Boekverslag : Guy De Maupassant - Boule De Suif
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1098 woorden.

Bibliografie

auteur : Guy de Maupassant

titel : Boule de Suif

uitgever : Albin Michel

jaar en plaats van uitgave : 1982, Parijs

jaar van eerste uitgave : 1870Auteur

Guy de Maupassant werd geboren in 1850, waarschijnlijk te Fécamp. Zijn moeder was de zus van een jeugdvriend van de bekende Franse schrijver Flaubert. Als ambtenaar in Parijs leerde De Maupassant van deze man het schrijven van verzen. Pas rond 1875 schreef hij zijn eerste novellen. Nadat hij door de novelle Boule de Suif plotseling beroemd geworden was, wijdde hij zich helemaal aan het schrijven.

Omstreeks 1885 openbaarden zich de eerste tekenen van neuralgie waaraan hij leed en die hij probeerde te onderdrukken met verdovende middelen. Een andere ziekte die hij gehad zou hebben is syfilis, een geslachtsziekte. Na een zelfmoordpoging in 1892 overleed hij na bijna anderhalf jaar van vrijwel totale verstandsverbijstering.Twee andere werken van de auteur:

- Le horla

- YvettePersonages en hun karakters

- Meneer en mevrouw Loiseau. Meneer Loiseau is als wijnhandelaar niet altijd even eerlijk. Hij verkoopt slechte wijn voor een hoge prijs waardoor hij aardig rijk is geworden. Hij lacht veel. Mevrouw Loiseau zorgt voor het evenwicht, zij neemt de beslissingen.

(l=oiseau = de roofvogel)

- Het echtpaar Carré-Lamadon is rijk en ze zijn zich >van hun waardigheid bewust=. Ze komen in dit boek niet echt naar voren. Meneer Carré-Lamadon is politicus.

- Graaf en gravin Hubert de Bréville. Hun naam is oud en komt oorspronkelijk uit Normandië. Ze zijn van adel en heel rijk. Meneer Hubert de Bréville wordt een edelmoedig man genoemd, ook al merk je daar in het verhaal niets van.

- De twee nonnen zeggen niet veel, ze zijn alleen aanwezig en bidden.

- Cornudet is een man, >de schrik van alle eerbiedwaardige lieden=. Hij heeft zijn geld opgemaakt met drank en wacht op de komst van >la République=.

- Elisabeth Rousset. Een vrouw met de bijnaam >Boule de Suif=, letterlijk >vetbol=. Ze is een >vrouw van licht zeden=. Uit het verhaal blijkt dat ze ook aan anderen denkt. Zij is ook de hoofdpersoon.

- Dan is er nog het echtpaar Follenvie. Zij zijn eigenaar van het hotel in Tôtes waar het bovenstaande gezelschap overnacht. Meneer Follenvie lijkt niet erg slim te zijn, hij praat de anderen maar wat na.Samenvatting van Boule de Suif

In 1870 is er oorlog tussen Duitsland en Frankrijk. Als de Pruisen de straten in Rouen vullen, vluchten de bovenstaande burgers uit de stad. Ze proberen met een koets Le Hâvre, een havenstad, te bereiken. Als ze onderweg honger krijgen blijkt dat Boule de Suif de enige is die eten heeft meegenomen. Ze deelt alles uit haar mand met haar medereizigers.Als het gezelschap >s avonds in Tôtes aan komt om in een hotel te overnachten is daar een Pruisische officier die Elisabeth Rousset wil spreken. Hij wil wat van haar maar zij wil dat niet. Ze overnachten in het hotel van het echtpaar Follenvie. Als ze de volgende morgen willen vertrekken heeft meneer Follenvie van de Pruisische officier de opdracht gekregen om hen niet te laten vertrekken.

>s Avonds laat de Pruis vragen of Elisabeth al van gedachten veranderd is. Dat is zij niet. Ze vertelt nu ook aan de anderen dat de officier met haar naar bed wil. Als ze de volgende ochtend weer niet mogen vertrekken vinden de anderen eigenlijk dat Boule de Suif maar moet doen wat de Pruis wil. Het maakt voor haar toch niet uit, >pour elle ça avait si peu d=importance=. Maar niemand durft dit hardop te zeggen. Die avond en de volgende morgen proberen ze haar over te halen. Het zou juist goed zijn dat ze ging. Anders moesten ze altijd in dat hotel te blijven. Die avond vieren de medereizigers van Boule de Suif feest terwijl zij bij de Pruisische officier is.

De volgende morgen is alle vriendelijkheid over. Ze mogen gaan en mevrouw Loiseau is blij dat ze niet naast de onreine vrouw hoeft te zitten. Het gezelschap vernedert haar en Boule de Suif voelt zich verontwaardigd en vernederd.

Nu is Boule de Suif die geen eten heeft meegenomen voor onderweg. Niemand schijnt eraan te denken haar ook wat te geven. Ze mag toekijken terwijl Cornudet de Marseillaise fluit en de dames gniffelen om haar tranen...Plaats

Het verhaal begint in Rouen, de vluchtelingen rijden met een koets naar Tôtes, in het hotel aldaar speelt zich het grootste gedeelte van het verhaal af. Als ze vanuit Tôtes vertrekken gaan ze richting Le Hâvre, in de laatste regels zijn ze ergens bij Dieppe.Tijd

Het verhaal speelt in 1870, in de Frans-Duitse oorlog. Voordat het gezelschap vertrekt wordt er nog verteld over de situatie in Rouen. Dat zijn misschien enkele maanden.

Het eigenlijke verhaal speelt zich af in vijf dagen. In één dag rijden ze van Rouen naar Tôtes. Dan zijn ze drie dagen in Tôtes, de vierde dag vertrekken ze en diezelfde dag komen ze nog tot Dieppe.Thema

De twee belangrijkste thema=s uit dit boek zijn de prostitutie en de oorlog.

Het is typisch Guy de Maupassant dat er een prostituée de hoofdrol speelt in dit boek. Ook in andere werken van hem gaat het vaak over prostituées en bordelen. Boule de Suif is de heldin.

Ook de oorlog komt in andere werken van hem wel naar voren. De Frans-Duitse oorlog van 1870 heeft veel invloed gehad op het verloop van het leven van De Maupassant. Het maakte een einde aan zijn studie in de rechten in Parijs en hij moest in dienst.Verband titel-inhoud

Dit verband is bij dit boek heel duidelijk. De titel duidt op de bijnaam van de hoofdpersoon Elisabeth Rousset die Boule de Suif wordt genoemd.Stijl en aantal werken van de auteur

De Maupassant heeft zo=n driehonderd korte verhalen en novellen, zes romans, een dichtbundel en tal van artikelen geschreven. Het zijn verhalen zonder poespas, novellen om van te snoepen en humoristische vertellingen. Ze smaken naar meer, maar het zijn geen maaltijden.In een sobere, directe stijl gaf hij herinneringen weer uit zijn Normandische jeugd, zijn ambtenaarsloopbaan, de kring van de Parijse kleinburger en de wereld van de prostitutie. In zijn verhalen spelen vaak eenvoudige mensen; hoeren, boeren en buitenlui. Oppervlakkig gezien zijn zijn verhalen oppervlakkig, maar in werkelijkheid zijn de werken van Guy de Maupassant broeierig, als een mesthoop.

In zijn werk dat in het begin onder invloed was van Flaubert en Zola, toont hij een diep verankerd pessimisme, ironie en sarcasme.

Hij probeerde objectief te zijn, objectief was volgens hem >kijken: alles is er, en goed kijken. Ik versta onder goed kijken met eigen ogen kijken en niet met die van de meesters=.

De verhalen van Guy de Maupassant zijn helder als water, tintelend en blinkend, en de lezer ongemerkt voortstuwend in de stroom aan gebeurtenissen. Hij wordt gezien als de meest objectieve schrijver uit de naturalistische school.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen