U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Bart Moeyaert - Wespennest.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/5047 en is laatst upgedate op 12/06/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1711 woorden.

A. Schrijver: Bart Moeyaert

Titel: WespennestB. Personages:

1. Hoofdpersonen:

Suzanne Dantine: zelfverzekerd, vrolijk, eigenwijs.

Suzanne is 14 jaar oud en een behoorlijke puber. Ze gedraagt zich vaak raar, doet haar eigen gangetje en luistert niet vaak naar haar moeder.Wolf: bertouwbaar, stoer, vriendelijk, vrolijk

Wolf wordt door zijn vrienden ook wel Wolfgang genoemd. Hij woont niet in het dorp waar Suzanne woont en gedraagt zich behoorlijk stoer op zijn brommer. Hij is een jonge jongen, daarom ziet Suzanne hem wel zitten.2. Bijpersonen:

Carla: zelfverzekerd, druk, vrolijk, doorzettingsvermogen.

Carla is de moeder van Walda. Suzannes moeder was vroeger goed bevriend met Carla, maar door de vele meningsverschillen zijn ze helemaal uit elkaar gegroeid.Walda: Vrolijk, gemeen, druk, zelfverzekerd.

Walda was vroeger een vriendin van Suzanne maar door de ruzies tussen hun moeders zijn ze uit elkaar gegroeid. Ook hebben de moeders in het begin van hun ruzies Walda en Suzanne tegen elkaar opgestookt.Edith: zelfverzekerd, somber, serieus, geremd, gesloten.

Edith is Suzannes moeder. Suzanne had soms een hekel aan haar omdat Edith en Suzanne heel vaak het ergens niet over eens zijn. Dan komen daar meningsverschillen en soms zelfs ruzies van.Heleen: aardig, geremd, gesloten, vrolijk, ongelukkig

Heleen is een buurvrouw en vriendin van Suzanne. Heleen houdt honden. Het hele dorp vindt dat ze de honden weg moet doen, omdat ze voor teveel geluidsoverlast zorgen.Rudi: gemeen, onbetrouwbaar, sloom, hard, ongeïnteresseerd.

Rudi is de man van Heleen. Hij slaat Heleen vaak. Hij is in het algemeen heel gemeen tegen andere mensen. Ook Suzanne heeft een hekel aan hem.Westwei: aardig, behulpzaam.

Westwei heeft een boerderij buiten het dorp. Hij wordt verder niet genoemd.C. Korte inhoud:

De 14 jarige Suzanne woont met haar moeder in een rustig stadje. De rust wordt wel verstoord wanneer een knappe jonge man het dorpje komt binnen gereden.

Suzanne heeft al dikwijls meningsverschillen met haar moeder, maar wanneer die knappe jonge man, genaamd Wolf, in hun leven komt, blijft het niet bij meningsverschillen, maar schakelt het over naar hevige ruzies.

Suzanne haar moeder is een heel rustig type, maar is niet bij iedereen gewenst. Ze valt nogal uit de toon. Voor Suzanne is dat niet altijd gemakkelijk, want er wordt dikwijls geroddeld in zo een klein stadje. Er zijn ook hele vele discussies over de honden van één van de buren. Iedereen wil namelijk dat ze weg gaan, maar alleen Suzannes moeder zegt dat ze mogen blijven. Daarom hebben suzanne en haar moeder bijna iedereen tegen zich.Suzanne haar vader is op jonge leeftijd overleden en Suzanne heeft het er heel moeilijk mee. Ze denkt nog steeds aan haar vader.Op een bloedhete dag komt er een scooter met een jonge man het dorpsplein opgereden. Het hele dorp staat plots allemaal buiten en kijken naar de jonge man hoe hij met twee marionetten een verhaal begint te spelen.Iedereen amuseert zich rot en Suzanne raakt over haar toeren. Ze wordt verliefd op de jonge man.

Na het optreden van Wolf gaat iedereen weer naar binnen. Suzannes moeder wordt weer heel boos en Suzanne heeft geen zin om thuis te blijven, dus gaat ze op pad. Ze gaat naar het bos om een beetje rust te zoeken. Ze is nog maar het paadje op en denkt al terug naar haar 7de verjaardag. Ze liep toen met haar vader en haar moeder in dit bos en die dag is haar vader getroffen door een kogel van de jagers.

Suzanne loopt verder en heeft al rap door dat ze niet alleen is. De kinderen uit het dorp zijn hout aan het zoeken voor ’s avonds op het zomerfeest. Ze zijn namelijk de tent al aan het opzetten.

Suzanne loopt verder en ziet dat een klein jongetje de bosjes inloopt. Wanda, de begeleidster, roept de jonge terug, maar die komt niet. Wanda vraagt aan suzanne om hem te gaan halen en dat doet ze natuurlijk. Als Suzanne de bosjes ingaat ziet ze een beetje verder dat Wolf daar zit samen met de kleine jongen. Suzanne roept de jongen en hij gaat weg.

Ze loopt verder en zet haar neer naast Wolf. Ze wil een conversatie starten, maar krijgt geen woorden over haar lippen. Dan toch, ze vraagt wat hij hier eigenlijk komt doen en hij antwoordt dat hij gewoon een beetje rust zoekt. Na veel praten nodigt Suzanne Wolf uit om deze avond naar het feest te komen. Hij heeft ingestemd.

Het feest loopt in duigen.

Suzanne haar buur heeft veel puppies en zij had beloofd aan Suzanne dat ze eentje mocht hebben. Suzanne was natuurlijk heel blij en ’s avonds ging ze bij die vrouw langs. Maar zoals ze dacht was die weg naar het feest. Alleen haar man was thuis.

Suzanne heeft het niet zo gesteld op die man, maar belt toch aan. De man doet met veel tegenzin de deur open en vraagt wat er is. Suzanne zegt dat het om het puppietje gaat. Hij leidt haar mee naar de tuin en mag eentje uitkiezen. De man had geen zin om te wachten en gaf haar de sleutels en ging weg. Suzanne moest dus de koten van de honden afsluiten, maar omdat die man zijn vrouw slaat en zijzelf die man niet goed afkon liet ze de honden gewoon vrij. Natuurlijk lopen die honden elke richting uit en ook naar het feest. Ze proberen allemaal de honden tegen te houden, maar dat gaat niet. De honden beginnen te bijten en te grollen naar iedereen. Er is veel paniek en zo komt het dat het feest slecht is afgelopen.

Wolf ie die avond gewoon terug weggereden en Suzanne heeft nooit meer van hem gehoord.

Zo hebben zij en haar moeder die avond nog de ruzies bijgelegd en zo eindigt het verhaal.D. Bijzonderheden:

1. Begin het verhaal met het voorstellen van de personen en met het begin van de hele gesgiedenis?

Eerst een beginsituatie, daarin wordt verteld hoe het dorp is. Dan het ontstaan van een probleem, de moeder van Suzanne krijgt ruzie met Carla over Wolf met zijn brommer. Dan het verslechteren van de situatie, als Suzanne met haar moeder rusie krijgt en weg gaat. Dan het verbeteren van de situatie als Suzanne Wolf vindt en hem uitnodigt voor het feest. Dan de afronding waarin Wolf weggaat en Suzanne hem nooit meer ziet.2. Is het een spanned boek? Hoe wordt de de spanning erin gehouden?

In het begin wel, maar naaar mate je meer gelezen hebt, wordt het minder spannend omdat je je meer moet gaan concentreren op de volgorde van de gebeurtenissen dan op de gebeurtenissen zelf. De spanning ontstaat omdat je wilt weten hoe zal gaan tussen Susanne en Wolf af zal lopen. Ook ontstaat er spanning omdat je nieuwsgierig wordt gemaakt naar de afloop van de rusies en conflicten van Suzanne en haar moeder.3. Hoe is de stijl van het boek?

Dat is uit dit boek moeilijk te begrijpen omdat er steeds 2 onderwerpen zijn die door elkaar worden gemengd.

Maar ik denk dat de bedoeling is dat je wordt gewaarschuwd over de liefde en dat af en toe er veel problemen bij komen krijgen.4. Hoeveel tijd bestrijkt het verhaal? Waar en wanneer speelt het zich af?

Tijd: De tijdverloop in het verhaal is een dag. Ik vind het wel een korte dag waarin veel gebeurd. Ruimte: De ruimte waarin het verhaal zich afspeelt is in het dorp. Ook even in het bos als Suzanne na de ruzie met haar moeder naar het bos gaat en daar Wolf tegenkomt.5. Titelverklaring:

De titel “wespennest” heeft te maken dat er op 1 dag een wesp komt, die jongen met de scooter, wolf dus.

Die verstoort in 1 dag behoorlijk veel mensen waaronder suzanne en alle mensen die op het zomerfeest waren.

Dus wolf is als ware en wesp die zich zo in de nesten heeft gewerkt dat hij nooit meer terug komt bij Suzanne.E. Eigen mening:

Zijn je verwachtingen uit gekomen?

Niet echt, ik had wel verwacht dat Suzanne verliefd zou worden op Wolf, maar dat hij aan het einde van het boek wegging had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Ook dacht ik in het begin van het boek dat de gebeurtenissen niet zo snel elkaar zouden opvolgen. Ik had verwacht dat het in een week allemaal zou gebeuren in plaats van alles in een dag.Wil je nog iets van die auteur lezen?

Nee, want het was een saai boek en bevatte weinig gebeurtenissen.Wat vond je de meest spannende, droevige en vrolijkste passage?

Geen een passage.Welke passage sprak je het meeste aan?(+ waarom)

Suzanne, je weet genoeg over haar om haar gedrag te begrijpen. Je leest wat ze denkt en doet, dus je leeft met haar mee. Ik vind dat ze goed reageert op sommige situaties, maar als ze mot heeft met haar moeder vind ik dat ze niet teveel tegen haar in moet gaan. Dat is het enige dat ik minder vind aan het gedrag van Suzanne. Ze lijkt me een aardige meid.Op welke persoon wil je het liefste lijken?

Op geen ene van die personen, omdat ik vind dat geen ene van die personen kan op mij lijken.Ben je door het boek anders gaan denken?

Nee, ik ben door het boek niet anders over het onderwerp gaan denken. Voor het lezen van dit boek had ik een bepaalde manier van hoe ik tegen verliefdheid en drama aankeek, en door het lezen van dit boek is mijn standpunt niet verandert.Ik vond het boek:

Dramatisch, omdat als Suzanne met haar moeder ruzie krijgt weggaat.

Saai, het is zo ingewikkeld dat je af en toe helemaal opnieuw moest beginnen, en dat is echt niet leuk.

Raar, ze praten namelijk over 1 dag dat alles word gebeurd en af en toe twijfel je wel eens van of dat nog steeds dezelfde dag is omdat er zoveel gebeurd.

Geloofwaardig, want het verhaal kan echt gebeuren zijn.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen