Boekverslag : John Steinbeck - The Moon Is Down
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 287 woorden.

BIBLIOGRAFIEauteur : John Steinbeck

titel : The moon is down

uitgever : Penguin Books

plaats en jaar van uitgave : New York 1987

jaar van eerste uitgave : 1942

aantal pagina's : 132

aantal woorden : 37.300

aantal punten : 14,9SAMENVATTINGHet verhaal begint ermee dat het land waar alles zich afspeelt, zomaar door een ander land veroverd blijkt te worden. Het is allemaal totaal onverwachts en de mensen snappen er niks van. Het land is al tientallen jaren niet bezet geweest. Het blijkt dat een populaire winkelier al jarenlang een soort van geheime agent was van de bezetter. Deze bezetter heeft de steenkool nodig die in het land in de grond zit.

Naarmate de bezetting langer duurt en het weer slechter wordt, wordt de sfeer grimmiger. Het volk blijkt niet zo zacht en vredelievend te zijn als dat de bezetter van hen dacht. Alex Morden wordt doodgeschoten nadat hij een kapitein van de bezetter gedood heeft. Deze Morden wilde vrij zijn, en niet door de bezetter gecommandeerd worden. Als hij dood is wordt hij een soort held voor de bevolking. Na die tijd verdwijnen er steeds vaker soldaten. De bezetter slaat terug, haar theorie is dat door het openbaar doodschieten van burgers, anderen weerhouden zullen worden de bezetter tegen te werken. Burgemeester Orden heeft hier nog een discussie over met de bezetter, volgens hem wordt er op deze manier alleen nog maar meer haat gekweekt. Hij heeft wel gelijk.

Af en toe ontvluchten er eens wat mannen naar Engeland, dit gebeurt met hulp van de burgemeester. De hele wereld is nu ongeveer bezet, Engeland is nog vrij. De Engelsen bombarderen regelmatig de kolenmijnen, maar droppen ook een keer staafjes dynamiet met chocola voor de bevolking. De bezetter dreigt burgemeester Orden dood te schieten wanneer men van dit dynamiet gebruik maakt. Men maakt er gebruik van en de burgemeester wordt doodgeschoten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen