Boekverslag : Boudewijn Buch - De Kleine Blonde Dood
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1123 woorden.

2.

Boudewijn Buch

De kleine blonde dood

Eerste druk in 1985

Ik heb de 7e druk gelezen (1986)

Ik heb het boek in de meivakantie gelezen



3.

Ik heb dit boek gekozen omdat ik het al kende, tenminste de titel kwam mij bekend voor. Ik had in de 3e klas al een keer een boekverslag gehoord over het boek en het leek mij interessant om het boek te lezen.



4.

1. Boudewijn gaat met zijn klasgenoten op schoolreisje, vangt een vlinder op duits grondgebied, zijn vader is woedend.

2. Boudewijn gaat met zijn zoontje naar artis, zoontje kotst over Boudewijn, Boudewijn gaat hulp bij vriendin Fleurette zoeken.

3. Boudewijn en vader gaan naar Juliana kijken, Vader misdraagt zich tegen koninging.

4. Boudewijn gaat op bezoek bij Oma in bejaardentehuis, Oma gaat later naar tehuis.

5. Vader doet rare dingen, slaat, gaat zomaar weg.

6. Boudewijn kijkt naar het werk wat zijn vader doet (reserve-agent)

7. Boudewijn gaat met zijn vader naar het legermuseum in Leiden, Vader misdraagt zich daar.

8. Gedurende bijna een half jaar verblijft Boudewijn in een inrichting in Brabant

9. De familie Buch gaat wandelen in Longelijsie

10. Onkel Jabab komt logeren bij de familie Buch.

11. Micky woont bij Boudewijn, Boudewijn gaat op vakantie, als hij terugkomt blijkt Micky (zijn zoon) in coma te liggen

12. Zijn vader is dood, door zelfmoord

13. Boudewijn besluit Micky te laten overlijden, leven heeft geen zin meer. Hij wordt al jaren kunstmatig in leven gehouden.

14. Boudewijn en Mieke besluiten dat Micky op zijn vierde verjaardag naar de Vrije School gaat.

15. In 1961 bezoekt Boudewijn het Suezkanaal. Hij denkt terug aan vroeger

16. Boudewijn, Mieke en Micky zitten samen op vakantie in Italie.

17. Boudwijn cremeert Micky

18. Boudewijn bezoekt zijn vader (1969) hij vertelt hem dat hij vader wordt

19. Boudewijn denkt terug aan zijn verblijf in het gekkenhuis in Brabant.



5.

Het hoofdthema in het boek is dood, dit omdat Boudewijn De hele tijd om de dood van zijn zoontje en vader draait. Vanwege die reden heeft hij het boek geschreven.



6.

Je merkt duidelijk dat er daders en slachtoffers zijn.

Ten eerste Boudwijn’s Vader (vati, Rainer) die een duidelijke dader in het boek is, hij veroorzaakt alle problemen in het gezin. Het gezin is dan ook duidelijk het slachtoffer.

Maar als je het van de ander kant bekijkt is Rainer het slachtoffer van de oorlog (de dader).



7.

Het verhaal speelt zich af tussen de jaren ’50 en ’70. Je weet dit door dat er af en toe jaargetallen in voorkomen. Het heeft niet echt een effect op het verhaal.



8.

De tijdsvolgorde loopt door elkaar heen; heden en verleden lopen doorelkaar heen. Dit maakt het soms wat irritand om te lezen. Eerst is een gebeurtenis gebeurd en vervolgens lees je het verhaal vijf jaar terug en is het nog niet gebeurd. Maar je gaat wel meer medelijden met de hoofdpersonen krijgen omdat je eigenlijk al weet wat hun op dat moment staat te wachten.



9.

Ik vond het een heel indrukwekkend boek. Ik heb het ook in anderhalve dag uitgelezen. Ik kon mij heel goed in de hoofdpersoon inleven, niet dat ik zo’n zelfde leven leid maar het was heel werkelijk. Ik heb het boek ook achterelkaar doorgelezen dat geeft meestal wel aan dat ik het een goed boek vind. Ik heb nu zo’n gevoel van, die schrijver wil ik ontmoeten ik wil meer van zijn leven weten, ik ben eigenlijk niet tevreden met wat ik weet, ik wil meer !

Maar ik had met alle personen in het boek medelijden zowel met Boudewijn als met Vati. Er zat heel duidelijk een dader – slachtoffer rol in het boek. Ik vond het lekker dat het boek in redelijk grote letters was geschreven, daardoor kon je het ’s avonds ook lezen. De omslag vond ik redelijk, ik begreep eerlijk gezegd niet zo goed wat de schrijver ermee bedoelde. De foto op de achterkant vond ik goed, hierdoor kon in tussen het lezen door steeds even spieken.

Ik had wel een oude druk daardoor, krijg je zo’n muf boek en dat geeft altijd een slechte indruk vind ik. Maar samenvattend vond ik het een mooi en indrukwekkend boek, ik zou hem zeker aan de mensen van mijn leeftijd aanraden. Ik denk dat het boek zowel voor volwassenen als voor kinderen is.



Ik heb mijn boeken met fragmenten uit Dossier lezen vergeleken en ik ben tot de conclusie gekomen dat er veel overeenkomsten zijn. Je ziet natuurlijk dat er overeenkomst zit in de dader en de slachtoffer, die komen in elk stuk voor maar steeds in andere vorm. Ik vond het grappig dat je merkte dat daders en slachtoffers individueel kan zijn maar ook een grote groep zowel van beide kanten. Het grootste verschil met de fragmenten uit Daders & Slachtoffers vind ik dat er in de fragmenten heel duidelijk een dader – slachtoffer rol aanwezig is. Dit is in de boeken een stuk minder. Je ziet natuurlijk wel dat er een dader slachtoffer rol is maar er wordt ook nadruk op andere zaken gelegd. Zoals het leven van Hitler. En bij Boudewijn Buch het leven van Boudewijn. Bij de fragmenten was het meestal alleen maar negatieve dingen terwijl in de boeken ook possitieve dingen werden benadrukt. In de boeken was er een einde terwijl de fragmenten alleen maar fragmenten waren en je zelf een einde moest bedenken. Bij de fragmenten vond ik wel duidelijk dat het om een dader en om een slachtoffer ging. Terwijl in het boek het om zowel daders en slachtoffer ging. Dus meer om groepen mensen, zoals de mensen die slachtoffer zijn geworden van Hitler maar ook het hele gezin Buch dat onder de problemen van vader Buch leed. Ik vond het jammer dat bij de fragmenten je de einden niet wist terwijl bij het boek wel. Zo hoefde je niet meer over een einde na te denken. Ik vond ook dat steeds de fragmenten plots waren afgelopen.



Boudewijn



Ik heb dit figuur uit dit boek gekozen omdat hij de hoofdpersoon in het boek is; het draait in het boek om zijn leven. Hij heeft veel indruk op mij gemaakt omdat het een apart persoon is. En hij eigenlijk zo veel dingen heeft meegemaakt. Ik vond het erg dat hij constant slachtoffer is van problemen van anderen daardoor maakte hij veel indruk op mij.

Het figuur, Boudewijn heeft zich van een klein jongetje naar een zelfstandige volwassen man ontwikkeld. Hij heeft in het boek weinig keuzes moeten maken omdat dat meestal al was gedaan, door hem zelf of door anderen. De relaties met andere personages verschillen zo heeft hij met zijn vader een haat-liefde verhouding, met zijn moeder heeft hij een goede verhoudingen ook met zijn broers. Zijn zwangere partner Mieke haat hij maar daarintegen houdt hij verschrikkelijk veel van zijn zoontje Micky.

Boudewijn is duidelijk een slachtoffer in het boek daardoor vind ik hem ook zo bijzonder vooral hoe hij met de problemen om gaat. Ik vind dat Boudewijn zich niet goed heeft kunnen ontwikkelen omdat hij constant belemmeringen ondervind.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen