Boekverslag : Joost Zwagerman - Chaos En Rumoer
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1484 woorden.

De Analyses:



1




Titelbeschrijving

ZWAGERMAN, JOOST.

Chaos en Rumoer.

1e druk: 1997Amsterdam

Gelezen 2e druk Amsterdam 1997



Motto

The closer he tried to get to describing how he arrived at becoming this failure rather than another, the further he seemed from the truth. True lives belonged to others, or so others believed.



Philip Roth, Sabbath’s Theatre

Vertaling: Hoe meer hij probeerde te achterhalen hoe hij een mislukking is geworden hoe verder hij van de waarheid kwam. Ware levens zijn van anderen, dat geloven de anderen tenminste.

Uitleg: Het motto slaat op Otto. Hij wil weten, waarom hij niet meer kan schrijven, waarom zijn vrouw een minnaar had, waarom zijn boeken niet verkopen en waarom Ed Waterland zogenaamd over hem geschreven had. En het enige waar hij achterkomt, is dat hij de waarheid nooit zal ontdekken. Hij kan niets doen, waardoor hij beter kan schrijven, hij weet niet, waarom zijn vrouw een minnaar had, hij weet niet, waarom zijn boeken niet verkopen en Ed Waterland blijft ontkennen, dat het boek over Otto gaat.



Samenvatting

De hoofdpersoon in dit boek heet Otto Vallei. Otto Vallei is een niet zo erg bekende schrijver. 3 boeken heeft hij uitgegeven. Otto lijdt aan zaalvrees, telefoonfobie en schrijfkramp. Geen van allen komt een schrijver goed van pas. Ze ( Karin, zijn vrouw, en hij ) hebben een geheim telefoonnummer genomen, zodat ze niet constant gebeld worden. Zelfs dit helpt niet. Otto zit in de put.

Zo overweegt hij om naar zijn uitgever Arnoud Zegel te stappen en hem mede te delen dat hij het schrijvers schap laat liggen en een ander baan gaat zoeken, want hij kan het niet meer. Als hij dan een paar weken thuis zit, krijgt Otto telefoon van Berend van der Molens. Die is de hoofdredacteur van Chaos en rumoer. Een nauwelijks beluisterend cultureel radioprogramma. Hij stelt Otto voor om eens te komen kijken bij een uitzending, want ze zoeken een interviewer voor culturele programma's. Otto wordt de nieuwe omroeper. Wanneer Stan (de andere omroeper) een opdracht heeft gekregen in een musical moet Otto zijn taak overnemen. Hij moet nu toneelvoorstellingen en musicals gaan bezoeken. Een van de problemen van Otto is dat hij zaalvrees heeft. Hij is er daarom ook totaal niet gelukkig mee, maar hij zet zich er goed doorheen. Tot dan is zijn leven weer rustig. Totdat Ed Waterland een nieuw boek uitbrengt. Het gaat over een schrijver die niet meer kan schrijven en uiteindelijk is beland bij een duf radioprogramma. In het boek worden alle medewerkers van Chaos en Rumoer uitvoerig beschreven en het meeste is kritiek. Otto schrikt zich rot. Dit boek gaat over hem! Zou zijn vrouw dan nog steeds (Ed Waterland was voor korte duur de minnaar van Karin) omgaan met die Waterland en hem de informatie doorgeven die hij haar in vertrouwen had verteld?

De eerstvolgende keer dat hij verschijnt op de redactievergadering zitten alle medewerkers rondom de vergadertafel. Ze zijn boos, dat hij hen zo heeft kunnen verraden. Otto probeert nog uit te leggen dat hij dit allemaal niet heeft gedaan. Hij weet niet hoe Waterland aan deze informatie is gekomen. Ze zullen stemmen of Otto mag blijven of niet, want dit is een schandvlek op de carrière van het radioprogramma. Met 2 stemmen tegen en 3 stemmen voor, blijft Otto toch lid van de redactie. Na een paar weken verschijnen de genomineerden voor de Eurobank prijs. Dat is een eervolle vermelding voor een kunstenaar/schrijver/toneelschrijver etc. Otto en Riekje - een medewerker van Chaos en Rumoer - zijn een van de vele journalisten die de gebeurtenis gaan verslaan. Nu blijkt dat wanneer ze zijn gearriveerd, er maar 1 stoel is gereserveerd voor Chaos en Rumoer. Otto neemt plaats en Riekje gaat ergens anders zitten. Ze wil niet slepen met de zware radioapparatuur in de grote zware tas en zet die daarom ook achter het gordijn.

Als er na het diner dan eindelijk de uitreiking plaatsvindt komt er een bericht binnen dat er een bommelding is vermeld in het gebouw. De mensen die in de enorme eetzaal zitten slaan paniekerig op de vlucht. Otto weet niet wat hem overkomt en wordt meegesleurd met de menigte naar buiten. Als Otto hulpeloos op straat staat denkt hij opeens aan hun grote zware zwarte tas die Riekje achter het gordijn had geplaatst. Dat was dus de zogenaamde bom.

Wanneer Otto na een tijdje gelopen te hebben in een cafe beland ziet hij Waterland zitten en gaat de confrontatie aan. Nu blijkt dat het boek niet over Otto gaat maar over Waterland zelf. Otto krijgt in een keer een idee. Hij gaat een boek schrijven over hem zelf, als Waterland dat kan dan kan hij dat ook.



Thema

Het thema in dit boek is paranoia. Otto leeft in een eigen wereld met zijn eigen bedenkingen mensen. Overal zoekt hij wat achter.

Hij denkt overal veel te diep over na en maakt zich nerveus over dingen waarbij dat helemaal niet nodig is.



Idee

De schrijver wil met zijn verhaal duidelijk maken hoe het is om paranoia te zijn. Hij beschrijft in zijn verhaal erg goed het verschil tussen fictie en werkelijkheid.



Titelverklaring

De titel Chaos en Rumoer slaat op het radioprogramma waar Otto aan deel heeft genomen. Het radioprogramma heet zo, maar het slaat ook op de gedachtegang van Otto.

Hij denkt chaotisch na en verbeeld zich allerlei dingen. Zijn leven bestaat uit chaos en rumoer.



(Tijd)opbouw

Het verhaal is chronologisch verteld. Het begint dat Otto geen ideeën meer opdoet voor een nieuw literair werk en bij het radioprogramma Chaos en Rumoer gaat werken. Aan het eind van het boek (de laatste pagina) heeft hij opeens weer een nieuw idee voor het schrijven van een boek. Ik denk dat de tijd in het boek ongeveer 2 jaar is. Af en toe komen er flashbacks in het boek voor, maar dat zijn dan herinneringen van Otto.



Perspectief

Het perspectief ligt bij Otto Vallei. Hij is de enige echte hoofdpersoon in het boek en alles wordt vanuit zijn visie geschreven. Erg duidelijk worden zijn gevoelens van hem weergegeven.



Ruimte

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam en dan vooral in de studio van Chaos en Rumoer. Otto brengt ook een keer een bezoek aan Hilversum en Arnhem.



Symboliek

Het belangrijkste symbool is denk ik de klamme handen van Otto. Dit komt elke keer te sprake wanneer Otto zenuwachtig is.



Originaliteit

Het boek is origineel omdat het boek vooral gaat over een schrijver die niet tot schrijven kan komen en dit in tegenstelling is tot de auteur Joost Zwagerman die wel een idee had over het schrijven van een boek. Anders was het boek Chaos en Rumoer niet ontstaan.



Relevantie

Het boek heeft een zekere relevantie omdat het van belang kan zijn voor de mens. Je wordt aan het denken gezet over het verschil tussen fictie en werkelijkheid. Je moet goed in de gaten houden wanneer je je iets inbeeldt en wanneer iets ook echt waar is.



Stijl

Ik denk dat de stijl van de schrijver is, het uitvoerig beschrijven van bepaalde gebeurtenissen. Ik heb al meerdere boeken gelezen van Joost Zwagerman, waaronder Vals licht en De buitenvrouw en daar was het uitvoerig bespreken van gebeurtenissen ook ter sprake.



2



Het werk voldoet aan de volgende criteria:

· realistische criteria

· intentionele argumenten

· vernieuwingsargumenten



De realistische criteria, omdat het boek op een realistische manier is geschreven.

Het verhaal gaat over een schrijver die geen ideeën meer heeft voor een nieuw boek, dit is realistisch omdat het elke schrijver wel een keer kan overkomen dat hij of zij geen nieuwe ideeën meer heeft.



De intentionele argumenten omdat de schrijver een bepaalde en duidelijke bedoeling met het boek wil duidelijk wil maken. Namelijk dat je fictie en werkelijkheid goed uit elkaar moet kunnen houden omdat je anders paranoia kunt worden.



En de vernieuwingsargumenten omdat dit een origineel boek is. Het boek is origineel omdat het boek vooral gaat over een schrijver die niet tot schrijven kan komen en dit in tegenstelling is tot de auteur Joost Zwagerman die wel een idee had over het schrijven van een boek.



3



Mijn gefundeerd eindoordeel.



Ik vind het boek Chaos en Rumoer een erg leuk boek. Het taalgebruik is goed te volgen alleen worden er soms “schrijvers” termen doorheen gegooid die ik niet kan ontcijferen. Verder vond ik het een leuk verhaal, het was ook een spannend boek. Jammer vond ik dat het verhaal een beetje doorzichtig is. Ik dacht namelijk al dat Ed Waterland zou zeggen dat het verhaal niet op Otto was gebaseerd maar op hem zelf. Ik kon me steeds beter inleven in Otto, in zijn gevoel en gedachten.



De leukste personage vind ik Arnoud Zegel, de uitgever van Otto. Hij had elke dag wel weer nieuwe technische snufjes die hij dan met behulp van Otto ging testen. Ook wilde Arnoud elke week verhuizen naar een nieuwe ruimte dus zijn personeel bleef aan het sjouwen. Ik vind hem een grappig maar ook een druk persoon. Ik mag hem wel.



Ik vind het ook een leuk boek omdat er veel verschillende personages in voorkomen.

Otto, bijvoorbeeld is een heel zenuwachtig type en Karin, zijn vrouw is in tegendeel heel rustig. Zo waren er meer van dat soort tegenstellingen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen