Boekverslag : Judith Guest - Ordinary People
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 649 woorden.

Auteur: Judith Guest

Titel: Ordinary People

Uitgever + druk: Wolters Noordhoff

Jaar van 1e uitgave: 1976 by Viking PenguinBeschrijf:Het perspectief

Het boek wordt vanuit het personaal perspectief verteld; de auteur laat de gevoelens en gedachten van de personages zien. Het verhaal wordt dus via de schrijver/auteur verteld."Personaal vertelperspectief"

Nergens is merkbaar wie het verhaal vertelt. Via een van de verhaalpersonages zien we de gebeurtenissen. We krijgen te horen wat dit personage denkt, ziet, doet, ervaart. Het verhaal staat in de hij/zij-vorm.

Voorbeeld:

"Karel liep door de straten. Hij voelde zich eenzaam ondanks de drukte in het centrum. "Zal ik ergens gaan zitten", overwoog hij even. Hij besloot echter door te lopen. In de verte zag hij Arie naderen.'

(bron: dossier lezen)Je kan dit merken aan de volgende scène.

' He wonders where she found this one; she must have had to do some hunting for it.' (blz. 46)Gebruik van tijd en ruimte:

Het boek speelt zich af in Amerika. Grotendeels speelt het zich af in de woonplaat van Conrad, maar ook thuis, op school, op het kantoor, en tijdens het zwemmen. Een ander gedeelte speelt zich af op het vakantieoord waar de ouders van Conrad naar toe gaan.

Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Het is dus een moderne roman. Het speelt zich af in de 0moderne tijd.Symboliek:

In het boek Ordinary People komen verschillende motieven voor. Zoals bijvoorbeeld angst en schuld. We zullen hieronder de motieven die wij gevonden hebben opnoemen.Ruzies: In bijna het hele boek komen ruzies voor in de familie. Beth maakt bijvoorbeeld ruzie met Conrad en andersom. Calvin maakt weer ruzie met Beth en zo gaat het maar door.Schuld: Conrad voelt zich de hele tijd schuldig ten opzichte van zijn overleden broer Buck?

Calvin voelt zich weer schuldig tegenover Conrad omdat hij denkt dat hij verantwoordelijk is voor de situatie waarin Conrad zich bevindt.Verband tussen titel en verhaal/ thema:

Het boek heet Ordinary People. De betekenis hiervan is :gewone mensen. De moeder (Beth) wil na de dood van Buck een gewoon leven en niet toegeven aan de psychische problemen na de dood van Buck. Ze wil alles 'perfect' hebben. Ze wil net zo leven als de andere mensen. Eigenlijk is de familie Jarret een normale familie, want iedere familie kan te maken krijgen met dit soort leed en verdriet.Dossier Blackbirds:

1)

Conrad: een 18 jarige jongen met psychische klachten, door de dood van zijn broertje Buck, Hij is een vrij rustig type. Eerst zat hij op zwemmen in een team, maar later is hij daar mee gestopt. Ook deed hij mee aan een koor. Door zijn psycische klachten en nachtmerries gaat hij twee keer per week naar een psychiater. Verder is het een vrij emotionele jongen.Beth: Beth is de moeder van Conrad en de vrouw van Calvin. Zij is een vrij onverschillig type. Ze is een perfectionist die alles tot in de puntjes wil hebben geregeld. Ze vertelt nooit wat over het verleden, ze wil een normaal 'ordinary' leven lijden. Ze zorgt wel voor veel ruzies in huis. Ze heeft vaak ruzie met haar man en zoon. Dit komt niet altijd door haar, maar ze speelt wel een belangrijke rol.Calvin: Is de vader van Conrad en de man van Beth. Hij is een vastbesloten succesvolle leverancier. Hij denkt ook voortdurend aan allerlei dingen en piekert daarover. Het grootste onderwerp waar hij natuurlijk aan denkt is zijn zoon Conrad. Hij hoopt dat zijn zoon gauw geneest van zijn psychische problemen. Hij geeft zichzelf de schuld van alle problemen die zijn zoon heeft.Hij vindt zichzelf geen goede vader. Toch doet hij zijn uiterste best om een goede vader te zijn.Buck: Je weet bepaalde dingen van Buck, maar toch blijft het moeilijk om een goede beschrijving van hem te maken, je maakt hem toch niet levend mee. Je weet wel bepaalde dingen van hem maar niet veel. Dus wij vinden het moeilijk om een echte beschrijving van hem te maken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen