Boekverslag : Tim Krabbe - Vertraging : Roman
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1675 woorden.

1. De gegevens en achtergronden

1.1 Auteur

Tim Krabbé werd op 13 april 1943 geboren. Hij heeft op de middelbare school "Amsterdams Lyceum" gezeten en heeft daarna een tijdje psychologie gestudeerd. Zijn eerste roman scheef hij in 1967. Hij is in zijn leven acteur, schaker en journalist geweest en in 1986 leefde hij alleen van het schrijven. Een aantal boeken die Krabbé heeft geschreven: Schaakkurosia (1974), De stad in het midden (1978),De renner (1978), Het gouden ei (1984) en De koning (1987).

1.2 Titel

De titel van het boek is "vertraging" en dat is goed gekozen. Het verhaal ontstaat namelijk doordat de hoofdpersoon in Sydney vertraging heeft met zijn vliegtuig. Zonder deze vertraging had het hele avontuur niet kunnen plaatsvinden.

1.3 Genre

Het genre van het boek is Roman en om nog preciezer te zijn; het is een avontuurlijke roman. Het boek is roman omdat er meerdere gebeurtenissen zijn en hij is avontuurlijk omdat het boek eigelijk een groot avontuur is.

1.4 Boek

De eerste druk van het boek was in juni 1994 en het boek is uitgegeven door uitgeverij Ooievaar. Uitgeverij Ooievaar is een onderdeel van Uitgeverij Prometheus. Ik heb de elfde druk gelezen en deze kwam uit in 1997.

2. De oppervlaktestructuur

2.1 Samenvatting

Als schrijver behoort Jacques Bekker tot een Nederlandse Cultuur vertegenwoordigersgroep en met deze groep komt Jacques aan op de luchthaven van Sydney. Als ze na een twee uur durende vliegreis in Sydney aankomen blijkt dat er vertraging is en dat het aansluitende vliegtuig pas over vier uur vertrekt. Met een aantal andere leden van de groep besluit Jacques de stad in te gaan. Hij wil in de stad een oude vakantieliefde op te zoeken die nog in Sydney zou wonen. Die vakantieliefde heet Moniek Ilegems. Moniek is een van de rijkste vrouwen ter wereld en ze is mede-eigenaar van een multinational. Nu ze Jacques zo onverwacht terugziet heeft ze nog steeds een soort gevoel van verliefdheid voor Jacques. Moniek vraagt Jacques om even met haar mee te rijden en onderweg vraagt ze Jacques om een gunst. Jacques moet voor haar een auto kopen. Een Ford Falcon. Door deze gebeurtenissen en door getreuzel van Moniek en van Jacques missen ze het vliegtuig. Jacques vraagt om uitleg en zei vertelt hem dat haar onderneming failliet is en dat ze nu op de vlucht is en dat ze heeft een enorme som geld achtergehouden. Samen met Jacques wil ze vluchten voor de politie. Dus samen vluchten ze en gaan het binnenland van Australië in. Ondertussen wordt Jacques steeds meer verliefd op Moniek en hij vergeet steeds meer zijn vriendin in Nederland. Er komen voor Moniek meer problemen, want haar zakenpartner heeft zelfmoord gepleegd, maar voordat hij dat deed heeft hij eerst hun gezamenlijke bankrekening geplunderd. De problemen worden alleen maar erger nadat ze beroofd worden en Moniek een vrouw neerschiet. Maar toch vinden ze een klein huisje in een bos waar Jacques en Moniek een beetje tot rust komen. Nadat hij een oproep van zijn vriendin uit Nederland op de tv heeft gezien., begint hij ook steeds meer na te denken of hij wel tevreden is met zijn huidige relatie met Moniek. Als hij bedenkt dat zijn relatie 30 jaar geleden ook een grap was van Moniek, begint hij te vermoeden dat hij nu weer gebruikt wordt. Door dit alles besluit hij te vluchten, weg van Moniek. Moniek merkt dit en gaat hem in de auto achterna. Als ze hem gevonden heeft, dwingt ze hem, met een geweer, om de auto in te gaan. Nadat ze een auto-ongeluk krijgen, diezelfde dag, zeg Jacques dat hij niet meer verder wil vluchten met Moniek. Moniek is hierdoor zo in de put, dat ze zelfmoord pleegt. Jacques blijft alleen achter en wordt een tijdje later opgepakt door de politie.

2.2 Tijd

Het verhaal is geschreven in de moderne tijd. Het gaat namelijk over vliegtuigen, vliegvelden en auto's van deze tijd. Het verhaal is niet chronologisch geschreven, omdat je om het hoofdstuk weer even 30 jaar teug in de tijd gaat. Er zitten dus een groot aantal flash-backs in het verhaal. Het verhaal is niet met een normaal tijdsverloop. Het verhaal speelt zich af in een paar maanden, maar soms wordt een dag in een hoofdstuk verteld en soms wordt een maand verteld in een zin. De tijdsverloop is dus zeer onregelmatig.

2.3 Ruimte

Het verhaal speelt zich af in Australië en dan vooral in het binnenland en aan de oostkust. De flash-backs spelen zich af in Oostende en is Brussel.
Moniek behoort in een van de hoogste sociale klassen. Ze is mede-eigenaar van een miljoenen omzettende multinational en is zeer rijk. Jacques is tv-presentator en een schrijver en behoort dus in een hogere middenklasse. Beide personen zijn duidelijk rijker en 'hoger' dan het gemiddelde.

2.4 Personen

  • Jacques Bekker: In het boek wordt niet erg veel over Jacques verteld. Je weet dat hij schrijver is en dat hij in Nederland een tv quiz presenteert. Hij is in Nederland behoorlijk bekend. Hij is 57 jaar en hij heeft een vriendin. Als je verder in het boek leest kom je te weten dat hij niet goed weet wat hij wil en dat hij dus vaak over iets twijfelt. Je komt ook te weten dat Jacques makkelijk mee te slepen is in iets en dat hij zich makkelijk laat gebruiken door andere mensen. Jacques is sympathiek, want hij wil Moniek helpen met haar problemen. In het verhaal wordt Jacques het meest geanalyseerd en hij heeft dan ook een roundcharacter.
  • Moniek Ilegems: Zij is erg ondernemend, want ze beslist dingen zeer snel. In het verhaal gebruikt ze Jacques en heeft daar helemaal geen schuldgevoel bij. Ze weet dat ze zich niet wil aangeven bij de politie, maar ze weet niet wat ze dan wel wil. Moniek is ook onbetrouwbaar, omdat ze bedriegt Jacques eigelijk in het hele verhaal. Ze is ook erg dominant in het verhaal, want ze is duidelijk de hele tijd aanwezig.
  • Vertelinstantie: Het verhaal wordt verteld door de schrijver. Er is dus sprake van een alwetende verteller. Door deze 'alwetendheid' is het verhaal wel makkelijk te volgen. In de gewone verhaallijn (heden) verteld hij vanuit het standpunt van Jacques. In de flash-backs is dit ook zo, behalve in het laatste hoofdstuk. Dit wordt verteld vanuit het standpunt van Moniek. Een net woord voor deze vertelsituatie is een auctorieële vertelsituatie.
  • Stijl: Het is een makkelijk volgbaar taalgebruik met korte simpele zinnen. Er zijn ook soms zinnen die inhoudelijk helemaal niets zeggen. De gebruikte woorden zijn modern, maar soms zit er een woord in als 'neuken'. Op zich is dit niet erg, maar het past niet in het woordgebruik van de rest van het verhaal. De personen en plaatsen worden weinig diepgaand beschreven.

3. De Dieptestructuur

3.1 Thematiek en motieven

Het thema van het boek is toeval of noodlot. Jacques ontmoet Moniek, hij blijft 30 jaar aan hem denken. Door een toevallige vertraging krijgt hij de kans om haar weer te ontmoeten. Zij was hem ook nog niet vergeten. Vervolgens sleurt ze hem mee de afgrond in. Het scheelde ook niets of ze hadden samen zelfmoord gepleegd. Iets wat volledig in de verhaallijn zou passen. Uiteindelijk gaat Moniek dood en Jacques leven is geruïneerd. In meerdere boeken van Krabbé is het noodlot het thema. Bijvoorbeeld in Het gouden ei is dit ook zo.
Opvallende dingen zijn dat auto's gedetailleerd worden beschreven, ook komt er vaak voor in het verhaal dat het gaat over het 'niets' (m.a.w. de leegte, eenzaamheid, verlatenheid). Of de auto's met opzet zo worden beschreven, weet ik niet. Ik kan geen rede bedenken waarom ze zo duidelijk aanwezig zijn.
Het thema is goed terug te leiden naar de titel. Vertraging is iets wat stomtoevallig voorkomt. Ik vind de titel dus erg goed gekozen. Als je het boek voor de eerste keer ziet dan is het een gewone titel, maar als je het boek hebt gelezen, merk je dat de titel met een duidelijke rede is gekozen. Op zich is de titel niet echt grijpend. De titel straalt niet spanning uit. Als je het boek ziet staan wordt je niet gegrepen door de titel. Ik vind dat de andere titels van de overige boeken van Krabbé beter zijn. Niet dat de titel van dit boek slecht is, maar het is niet zo van als ik in de bibliotheek loop, dat ik dan denk van; hé dat boek ziet er spannend uit.

4. De Waardering

Het boek de vertraging vind ik een boek wat je echt op een regenachtige zondagmiddag gaat lezen. Een boek waar je makkelijk doorheen leest. Een boek met makkelijk taalgebruik, korte, simpele zinnen, die makkelijk te begrijpen zijn. Het nadeel van het boek is dat er weinig wordt gezegd over de personen. Het boek is daardoor vrij oppervlakkig. Dit kan irritant zijn, maar ik ergerde me er niet echt aan.
Het boek is een beetje oppervlakkig, en daardoor is het af en toe wel heel erg voorspelbaar. Op het einde vind ik dat de schrijver zich het wel heel makkelijk heeft gemaakt, door Moniek dood te laten gaan en dat Jacques opgepakt werd. Dit was een beetje voor de hand liggend. Ik vond dat het einde ook wel heel erg snel ging. Je was op het laatst helemaal in het verhaal ingeleefd, en ineens was het boem, pats over.
Ik vond de flash-backs ook een beetje irritant. Ik heb het idee dat je beter de terugblik gewoon kort in het begin in een hoofdstuk had kunnen samenvatten. Ik ergerde me dus regelmatig aan de flash-backs die tussendoor kwamen, want de flash-backs hadden eigelijk heel erg weinig te melden en hadden weinig inhoud.
Samenvattend vind ik het een leuk en aardig boek, maar je moet niet te veel eisend zijn.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen