Boekverslag : Thea Beckman - Het Gulden Vlies Van Thule
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 854 woorden.

Samenvatting

Het meisje Elvira verhuist naar Thule waar haar vader onder-gouveneur van een provincie wordt. Haar vader ontdekt dat de gouveneur corrupt is. De vader van Elvira schrijft een rapport naar de opper-gouveneur van Thule. Maar dat rapport onderschept de gouveneur. Omdat de Thulenen als wraakactie tegen de Badeners allerlei projecten saboteren, wordt de vader van Elvira het binnenland ingestuurd. Elvira leert intussen Thuleens spreken van een Thuleense vrouw. Die vrouw komt om het leven als ze wordt geraakt door Badense kogels tijdens een sabotageactie van de Thulenen. Haar vader keert niet terug van de expeditie. Elvira besluit het binnenland in te trekken. Tijdens haar tocht wordt ze geholpen door de zoon van de Konega (een soort konigin) Tjalf. Ze komt erachter dat haar vader geraakt is door Badense kogels. Elvira besluit vredesonderhandelingen in gang te zetten tussen de Badeners en de Thulenen. Ondertussen trekken ook de drie dochters van de oppergouveneur van Thule het binnenland in. Ze doen dit zonder dat hun vader dat weet. Ze komen ook in contact met de Thulenen en met Elvira. Door hun toedoen wordt het mogelijk dat er vredesonderhandelingen gestart worden. Ze gaan naar de Badense oppergouveneur. Die besluit om een onderhandelaar uit Badenburg ( de hoofstad van het Badens rijk) te laten komen. Elvira en de drie zusjes gaan samen met de onderhandelaar naar de Konega. De vredesonderhandelingen voorlopen moeizaam. Maar na een tijdje komt er schot in de zaak. De Thulenen laten het uiterst kostbare Gulden Vlies zien. Dit is een scahpenvacht met daarop goud. Het staatshoofd van het Badens Rijk ontvangt het zodra de stukken land zijn teruggegeven aan de Thulenen en de Badeners vertrokken zijn. Na het zien van zoveel mooi besluit de Badense onderhandelaar de eissen toch maar te accepteren. Elvira trouwt uiteindelijk met Tjalf (de zoon van de Konega) en ze leefden nog lang en gelukkig.De titel: Het Gulden Vlies van Thule is genoemd naar de gouden schapenvacht die de Badeners heeft laten besluiten het land te verlaten.Personages2.1 Noem de Hoofdpersonen en vertel iets over de hoofdpersonen.

Elvira: Is een bescheiden meisje dat probeert vrede te krijgen in Thule. Ze vindt de Badense maatschappij te matrealistisch.Shasita

Reni,

Hajo:
De drie dochters van de oppergouveneur. Ze willen ook dat er vrede komt, maar ze zijn wel uit op economisch voordeel voor de oppergouveneur en zijn gezin (Ze willen dat hun vader koopman kan worden op Thule)2.2 Noem enkele bijpersonen en vertel iets over de bijpersonen

De Konega: Een redelijke vrouw die vrede wil, maar wel vindt dat alle Badeners moeten vertrekken.Tjalf: De zoon van de Konega. Hij vindt de Badeners maar niks.Tijd3.1 Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het jaartal is onbekend. Het is na de derde wereldoorlog dus ongeveer in de 22e of 23e eeuw.3.2 Hoeveel tijd verloopt er tussen het begin en het einde van het verhaal?

Ongeveer 2 jaar.3.3 Is het verhaal chronologisch of niet chronologisch?

Het is een chronologisch verhaal; alles gebeurt in tijdsvolgorde.Vertelsituatie4.1 Door wiens ogen beleven we het verhaal?

Door de ogen van de vertel(st)ler/schrijver.4.2 Welke vertelsituatie is gebruikt?

De alwetende vertelsituatie.Ruimte5.1 Waar speelt het verhaal zich af?

In Thule (Groenland).5.2 Welke ruimten zijn belangrijk?

Er zijn geen aparte ruimten belangrijk.Opbouw6.1 Hoe begint het boek?Er is een soort terugblik op de eerdere twee boeken in deze triologie.6.2 Wat is het probleem waar de hoofdpesoon voor komt te staan. Hoe lost hij/zij het op?

Het probleem is om vrede te krijgen tussen de Thulenen en de Badeners. Elvira lost dit op door samen met Shasita, Reni en Hajo de oppergouveneur van de Badeners hiervan te overtuigen.6.3 Wat is de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal en waarom?

Dat de Badense onderhandelaar besluit de eissen van de Thulenen te accepteren. Hiermee is het doel van de Thulenen bereikt.6.4 Waar ligt het hoogtepunt van het verhaal?

Zie vraag 6.36.5 Hoe eindigt het boek?

Tjalf vraagt of Elvira in Thule wil blijvenThema en motieven.7.1 Wat is het thema van het verhaal?Vrede maken tussen verschillende volken.7.2 Noem enkele motieven.

kolonisatie, vriendschap, macht, vertrouwenBedoelingDe bedoeling van Thea Beckman is het laten zien dat je voor gelukkig leven geen geld of techniek nodig hebt.Taal9.1 Vond je het taalgebruik moeilijk?

Het was niet moeilijk omdat er niet al te lange zinnen in stonden en de woorden waren ook niet moeilijk.9.2 Bevat het verhaal veel of weinig dialoog?

Het verhaal bevat veel dialoog.D

Ik vond het verhaal spannend omdat de gebeurtenissen in het verhaal afwisselend en spannend zijn. Het is lang onduidelijk of en wanneer er vrede komt tussen de Badeners en de Thulenen. Deze vraag blijft door het hele boek spelen. Ook weet je niet of de vader van Elvira nog leeft.

Ik vind de personen niet herkenbaar omdat ze in een heel andere maatschappij leven dan waarin wij leven en ze een totaal andere cultuur hebben dan de onze.

Het onderwerp is origineel omdat een historisch boek lijkt terwijl het toch eigenlijk een toekomst boek is. Ook de bouw van dit chronologisch verhaal is logisch en de gebeurtenissen worden in precies het goede tempo beschreven. Het taalgebruik is goed Algemeen Beschaafd Nederlands en zeker niet te moeilijk. Er wordt ook gebruik gemaakt van korte zinnen om het verhaal gemakkelijk leesbaar te houden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen