Boekverslag : Anton Koolhaas - Een Aanzienlijke Vertraging
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2525 woorden.

Primaire gegevens
Auteur: Tim Krabbé
Titel: Vertraging
Genre: Liefdes- en misdaadroman
Jaar van verschijnen: 1994
Aantal bladzijdes: 125
Leestijd: 5 uur
Uitgave: De grote lijsters (1999), Wolters-Noordhoff Groningen
Druk: -

Gebruikte literatuur
Bij het maken van dit boekverslag heb ik de internetsites:
- www.internetcollege.nl
- www.scholieren.com
- www.schrijversnet.nl
en de Encarta encyclopedie 98 gebruikt.

Verantwoording van de keuze
Eigenlijk wilde ik dit boekverslag over De Tweeling van Tessa de Loo doen. Maar ik kwam er te laat achter dat de datum waarop het ingeleverd moest worden al zo dichtbij was. Aangezien De Tweeling 430 bladzijdes heeft, had ik geen tijd meer om dit boek te lezen en er een goed boekverslag over te maken. Ik heb toen ik mijn boekenkast gezocht naar een boek wat me wel interessant leek maar wat vooral niet te dik was. Zo kwam ik uit bij de Vertraging: de achterkant sprak me wel aan en het had maar 125 bladzijdes.

Verwachtingen vooraf en wat daarvan klopte
Nadat ik de achterkant gelezen had besloot ik het boek te lezen. De achterkant sprak me wel aan omdat het me wel spannend leek om te lezen hoe 2 mensen, die in zo’n verhouding met elkaar staan, op de vlucht gaan voor de politie. Daarna bekeek in de voorkant en ik associeerde dat onbewust met het tegenovergestelde van spannend namelijk saai. Op de voorkant staat een verlaten weg. Dit vond ik niets spannends hebben. Ik had dus hele tegenstrijdige verwachtingen van tevoren. Toen ik eenmaal begon te lezen vond ik het een redelijk spannend boek wat lekker makkelijk las.

Korte samenvatting van de inhoud
Enkele belangrijke gebeurtenissen zijn:
- de ontmoeting tussen Jacques Bekker en Moniek Ilegems zo rond 1960 in Oostende, België
- de vertraging die het vliegtuig van Jacques oploopt tijdens een tussenlanding in Sydney. Jacques maakt van de gelegenheid gebruik zijn jeugdliefde Moniek op te zoeken
- de beslissing van Jacques om bij Moniek in de auto te stappen en waardoor hij even later zijn vliegtuig terug naar Nederland mist. Hierop besluit Jacques met Moniek mee te gaan op haar vlucht voor de politie
- het besluit van Jacques op een nacht om Ford Madness en Moniek te verlaten. Moniek komt hem echter achterna en beveelt hem met een pistool in haar hand de auto in te stappen. Jacques doet dat. In een onbewaakt ogenblik probeert hij het pistool te pakken. Dit mislukt en er ontstaat een vechtpartij die eindigt als Moniek zichzelf dood schiet nadat ze “nee” gekregen heeft als antwoord op haar vraag of Jacques weer met haar mee gaat.


Tijd en ruimte
De vertelde tijd is in totaal ongeveer driekwart jaar. Een paar weken spelen zich af in Oostende, België, ergens rond 1960. (Er wordt niet duidelijk een jaartal genoemd maar in ieder geval voor de Olympische Spelen in Tokio in 1964.) Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Australië 30 jaar later, dus zo rond 1990. Over de 30 jaar die ertussen zit wordt niets verteld dus volgens mij hoort die tijd ook niet bij de vertelde tijd. De tijd in Oostende wordt verteld als flashback vanuit het oogpunt van Jacques of Moniek. De hoofdstukken waarin wordt teruggeblikt zijn: 2, 4, 6, 8, 11, 13, 15. (Het boekt telt 15 hoofdstukken.)
Ik denk dat het boek een gesloten einde heeft: Moniek heeft zichzelf doodgeschoten en Jacques is opgepakt door de politie.
Topografische plaatsen die een rol spelen in het verhaal zijn: Oostende in België: hier ontmoeten Jacques en Moniek elkaar voor het eerst. In Australië speelt het andere gedeelte van het verhaal zich af. Plaatsnamen zijn een beetje moeilijk te noemen aangezien ze door Australië zwerven en dus langs heel veel plaatsen komen. Enkele belangrijke plaatsen zijn: Sydney, Brisbane, Batemans Bay, Coober Pedy en Ford Madness wat ergens in een afgelegen gebied in Australië ligt.
Klimatologische omstandigheden spelen ook een rol. Zo is het in Australië erg warm waardoor het voor Moniek en Jacques erg moeilijk is hun vlucht voort te zetten nadat ze van hun auto en geld beroofd zijn ergens in het binnenland van Australië.

Wijze van vertellen
De auteur vertelt het verhaal vanuit de hij-figuur: Jacques. In het laatste hoofdstuk wordt van perspectief gewisseld: je beleeft het laatste hoofdstuk vanuit Moniek.

Spanning
Omdat er nogal grote tijdsdruk achter zat heb ik dit boek in 1 dag gelezen. Maar ook als die tijdsdruk er niet geweest zou zijn zou ik dit boek snel uitgelezen hebben omdat ik erg graag wilde weten hoe het eindigde. Wat ik wel een beetje jammer vind is dat de ontknoping heel snel gaat terwijl er heel lang naartoe gewerkt wordt: het duurt heel lang voordat Jacques besluit bij Moniek weg te gaan maar daarna vindt Moniek hem heel snel terug en heel snel daarna heeft Moniek zichzelf al doodgeschoten en is Jacques al opgepakt. Ik vond de spanning dus niet helemaal goed verdeeld over het boek.

Thema en motieven
Er zijn meerdere thema’s in dit boek. Het eerste thema is de liefde.Het draait om de gedachte dat de werkelijke vereniging tussen geliefden niet mogelijk is in het leven, maar slechts de dood. Een ander belangrijk thema is de vlucht voor de politie omdat Moniek fraude gepleegd heeft.
Enkele motieven zijn:
- geld. Hierom heeft Moniek die fraude gepleegd en zijn ze op de vlucht. Ook worden ze een keer van bijna al hun geld beroofd.
- bedrog. Frauderen is natuurlijk bedrog. Moniek bedriegt in Oostende ook een vriendin van haar Christa door stiekem haar vriendje, Jacques af te pakken. Ook bedriegt ze Jacques: ze geeft hem het briefje waarin staat dat het allemaal een grap geweest is (de affaire die Moniek en Jacques hadden in Oostende rond 1960) terwijl ze even daarvoor gezegd heeft van hem te houden. Jacques bedriegt zijn vriendin Sonja ook eigenlijk door met Moniek mee te gaan op haar vlucht.
- (on)voorzichtigheid. Het ene moment zijn Jacques en Moniek heel voorzichtig: ze nemen nieuwe paspoorten, laten 2 keer een auto achter omdat het anders te veel opvalt. Maar het andere moment zijn ze heel onvoorzichtig: zo kijken ze samen in een café naar een reportage over hen zelf waardoor ze herkent worden.
- besluiteloosheid. Jacques kan maar niet besluiten om Moniek te verlaten en weer zijn eigen leven te gaan leiden.
- toeval. Jacques denkt Moniek door het toeval te ontmoeten in Oostende terwijl zij dat zo gepland heeft. Wat wel toeval is, is dat de vlucht van Jacques vertraging op loopt waardoor hij de kans krijgt Moniek op te zoeken. Voor een deel is het natuurlijk ook toeval dat ze ontdekt worden als Moniek Ilegems en Jacques Bekker.
- hebzucht. Moniek wil altijd net meer hebben dan ze heeft. Ze is al miljonair en toch pleegt
fraude; Jacques was het vriendje van haar vriendin Christa en daarom wil zij hem hebben.

Personages
In dit boek zijn er 2 hoofdpersonen: Moniek Ilegems/ Moniek George zoals ze in Australië benoemd wordt/ Madame Twenty alias Paula Fuerst en Jacques Bekker alias Paul.
Jacques, hij is 17 jaar als hij Moniek voor het eerst ontmoet en ontzettend verliefd op haar wordt. Op hun vlucht is hij 47 jaar en heeft hij een vriendin in Nederland: Sonja. Jacques is schrijver en televisiepresentator van het tv-spelletje Woordrijk. Hij is een goedgelovige jongen (hij gelooft alles wat Moniek hem in Oostende wijsmaakt) en nogal besluiteloos. Hij wil Moniek de hele tijd vertellen dat hij bij haar weggaat maar het duurt heel lang dat hij het ook daadwerkelijk doet. Hij wil zijn omgeving ook geen pijn doen (ook een reden waarom hij Moniek elke keer toch niet verlaat).
Moniek Ilegems, zij heeft het helemaal gemaakt in het leven. Zij is eigenaresse van “Madame Twenty” een hele bekende kledinglijn. Toch pleegt ze fraude om nog rijker te worden. Zij wil altijd net even meer hebben dan ze heeft: ze heeft al meerdere miljoenen op haar bankrekening en toch wil ze nog even meer; Jacques was het vriendje van haar vriendin Christa en daarom wil zij hem hebben. Zij is wel altijd vrolijk en enerverend. Ze is ook het type niet om bij de pakken neer te zitten. Ook is zij meedogenloos, ze schiet Eileen dood als die niet doet wat zij wil en schiet zichzelf dood als Jacques haar in de steek laat en is ze goed in het manipuleren van mensen, ze weet Jacques te overtuigen met haar mee te gaan en weet ervoor te zorgen dat hij bij haar blijft ook al wil hij weg. Zij was in Oostende 20 jaar oud en in dus op haar vlucht 50 jaar oud.
Enkele bijfiguren zijn: Alan Wolpe, hij is de vriend van Moniek en heeft haar geholpen met fraude plegen. Hij haalt het geld waar de hele fraude om te doen was, de 68 miljoen van de bankrekening in Zwitserland. Als hij later wordt opgepakt pleegt hij zelfmoord in een cel.
Rick Wyndham, een belastinginspecteur van 46 jaar uit Marree. Hij heeft een zwarte baard, door de war zittend dik krulhaar, blote voeten in badslippers, en een dikke bril. Op de avond waarop hij Moniek en Jacques oppikt, en meeneemt naar het huis van zijn vriendin waar hij heen gaat om de ruzie bij te leggen, is hij straal bezopen. Hij is goed van vertrouwen want hij weet wie ze zijn en toch neemt hij hen mee. Hij kan ook slecht tegen ruzie want hij rijdt 375 kilometer door de wildernis om het goed te maken met zijn vriendin.
Eileen. Zij is de vriendin van Rick. Zij is erg lelijk en heel ontevreden. Zij is ook helemaal niet aardig tegen Rick en Moniek en Jacques. Zij heeft een zwak voor geld: ze wil Moniek en Jacques uit angst haar huis uit zetten omdat ze hen ook herkend heeft maar als Moniek haar 800 dollar biedt zwicht ze en mogen ze blijven. Na een paar dagen wordt ze toch bang en wil het, terwijl ze aan het neuken zijn, de deur uitzetten. Moniek is het hier niet mee eens en schiet haar dood.

Verklaring titel, ondertitel en motto
Een ondertitel of motto heeft Vertraging niet. De titel, Vertraging, kan je volgens mij op 2 manieren verklaren. De eerste manier is de meest voor de hand liggende: Vertraging slaat op de vertraging die het vliegtuig van Jacques oploopt waardoor het hele verhaal mogelijk is.
Ten tweede kan Vertraging volgens mij ook slaan op de vertaging die de relatie tussen Moniek en Jacques heeft opgelopen door het briefje, dat Moniek aan Jacques meegaf, waarop staat: “Het was een grap. I’m sorry. Moniek.” (blz 123). Hierdoor komt er een voorlopig eind aan de relatie tussen Moniek en Jacques.

Context
Tim (voluit Hans Maarten Timotheus) Krabbé werd geboren op 13 april 1943 in Amsterdam. Zijn vader was de kunstschilder Maarten Krabbé, zijn moeder Margreet Reiss was bekend als filmvertaalster. Tim was 2 jaar toen zijn jongere broer, de “moviestar”, Jeroen geboren werd.
Gedrevenheid en ambitie om uit te blinken, zijn 2 van zijn eigenschappen. Tijdens zijn HBS-B-opleiding aan het Spinoza Lyceum in Amsterdam raakte hij de greep van het schaakspel en droomde hij ervan wereldkampioen te worden. In de jaren dat hij studeerde, vanaf 1960 aan de universiteit van Amsterdam, bracht hij de meeste tijd door achter het schaakbord. Toch moest hij constateren dat de echte top, hij stond 15de op de Nederlandse ranglijst, onbereikbaar bleef. Op zijn 30ste toen hij al geruime tijd als schrijver/journalist actief geweest was stortte hij zich volledig op het wielrennen. Hij ontwikkelde zich tot een verdienstelijk coureur in het veld van de liefhebbers en reed in 8 jaar een kleine 600 koersen. Schrijven deed hij ook en in 1978 maakte hij naam met “De Renner” en “De stad in het midden”. In 1980 stopte hij met fietsen omdat er ook nog wat anders te doen was in het leven. Van 1987 tot 1991 was hij getrouwd met de actrice Liz Snoijink, de moeder van zijn zoon Esra.

Met het boek Vertraging (1994) won hij de Gouden Strop 1995, een prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. Een aantal misdaadschrijvers (met name Tomas Ross) uitte kritiek op deze bekroning omdat Vertraging geen echte misdaadroman zou zijn.
Enkele andere boeken van Tim Krabbé zijn:
- De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (1967)
- Het einde van een beest (1970)
- Het gouden ei (1984)
- De Matador (1991)
- De Paardentekenaar (1995)
- De Grot (1997)

Sommige van zijn werken zijn verfilmd. Zo werd “Het gouden ei” door George Sluizer in 1988 verfilmd, die film heet: Spoorloos. “The Vanishing” (1993) is ook een verfilming van “Het gouden ei”. Al is hier het beklemmende slot ingeruild voor een Amerikaans “happy end”. Eerder zijn al: “Flanagan”, “Red Desert Penitentiary” en het verhaal “De paardentekenaar” verfilmd. Concrete plannen voor een verfilming zijn er voor zijn debuutroman “De werkelijke moord op kitty Duisenberg”. Een verfilming van Vertraging is voorlopig van de baan omdat Krabbé door de rechter in een kort geding in het gelijk gesteld is. Krabbé was het niet eens met het scenario.

De plaats van het boek in de literatuurgeschiedenis is volgens mij in de Moderne literatuur (1970-heden).



Persoonlijke beoordeling
Ik vond het onderwerp van de Vertraging erg leuk en interessant maar niet zo heel erg herkenbaar in mijn eigen beleveniswereld. Ik had er ook nog nooit over nagedacht wat er allemaal bij komt kijken om echt te verdwijnen uit de wereld en altijd te moeten vluchten voor de politie. Ik vond dat Tim Krabbé dat wel had gedaan en daarom was het ook interessant om te lezen.
Ik vond het op het laatst net voor het plot een beetje saai worden. Dat kwam omdat ik me een beetje begon te ergeren aan Jacques. Hij is erg besluiteloos, iets wat ik totaal niet ben. Ik vond het einde ook goed: als ze hadden kunnen ontsnappen zou het verhaal heel onrealistisch geweest zijn.
Ik vond dat de hoofdpersonen wel redelijk levensecht overkwamen. Moniek vond ik vaak een beetje vreemd bijvoorbeeld als ze alle reclamejingles van Madame Twenty gaat neuriën. Dat soort dingen vond ik heel vreemd maar goed als ze voor zoveel geld de belasting tilt ben je ook niet helemaal normaal. Jacques vond ik op zich wel levensecht maar een beetje een watje.
Het verhaal was erg makkelijk te lezen doordat er niet teveel moeilijk woorden of zinnen in voor kwamen. Ik vond de flashbacks soms even verwarrend maar wel leuk dat ze erin zaten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen