Boekverslag : Gonneke Huizing - Mes Op De Keel
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1026 woorden.

Mes op de keel-Gonneke Huizing



Dit boek gaat over een jongen die Rutger heet. In het boek wordt niet vermeld waar hij woont, maar ik denk ergens in een stad in Nederland. Hij zit in de tweede klas van het P.C. Hooftcollege. Het verhaal speelt zich in onze tijd af.



Rutger wordt op de basisschool gepest.

Na de basisschool gaat hij naar de middelbare school waar Peter en Erik ook naar toe gaan. Die twee jongens hebben er voor gezorgd dat Rutger op de basisschool is gepest. Hij zit zelfs op de middelbare school bij Peter en Erik in de klas. Natuurlijk wordt hij daar weer gepest.

Op een dag komen Kars en Niek naar hem toe. Zij doen eerst heel aardig. Zij helpen hem, zodat hij niet meer wordt gepest. Maar na een tijdje gaan zij voor het “beschermen” geld vragen.

Als Rutger’s zakgeld op is, moet hij iemand gaan bestelen. Het slachtoffer is een oude baron. Rutger steelt vijfhonderd gulden van hem. Doordat Rutger hem een harde duw geeft, komt de baron in het ziekenhuis terecht.

Als Rutger hem met toeval in de bezoekershal ziet, besluit hij om met hem te gaan praten. De baron vraagt of Rutger de gestolen vijfhonderd gulden naar het Sleutelsteegje wil brengen. Als Rutger het geld wil brengen, komt hij Niek en Kars tegen. Zij pakken het geld van hem af.

In het Sleutelsteegje woont meneer Woudstra. Rutger gaat op een keer de flat binnen waar meneer Woudstra woont. Hij loopt na meneer Woudstra de lift binnen. Op de vloer ligt een rose envelop, die aan de baron is gericht. Rutger neemt hem mee naar huis. In de brief staat dat meneer Woudstra donderdag geen geld heeft gekregen. Als de baron het geld niet snel geld geeft, stuurt hij een brief naar zijn zogenaamde zoon. Verder stond in de brief dat die “zoon” de baron zal haten. Dit komt doordat de baron, de familie van zijn “zoon” verraden heeft aan de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Rutger brengt de envelop naar de baron. Hij krijgt weer de opdracht om geld te brengen naar het Sleutelsteegje. Deze keer is het wel gelukt.

Op een nacht in het ziekenhuis droomt de baron over vroeger. Zijn buthler met zijn gezin dook bij hem onder. Als hij hen verraadde kreeg hij zijn kinderen terug uit het concentratiekamp. Na de oorlog kreeg hij het bericht dat zijn kinderen allemaal zijn gestorven. Alleen één zoontje van zijn buthler had het kamp overleefd.

De baron besloot hem als zijn eigen zoon op te voeden. De vrouw van de baron hield niet van het jongetje, de baron wel. Daar hadden ze dus vaak ruzie’s over.

De kinderjuf hoorde de ruzie’s, zij heeft later alles aan haar zoon verteld. Die zoon heet meneer Woudstra.

Omdat ze het krap hebben met het geld besluiten ze om iedere donderdag vijfhonderd gulden te vragen. Als hij dit niet zou betalen vertelt meneer Woudstra alles aan de “zoon” van de baron.

Rutger wordt steeds meer gepest en de leraren merken dat ook. Hij besluit om weg te lopen. Hij gaat naar het huis van de baron. Daar vind hij allemaal brieven die de vrouw van de baron heeft geschreven. De politie vindt Rutger natuurlijk.

Als de baron’s “zoon” Jacob terug naar Nederland komt, vertelt hij tegen de baron dat hij alles al weet over zijn familie’s verleden.

Een tijdje later op een schoolfeest hoort hij Niek en Kars zeggen, dat ze de baron willen bestelen. Rutger gaat naar het huis van de baron. Samen met Jacob zorgt hij ervoor dat Niek en Kars naar de politie moeten. Daar worden ze ook veroordeeld vanwege het afpersen van geld. Ze worden beide geschorst van school.

Een paar dagen daarna sterft de baron. In de klas wordt Rutger als een held beschouwt. Niemand kiest meer voor Peter en Erik!



Rutger is een jongen van 13 á 14 jaar oud. Hij zit in de tweede klas van het atheneum. Ik weet niet precies hoe hij er uit ziet.

Rutger is een flinke jongen, hij blijft positief over zijn leven. Ondanks dat hij enorm wordt gepest. In het verhaal staat niet één keer iets over zelfmoord, wat je wel snel zou denken. Verder durft hij nog steeds de straat op en hij gaat ook nog gewoon naar school. Als zijn vader’s bedrijf failliet gaat, zijn er thuis veel ruzie’s. Toch blijft hij moedig.

Het is ook een hele goedhartige jongen. Hij helpt de baron na zijn overval en hij troost zijn zusje als ze huilt. Hij gaat naar de baron toe als hij hoort dat Niek en Kars hem willen bestelen. Hij komt voor de baron op.



De relatie met Rutger’s ouders was een beetje afwisselend. De ene keer waren ze dolgelukkig, de andere keer waren er heel veel ruzie’s.

Zijn zusje, Leonie, vond hem heel aardig. Dit denk ik doordat ze, na een ruzie met hun ouders, bij Rutger in bed kwam liggen.

De twee jongens, Peter en Erik, vonden hem maar stom. Op de basisschool zorgden ze ervoor dat hij werd gepest. Toen hij weer op dezelfde middelbare school kwam, werd hij weer door hen gepest.

Rutger’s beschermheren, Kars en Niek, pestten hem ook. Zij maakten echt gebruik van Rutger. Ze gingen nou niet echt leuk met hem om. Ze sloegen hem in elkaar als hij geen geld gaf.

Moniek, een meisje uit zijn klas, was verliefd op hem. Ze kwam in de klas voor Rutger op. Ze vond hem dus heel aardig.

De baron, het slachtoffer van zijn overval, merkte al meteen dat Rutger bang was. Later werden die twee echt goede vrienden. Rutger kwam ook steeds meer achter de geheimen van de baron. Zij vertrouwden elkaar steeds meer.

Jacob, de zoon van de baron, kwam alleen aan het eind van het boek ter sprake. Rutger heeft hem alles over meneer Woudstra verteld. Ik denk dat zij elkaar ook wel aardig vonden.



Ik vond dit een verdrietig boek. Ik had heel erge medelijden met Rutger. Ik snap niet dat hij zo flink blijft. Ik zou toch wel behoorlijk depressief worden.

Het was best een moeilijk boek, er gebeurt zo veel in. Wat ik wel jammer vind, dat het zo’n standaard onderwerp is. Heel veel boeken die ik heb gelezen gaan over pesten en bedreigingen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen