Boekverslag : Tim Krabbe - Vertraging : Roman
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1002 woorden.

1995, Amsterdam
Eerste druk: 1994
125 bladzijdes

Korte beschouwing:

Ik heb het boek gekozen omdat ik de achterkant had gelezen en de lay-out had bekeken en toen leek het mij een mooi boek. Toen ik de voor- en achterkant had bekeken was ik ervan overtuigd dat dit wel eens een heel mooi boek kon zijn. Mijn keuze was ook afhankelijk van de boeken die ik besteld had. Ik had in de derde klas boeken besteld voor de vierde klas, omdat mij verteld werd dat het slim was om boeken te bestellen, daarom wist ik al dat het één van deze boeken werd. Ook had ik van andere mensen gehoord dat dit een spannend boek was, dus had ik nog een extra motivering om het boek te gaan lezen.
Toen besloot ik om het boek te gaan lezen. Het was in het begin wel moeilijk te begrijpen en te volgen omdat ze in het eerste hoofdstuk beginnen in het heden te vertellen en het hoofdstuk daarna beginnen te vertellen over het verleden en zo ging dat dan het hele boek door. Daarom heb ik aan het begin steeds stukken terug moeten lezen, maar na vier hoofdstukken raakte ik er wel aan gewend. Toen ik de eerste paar hoofdstukken had gelezen, dacht ik wel dat dit een mooi boek zou zijn en achteraf vind ik het ook een heel mooi boek.

De korte samenvatting van de inhoud die ik erbij gedaan heb, heb ik van internet (www.nederlandseboekenhandel.nl/vertraging.verslag/cgi-start/bin)

Verwerkingsopdrachten:

Ik heb voor de volgende verwerkingsopdrachten gekozen: 38, 48, 69.
Verwerkingsopdracht 38:

Het stuk tekst dat neer de titel verwijst, staat meteen in het eerste hoofdstuk op bladzijde 7. Het wordt aangegeven met de woorden:”….en toen hij even later in een krantenshop rondkeek kwam Anna weer naar hem toe met het bericht dat hun vlucht was vertraagd. In plaats van om elf uur vlogen ze nu om drie uur
’s middags – vier uur vertraging!”
De titel van het boek is “Vertraging” en het verhaal begint met een vertraging en door die vertraging gebeuren er allerlei dingen, want hij besluit dan om in een oude garage bij zijn maat nog wat te gaan werken.

Verwerkingsopdracht 48:

Vragen die ik de schrijver zou willen stellen:
 Komt er misschien een vervolg op het boek?
 Waarom heb je het verleden van de desbetreffende personen niet eerst beschreven voordat je aan het heden begon?
 Waarom heeft Jacques zijn vrouw niets van laten weten over hoe het met hem ging en dat hij nog leefde?
 Wat is eigenlijk het precieze verleden van Moniek?
 Wat vindt je eigenlijk zelf van het boek?
 Waarom vind je dat?
 Ben je van plan nog meer boeken te schrijven?
- Zo nee, waarom niet?
- Zo ja, dezelfde stijl of iets helemaal anders?
 Wat wil je verder nog gaan doen in je leven?
 Zou je je boek willen verfilmen?
 Waarom wel/niet?

Verwerkingsopdracht 69:

Met Jacques zou ik wel bevriend willen zijn, omdat hij de problemen van die vrouw ( Erica van Schijndel) probeert op te lossen en daardoor zichzelf vreselijk in de problemen brengt. Een belangrijke reden waarom ik het in zijn plaats niet gedaan zou hebben, is dat Moniek hem vroeger op een lullige manier gedumpt had. Dus is het toch heel aardig dat hij dan nog haar helpt terwijl hij zijn eigen leven er helemaal mee kapot maakt, omdat hij onder moet duiken. Dit moest omdat zij zo diep in de problemen zat, dat ze allebei vermomd door het leven moesten, want ze werden vermist en wilden niet gevonden worden. Eigenlijk had hij dit niet hoeven te doen: hij had immers een vriendin. Maar toch hielp hij haar.
Met Wendy zou ik niet bevriend willen zijn, omdat zij vroeger heel lullig heeft gedaan tegen Mark en nou heeft zij hem weer nodig, en als hij dit niet zou doen, zou hij ook nog lullig zijn. Het allerlulligste van haar vind ik dat zij zelfmoord pleegt, zodat Bert met alle problemen blijft zitten terwijl het zijn problemen niet waren. Door haar dood denkt iedereen dat hij dood is en eerst haar vermoordt heeft.

Ervaringsverslag:

Het was een heel mooi boek om te lezen, ik heb het lezen als een heel leuke bezigheid ervaren. Het lastigste was en vooral in het begin de terug- blikken, maar naderhand ging dat ook wel. Ik had eigenlijk nog nooit op deze manier een boek gelezen en daarna beschreven. Ik vond dit ook wel leuk om te doen, met die opdrachten. Het was voor mij eigenlijk al weer een hele tijd geleden dat ik een boek had gelezen, maar het lezen ging goed. De verwerkingsopdrachten waren voor mij nieuw en ik moest aan de hand van de vragen nog een keer het boek doorlezen toen ik het gelezen had. Ik had van anderen ook al gehoord dat dit een mooi boek was, dus dit was in het begin ook nog een extra motivatie om het door internet zo aangeprezen boek (daar kwam ik achter toen ik mijn uittreksel ging zoeken) te gaan lezen. Ik denk dat ik van deze schrijver nog wel meer ga lezen, want “Vertraging” beviel me goed. Dit is overigens het eerste boek dat ik van Tim Krabé heb gelezen. Ze beginnen aan het begin van het boek gewoon meteen met vertellen in plaats van eerst de personen voor te stellen, dit vond ik in het begin wel raar, maar gaandeweg leerde je met iedereen kennis maken. Over het lezen zelf heb ik zo’n 5,5 uur gedaan, over het verslag heb ik ongeveer 2,5 sbu uur gedaan. Dit heb ik eerst thuis gemaakt en daarna in een aantal z-uren overgetypt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen