodlot toe en sterft hij.Motieven:

Heel duidelijk komt iedere keer het noodlot naar voren in het boek. Voorbeelden hiervan staan hieronder:1. Wanneer Jim op de Patna is slaat het noodlot toe en besluit hij tegen zijn principes in te vluchten. Ook in Patusan, wanneer hij sterft, heeft het noodlot toegeslagen. Hij kon niks anders doen dan boete doen voor de dood van zijn vriend.

2. Na de vlucht van de Patna doet Jim boete, hij wordt berecht. De anderen die gevlucht waren, vluchten nog verder om niet berecht te hoeven worden. Ook in Patusan doet Jim boete voor de dood van de zoon van het hoofd. Heel duidelijk komt het noodlot weer terug. Hij wordt juist berecht en het gebeurd juist onder zijn verantwoordelijkheid.Tijd:

Het verhaal speelt aan het eind van de 19e eeuw. Marlow vertelt het verhaal van Jim en de Patna op één avond. De omzwervingen van Jim na de Patna schrijft hij in een brief naar een vriend. Het hele verhaal van Jim zal in totaal misschien 5 jaar in beslag hebben genomen. Het enige wat daarvan echt zeker is, is dat hij 3 jaar in Patusan heeft gezeten.Iets over de schrijver:

Het volgende heb ik letterlijk uit het boekje overgenomen. Wel heb ik het natuurlijk vertaald.Joseph Conrad werd in 1857 geboren in het Russische deel van Polen. Zijn oorspronkelijke naam is Józef Teodor Konrad Korzeniowski. Conrad’s ouders stierven door toedoen van de Russen, toen hij nog een kind was. In 1874 verhuisde hij naar Frankrijk en ging in 1878 bij de Britse koopvaardij. Daar heeft hij bijna twintig jaar gewerkt. In 1886 werd Conrad Engels staatsburger en in 1896 trouwde hij met Jessie George. Conrad begon pas met schrijven toen hij rond de veertig was. Hij hoort bij de eerste Engelse Modernisten. Conrad stierf in 1924. Enkele boeken van Conrad: Heart of darkness, Nostromo, The Secret Agent en Chance.Persoonlijke mening:

Het boek is dan wel moeilijk te lezen maar het is zeker niet saai of zoiets. En ik moet ook nog zeggen dat ik er aardig wat van geleerd heb. Het boek is heel erg gevarieerd en niet fantastisch.

Ook staan er in het boek prachtige voorbeelden waar je zelf nog eens een voorbeeld aan zou kunnen nemen. Kostelijk gewoon op den duur hoe het stamhoofd beschreven wordt. Als immens en moddervet enz. enz. en dat hij zich daar gewoon niets van aantrekt. En hoe hij juist door die houding zo erkent wordt als stamhoofd. Prachtig.

Wel een beetje overdreven vind ik in het boek de opoffering van Jim de ‘hele tijd’. Eerst is hij als enige de klos bij de rechter en dan neemt hij de verantwoordelijk voor de dood van de zoon van de baas van Patusan.

Als ik zou mogen kiezen voor een volgend boek dan zou het er weer een van Joseph Conrad zijn. Niet omdat het zo simpel is maar gewoon omdat het boeiende boeken zijn. Als ik het voor het zeggen zou hebben zou iedereen wel eens zo’n boek moeten lezen. Zeker aan te bevelen!Eindoordeel:Een goed, leuk en zinnig boek dat zeker aan te bevelen is!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen