U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Bart Moeyaert - Wespennest.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/5954 en is laatst upgedate op 27/09/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1605 woorden.

PersonagesHoofdpersonen :Suzanne Dantine : zelfverzekerd, vrolijk, eigenwijs.

Suzanne is 14 jaar oud en een behoorlijke puber.

Ze gedraagt zich vaak raar, doet haar eigen gangetje en luistert niet vaak naar haar moeder.Wolf: knap,stoer, vriendelijk, vrolijk

Wolf wordt door zijn vrienden ook wel Wolfgang genoemd.

Hij woont niet in het dorp waar Suzanne woont en gedraagt zich behoorlijk stoer op zijn brommer. Hij is een jonge knappe jongen, daarom ziet Suzanne hem wel zitten.Bijpersonen :Carla: zelfverzekerd, druk, vrolijk, doorzettingsvermogen.

Carla is de moeder van Walda.

Suzannes moeder was vroeger goed bevriend met Carla, maar door de vele menings -verschillen zijn ze helemaal uit elkaar gegroeid.Walda: Vrolijk, gemeen, druk, zelfverzekerd.

Walda was vroeger een vriendin van Suzanne.

Maar door de ruzies tussen hun moeders zijn ze ook uit elkaar gegroeid. Ook hebben de moeders in het begin van hun ruzies Walda en Suzanne tegen elkaar opgestookt.Edith: zelfverzekerd, somber, serieus, gesloten.

Edith is Suzannes moeder.

Suzanne had soms een hekel aan haar omdat Edith en Suzanne heel vaak het ergens niet over eens zijn. Dan komen daar meningsverschillen en soms zelfs ruzies van.Heleen: aardig, geremd, gesloten, vrolijk, ongelukkig

Heleen is een buurvrouw en vriendin van Suzanne.

Heleen houdt honden. Het hele dorp vindt dat ze de honden weg moet doen, omdat ze voor teveel geluidsoverlast zorgen.Rudi: gemeen, onbetrouwbaar, sloom, hard, ongeïnteresseerd.

Rudi is de man van Heleen.

Hij slaat Heleen vaak. Hij is in het algemeen heel gemeen tegen andere mensen. Ook Suzanne heeft een hekel aan hem.Westwei: aardig, behulpzaam.

Westwei heeft een boerderij buiten het dorp. Hij wordt verder niet genoemd.SamenvattingDe 14 jarige Suzanne woont met haar moeder in een rustig stadje. De rust wordt verstoord wanneer een knappe jonge man het dorpje komt binnen gereden.

Suzanne heeft heel vaak meningsverschillen met haar moeder, maar wanneer de knappe jonge man, genaamd Wolf, in hun leven komt, blijft het niet bij meningsverschillen, maar worden de meningverschillen omgezet in ruzies. Suzanne haar moeder is een heel rustig type, maar is niet bij iedereen gewenst. Ze valt nogal uit de toon. Voor Suzanne is dat niet altijd gemakkelijk, want er wordt erg geroddeld in zo een klein stadje. Er zijn ook hele vele discussies over de honden van één van de buren. Iedereen wil namelijk dat ze weg gaan, maar alleen Suzannes moeder zegt dat ze mogen blijven. Daarom hebben suzanne en haar moeder bijna iedereen tegen zich.

Suzanne haar vader is op jonge leeftijd overleden en Suzanne heeft het er heel moeilijk mee. Ze denkt nog steeds aan haar vader. Op een bloedhete dag komt er een scooter met een jonge man het dorpsplein opgereden. Het hele dorp staat plots allemaal buiten en kijken naar de jonge man hoe hij met twee marionetten een verhaal begint te spelen.Iedereen amuseert zich rot en Suzanne raakt over haar toeren. Ze wordt verliefd op de jonge man.

Na het optreden van Wolf gaat iedereen weer naar binnen. Suzannes moeder wordt weer heel boos en Suzanne heeft geen zin om thuis te blijven, dus gaat ze op pad. Ze gaat naar het bos om een beetje rust te zoeken. Ze is nog maar het paadje op en denkt al terug naar haar 7de verjaardag. Ze liep toen met haar vader en haar moeder in dit bos en die dag is haar vader getroffen door een kogel van de jagers.

Suzanne loopt verder en heeft al rap door dat ze niet alleen is. De kinderen uit het dorp zijn hout aan het zoeken voor ’s avonds op het zomerfeest. Ze zijn namelijk de tent al aan het opzetten.

Suzanne loopt verder en ziet dat een klein jongetje de bosjes inloopt. Wanda, de begeleidster, roept de jonge terug, maar die komt niet. Wanda vraagt aan suzanne om hem te gaan halen en dat doet ze natuurlijk. Als Suzanne de bosjes ingaat ziet ze een beetje verder dat Wolf daar zit samen met de kleine jongen. Suzanne roept de jongen en hij gaat weg.

Ze loopt verder en zet haar neer naast Wolf. Ze wil een conversatie starten, maar krijgt geen woorden over haar lippen. Dan toch, ze vraagt wat hij hier eigenlijk komt doen en hij antwoordt dat hij gewoon een beetje rust zoekt. Na veel praten nodigt Suzanne Wolf uit om deze avond naar het feest te komen. Hij heeft ingestemd.

Het feest loopt in duigen.

Suzanne haar buur heeft veel puppies en zij had beloofd aan Suzanne dat ze eentje mocht hebben. Suzanne was natuurlijk heel blij en ’s avonds ging ze bij die vrouw langs. Maar zoals ze dacht was die weg naar het feest. Alleen haar man was thuis.

Suzanne heeft het niet zo gesteld op die man, maar belt toch aan. De man doet met veel tegenzin de deur open en vraagt wat er is. Suzanne zegt dat het om het puppietje gaat. Hij leidt haar mee naar de tuin en mag eentje uitkiezen. De man had geen zin om te wachten en gaf haar de sleutels en ging weg. Suzanne moest dus de koten van de honden afsluiten, maar omdat die man zijn vrouw slaat en zijzelf die man niet goed afkon liet ze de honden gewoon vrij. Natuurlijk lopen die honden elke richting uit en ook naar het feest. Ze proberen allemaal de honden tegen te houden, maar dat gaat niet. De honden beginnen te bijten en te grollen naar iedereen. Er is veel paniek en zo komt het dat het feest slecht is afgelopen.

Wolf ie die avond gewoon terug weggereden en Suzanne heeft nooit meer van hem gehoord.

Zo hebben zij en haar moeder die avond nog de ruzies bijgelegd en zo eindigt het verhaal.TitelverklaringAls Suzanne raad vraagt aan Wolf over de problemen die ze heeft zegt hij :

“Je kunt je vinger in het wespennest steken of je kunt er hard voor wegrennen.”Informatie over Bart MoeyaertBart Moeyaert is geboren op 9 juni 1964 in Brugge.

Daar is hij ook opgegroeid. Hij is de jongste van de zeven zonen. Al jong schreef hij verhalen. Toen hij zestien was stuurde hij zijn eerste manuscript naar een uitgeverij, het werd pas gepubliceerd toen hij negentien jaar was.

Hij maakte de Kunsthumaniora af in Gent en ging in Brussel studeren waar hij een lerarenopleiding

talen en geschiedenis volgde. Na Brussel verhuisde hij naar Antwerpen, waar hij voor verschillende tijdschriften ging werken, en zich meer en meer op het schrijven ging toeleggen. Schrijven is uiteindelijk in 1995 Moeyaerts beroep geworden. Hij schreef een tijdlang maandelijks een artikel over vormgeving voor De Standaard Magazine, en werkt nu voor dezelfde bijlage samen met illustratrice Gerda Dendooven aan de verhalen over ‘De gans en zijn broer’, die tweewekelijks verschijnen.

Tegenwoordig schrijft hij stukjes voor de krant en doet hij vertaalwerk.

Hij bezoekt ook scholen en bibliotheken waar hij gaat vertellen over zijn werken.

Hier zijn een aantal werken van hem :

1983 Duet met valse noten.

1986 Terug naar af.

1988 Het boek van Niete.

1989 Mijn tuin uit.

1989 Suzanne Dantine.

1989 Een klap is geen kus.

1990 Een boot in de mist.

1990 Een kuil om in te wonen.

1991 Kus me

1992 Voor altijd, altijd.

1992 De man in de maan.

1993 Echt weg is niet zo ver.

1995 Die steeg van ons.

1995 Blote handen.

1995 Afrika achter het hek.

1996 Hij was de haas.

1996 Mansoor.

1997 Eerst zien.

1997 De brief die Rosie vond.

1997 Wespennest.

1999 Grote oma’s.

1999 Het is de liefde die we niet begrijpen.

2000 Broere.

Hij heeft ook een eigen website http://www.bartmoeyaert.com/

en hij is te bereiken via mail@bartmoeyaert.com.Overige info over het verhaal :1. Kaft :
Op de oudere versies is de kaft erg wazig.Er staat een scooter op met Wolf en

Suzanne. Als je het boek niet gelezen hebt weet je niet wie de personen op de scooter zijn.2. TaalgebruikHet taalgebruik is niet moeilijk maar de structuur van het verhaal is wel moeilijk

en erg ingewikkeld als je alles wilt begrijpen en snappen moet je het boek al 2 keer lezen.

Dit zegt Mr. Bart Moeyaert ook zelf in een interview wat ik ergens heb gelezen.

Hij zei dat het de bedoeling dat je het boek eigenlijk 2 keer moet lezen.3. Genre


Roman en een soort dagboekachtig type boek.4. Thema (Onderwerp)Het thema is verliefdheid en drama, maar ook Suzanne en Wolf.

Zij vinden elkaar wel leuk en gaan naar een feest, daar gaat veel mis en dan gaat

wolf voorgoed weg en dan is alle drama weg maar het verdriet van Suzanne was

maar voor even.5. TijdTijd v. handeling

Het wordt verteld in de tegenwoordige tijd.

ik denk dat het verhaal zich gewoon in de tijd dat het boek is geschreven (1989)

afspeelt want er komt een scooter in voor. Het verhaal is precies één dag lang,

het begint ’s ochtends en het eindigt ‘s avonds en er komen een aantal flashbacks in

voor.Eigen meningIk vond dit boek het saaiste boek wat ik ooit heb gelezen.

Het is soms zo ingewikkeld dat je af en toe zelfs opnieuw moet beginnen te lezen.

Het verhaal zelf is ook raar eerst hebben ze het over een baby en drie bladzijdes is het al een puber. En later hebben ze het allemaal over 1 dag en op die dag gebeurt zoveel dat je soms begint te twijfelen of het wel 1 dag is. Als ik een cijfer zou moeten geven kreeg het een 4, als ik niet verplicht was om het te

lezen had ik het al na 1dag terug naar de bibliotheek gebracht.

En over de kaft deze had ook wel wat spannender mogen zijn nu is het zo super wazig. Dit is het moeilijkste boek wat ik ooit heb gelezen, ik zal ook nooit iemand dit boek aanraden.Bronverklaring :
1. Het boek

2. http://www.bartmoeyaert.com/

3. http://www.scholieren.com/
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen