Boekverslag : Yvonne Keuls - Jan Rap En Z'n Maat
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1030 woorden.

Titel: Jan Rap en z’n maat

Ondertitel: Geen

Schrijver: Yvonne Keuls

Verschenen in: 1977

Aantal blz: 242

Leestijd: 7 uur

Uitgelezen op: 7 november 1999

Uitgeverij: Ambo



Waarom heb ik dit boek gekozen:



Ik heb dit boek gekozen omdat ik een presentatie moest houden met nog iemand. Dit boek gaat over jongeren die uit kindertehuizen zijn weggelopen en nergens meer naar toe kunnen en zo terechtkomen in een opvangcentrum. We wilden onze presentatie over opvangcentrums houden.

Ik had er ook veel over gehoord en ik wist waar het over ging. En omdat ik mij vaak door leeftijdsgenoten heb laten vertellen dat Yvonne Keuls boeiende boeken schrijft heb ik dit boek gekozen.



Verwachtingen vooraf:



Mijn verwachtingen vooraf waren dat het een leuk en spannend boek zou zijn waarbij ze het leven van een groep jongeren in een opvangcentrum beschrijven voor een aantal maanden. Het opvangcentrum zou allerlei moeilijke dingen doormaken.



Personen:



Tymen, 26 jaar, socioloog, coördinator

Bas, sociaal werker, 4 jaar, coördinator

Klaas, onderhoudsman, heeft zelf vroeger ook in allerlei kindertehuizen gezeten

Ruud, drugspecialist, was vroeger ook gebruiker, hij kan na een tijdje het werk niet meer aan en gaat zelf ook weer gebruiken. Hij wordt ontslagen en alleen nog als extern deskundige geraadpleegd.

Rem, studeert psychologie

Koen, meester in de rechten

Tim, 40 jaar, maatschappelijk werker

Elly, net klaar op de sociale academie

Chiel, de kok

Lissy is verpleegster

Anke is er voor de administratie

Ina heeft kinderrecht gestudeerd

Verteller zelf, heeft drie kinderen, geen diploma's

Dokter Margriet, zij onderzoekt de cliënten en stuurt ze eventueel door.



Joop, 22 jaar, heeft na twee zelfmoordpogingen daar een half verlamde arm aan over gehouden. Door therapie kan het weer verbeteren en dat is dan ook een doel in zijn leven. Zodra de arm weer beter is en hij kan werken en alleen wonen ziet hij weer minder in het leven en doet nog een zelfmoordpoging. Ze redden hem weer, maar hij kan niet meer terug naar het opvangtehuis, hij heeft behandeling nodig.



Gemma is een gezellige meid die jarenlang in tehuizen heeft gezeten. Ze is verkracht toen ze zeven was en ook toen ze dertien was. Ze heeft haar moeder van jongs af aan niet meer gezien. Ze gaat naar een ander opvoedingstehuis waar ze het wel moeilijk heeft maar door regelmatige contacten met Yvonne went ze steeds meer. Er zit vooruitgang in.



Charrie heeft al in vijf tehuizen gezeten en is daar uit weggelopen. Zijn moeder wilde hem niet meer, zijn echte vader heeft nooit meer iets van zich laten horen. Hij kan langzamerhand naar zelfstandigheid toe werken maar moet daar wel veel voor leren. Net zo als een aantal anderen heeft hij weinig opvoeding gehad en dus ontstaan er problemen zodra hij alleen staat: opruimen is moeilijk, op tijd zijn is moeilijk, zelfs plantjes water geven is moeilijk omdat ze dat soort zaken nooit meegemaakt hebben en dus ook niet geleerd hebben.



Klaasje, hij heeft in tehuizen en pleeggezinnen gezeten. Zijn laatste pleegmoeder wilde niet dat hij rookte en toen ze dat ontdekte liet ze hem een heel pakje shag opeten. Maag leeggepompt. Hij kent nauwelijks liefde en aandacht. Kan goed met Klaas opschieten



Janneke, is weggelopen van haar vriend die haar wel eens slaat. Ze is zwanger van hem maar wil eigenlijk wel abortus plegen omdat haar vriend het kind ook wel zal slaan. Ze blijft maar even en gaat toch met haar vriend verder



Lenny, 26 jaar, heeft drugs gebruikt, zelfmoordneigingen, gebrek aan liefde. Haar moeder wil haar niet meer zien. Regelmatig gaat Lenny toch naar haar toe in een poging contact te krijgen, maar ze wordt iedere keer weer teleurgesteld door de afwijzing van haar moeder waarna ze weer depressief is. Gaat wel alleen wonen en kan het misschien redden.



Derek is een homofiele jongen die door zijn manieren steeds problemen heeft. Hij gedraagt zich opdringerig en overdreven. Heeft geen huis en heeft enkele keren als vriendje van oudere mannen het hoofd boven water gehouden. Is niet meer uit het huis weg te slaan en bemoeit zich overal mee.



Hannes en Hanneke. Twee buurkinderen van achttien en zestien jaar oud. Slapen, met toestemming van ouders (!), al samen toen Hanneke veertien was. Is nu zwanger en kan niet meer bij de ouders wonen die zich overal mee bemoeien. Hanneke wil zelfstandiger worden, ze wil niet dat het een kind van haar ouders wordt maar haar eigen kind. Hannes is een beetje overbezorgd en een sul. Hij houdt steeds het handje van Hanneke vast. Hanneke wordt echter steeds zelfstandiger en groeit sneller op dan Hannes. Ze krijgt een gezond kind.



Maaike komt met haar zus Laura. Ze zijn zeventien en achttien jaar oud. Ze hebben nog twee zusjes die allen bij vader woonden. Moeder is weggelopen. Vader pleegde incest met in ieder geval Maaike. Maaike had een Surinaamse vriend en is zwanger geraakt. Ze heeft het kind laten aborteren waarna de vriend het huis is komen verbouwen en de kinderen gelucht zijn. De jongere zusjes zijn bij familie ondergebracht. Laura is gemotiveerd voor school en wordt door een van de stafleden onderdak gegeven en geholpen met school. Maaike blijft in het opvanghuis. Haar vriend komt ook nog langs maar alleen om te praten over de slechte dingen die Maaike heeft gedaan. God zal haar straffen voor de abortus. Maaike is nogal losbollig en moet bijna aan de pil worden geslagen omdat ze zo met jongens in bed duikt. Ze is eerst niet geïnteresseerd in school meer maar wordt langzaam weer gemotiveerder. Wil na het eindexamen van Laura samen met haar op kamers gaan wonen.



Pieter, gebruikt drugs, heeft schulden bij dealers en heeft gestolen. Een beetje criminele jongen die langzaam op het goede pad wordt gebracht



Louis, hij is een beul van een kerel, 190 lang en 90 kilo zwaar. Hij moet medicijnen slikken tegen epilepsie maar doet dat niet. In het verleden heet hij slechte ervaringen met dokters gehad en hij wil zich niet door dokter Margriet laten onderzoeken. Hierdoor krijgt hij regelmatig aanvallen van razernij waarbij hij alles kort en klein slaat. Nadat hij het interieur van het huis een keer helemaal sloopt zien de stafleden er de volgende dag geen heil meer in verder te gaan. Louis hebben ze laten weghalen maar hij blijkt de volgende dag zo uit het crisiscentrum te kunnen weglopen.



Waar speelt alles zich af:



In een opvangcentrum voor jongeren.



Wanneer speelt alles zich af:


Het boek is in de periode van 1 december tot er met 18 maart geschreven in dagelijkse verslagen.



Wat is het probleem of conflict waar de hoofdpersoon mee geconfronteerd wordt:



Ze is een medewerkster van een opvangcentrum. Dus is het opvangen van jongeren die nergens meer onderdak kunnen vinden en allerlei problemen hebben een van haar problemen en conflicten. Ze moet ook proberen de jongeren van hun problemen af te helpen daarvoor wilt ze best vaak overwerken waardoor ze erg moe wordt.

Wat doet zij met dat probleem of conflict:



Ze helpt alleen de jongeren in het opvangcentrum. Ze doet niks aan haar moeheid, ze krijgt wel af en toe een dagje vrij.



Titelverklaring:



Als Gemma naar een intakegesprek voor groepstherapie gaat wordt haar gevraagd een formulier in te vullen. Een van de vragen is: " door wie bent u opgevoed? ". Haar antwoord: " door Jan Rap en z'n maat". De titel Jan Rap en z’n maat is dus gekozen omdat het verwezen is naar een genoemde element.



eriode waarin het verhaal zich afspeelt:



Er is niet een echte periode omdat er geen jaartallen in voorkomen. Dit is waarschijnlijk gebruikt om de mensen die het echt waren niet te kunnen achterhalen.



Vertelde tijd:



Vanaf 1 december tot en met 18 maart. Er stonden geen jaartallen bij.



Verteltijd:



7 uur



Ruimte:



Alles speelt zich vooral af in het opvangcentrum.



Taalgebruik en stijl:



Het taalgebruik was makkelijk er zaten maar weinig moeilijke woorden tussen.



Begin en het einde van het verhaal:



Het verhaal begint bij de eerste dag van een opvangcentrum van daaruit wordt de rest beschreven tot dat het opvangcentrum zijn deuren sluit.



Volgorde van gebeurtenissen:



Er is een chronologische tijdsvolgorde. Er komen geen flashbacks of terugblikken in voor.



Samenhang:



Er is een enorme grote samenhang. De dingen die in het boek staan vermeld over de patiënten (agressief, drugsgebruik, enzovoort) komen steeds terug in het boek.



Verhaallijn



Er zijn meerdere verhaallijnen, dat komt omdat het vooral over de patiënten gaat.



Spanning:



De spanning is goed opgebouwd omdat het een soort van dagboek was. Daarom bleef je lezen omdat de mensen een soort planning maakten en je wilde natuurlijk weten hoe dat nu weer zou aflopen.



Doelstelling van de schrijfster:



In de hoop dat het op scholen terechtkomt. Kinderen die het boek lezen, weten hierdoor dat ze niet de enigen met dat soortproblemen zijn. En dat ze ervoor durven uit te komen. En dat de maatschappij, de volwassenen aandacht, liefde en zorg geeft voor alle kinderen die zich verloren voelen in de maatschappij.



Vertelperspectief:



Ik-perspectief



Thema:



De problemen die probleem kinderen hebben bij het vinden van hulp.



Opmerking:



Yvonne vermeldt in haar boek dat Klaas haar geweten is. De reden hiervoor is: hij weet steeds alle idealistische plannen heel nuchter te relativeren. Hij heeft steeds gelijk.



Algemene samenvatting:



Het verhaal gaat over een opvangtehuis voor jongeren. De schrijfster is een van de dertien hulpverleners. In het verhaal beschrijft ze welke personages er in dit opvang tehuis komen, met hun problemen. Het zijn eenentwintig karakters. Een aantal van hen komt steeds terug omdat ze of nergens anders heen kunnen of omdat ze het er erg gezellig vinden. Een paar blijven zelfs hangen tot het centrum sluit.

In het verhaal komen de onmacht en miskleun van de hulpverleners goed naar voren. Ook de ideologie waardoor ze tenslotte zelf ten onder gaan. Namelijk het steeds maar opnemen van iedereen die komt, ook psychiatrische gevallen, mensen die ze eigenlijk niet zelf kunnen helpen. Een van de opvallendste hulpverleners is Klaas, een klusjesman met een kindertehuis verleden. Hij weet door zijn opmerkingen en uitspraken de wat ideologische priet-praat van de anderen even duidelijk ( sarcastisch) " to the point" te brengen.

Een van de opvallendste cliënten is Gemma, een volks typetje, dat er vanaf het begin bij is. Ze moedert over de anderen terwijl ze zelf ook helemaal in de knoei zit. Als na de zoveelste agressie aanval van Louis alles weer kapot is geslagen besluiten ze in een stafvergadering dat het zo niet verder kan. Ze sluiten voor een week en nemen zich voor als opvangtehuis te werken, niet meer dan crisis of behandelingscentrum.



Samenvatting:



Het boek gaat over een nieuw opgericht opvangtehuis voor jongeren( in Den Haag). Het pand bevat een huiskamer, keuken en enkele kamers voor de staf en twintig slaapkamers. Er zijn in totaal dertien hulpverleners waarvan Yvonne er een is.



Het verslag begint met de beschrijvingen van een aantal jongeren dat binnenkomt of aangemeld wordt. In totaal heeft de schrijfster eenentwintig jongeren met hun wel een wee beschreven. De eerste waar we over lezen is Joop. Hij ligt in het ziekenhuis na de tweede zelfmoordpoging. Yvonne gaat regelmatig op bezoek. Dan komt Janneke binnen. Ze is mishandeld door haar vriend Ben. Als Ben komt krijgen ze ruzie. Janneke is zwanger en wil abortus, maar Ben wil dat niet. Hij wil een huisje en gezinnetje. Nadat Janneke bij een arts van NVSH is geweest en koen ( hulpverlener) met Ben heeft gepraat gaan ze toch samen weg ( na een ruzie met Koen).

Bij de volgende dienst blijken Gemma en Charrie te zijn gekomen. Gemma is een wat volkse meid met een tehuisachtergrond. Ze mag bij een hondentrimmer gaan wonen. E komt de volgende dag terug want deze blijkt er een bordeel op na te houden. Charrie is zestien en gevlucht uit een tehuis en bang voor de politie. Hij kan 's nachts niet slapen. Denkt alleen aan zijn echte vader. Na twee dagen heeft Yvonne nachtdienst en hoort ze dat Lenny en Klaasje zijn gekomen. Klaasje blijkt gedwongen door zijn pleegmoeder, shag te hebben gegeten. Hij is door de kinderbescherming gebracht. Yvonne praat met hem en in dat gesprek vertelt ze wat meer over de hulpverleners. Lenny levert nogal wat problemen op. Ze is gevlucht uit een psychiatrische inrichting. ( drugs, zelfmoord). Een aantal stafleden vindt dat ze niet in het opvangcentrum kan blijven. Men durft nu niet bij vier "cliënten" met twee stafleden de nacht in.



N.a.v de problemen wordt in een stafvergadering besloten dat Ina (hulpverlener) een week lang er alleen voor Lenny is. Nu horen we voor het eerst van Margriet ( de huisdokter). Zij onderzoekt, behandeld en verwijst door naar specialisten en therapie. Pieter wordt binnengebracht, hij is 22 jaar, een steelt, zit onder de luizen. Hij blijkt een video gestolen te hebben en wil deze het tehuis binnensmokkelen. Ruud (hulpverlener) wil da terugbrengen en zegt dat Pieter weg moet. Maar na twee vrije dagen van Yvonne is hij er nog. Gemma is van plan haar moeder te zoeken. De tehuisarts vindt haar en de moeder stemt toe. Ze zal na overleg met Yvonne, Gemma proberen over te halen om in therapie te gaan. Als Joop uit het ziekenhuis komt, komen er ook twee nieuwe bewoners. De ene is Ali, ze is zestien en weggelopen uit een kindertehuis en erg agressief. De ander is Derek, homo en een vreselijke zeur. Klaas heeft zelf een kindertehuis ervaring en weet soms erg goed zeer sarcastisch, de zaken te relativeren. Kan de cliënten ook goed rustig krijgen. Als Derek te veel klaagt en zeurt stelt hij duindoorntherapie voor. Dit komt erop neer dat Derek na de zoveelste klaagzang in de duindoorns wordt gegooid. Het helpt.

Na Yvonne's vrije dag hoort ze dat Joop op kamers gaat en de verpleging in wil. En Derek als "boy" ergens anders gaat wonen. Eerste kerstdag komt Cor, zelfmoordpoging, a-sociaal gezin, is door de vriend van zijn moeder het huis uitgeslagen. Pakt de enige stoel eb gebruikt dat als domein. Charrie krijgt in januari werk op een manage, maar moet dus vroeg op leren staan. Iedereen helpt. Yvonne wordt door een moeder gebeld. Haar dochter Mia heeft al twee zelfmoordpogingen gedaan. Margriet verwijst haar door naar een crisiscentrum. Mia overlijdt, de moeder wordt hiervan telefonisch op de hoogte gesteld. Yvonne probeert het crisiscentrum te benaderen maar wordt afgewimpeld. Een legatie gaat vragen of de politie niet meer bij het tehuis wil surveilleren. Er raken hiervan nogal wat bewoners daarvan in paniek. Ook dit wordt afgewimpeld. Yvonne heeft oudjaar vrij. Als ze een januari komt blijkt er oudejaarsnacht veel uit de hand te zijn gelopen. De marmot van Klaasje is in een stuk kerstbal getrapt en gaat waarschijnlijk dood. Het lijkt dat dit ook weer trammelant op levert maar Yvonne en Klaas weten dat te sussen. Ondertussen is Derek weer terug en blijkt Cor flink wat speed te slikken. Hij valt op een nacht Tymen aan met een mes. Yvonne lost het samen met Derek en Gemma op. Klaas stuurt hem naar een afkickcentrum, hij doet dit op eigen houtje en dat levert weer wat onenigheid binnen de staf op. Men (de staf) heeft een plan " het wittenhuizenplan" dit is begeleid wonen op kamers voor cliënten die weggaan in een pand met studenten van de sociale academie.

Er zijn twee nieuwe bewoners: Maaike en Laura, zusjes, incest. Maaike heeft een abortus gehad. Haar vriend komt maar ze is bang voor hem, hij is boos over de abortus i.v.m. zijn geloof. Laura wil eindexamen Havo doen. Het lukt niet zo snel, Koen vindt bij een lerares een kamer voor haar (rust en bijles). Gemma gaat naar groepstherapie. Het is een emotioneel afscheid. Als Koen een pand kan huren voor het wittehuizenplan doet hij dat. Dit levert weer enige onenigheid op binnen de staf. Nico wordt door de maatschappelijkwerkster van zijn bedrijf gestuurd. Zijn moeder is overleden en zijn vader verwaarloost het gezin, ruzie. Er wordt in overleg met Release een poging gedaan om het gezin bij elkaar te krijgen met begeleiding. Het gesprek met Yvonne loopt uit de hand. Nico is erg agressief, ook naar andere hulpverleners toe. Lenny gaat volledig door het lint als ze wordt afgewezen in het bejaardencentrum. Gelukkig lukt het ergens anders wel.



Nieuw komen Hannes en Hanneke, Zij is zeven maanden zwanger. Hanneke haar ouders waren te bemoeizuchtig, daarom is ze weggelopen. Hij is erg lief voor haar. En Edje, bijna zestien, steelt, gebruikt speed en is weggelopen uit een internaat. Als hij depri is gaat hij onder de douche. Omdat iedereen zich verveeld als ze geen baan hebben zegt Klaas dat er een dagprogramma moet komen. Yvonne regelt via de Haagse Comedie allerlei decorstukken en kleding om van alles te maken. Naar het witte huis gaan Joop, Lenny, Pieter, Ali en Klaasje onder supervisie van Koen. Lenny slikt veel valium, een doosje vol. Als ze na een bezoek aan haar moeder teveel pillen wil nemen, pakt Yvonne ze af en legt het doosje op de bank. Ze brengt Lenny naar boven en Joop neemt at van de pillen. Gemma loopt weg van de kliniek, maar gaat nar vijf dagen weer terug. Derek gaat later beginnen met een opleiding ziekenverzorger omdat hij op de baby van Hanneke wil wachten. Dat mag.

Nieuwelingen: Arnold, zelfmoordpoging, door JAC verwezen. Derek papt met hem aan, maar Arnold gaat terug naar zijn vriend. Thomas, ouders in het buitenland en is verslaafd en kan naar afkickcentrum. En Louis, schijnt medicijnen vooriets te hebben gehad, maar wil niets zeggen. Flipt totaal na speed gebruik. Hij blijkt epilepsie te hebben en krijgt van Margriet medicijnen. In het wittehuis gaat het niet goed. Klaasje en Lenny komen tijdelijk terug in het opvang tehuis. Koen stort in en Mieke neemt het van hem over. Hanneke bevalt van een dochter, Merel. Louis draait volledig door. Blijkt ook zijn medicijnen niet te slikken. Hij wordt opgenomen in het crisiscentrum, slaat alles kort en klein en gaat dan naar een kliniek.

Na vijftien weken besluiten ze in een stafvergadering dat het zo niet verder kan. Ze besluiten eerste een week dicht te gaan, doelstellingen te formuleren en een Opvang en geen Behandeling of Crisiscentrum te zijn Het boek eindigt met de sluiting en de opvang van Gemma door Yvonne. Gemma is namelijk erg boos/ teleurgesteld.



Uitgekomen verwachtingen:



Bijna alle dingen zijn uitgekomen behalve dat ik dacht dat ze een vast aantal jongeren zouden beschrijven. Dat was niet helemaal het geval dat kwam doordat sommige jongeren er vandaan gingen en later weer terugkwamen. Dat was het enigste dat niet helemaal was uitgekomen.



Eigen Mening:



Ik vind dit een geweldig boek om te lezen. Dat komt omdat je je eigen er heel goed kan in verplaatsen en omdat er achtereenvolgens veel spannende en aangrijpende gebeurtenissen zijn. Het is ook hartstikke leuk en je moet soms enorm lachen om dingen die de personen beleven. Al zou iemand mij vragen welk boek hij of zij moet lezen dan zeg ik dit boek. Het is gewoon een enorm goed boek vind ik.



Beoordelingsschema:



helemaal niet niet een beetje erg heel erg



spannend +

meeslepend +

ontroerend +

grappig +

realistisch +

fantasierijk +

interessant +

origineel +

goed te begrijpen +

uitleg / toelichting



spannend Dat komt doordat de gebeurtenissen snel achter elkaar zijn.

meeslepend Dat komt doordat het een soort dagboek is.

ontroerend Omdat het een waar gebeurd verhaal is.

grappig Moeilijk te zeggen, omdat het waar gebeurd is, je wilt wel lachen maar al sta je er bij stil dan mag je af en toe gewoon niet lachen.

realistisch Omdat het een waar gebeurd verhaal is.

fantasierijk Omdat het een waar gebeurd verhaal is.

interessant Omdat het een waar gebeurd verhaal is.

origineel Veel boeken gaan over problemen van jongeren.

goed te begrijpen Doordat er helemaal geen moeilijke woorden erin staan. Ook omdat je zelf ook jong bent zie sommige dingen terug in het verhaal en dat begrijp je dan (heel) goed



Dit boek heeft mij wel aan het denken gezet. Ik ging stil staan hoeveel jongeren er eigenlijk wel geen problemen hadden en daarvoor niet uitkwamen en hoeveel jongeren er wel voor uitkwamen. Dan denk ik toch dat het er heel veel jongeren zijn die met dit soort problemen rond lopen.



Ik heb wel iets aan dit werk gehad, omdat ik nu meer weet over de opvangcentrums en alle andere centrums erom heen. Ook merk ik dat de mensen van sommige centrums gewoon iemand weg doen omdat hij heel lastig is of iets dergelijks terwijl hij/zij nog helemaal niet genezen is.

Ook merk je hoe moeilijk het is om een opvangcentrum te runnen en om de schade die de jongeren maken zo min mogelijk te houden.



Dit werk spreekt mij wel aan omdat er heel veel gebeurtenissen achter elkaar zijn geplaatst waardoor je het boek wilt blijven lezen.

En je leert weer dingen:

- hoe een opvangcentrum in zijn werk gaat

- hoe ze de jongeren behandelen

- of ze daar goed geholpen worden

- enzovoorts



Verdieping (verwerkingsopdrachten):



Opdracht: 33 (blz 29 lit wb)



Verzin een passende ondertitel bij het door jouw gelezen werk.



Jongeren met problemen opgevangen in een opvangcentrum



Opdracht: 19 (blz 26 lit wb)



Maak van een door jou gekozen spannende scène in het boek een filmscript met extra aandacht voor de elementen licht en geluid, die de spanning kunnen verhogen.



Als Louis een trip heeft genomen neemt Tim (een opvanger) Louis mee naar de kelder. Daar gaan ze dan flessen kapot gooien tegen de muur. Maar voordat hij met Tim naar beneden gaat gooit hij een lood zware vleesmachine dat in de keuken staat op de grond waardoor alle vloertegels scheuren.



Geluid:



-als Louis in de keuken is

Eerst moet je geluid/muziek hebben dat op komt, steeds harder, sneller en heftiger. Net alsof er iets spannends

gaat gebeuren.

Dan moet het stil zijn (alleen praten van Tim: Kom mee dan gaan we flessen kapot gooien in de kelder) en dan ineens een keiharde knal waardoor iedereen hartstikke schrikt.

Dat is het vlees machine dat op de grond word gesmeten.

-als ze in de kelder zijn

Eerst moet je geluid/muziek hebben dat heel snel, hard en heftig is en dat dan langzaam af neemt tot dat het heel langzaam en zacht word. Tussen de muziek/geluiden door moet je het gerinkel van flessen horen die ook van snel achter elkaar naar langzaam afneemt.



Licht:



- in de keuken

Het moet gewoon licht zijn net zoals anders en als Louis het vleesmachine op de grond gooit moet er een snelle licht flits of iets dergelijks zijn.

- in de kelder

Het moet er donker zijn en er brand maar een lampje zonder kap erop. Je moet de personen net kunnen zien en kunnen onderscheiden van elkaar. Iedere keer als er een fles kapot word gegooid dan is er een kleine snelle licht flitsje.



Het onderwerp:



Het onderwerp vond ik enorm interessant. De problemen van de jongeren en hoe ze behandelt werden door sommige.

Het onderwerp was wel van toepassing op mijn eigen levenswereld. Wanneer je ruzie met je ouders hebt schiet het weleens door je heen om weg te lopen. Doordat ik in dit boek zie hoe sommige mensen je behandelen en tussen welke mensen je terecht komt heb ik het toch goed thuis. Ik heb er tuurlijk weleens over nagedacht, ik ben natuurlijk zelf jong.

Ik vind het een leerzaam en ook nog leuk boek. Leuk komt meer door het taalgebruik in het boek.

Het onderwerp had voldoende diepgang. Dit lijkt me logisch als je er dingen van kunt leren.

Ik zou het verhaal zo laten, het is goed zoals het is.

Ik ken genoeg boeken of films die over dit onderwerp gaan. Bijna overal heb je wel iets met jongerenproblemen.



De gebeurtenissen:



De gebeurtenissen waren het belangrijkst. Door de gebeurtenissen bleef het boek spannend. Het aantal gebeurtenissen was goed en voldoende. Ze waren ook nog eens spannend, vooral wanneer er iemand helemaal doordraait.

Er waren geen gebeurtenissen die ongeloofwaardig waren.

Er waren wel gebeurtenissen waarvan je tijdens het lezen dacht, als dat maar goed afloopt. De gebeurtenissen waren belangrijk omdat die de gevoelens bij mij opriepen.

Het einde vond ik jammer. Ik vond het jammer dat ze het moesten opgeven.



De personen:



De personen konden makkelijk levensecht voorkomen. Ik kon me ook goed inleven in de hoofdpersoon. Ik kon wel goed met haar meeleven.

De personen die in het verhaal voorkwamen heb ik nog niet meegemaakt in mijn eigen leven.

De hoofdpersoon heeft me niet beïnvloed, maar de gebeurtenissen wel. De eigenschappen van de hoofdpersoon vond ik allemaal goed en vooral dat ze zoveel tijd en moeite voor hen deed. Dat vond ik gewoon knap van de hoofdpersoon. Voor het verhaal zou ik de hoofdpersoon zo laten als ze is.



De opbouw:



De opbouw was niet moeilijk. Dit omdat er weinig achter het verhaal zat. Het was dus niet moeilijk om te lezen, je kon alles wel goed begrijpen.

Het deel van Louis wanneer hij een trip heeft en zich in de kelder gaat afreageren vind ik wel leuk maar ook wanneer die met alles door de kamer gaat gooien en alles. Alles was op het goede tijdstip neergezet.

De afloop vond ik jammer, ze moesten het opgeven en afstand van hun patiënten doen.



Het taalgebruik:



Het taalgebruik was makkelijk. Dit omdat je er niks achter hoefde te zoeken en alles makkelijk was te begrijpen. Alle gebeurtenissen zag helder voor me ogen.

De dialogen die in het boek voor kwamen waren makkelijk te begrijpen en alles werd goed uitgelegd en gewoon recht doorzee gezegd. Er zijn geen zinnen of uitspraken die ik zou willen onthouden of wat dan ook.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen