Boekverslag : Tim Krabbe - Vertraging : Roman
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2732 woorden.

Amsterdam 1994 (grote lijsters 1999, Wolters Noordhof), eerste druk: uitgeverij Bert Bakker, omslag: UNA, Amsterdam.


1. Beschrijvingsopdracht

1.1 Motivatie van de boekkeuze

Ik heb het boek Vertraging gekozen, omdat het mij een mooi boek leek. Dit komt door de vele positieve reacties die ik over het boek gelezen heb. Mijn ouders raadden dit boek aan omdat het een spannend boek is en lekker weg leest. Ook de leraar raadde het boek aan, omdat het er veel spanning inzit en de Vertraging is een mooi boek om mee te beginnen, omdat hij niet zo moeilijk te begrijpen is. En omdat dit mijn eerste boekverslag is, zou het waarschijnlijk wel verstandig zijn om een makkelijk te begrijpen boek te gebruiken. Voor mijzelf telde de dikte van het boek ook mee, ik lees liever een beetje dunner boek dan een dikke pil.
Ook toen ik de achterflap gelezen had, was ik er wel van overtuigd dat dit boek mij zou bevallen, want vooral de laatste zin, “Daarna begint een heilloze tocht dwars door Australië, met fatale gevolgen.”, sprak mij wel aan door de geheimzinnigheid. Het wekte bij mij nieuwsgierigheid op.


1.2 korte weergave van de inhoud

Jacques is op de terugreis van een tweeweekse culturele trip in Nieuw-Zeeland, georganiseerd door ministerie van WVC. Tijdens een tussenlanding in Sydney hoort hij dat het vliegtuig drie uur vertraging heeft. De andere mensen van het gezelschap gaan daarom nog even Sydney in. Jacques niet, hij besluit op zoek te gaan naar een vroegere vriendin, Moniek Ilegems, die ooit geëmigreerd is naar Sydney.

Hij zoekt haar adres op in een telefoonboek en neemt een taxi naar het adres. De taxi stopt in een grote villawijk voor een dure villa. Dan ziet hij Moniek, die haar auto aan het inpakken is, en stapt op haar af. Na een kort gesprek vraagt Moniek of hij haar wil helpen. Voor hij het weet heeft hij op Moniek’s verzoek een rode Ford Falcon gekocht en zijn ze op weg naar het vliegveld. Dankzij het drukke verkeer en Moniek mist hij zijn vlucht. Hij wil dan ook weten waar Moniek mee bezig is.

Moniek legt uit dat ze de bedenker van een miljoenen concern, genaamd Madame Twenty, is en dat ze daarmee fraude gepleegd heeft. Omdat de politie haar zoekt, is ze op de vlucht. Ze zou dat eerst met haar financieel adviseur doen, maar toen Jacques opdook, besloot ze dat hij het ‘slachtoffer’ werd. Langzamerhand komt hij te weten wat er aan de hand is, maar Moniek doet er zeer onduidelijk over.

Jacques laat zich steeds weer meevoeren door Moniek en haar plannetjes. Ze nemen allebei een andere identiteit. Moniek wordt Paula Fuerst uit Adelaide, 42 jaar. Jacques wordt Leslie Elder uit Cessnock, 49 jaar. Zo reizen ze half Australië door. Tijdens de tocht merkt Jacques dat Moniek niet is zoals hij dacht dat ze was. Ze had hem 30 jaar geleden, terwijl hij zo verliefd was op haar, gewoon voor de gek gehouden. Tijdens de rit vraagt hij zichzelf vaak af waarom hij bij haar blijft.

Als ze na een lange tijd reizen het vliegveld van Darwin bereikt hebben, horen ze op de radio dat haar financieel adviseur is opgepakt, omdat hij een grote hoeveelheid geld bij zich had. Door dit voorval komt de verdwijning van Madame Twenty ook weer aan het licht. Daarom besluiten ze weer terug te keren naar Sydney. Ze hebben echter één probleem: het geld dat de adviseur bij zich had, was afkomstig van een geheime rekening die de adviseur en Moniek deelden. Moniek was van plan van dit geld te gaan leven. Het enigste wat ze nu nog hebben is ongeveer achthonderdduizend gulden, die ze al voor hun ontsnapping had opgenomen.

Wanneer ze op een dag in een café zitten, zien ze op de televisie een oproep: ‘de verdwenen presentator en Madame Twenty kennen elkaar en zijn waarschijnlijk samen op de vlucht.’ Op dat moment doet Jacques iets wat hij beter niet had kunnen doen; hij vraagt of de tv wat harder mag. Ondanks dat ze daardoor herkend worden, verraadt niemand ze, want iedereen heeft respect voor Madame Twenty. Wanneer ze de volgende dag in een woestijn ergens uitrusten, worden ze overvallen door twee mannen. Na de overval hebben ze nog een klein beetje geld over. Hun auto is vernield door de twee overvallers.

De volgende dag besluiten ze naar de weg te lopen, in de hoop de ze met iemand mee kunnen liften. Na een poos lopen, komen ze een man tegen die ze meeneemt, hij beloofd hun een slaapplaats bij zijn vriendin. Nadat Moniek ruzie met deze vrouw krijgt, schiet zij haar dood. Jacques is dus ook nog eens medeplichtig aan een moord.

Ze vluchten verder naar Ford Madness, een huisje dat in een gebied staat dat binnenkort onder water komt te staan. Ondanks dat ze weten dat ze zullen verdrinken als ze blijven, wil Moniek toch dat ze blijven. Het lijkt iets heel intiems. Jacques echter heeft hele andere bedoelingen en houdt het daar niet lang uit. Wanneer hij zijn vriendin Sonja op tv ziet, besluit hij weg te gaan.
Hij vlucht als ze slaapt, maar wat hij niet verwachtte was dat Moniek achter hem aan ging.

Terwijl hij staat te liften, ziet Moniek hem en dwingt hem met haar geweer in de auto te gaan zitten en mee terug te gaan. Eindelijk uit Jacques zijn eigen mening en zegt dat hij niet meer mee terug gaat, hij druist hiermee recht tegen de wil van Moniek in. Het wordt Moniek allemaal teveel en ze pleegt zelfmoord. Hij brengt haar lichaam naar de bossen. Als hij een poosje later het lichaam weer probeert op te zoeken, wordt hij gearresteerd door de politie.







1.3 uitgewerkte persoonlijke reactie

Onderwerp:

Ik vind het moeilijk om bij dit boek een echt onderwerp vast te stellen, omdat ik vind dat je als het ware twee onderwerpen hebt. Je hebt het gewonen onderwerp, het vluchten van Moniek en Jacques, en een onderliggend onderwerp, namelijk onzekerheid, ongeluk, ellende, enz. Ik denk dat het onderliggende onderwerp het belangrijkste onderwerp is, omdat (vooral Jacques) veel onzekerheid, ongeluk, ellende, enz. heeft.


Gebeurtenissen:

Het verhaal zat vol spannende gebeurtenissen, daarom vond ik het ook een leuk boek om te lezen. Sommige gebeurtenissen waren echter een beetje voorspelbaar of teleurstellend. Vooral het einde vond ik teleurstellend. Ik heb het idee dat de schrijver zich er te snel van af heeft gemaakt. Ik zat net lekker in het verhaal en toen was het alweer afgelopen. Voorspellend vond ik het gedeelte waarin Jacques ontsnapt uit Ford Madness, want ik had wel verwacht dat Jacques een keer de knoop zou doorhakken en voor zichzelf zou opkomen.
Voor de rest vond ik de gebeurtenissen wel spannend en vormde alle gebeurtenissen samen een mooi verhaal.


Personages:

De hoofdpersonen uit het verhaal zijn Jacques Bekker en Moniek Ilegems.
De personages zijn niet uitvoerig beschreven en dit maakt het verhaal toch een beetje oppervlakkig. De personages worden simpel gekarakteriseerd en dat maakte het boek niet moeilijk om te begrijpen en las het makkelijk weg.


Opbouw:

Aan de opbouw van het boek moest ik in het begin wel even wennen, omdat dit het eerste boek voor mij was waar uitvoerig gebruik wordt gemaakt van flashbacks. Toch was de opbouw niet moeilijk te begrijpen.
Het verhaal gaat over het nu en over dertig jaar terug. In de flashbacks worden vooral jeugdherinneringen van Jacques teruggehaald, behalve het laatste hoofdstuk. Dit is de enige flashback waarin je de belevenissen van Moniek van dertig jaar geleden leest.


Taalgebruik:

Het taalgebruik in het boek is niet moeilijk. De zinnen zijn kort en simpel, makkelijk te begrijpen. De schrijver gebruikt modern taalgebruik, hierdoor is het boek en de schrijver vooral zeer geliefd bij scholieren. De tijd waarin het verhaal zich afspeelt en het taalgebruik passen goed bij elkaar, want het verhaal speelt zich af in deze tijd en er wordt hedendaags taalgebruik gebruikt. Het simpele taalgebruik past wel goed bij de niet uitvoerig beschreven personages.



2. Zakelijk verslag:

2.1 primaire gegevens


Auteur: Tim Krabbé
Titel: Vertraging
Uitgave: Grote Lijsters 1999, Wolters Noordhof, Groningen
Eerste druk uitgave: Bert Bakker 1994, Amsterdam


2.2 genre, motto

Het genre van het boek is avonturen roman. Ik denk dat je bij het boek Vertraging niet van een echt motto kunt spreken. De hoofdlijn van het verhaal is vooral dat je de hoop niet moet verliezen, maar ik denk niet dat je dat het echte motto kunt noemen.


2.3 tijd

Het verhaal speelt zich in deze tijd af, dit is af te leiden aan de auto’s, moderne vliegtuigen (Boeing 737), espresso, tv, taxi, airconditioning, vierbaansweg….
De beschreven tijd is iets meer dan dertig jaar, dit komt door de flashbacks waarin het verhaal dertig en een half jaar (zie eerste regel van het boek) terug in de tijd gaat. In het boek zitten een groot aantal flashbacks, waardoor het verhaal in een niet-chronologische volgorde verteld wordt.


2.4 plaats

Het verhaal speelt zich af in België en Australië. De flashbacks spelen zich af in België; Oostende en Brussel. Het gewone verhaal speelt zich vooral af in het binnenland en de oostkust van Australië.


2.5 personages

de hoofdpersonen uit het verhaal zijn Jacques Bekker en Moniek Ilegems, hieronder volgt een korte beschrijving van beide personen.
Jacques Bekker; hij is een Nederlandse schrijver en quizmaster. Jacques is zevenenveertig jaar en heeft een vriendin van zevenentwintig in Amsterdam.
Jacques is een niet erg doortastend persoon. Hij doet veel op het gevoel en laat veel aan het toeval over. Jacques is een onzeker persoon die alles over zich heen laat komen. Hij heeft geen wilskracht en uit zijn eigen mening niet snel. Hij is sympathiek.

Moniek Ilegems; zij is een vrouw van vijftig jaar, die erg goed weet wat ze wil. Alles moet gaan zoals zij het wil en daar heeft ze veel voor over.
Moniek heeft twee kanten: vrolijk & meisjesachtig en meedogenloos & oppervlakkig. Gevoelloos zou je haar kunnen noemen.


2.6 perspectief

Het verhaal wordt verteld door de schrijver. Er is dus sprake van een alwetende verteller. Het hele verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Jacques, behalve het laatste hoofdstuk, die is vanuit het standpunt van Moniek. De vertelsituatie is dus een auctoriale vertelsituatie.


2.7 Opbouw

Het boek wordt verdeeld in 15 hoofdstukken die geen titel hebben, alleen cijfers. Elk hoofdstuk bestaat weer uit verschillende alinea’s. Voor de afwisseling tussen flashbacks en heden gebruikt de schrijver steeds een apart hoofdstuk. Het boek heeft een gesloten einde, Moniek is dood en Jacques belandt in de gevangenis.


2.8 thema en motieven

Het thema van het boek is de verdwijning, met de motieven fraude en moord. Moniek wil verdwijnen/vluchten, omdat ze fraude heeft gepleegd. Later in het verhaal moet Jacques ook mee vluchten, omdat Moniek een moord heeft gepleegd en Jacques is medeplichtig.


3. verdiepingsopdrachten


3.1 verwachtingen

Nadat ik de achterflap had gelezen waren mij verwachtingen dat dit een spannend boek zou zijn met niet al te moeilijk taalgebruik. Achteraf blijkt dat mijn verwachtingen zijn uitgekomen. Ik vind dat er in het boek geen gebeurtenissen plaatsvinden die ik absoluut niet verwacht had, dit maakt het boek misschien wel iets minder mooi. Maar desondanks vind ik het een mooi boek, wat ik snel heb uitgelezen.




3.2 open plekken

De grootste open plek vind ik of het ze zou lukken om uit de handen van de politie te blijven.
Hiernaast vroeg ik mij ook nog af of;
Ze herkend zouden worden op straat?
Hou lang ze het zouden volhouden?
Waarom Jacques bijna nooit zijn eigen mening uitte en daarmee tegen Moniek in ging.
Wat gebeurt er met Jacques na de arrestatie?
Bijna alle open plekken worden langzaam aan in het verhaal ingevuld. Het lukte ze niet uit de handen te blijven van de politie, ze werden wel herkend, ze hielden het vol tot Moniek zelfmoord pleegde en Jacques was een beetje bang en denkt dat alles wel weer goed komt.
Je leest alleen niet wat er met Jacques gebeurd na zijn arrestatie, maar dit vind ik niet erg, want het verhaal was afgesloten.


3.3 Spanning

De belangrijkste spanningsboog is de vraag of het Jacques en Moniek lukt te ontsnappen en uit de handen van de politie te blijven. Hierdoor blijft het boek steeds en wil je steeds doorlezen. De schrijver hield de spanning er vooral in met de open plekken. Hij hield dus informatie achter. Ook door de flashback bleef het een leuk boek om te lezen, want hiermee vertraagde hij de gebeurtenissen in het gewone verhaal, vind ik.


3.4 einde

Het verhaal heeft een gesloten einde. De belangrijkste open plek wordt op het laatst ingevuld, je weet dan pas dat het ze niet gelukt is om te ontsnappen en uit de handen van de politie te blijven. Ik vind het einde wel duidelijk, maar ik heb het gevoel dat de schrijver er zich te snel of te makkelijk van af maakte. Ineens was Moniek dood en Jacques opgepakt, einde… Ik bleef met een kleine vraag over, namelijk wat er met Jacques gebeurt, maar ik stoor mij er niet aan, dat ik het niet weet. Ik vind het dus wel een goed einde.


3.5 slotopmerkingen

Het boek Vertraging is fictie, het is een roman die niet gebaseerd is op feiten. Het verhaal is proza. Het is ingedeeld in hoofdstukken, alinea’s en het zijn volgeschreven regels.
Het is een leuk boek voor de lezer, er zit niet echt veel diepgang in en er wordt makkelijk taalgebruik gebruikt.
Het boek behoort tot lectuur.




4. evaluatie


Mijn mening over dit boek:
Ik vind Vertraging een leuk boek om te lezen. Vooral door de spannende gebeurtenissen en flashbacks. Ik vind het geen moeilijk te begrijpen boek met makkelijk taalgebruik. Het boek is lekker klein waardoor je het in één keer kunt uitlezen, dit vind ik wel lekker, want dan zit je niet dagen in een boek te ‘wroeten’. Mijn mening is niet veranderd door de verdiepingsopdrachten.
Ik ben tevreden over mijn beschrijving en verdiepingsopdrachten, omdat ik denk dat ik op veel vragen een goed antwoord heb gegeven en goed verslag heb gemaakt. Ook omdat het mijn eerste leesverslag is en omdat ik er veel tijd in heb gestoken.
Ik vond het een mooi boek om te lezen en ik had er geen moeite mee. In het begin was het even wennen met de vele flashbacks maar dat went ook snel. Verder heb ik geen problemen gehad. De verdiepingsopdracht vind ik best wel moeilijk om te doen, ook omdat het mijn eerste keer is dat ik zoiets moet doen.
Ik denk dat ik de benodigde vaardigheden en kennis wel bezit, want ik had weinig tot geen moeite om het leesverslag te maken. Ik denk dat ik het de volgende keer net zo ga doen.


5. bibliografie van de geraadpleegde boeken


· het boek Vertraging, Tim Krabbé

· het informatieboek en het verwerkingsboek van Laagland

· de homepage van Tim Krabbé.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen