Boekverslag : Tim Krabbe - Vertraging : Roman
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1769 woorden.

Vooraf

Na de achterkant van dit boek te hebben gelezen, werd ik nieuwsgierig. Het leek me een leuk verhaal: fraude; vluchten; een verhaal met fatale gevolgen, het lonk allemaal goed. Dit was ook zo. Het begin liep meteen al vlot. Er gebeurde allemaal verschillende dingen snel achter elkaar. Dit vind ik lekker lezen. Ook de rest van het boek beviel me wel. Maar daar over in mijn eindoordeel meer.

De samenvatting

De hoofdrolspeler van het verhaal; Jacques Bekker is een Nederlandse schrijver. Maar in plaats van schrijven presenteert hij tegenwoordig een tv-programma. Hij is met een groep reizigers op een cultuurreis en landen voor een tussenstop in Australië. Hier loopt het vliegtuig vier uur vertraging op. Dit zal betekenen dat Jacques zijn vriendin Sonja niet meer zal zien, want als hij thuis komt zal zij al naar Parijs zijn vertrokken. Jacques gaat met een paar groepsgenoten Sydney verkennen. Onderweg besluit hij een vakantie vriendinnetje, Moniek Illegems, van vroeger te bezoeken. Hij had haar in Oostende leren kennen. Maar hij weet niet of zij nog in Sydney woont, want ze hebben al heel lang geen contact meer gehad. Via een telefoonboek komt hij achter haar adres en als hij de straat in loopt, ziet hij een vrouw staan die vluchtig haar koffers in haar auto stopt. Het is Moniek. Zij is verrast, maar vraagt meteen, een beetje geheimzinnig of hij snel in de auto wil stappen. Dit doet hij. Onderweg geeft ze hem tienduizend dollar en zegt dat hij een rode Ford Falcon moet kopen. Nog geen tien minuten later rijden ze in de rode Ford naar het vliegveld, maar Jacques mist zijn vliegtuig net. Nu hij zijn vliegtuig heeft gemist, wordt hij een beetje pissig. Hij wil weten wat er nou met Moniek is. Zij vertelt hem over Madame Twenty, een enorm bedrijf. Zij is hier de bedenker van. Maar ze heeft er fraude gepleegd en daar zal de politie binnenkort achter komen. Nu is ze dus bezig te verdwijnen. Ze is van plan om eerst een tijdje door Australië te rijden tot de fraude een beetje uit het nieuws is en dan in Darwin op het vliegtuig te stappen en naar Zwitserland te vliegen. Hier heeft ze samen met haar financieel adviseur, Alan Wolpe een enorm vermogen op de bank staan. Eerst zou ze met Alan onderduiken, maar nu Jacques er is wil ze met hem weg.
Het is eigenlijk een hele saaie rondrit. Elke dag hetzelfde. Ondanks dat Jacques soms denkt om naar Nederland te vertrekken en Moniek te laten stikken, blijft hij bij haar.
Dan, als ze op het punt staan om in Darwin op het vliegtuig te stappen, blijkt dat Alan zelfmoord heeft gepleegd. Hij had de hele Zwitserse rekening leeg gehaald en was daarna opgepakt. Dit was hem te veel. Door deze actie kwam de fraude weer volop in het nieuws. Ze konden dus nog niet weg en het geld was er ook niet meer. Ze hebben nu nog achthonderdduizend dollar van het zakgeld dat Moniek mee had genomen. Hiermee gaan ze het land weer in. Als ze in een cafeetje zitten, ziet Jacques hemzelf op de TV. Hij vraagt of de TV wat harder mag en dat had hij niet moeten doen, want ze worden door de andere cafégasten herkend. De media was er achtergekomen dat de verdwenen Nederlandse schrijver Madame Twenty al heel lang kende en dat deze waarschijnlijk samen op de vlucht waren. Ze rijden de woestijn in en gaan in een meer zwemmen. Hier krijgen ze gezelschap van twee mannen die hen in het café hadden herkend. Zij nemen al hun geld mee en slopen de auto. De twee voortvluchtige moeten nu lopen, maar ze worden gelukkig op gepikt door Rick Wijndham. Hij herkend de twee ook, maar omdat de Australiërs toch een bepaald ontzag voor Madame Twenty hebben zegt hij niks en neemt hen mee naar zijn vriendin, waar ze overnachten. Dit is een heel irritant mens en als Moniek haar niet meer uit kan staan vermoord ze haar, waardoor ze Rick ook moet vermoorden. Ze reizen verder en vinden een mooi afgelegen huisje, ergens aan de rand van de woestijn, en besluiten hier te blijven. Maar Jaqcues voelt zich hier niet op zijn gemak en verlangt steeds meer naar huis. Als hij Sonja dan op de TV ziet besluit hij ‘s nachts te vertrekken. Te voet. Maar Moniek komt hem achterna en dwingt hem in te stappen. Als ze na een gevecht met de auto in de berm terechtkomen en uiteindelijk nog eens dwingt mee te gaan, weigert hij weer. Nu begint Moniek te vertellen hoe de kennismaking in Oostende eigenlijk echt in elkaar zit. Het was alleen om haar vriendin te laten zien dat zij iets met Jacques had gehad. Jacques had namelijk ook ooit eens iets met die vriendin gehad. Na dit verhaal ziet Moniek het niet meer zitten en pleegt zelfmoord. Jacques neemt haar mee naar een bos en legt haar daar neer. Hij gaat weer op weg naar Sonja, maar kan het toch niet over zijn hart verkrijgen Moniek in de het bos te laten liggen. Hij gaat terug om haar te zoeken. Dan komt de politie en arresteert hem.


Analyse

Titelverklaring: Vertraging

De hele reis, met alles erop en eraan, zou niet hebben plaats gevonden als het vliegtuig van Jacques geen vertraging had opgelopen. Dit is dus een essentieel aspect in het verhaal.

Het Verhaal

Het verhaal is in de personale-vertelsituatie verteld. Dit was een leuke manier van lezen. Alleen het laatste hoofdstuk is door de ogen van Moniek verteld Verder stond het in de verleden tijd gedrukt. Meestal vind ik dat vervelend. Maar in combinatie met de personale-vertelsituatie las het toch lekker. Het speelt zich af in de jaren ’90. Wat ik trouwens wel irritant vond is dat het verhaal af en toe over sprong naar de kennismaking in Oostende.

Personen

Jacques: Dit is een volwassen man van rond de 50. Echt een saaie vent. Als hij al een eigen menig heeft, laat hij daar niks van merken. Hij wou bijv. al vanaf het begin van Moniek weg, maar nee hoor, hij laat haar gewoon “De baas” spelen, en doet alles wat ze wil. Pas op het laatst doet hij wat hij zelf wil. (hè, hè)

Moniek: Zij heeft tenminste een duidelijke eigen wil. ( Soms wel wat te! ). Ook zij is rond de 50. Haar tweede naam is Madame Twenty, zoals haar bedrijf ook heet. Ik zie haar als zo’n klein, vlot, vrouwtje. Maar wel iemand die er niet tegen kan als je niet doet wat ze wil!! Dat is ze ook niet gewend. Een rijke vrouw met zo’n karakter krijgt alles voor elkaar.

Sonja, Rick en zijn vriendin zijn flat characters, over hen is geen verdere informatie.


Verwerkingsopdracht 16

De uittreksels zijn achterin bijgevoegd

Uittreksel 1

Het verhaal.
Ik vind het een slechte samenvatting. Het is niet echt overzichtelijk. Er missen ook aspecten; er staat bijv. niet dat ze in Darwin plotseling niet meer naar Europa kunnen vertrekken of dat Alan al het geld mee heeft genomen en dat nu allemaal kwijt is. Het is ook niet waar dat ze in het café Alan op de TV zagen. Ze waren namelijk zelf te zien en daarom herkende de mensen in het café ze. Het nieuws van Alan hadden ze op het vliegveld al gezien. Daarom konden ze niet naar Europa. Verder vind ik die stukjes tussendoor, over Oostende, ook een beetje onoverzichtelijk.

De “technische kanten”.
Op de tweede pagina, eind eerste alinea, vermeld ze dat het verhaal door Jacques ogen is verteld, maar dit is helemaal niet waar. Als er namelijk een dialoog van Jacques kwam stond er bijv.: “……, zei Jacques.”
Zij vond het soms een langdradig verhaal. Dit is natuurlijk een eigen mening, maar dit kan ik me echt niet voorstellen. Dat moest ik toch even zeggen.
Ondanks dat er, volgens mij, weinig fouten in zitten, vind ik het toch geen goed uittreksel. Een beetje een zootje.

Uittreksel 2

Dit is een beter uittreksel. Alleen ook hier weer dezelfde fout. In het café waren zij zelf op de TV te zien en niet Alan. Verder vond ik dat er soms wel hele kleine details in stonden.
Het enige probleem is dat er geen “technische kanten” aan zitten. Hier kan ik dus niks over zeggen. Maar er zaten in ieder geval minder fouten in dan bij uittreksel 1

En???

Ik vind het tweede uittreksel beter dan het eerste. Nogmaals, het eerste kwam heel rommelig bij me over. Echt niet overzichtelijk, maar dat is nu denk ik wel duidelijk. Verder denk ik dat het in een half uurtje in elkaar is gezet, want er zitten echt stomme fouten in. Het enige nadeel van uittreksel 2 is dat er geen analyse enz. in zit. Maar toch is deze duidelijker en leuker om te lezen.

Mijn Eindoordeel

Ik vond het echt een geslaagd boek! Het las vlot weg en dat kwam denk ik doordat er zoveel gebeurde. Het was ook een origineel verhaal. Een beetje onrealistisch, maar toch. Ondanks dat het een beetje een oppervlakkig verhaal was, zat er soms best diepgang in. Dat waren dan de gedachten van Jacques. Hij dacht veel na over het leven en zijn verdwijning. Dat is ook niet zo gek, want veel meer had hij natuurlijk niet te doen.
Het brengt nou niet echt iets bij me op. Ik denk nu niet spontaan heel anders over dingen. Alhoewel het me toch wel grappig lijkt ineens te verdwijnen met iemand en gewoon de wereld in gaan. Maar nee, die diepgang was er nou niet. Maar dat hoeft natuurlijk ook niet in elk boek. Dit boek was gewoon lekker ontspannend. Al met al, een boek om je aan te raden.

Evaluatie

Ook nu weer vond ik het niet vervelend om het verslag te schrijven. Zeker de eindopdracht was leuk om te doen. Het is best grappig om andere verslagen met die van jou te vergelijken. Het boek wordt dan wel duidelijker. Maar, net als bij het vorige boek, dit komt ook doordat het boek me aansprak.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen