Boekverslag : Guy De Maupassant - La Ficelle
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 391 woorden.

Zakelijke gegevensTitel: La ficelle

Auteur: Guy de Maupassant

Verhalenbundel: six contes de Guy de Maupassant

Uitgegeven te: Baarn

Uitgever: BKE-Baarn

Jaar van uitgave: 1996Samenvatting

In Goderville was het marktdag en alle boeren kwamen met hun gezinnen naar de stad. Op het plein van Goderville was het erg druk.

Een zekere Hauchecorne zag op de grond een touwtje liggen. Hij was echt zuinig en wilde het touwtje oppakken, omdat dat nog dienst kon doen. Maar juist op dat moment werd hij bekeken door Malandain, een zadelmaker. Hij had ooit eens onenigheid met hem gehad, omtrent een halster. De twee waren nog steeds boos op elkaar. Hauchecorne voelde zich beschaamd en stopte snel het touwtje weg.

Als de markt is afgelopen gaar iedereen weg om bij Jourdain te eten. Plotseling klinkt er een tromgeroffel. De dorpsomroeper maakt bekend dat er die morgen een portefeuille is verloren met 500 franc.

Dan wordt Hauchecorne ontboden op het gemeentehuis. De burgemeester zegt dat hij van Malandain heeft gehoord dat hij, Hauchecorne, de portefeuille heeft opgeraapt. Hauchecorne ontkent en laat zien wat hij wel heeft opgeraapt: het touwtje. De burgemeester gelooft hem niet, maar stuurt hem toch weg.

Het nieuwtje verspreidt zich onder de mensen. Hauchecorne probeert alles uit te leggen aan zijn dorpsgenoten, maar zij geloven hem niet.

De volgende dag brengt Paumelle, een knecht, de portefeuille terug. Hij kon niet lezen en wist niet van wie de portefeuille was. De zaak was opgelost en Hauchecorne was niet langer verdacht.

De volgende week ging hij weer naar de markt. Hij zag Malandain weer, de zadelmaker lachte. Andere mensen vonden hem een gemene dief. Ze geloofden het verhaal niet en zeiden dat hij de portefeuille door een medeplichtige terug had laten bezorgen. Tevergeefs probeerde hij zich te verdedigen.

In de weken daarop voerde hij argumenten aan, maar zijn verhaal werd steeds ongeloofwaardiger. Niemand geloofde hem.

In december werd hij ziek, in januari, op zijn sterfbed, zei hij: Een touwtje……een touwtje……hier is het burgemeester.VerdiepingWaar speelt het verhaal zich af?

In Goderville, vlakbij Rouen, Normandie.Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw. In die tijd waren er veel boeren en waren er wekelijks nog markten.Wie zijn de hoofdpersonen?

De hoofdpersoon is Hauchecorne. Hij wordt beschuldigd van diefstal. Wanneer de zaak is opgelost wordt hij nog steeds beschuldigd. Hij blijft altijd volhouden onschuldig te zijn.Wat is het thema?

Het thema is wraak. Malandain wreekt Hauchecorne voor hun ruzie.

Voor Nederlandse tekst: http://www.maupassant.free.fr/textes/hollandais/touwtje
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen