Boekverslag : Anke De Vries - Opstand
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 528 woorden.

A. Basisopdracht:

1. -Anke de Vries

-Opstand!

-Rotterdam 1988

2. Het verhaal speelt zich af in de Midi, een belangrijke wijnstreek in het zuidoosten ven Frankrijk in het begin van de vorige eeuw. Door de druifluis zijn een paar jaar geleden de oogsten verwoest, als gevolg hiervan is er goedkopere wijn geïmporteerd vanuit andere landen. De boeren komen hierdoor in bittere armoede. Marcelin Albert vecht tegen de armoede van de boeren en gaat samen met Thomas demonstreren voor betere regels en wetten tegen de import van wijn. Zij willen dit oplossen zonder geweld te gebruiken daarom gaan zij en de boeren staken. Sandrine (beetje helderziend), de vriendin van Thomas zegt tegen Thomas dat de boeren ook andere producten kunnen gaan bouwen. De president wil dat de stakingen beëindigt worden en zet daarom het leger in. De neef van Thomas, Gerard zit bij het leger dat moet strijden tegen de wijnboeren. Voor de ogen van Thomas wordt Gerard dan doodgeschoten. Sandrine maakt zich dan ongerust omdat Thomas nog niet thuis is. Als ze dan naar het ziekenhuis gaat hoort ze dat hij is overleden, maar dit blijkt echter niet waar te zijn, het is Gerard die dood is. Uiteindelijk worden er dan wetten opgesteld tegen de invoer van goedkopere wijn zodat de boeren weer gewoon kunnen verder leven. Er valt dan uiteindelijk nog maar weinig te redden voor de boeren en daarom gaan ze andere producten verbouwen.

3. Het genre van het boek is een historische roman.B. Jouw Mening:

1. Ik vond dit een origineel boek omdat er goed en gedetineerd werd vertelt en beschreven. Ik heb nog weinig historische romans gelezen die over echt een crisis gingen zoals dit boek.

Ik vond het verhaal soms wat moeilijk te begrijpen omdat er dan over veel personen tegelijk werd gesproken. Ik kon dit boek snel uitlezen omdat het een boeiend verhaal was. De hoofdpersonen werden iets te kort beschreven dat vond ik wel jammer.

2. a) Ik vond het boek soms wel en soms niet echt spannend. In de tijd dat het oorlog was, was het wel spannend want je wist niet snel of Thomas wel of niet dood was. Af en toe waren stukken tekst ietsjes langdradig.

b) In de tijd van de oorlog heeft de schrijfster vaak gebruik gemaakt van het uitstellen van de afloop zodat je niet snel wist wat er ging gebeuren.

3. a) Er waren twee hoofdpersonen namelijk Thomas en Sandrine. In Thomas kon ik me wel goed inleven omdat hij vaak spannende dingen deed, je kon vaak goed weten wat hij ging doen. In Sandrine kon je, je wat moeilijker inleven omdat zij niet echt veel boeiende dingen deed.

b) Thomas: Hij is actief, heeft een gevoel van onmacht en hij strijd voor de wijn boeren.

Sandrine: Zij is snel ongerust, bezorgd en ze was een beetje helderziend.

4. Het Thema van het boek is Armoede. Door het gevolg van de druifluis zijn de wijnboeren erg arm geworden.

5. Het boek is een Roman want er worden veel personen in beschreven en er gebeuren veel dingen. Het boek begint bij het begin als de boeren door de druifluis in de armoede zijn gekomen. Ondanks dat het boek maar 179 bladzijden telt is het toch een roman.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen