Boekverslag : Guy De Maupassant - Boule De Suif
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 620 woorden.

Algemene gegevens

Titel: Boule de Suif

Schrijver: Guy de Maupassant

Uitgave: Albin Michel 1982, ParijsPersonen:- Meneer en mevrouw Loiseau. Meneer Loiseau is als wijnhandelaar niet altijd even eerlijk. Hij verkoopt slechte wijn voor een hoge prijs waardoor hij aardig rijk is geworden. Mevrouw Loiseau zorgt voor het evenwicht, zij neemt de beslissingen.

- Het echtpaar Carré-Lamadon is rijk en ze zijn zich van hun waardigheid bewust. Ze komen in dit boek niet echt naar voren. Meneer Carré-Lamadon is politicus.

- Graaf en gravin Hubert de Bréville. Hun naam is oud en komt oorspronkelijk uit Normandië. Ze zijn van adel en heel rijk. Meneer Hubert de Bréville wordt een edelmoedig man genoemd, ook al merk je daar in het verhaal niets van.

- De twee nonnen zeggen niet veel, ze zijn alleen aanwezig en bidden.

- Cornudet is een man, de schrik van alle eerbiedwaardige lieden. Hij heeft zijn geld opgemaakt met drank en wacht op de komst van la République.

- Elisabeth Rousset. Een vrouw met de bijnaam “Boule de Suif”, letterlijk ‘vetbol’. Ze is een vrouw van licht zeden. Uit het verhaal blijkt dat ze ook aan anderen denkt. Zij is ook de hoofdpersoon.

- Dan is er nog het echtpaar Follenvie. Zij zijn eigenaar van het hotel in Tôtes waar de andere personen overnachten. Meneer Follenvie lijkt niet erg slim te zijn, hij praat de anderen maar wat na.Plaats:Het verhaal begint in Rouen, de vluchtelingen rijden met een koets naar Tôtes, in het hotel aldaar speelt zich het grootste gedeelte van het verhaal af. Als ze vanuit Tôtes vertrekken gaan ze richting Le Hâvre, in de laatste regels zijn ze ergens bij Dieppe.Tijd:Het verhaal speelt in 1870, in de Frans-Duitse oorlog. Voordat het gezelschap vertrekt wordt er nog verteld over de situatie in Rouen. Dat zijn misschien enkele maanden.

Het eigenlijke verhaal speelt zich af in vijf dagen. In één dag rijden ze van Rouen naar Tôtes. Dan zijn ze drie dagen in Tôtes, de vierde dag vertrekken ze en diezelfde dag komen ze nog tot Dieppe.Samevatting:Het verhaal beschrijft een reis van Rouen naar Dieppe, tijdens de inval in Normandië van de Pruisen. Het gedeelte rondom Le Havre is het enige dat nog niet bezet is, daar ligt ook Dieppe. Deze reis wordt gemaakt door een groepje van 10 personen, die te onderscheiden zijn in welgestelde burgers en gewone mensen, waaronder de prostituee Boule de Suif. Maar de reis verloopt niet al te best, daarom deelt Boule de Suif (Elizabeth Rousset) haar bezittingen en voedsel met de anderen. Ze overnachten in een herberg in Tôtes, waar ze de volgende dag worden vastgehouden door een Pruisische officier. Alleen Boule de Suif kan ervoor zorgen dat ze weg mogen door gemeenschap met de officier te hebben. Aanvankelijk wil ze dit niet, maar door de anderen dringen aan dat ze dit wel moet doen. Ze geven allerlei redenen maar verschuilen de echte reden; zichzelf redden. Uiteindelijk geeft ze toch toe aan het egoïsme van haar medepassagiers. Wanneer ze weer vertrekken worden Boule de Suif en Cornudet weer totaal buitengesloten door de hypocriete welgestelde burgers. Terwijl ze snikt, heeft niemand spijt van de laffe daden die ze verricht hebben, namelijk het gebruiken van een 'onbelangrijk' persoon.Waardering:


Ik vond het wel een mooi boek maar het was wel moeilijk daarom ben ik er bij geholpen zodat het voor mij allemaal wat duidelijker werd.

Het is eigenlijk een soort roman. Ik vind het laatste gedeelte best wel zielig want Boule de Suif heeft er voor gezorgd dat de andere mensen vrijkwamen en ze heeft ze eten gegeven enz. En als zij dan haar eten vergeet dan krijgt ze niks.

Ik geef dit boek een 6, omdat het wel mooi was maar ik vond het te moeilijk.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen