Boekverslag : Tim Krabbe - Vertraging : Roman
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 4742 woorden.

1 Boekbespreking

1.1 Primaire gegevens

Krabbé, Tim, Vertraging. Groningen, 1999. [De grote lijsters 1999, Wolters-Noordhoff.]
1e druk: 1994. [uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam.]
aantal bladzijden: 125
titelverklaring: De titel, vertraging, verwijst naar de vertraging van het vliegtuig waar de hoofdpersoon, Jacques Bekker, mee naar huis zou gaan. Door de vertraging gaat Jacques een jeugdliefde opzoeken. Dit had hij echter beter niet kunnen doen. Zij sleept hem namelijk mee in haar ellende. Als het vliegtuig dus geen vertraging had gehad, was het hele verhaal niet gebeurd. Ook kan de vertraging van de liefde voor een oude vriendin hiermee bedoeld worden.

1.2 Inhoud

1.2.1 Samenvatting

Jacques Bekker, een televisiepresentator is op een culturele trip in Nieuw-Zeeland geweest. Hij gaat met het vliegtuig terug naar Amsterdam, naar zijn vriendin Sonja. Maar het vliegtuig loopt drie uur vertraging op bij een tussenstop in Sydney. Jacques besluit zijn jeugdliefde Moniek op te zoeken om de tijd te doden. Als hij bij haar villa aankomt is Moniek haar auto aan het inpakken. Ze lijkt wanhopig en vraagt Jacques dan ook om hulp. Moniek is niet erg duidelijk over wat er nou eigenlijk aan de hand is. Toch gaat Jacques met haar mee. Moniek geeft hem geld om een auto te kopen. Ze laat haar eigen auto, met de sleutels nog in het contact, staan. Door het getreuzel van Moniek mist Jacques zijn vliegtuig. Jacques wil weten wat er nou precies aan de hand is. Moniek vertelt dat zij de bedenker is van het miljoenen bedrijf Madame Twenty en dat zij met haar bedrijf de belasting voor 86 miljoen dollar had opgelicht. Toch besluit hij om met haar mee te vluchten. De volgende dagen trekken ze door het Australische landschap. De hele toestand rond het modeconcern Madame Twenty is ondertussen volop in de media. Het plan is om een tijdje te wachten tot de toestand wat gesust is en dan het land uit te gaan. FLASBACK Moniek heeft een gezamenlijke rekening met haar financieel adviseur Alan Wolpe. Op deze rekening staat nog een dikke $ 60 miljoen, daarmee is Moniek van plan van te leven.
(Langzamerhand wordt het duidelijk wat er ruim dertig jaar geleden tussen Jacques en Moniek heeft afgespeeld; Hij was met de bromfiets op doorreis naar Frankrijk en bleef hangen in Oostende waar hij Christa ontmoette. Het wordt niks tussen Jacques en Christa, want zij heeft het te druk met turnen. Dit vindt Jacques erg jammer. Maar een week later ontmoet hij Moniek in de discotheek Oppy`s, waar hij ook Christa ontmoette. Jacques wordt smoorverliefd op Moniek, maar na een weekend moeten ze afscheid nemen; Moniek moet werken.
Weer in het heden:) Jacques en Moniek hebben een nieuwe identiteit aangenomen. Na een lange rondreis door het binnenland van Australië bereiken ze het vliegveld van Darwin. Ze hebben tickets en valse pasporten geregeld. Maar dan lezen ze in de krant dat Alan Wolpe (Moniek’s financieel adviseur) is gearresteerd en zelfmoord heeft gepleegd in zijn cel. Eigenlijk zou ze met hem vluchten, zij hadden samen de boel opgelicht. Nu was de toestand dus weer in de media. En de pasporten konden ze ook niet meer gebruiken. Alan Wolpe had zijn pasport namelijk via dezelfde wegen verkregen. Ze besluiten dus om nog wat langer in het binnenland van Australië te blijven. Alan had voor zijn arrestatie de gezamenlijke rekening geplunderd. Moniek heeft nu alleen nog een paar honderd duizend dollar, die ze voor haar ‘verdwijning’ had opgenomen.
Als Moniek en Jacques `s middags in een café zitten, wordt er een reportage over hen uitgezonden. In de reportage wordt door Christa verteld hoe Moniek 30 jaar geleden haar vriendje Jacques had afgepakt. En dat de verdwenen televisiepresentator en Madame Twenty waarschijnlijk samen op de vlucht zijn. Jacques vraagt of de tv iets harder mag. Dit had hij echter beter niet kunnen doen. Ze worden namelijk herkend, maar omdat iedereen ontzag heeft voor Madame Twenty (Moniek) laat niemand iets merken.
‘s Nachts rijden ze weer door de woestijn. Als ze gaan zwemmen in een meer komt er een jeep aan gereden. De man en de jongen uit de jeep waren ook in het café, Jacques herkent de twee. De man en de jongen bedreigen Moniek en Jacques met een pistool, ze willen het geld. De auto wordt ook vernield.
Dan besluiten Moniek en Jacques om maar te gaan liften. Ze hebben geluk, een man, Rick Wijndham, neemt de twee mee in zijn truck. Rick heeft het stel wel herkent, maar hij zal het tegen niemand vertellen. In ruil daarvoor moeten ze wel een interview afleggen aan de dochter van Rick’s vriendin Eileen. Ze mogen bij Eileen een paar dagen overnachten. Als Eileen ‘s nacht de twee ineens op straat wil zetten, ontstaat er een ruzie. Moniek schiet Eileen dood. Nu is Jacques ook nog eens medeplichtig aan moord.
Weer zijn Moniek en Jacques op de vlucht. Ze huren een huisje ergens op een rustige plek. Hier in ‘Ford Madness’ kunnen ze een beetje uitrusten. Ze blijven hier dan ook enkele maanden wonen.
Op een dag krijgen ze een brief. Daarin staat dat ze weg moeten en het huis moeten ontruimen. Er komt namelijk een stuwdam op de plek van hun huis, het hele gebied zal onder water worden gezet. Moniek wil blijven en hier sterven samen met Jacques. Eerst twijfelt Jacques, maar Moniek weet hem over te halen.
Als Jacques op de tv Sonja (zijn vriendin) ziet verandert hij van gedachten. `s Nachts vlucht Jacques weg van Moniek, hij laat zich niet langer meer bespelen. Maar Moniek laat hem niet zomaar gaan. Ze reist Jacques achterna. Na ongeveer 30 kilometer haalt Moniek Jacques in. Ze dwingt hem met een pistool om in te stappen. Nu verteld zij haar versie van Oostende. Ze zegt dat ze van hem houdt, maar ze heeft geen macht meer over Jacques. Jacques weigert om mee terug dan schiet te gaan, Moniek zichzelf door haar hoofd. Jacques sleept haar naar een bos en wil vluchten. Maar hij bedenkt zich. Als hij terug gaat wordt hij door de politie opgepakt.
(Er komt weer een flashback over Jacques en Moniek die een week na hun afspraakje besluiten om weer eens samen te komen. Moniek gaat tijdens haar lunchpauze, gekleed in een mantelpakje naar Jacques. Jacques zegt voor de gein, omdat ze er zo netjes uitziet, dat hij haar voortaan wel Madame Twenty wil gaan noemen. Jacques moest wat foto’s van hen twee meenemen, deze had Moniek nodig als bewijs voor Christa. Moniek doet nu erg afstandelijk. Ze geeft hem een envelop die hij pas op de terugreis naar Oostende mag openmaken. Er zit een briefje in, waarop staat: "Het was een grap, I’m sorry.")

bespreking:
Tim Krabbé is zijn verhaal midden in een gebeurtenis begonnen, namelijk dat Jacques in het vliegtuig onderweg naar Huis zit. Zijn verhaal is dus In medias res. De schrijver heeft het verhaal zo geschreven dat de fabel niet gelijk is aan het sujet. Om het hoofdstuk maakt hij namelijk gebruik van flashbacks; het heden en verleden wisselen elkaar af.
Het einde van het verhaal is gesloten. Moniek is dood, ze heeft zelfmoord gepleegd. En Jacques is opgepakt door de politie. De vraag die je nog wel kunt stellen is of Jacques en Sonja weer bij elkaar komen of dat hij levenslang in de gevangenis moet blijven. Dit zorgt ervoor dat het einde niet helemaal gesloten is, maar het is zeker eerder gesloten dan open.

1.2.2 Thema

Het concrete thema van het boek is hoe een simpele gebeurtenis -de vertraging- voor zoveel ellende kan zorgen. Door de vertraging van het vliegtuig komt Jacques bij Moniek en wordt hij meegesleept in haar leven. Wat hem alleen negatieve dingen opbrengt. Hij is voortdurend op de vlucht, omdat Moniek fraude heeft gepleegd. En dan is hij later in het verhaal ook nog eens medeplichtig aan moord en vlucht nu dus ook zelf voor de politie. Hij moet een nieuwe identiteit aannemen en in het openbaar durft hij zich steeds minder te vertonen.
Het thema op een wat meer abstracter niveau kun je in twee woorden samenvatten: macht en liefde. Na 30 jaar is Jacques nog steeds verliefd op Moniek. Zij beweert ook verliefd op hem te zijn, maar het lijkt er meer op dat ze hem gebruikt. Ze oefent ook een erg grote macht uit op Jacques. Eerst vindt Jacques dit wil fijn, zo’n sterke vrouw bevalt hem wel. Maar Jacques gaat zich steeds meer ergeren aan Moniek. De liefde wordt ook steeds minder, Jacques was meer verliefd op de Moniek uit zijn dromen dan de echte Moniek. Hier komt hij dan ook langzaam achter. Op een gegeven moment draait het alleen nog maar om macht, liefde is er immers niet meer. Als Jacques dan de liefde voor zijn vriendin Sonja weer voelt, verliest Moniek haar macht over Jacques. Dan kan ze het niet meer aan en pleegt ze zelfmoord.


1.2.3 Personages

De hoofdpersonen zijn Jacques en Moniek. Van bijrollen kun je eigenlijk niet echt spreken, bijvoorbeeld de lifter Alan kun je eerder als ‘figurant’ beschrijven. Ook over Sonja en Rick wordt geen informatie gegeven, het zijn flatcharacters.
Jacques Bekker is een 47 jaar oud. Hij heeft een vriendin Sonja, zij is 20 jaar jonger dan hem. Jacques was eerst schrijver, maar de laatste jaren werkte hij als televisiepresentator. Hij is dan ook erg bekend in Nederland.
Jacques droomt nog vaak over zijn jeugdliefde Moniek. Hij wil erg graag weten waarom Moniek het destijds (in Oostende) had uitgemaakt. Jacques is erg saai en heeft geen eigen mening. Hij is dan ook erg onzeker en kan moeilijk nee zeggen. Jacques is niet erg doortastend, hij laat bijna alles aan het toeval over. Ook laat hij alles maar over zich heen komen. Hij laat zich gemakkelijk gebruiken. Hij weet niet helemaal wat hij wilt. En als hij weet wat hij wilt dan is hij vaak te laf om iets te ondernemen. Wilskracht heeft hij niet. Pas in het einde van het verhaal krijgt Jacques echt een eigen wil. Ook is hij eindelijk sterk genoeg om zich aan zijn eigen wil vast te houden en zich dus niet meer laat beïnvloeden door Moniek. Ze verliest haar macht over hem.
Hij twijfelt erg veel. Tijdens zijn vlucht twijfelt hij vaak of hij terug wil naar zijn vriendin Sonja en of hij zich moet aangeven, maar hij laat zich te veel door Moniek mee slepen. Jacques is wel in veel situaties impulsief, hij denkt niet vaak vooruit, hij laat dus alles maar een beetje over hem heen komen.
Jacques is wel een sympathieke man, hij wil Moniek helpen. Het levert hem alleen niet veel positiefs op. Ook is Jacques te naïef, hij laat zich te veel meeslepen. Hij denkt verliefd te zijn op Moniek, maar eigenlijk is hij verliefd op de Moniek uit zijn dromen. Het duurt erg lang voordat hij er achter komt dat het nooit zo zou worden met Moniek als hij wilt.
Jacques wordt het meest geanalyseerd in het verhaal. Vooral in zijn doen en laten kun je zijn eigenschappen ontdekken. Ook zijn Jacques’ gevoelens uitvoeriger beschreven dan die van Moniek. Je merkt ook dat het karakter van Jacques een duidelijke ontwikkeling ondergaat. Zijn karakter wordt namelijk steeds sterker, evenals zijn eigen wil. Hij laat zich niet meer manipuleren door Moniek (op het eind). Hij is dus een round character, een persoonlijkheid.

Moniek Ilegems is Jacques` jeugdliefde. Ze is een mooie vrouw tussen de 40 en 50 jaar oud. Moniek is erg ondernemend en beslist snel. Ze heeft een modeconcern genaamd Madame Twenty. Daarmee is ze bekend geworden. Haar landgenoten hebben veel ontzag voor haar. Als ze herkend wordt in het café, laat niemand iets merken.
Ze heeft een flink vermogen op zien te bouwen, maar dat is niet helemaal eerlijk gegaan. Ze heeft het meeste geld door middel van fraude verkregen. Moniek is een echte ‘uitbuiter’. Ze is ook onbetrouwbaar ze bedriegt Jacques en ze maakt gebruik van Jacques zijn onzekerheid. Dit deed ze al in Oostende. Ook tijdens de gehele vlucht gebruikt ze Jacques.
Moniek is erg dominant, ze heeft veel macht over Jacques en dat bevalt haar wel. Moniek weet goed wat ze wilt, ze geeft ook niet zomaar op, ze is niet mee te spotten. Als Jacques van haar weg vlucht, laat ze het er ook niet zomaar bij zitten. Moniek is keihard en houdt geen rekening met de gevoelens van anderen. Ik vind Moniek erg egoïstisch, verwaand, oppervlakkig en meedogenloos. Ze trekt Jacques mee in haar ellende en gebruikt hem, terwijl hij haar juist wil helpen. Naar mijn mening is Moniek’s enige goede eigenschap dat ze zo moedig is. Dat ze niet zomaar met zich laat sollen vind ik ook wel goed van haar, maar ze doet dit wel ten koste van anderen. Soms laat zich ook een beetje de andere kant van Moniek zien, dan is zij een vrolijk en meisjesachtige vrouw.
Moniek’s gevoelens worden wat minder uitvoerig beschreven (dan die van Jacques), maar wel erg duidelijk. Het eind is volgens haar gedachten geschreven. Moniek is een round character, ze is een persoonlijkheid.

1.2.4 Verteller en perspectief

Het verhaal wordt door een auctoriale verteller verteld, de verteller speelt geen rol in het verhaal. De verteller is alwetend, hij weet ook de gedachten en gevoelens (vooral van Jacques):
"Hij kon haar nu nog niet alleen laten. Ze moest eerst het geld van haar interview hebben. Toen ze weer van hun pukkel waren afgedaald, Moniek met de sprongen van een kind op een duin, ging ze aan de rand van een schacht staan, de duw in Jacques’ gedachten afdwingend die haar zou doen verdwijnen. "Of zal ik maar springen," zei ze." (blz. 88 & 89)
Alleen het laatste hoofdstuk wordt door de ogen van Moniek verteld.

1.2.5 Tijd

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. De schrijver heeft veel gebruik gemaakt van flashbacks. Alle oneven hoofdstukken worden in het heden verteld, en ieder even hoofdstuk is een flashback naar het verleden. Alleen in hoofdstuk negen wordt heden en verleden besproken, dit gebeurt door middel van een brief. Daarna wisselt heden en verleden elkaar weer af; alleen nu gebeurt dat met het heden in de even hoofdstukken en het verleden in de oneven hoofdstukken.
De vertelde tijd is 125 bladzijden, deze bestaan uit 15 hoofdstukken. Ik heb er ongeveer 4 uur over gedaan om het hele boek te lezen. In die 4 uur heb ik een verhaal gelezen, waarvan de gebeurtenissen ongeveer 31 jaar in beslag nemen. De verteltijd van 31 jaar heb ik opgemaakt uit dit stuk tekst + de paar maanden die ze in Australië rondzwierven:
"Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737 die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette." (blz. 5)
"Hij mocht ook gerust weten dat hij hier met een Olympisch kampioene zat: duiken, Tokio 1964. Die spelen waren pas over vier jaar; precies de tijd die ze nodig had om het niveau voor goud te halen." Uit dit stukje tekst heb ik kunnen opmaken: de tijd van wanneer het verhaal zich afspeelt. Ze zeggen dit in 1960 (1964 - de 4 jaar) in Oostende, en aangezien ze dertig en een half jaar later in Australië zijn, is het heden dus in 1990 (1960+30). Dat het in het heden rond 1990 is zou je ook kunnen opmaken uit de dingen die in het verhaal genoemd worden. Zo wordt er genoemd: Boeinig-737, airconditioning, vierbaansweg, expresso e.d., dit zijn allemaal dingen die nog niet zo heel lang gewoon in het dagelijkse leven voorkomen.

1.2.6 Ruimte

Het verhaal speelt zich in het heden af in Australië. In het binnenland en aan de oostkust. Ze komen o.a. in de plaatsen Sydney, Brisbane, Batemans Bay en Melbourne. Overal waar de hoofdpersonen komen worden de plaatsen uitvoerig beschreven. Ze komen in veel woestijnachtige gebieden in Australië die een gevoel van leegte en eenzaamheid uitstralen. De plaatsen zijn ook vaak verlaten. Omdat ze op de vlucht zijn voelen ze zich ook het veiligst in deze eenzame en verlaten plaatsen. De plaatsen hangen dus sterk af van hun gemoedstoestand, we spreken hierom dan ook van parallellie en antithese.
En er is natuurlijk "Fort Madness", wat letterlijk een krankzinnig oord betekent. Dit gaat overstromen en dan wil Moniek blijven, wat buitengewoon krankzinnig is.
De flashbacks, het verleden speelt zich af in België. Vooral in de plaatsen Oostende en Brussel. In Oostende is Jacques o.a. in de discotheek Oppy`s. Hier was de ruimte gevuld met "een onuitsprekelijke behoefte". Hier wordt dus ook van antithese gesproken.


3 Motivering en reactie

Dit boek behoort tot de serie Grote Lijster 1999, deze serie had ik via school besteld. Een vriendin van mij, die de serie ook besteld had, had het boek ook gelezen. Toen ik haar vertelde dat ik mijn leesverslag nog moest maken, raadde zij mij dit boek aan. Zij vond het boek erg lekker lezen. Ze zei dat ze hem in snel uit had. Aangezien ik niet veel tijd meer had, en ook niet van dikke boeken houd, heb ik dit boek dus uitgekozen. En ik had het boek al staan, dus dat was ook wel handig.
Ik had "Het gouden ei" van Tim Krabbé ook gelezen, dit vond ik wel een spannend boek. Daarom verwachte ik bij dit boek ook een erg spannend verhaal. Nadat ik de achterkant van het boek had gelezen, verwachte ik helemaal een spannend verhaal. Vooral de laatste zin sprak mij wel aan: "Daarna begint een heilloze tocht dwars door Australië, met fatale gevolgen.".
In het begin leest het boek niet lekker. De constante wisseling van heden en verleden maakt het nog wel eens ingewikkeld. Maar ik moet wel zeggen dat dit het boek juist origineel maakt. Het zit ook mooi in elkaar.

4 verwerkingsopdracht

Blok B: verdieping persoonlijke leeservaring

B4 Herschrijf een fragment van het verhaal in een andere stijl. Bij voorbeeld: platvloers, ironisch, romantisch. Geef ook het originele fragment.

Romantisch fragment:

De brief met de datum lag nonchalant op het tafeltje, waar zij gisteren nog onder kaarslicht hadden gedineerd. Spoedig zal alles overspoeld worden door water, Moniek zag dit als haar eindelijke bevrijding. Ondanks Jacques het er niet mee eens was, wist hij dat hij toch bij haar zou blijven. En in de avondschemering liepen ze, glazen Bordeaux in hun hand, samen naar de mooie waterstroom. De lichtbundel die Moniek’s gezicht verlichte, was afkomstig van maar een klein randje maan, maar het was genoeg om haar ogen te zien schitteren als de sterren die boven aan de hemel stonden. Het aanblik van de hemel weerspiegelde in de waterstroom, evenals de lindebomen die langs de oever stonden. De wind liet de lindebomen melodietjes fluisteren, dit betoverende gefluister zou nu dus verdwijnen, het schone gefluister zou nooit meer zijn oren kunnen betoveren.
Hij pakte haar fluweelzachte handen: een ontboezeming van intense intimiteit, een jawoord, een ontsluiering van zijn diepste wezen. En hij sprak de woorden uit...
Dat deze beelderige vrouw zijn zielsverwant misschien niet was, en dat zij hem gebruikt en vernederd en in haar hechtenis gehouden had, deed er nu niet meer toe. Ook haar chantage, haar gepleegde doding, het deed er niet meer toe. Eén vrouw in zijn bestaan kon de opoffering waard zijn om voor te sterven, hij kon haar tot deze vrouw maken—door samen met haar te sterven.

Originele fragment: (bladzijde 112)

‘Je bent gek,’ zei hij. Hij pakte zijn boek, en de brief met de datum kwam op het tafeltje met hun glazen terecht alsof het de programmagids was, maar hij wist dat hij ook bleef. En ‘s avonds liepen ze, glazen wijn in hun hand, samen naar de rivier. Er was maar een randje maan, en in het licht van de sterren welfde de Yorty rustig en donker, als een ademende asfaltweg aan hen voorbij. De bomen ruisten met een ongelooflijk ruisen dat nu dus zou verdwijnen; boomgeruis zoals hij het hoorde zou er nooit meer zijn.
Hij pakte haar hand: een gebaar van overweldigende intimiteit, een jawoord, een volstrekt in de kaart laten kijken. En hij zei het.
Ze had hem als jongen gebruikt en vernederd, ze had hem ontvoerd en gechanteerd en gevangen gehouden, ze was een uitbuitster en een moordenares en ze was zijn type niet, maar het deed er niet toe. Eén vrouw in je leven kon de moeite waard zijn om voor te sterven, en hij kon haar die vrouw maken — door met haar te sterven.


5 Evaluatie

De eerste paar hoofdstukken zijn erg lastig te lezen. De flashbacks waren storend. Je moet dan namelijk nog wennen aan de schrijver zijn opbouw. Na een aantal hoofdstukken kom je er achter dat hij het heden en verleden om het hoofdstuk wisselt. Dit vind ik erg origineel. Ik had nog nooit een boek gelezen dat op deze manier geschreven is. Bij deze opbouw krijg je ook na ieder uitgelezen hoofdstuk weer een heel nieuw idee over het verhaal. Toen ik de opbouw eenmaal doorkreeg was het niet meer moeilijk te volgen. Ik kwam er achter hoe mooi het boek eigenlijk in elkaar zit. Er zijn twee verhaallijnen, langzaam komen deze dichter bij elkaar. Je begint het verband tussen de gebeurtenissen in het verleden en heden te zien. Ik vind ook dat deze tijdspelingen het boek juist interessant hebben gemaakt. Op deze manier werd namelijk de spanning erin gehouden. Het leek net of hij met de flashbacks de gebeurtenissen in het heden vertraagde. Hij hield informatie achter en met behulp van de flashbacks werden die ‘open plekken’ gevuld. Op het eind is echt alles verteld wat je moet weten.
Het boek is minder spannend dan ik verwachte. Ik vond ‘Het gouden ei’ van dezelfde schrijver spannender. Toch is het best een spannend boek, de spanning zorgt er voor dat je blijft lezen. Niet zo zeer, dat je het boek in één keer uitleest, maar je hoeft je er niet door heen te ‘worstelen’. Er spelen zich namelijk genoeg gebeurtenissen af om het verhaal boeiend te houden. Zij vormen samen een mooi verhaal. Sommige gebeurtenissen waren wel erg voorspelbaar. Dit vond ik wel jammer. Ik had bijvoorbeeld allang voorspeld dat Jacques op een gegeven moment de knoop zal doorhakken en zal vluchten. De arrestatie van Jacques vond ik ook een beetje voor de hand liggend. De door Moniek gepleegde moord maakte de meeste indruk op mij. Deze gebeurtenis had ik totaal niet verwacht. Het was zelfs zo onverwacht dat ik dit gedeelte twee keer heb gelezen. Ik dacht namelijk dat ik het verkeerd had begrepen. Dat Moniek zelfmoord pleegde vond ik ook onverwacht. Ik had al verwacht dat ze dood zou gaan, maar dat ze daar zelf voor zou zorgen had ik niet gedacht. Maar dit en de arrestatie van Jacques gaf mij een beetje de indruk dat de schrijver geen andere uitweg kon vinden. Het einde viel mij dus een beetje tegen. Ik vond het te simpel. En persoonlijk houd ik meer van een ‘happy end’/ ‘eind goed, al goed’. Maar in dit verhaal begon het juist ‘happy’ en eindigde het negatief.
Alle gebeurtenissen zijn erg uitvoerig beschreven. Soms te uitvoerig, vooral de stukken uit het verleden zijn vaak langdradig. Maar je krijgt hierdoor wel een goed, volledig beeld van de situatie. Het verhaal is ook geschreven door een auctoriale verteller. Dit maakte het boek gemakkelijk leesbaar. Ook zorgde deze uitvoerige beschrijvingen en manier van vertellen er voor dat je alles goed voor je zag. Je hoefde er dus zelf niet veel bij te verzinnen. Je kon je hierdoor goed inleven in het verhaal en is het boek goed leesbaar en begrijpelijk. Met de personen kon ik me minder in leven. Mijn vorige leesverslag ging over ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’ (geschreven door Yvonne Keuls). Bij dit boek leefde en voelde ik echt mee met de hoofdpersoon. Dit miste ik toch wel een beetje in Tim Krabbé zijn boek. Maar dit kan ook liggen aan dat ik niets gemeen had met de hoofdpersonen.
Wel vond ik het leuk hoe er steeds een gespannen sfeer tussen de twee hoofdpersonen hing. Elk moment kon er een ruzie tussen hen uitbarsten, maar er kon ook elk moment een romantische tijd plaatsvinden. Ik vond het erg interessant hoe de hoofdpersonen steeds in een ander daglicht werden gesteld. Het ene moment hemelt Jacques Moniek op en het andere moment wordt ze weer als psychotische gek beschreven. Er is een soort haat/liefdeverhouding tussen deze twee. Er vinden dan ook veel conversaties plaats tussen Jacques en Moniek. In deze conversaties is het leuk om te lezen hoe de gevoelens en gedachten verschillen van wat ze werkelijk zeggen. Dit komt vooral bij Jacques veel voor, hij is te laf en te onzeker om zijn echte mening te geven. Moniek daar in tegen praat veel en vaak zonder na te denken. Ze houdt dan ook geen rekening met de gevoelens van Jacques. Haar karakter stoorde mij. Ik vind haar een erg onsympathiek en verwaand kreng.
Het taalgebruik paste goed bij de personages. De hoofdpersonen zijn modern, evenals het taalgebruik. Er werden veel engelstalige woorden gebruikt, maar dit vond ik niet storend. De plaats en de tijd van het verhaal paste ook goed bij dit taalgebruik. Ik denk dat dit simpele, hedendaagse taalgebruik noodzakelijk is voor dit verhaal. Anders zou het gauw vervelend worden. Zeker omdat alles zo uitgebreid wordt beschreven. Ik vond het dus goed dat de zinnen makkelijke woorden bevatte. De zinnen waren ook niet erg lang. Dit vond ik eigenlijk wel jammer, want ik houd wel van lange zinnen. Daarom lees ik ook graag boeken van Jules Deelder. Maar ik denk wel dat het misschien te moeilijk te volgen zou zijn met erg lange zinnen. Toch stoorde de manier van vertellen mij nog wel eens. Soms werd het erg saai. Ook werd alles zo negatief verteld.
Ik vond het boek toch net iets de simpel. De opbouw zit erg mooi in elkaar, maar ik vond het verhaal te oppervlakkig. Ik had meer diepgang verwacht. De enige diepgang in het boek, waren de gedachten van Jacques. Jacques dacht veel na over het leven, hij had echter toch niet veel anders te doen.
Er valt niet veel te leren uit dit boek. Dat je moet opkomen voor je mening en misschien hoe belangrijk vrijheid is zijn de enige dingen die je kunt leren uit dit verhaal.
Ik vond het verhaal niet echt geloofwaardig. Veel herkenbare situaties kwamen ook niet voor. Dit vond ik wel jammer, want anders had ik me misschien beter in het verhaal kunnen inleven. En dan waren die uitvoerige beschrijven ook niet zo nodig geweest.
Als ik de kwaliteit van het boek naar mijn mening een cijfer zou moeten geven, zou ik het een 6,5 geven. Dit komt o.a. doordat het onderwerp mij niet zo ligt. En ik miste de diepgang te veel.
Ik vond de verwerkingsopdracht erg leuk om te doen. Het was wel moeilijk. Ik moest een stuk tekst van het verhaal in een andere stijl schrijven. Ik heb toen gekozen om het romantischer te schrijven. Het stukje tekst dat ik hiervoor uitgekozen had, was achteraf toch niet echt geschikt voor deze stijl. Dit maakte de opdracht moeilijk. Ik moest namelijk een zin als: "Ze had hem als jongen gebruikt en vernederd, ze had hem ontvoerd en gechanteerd en gevangen gehouden, ze was een uitbuitster en een moordenares en ze was zijn type niet, maar het deed er niet toe." romantisch maken. Toch vind ik dat ik de opdracht
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen