Boekverslag : J.k. Rowling - Harry Potter And The Chamber Of Secrets / Harry Potter En De Geheime Kamer
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 742 woorden.

Schrijfster van het boekIk leid mijn boekbespreking in met iets te vertellen over de schrijfster, een zeer bijzondere schrijfster die prachtige verhalen uitwerkt. Joanne Rowling is opgegroeid in Chepstow, Engeland. Na haar middelbare school studeerde ze Frans en Klassieke Talen aan de Universiteit van Exeter, waarna ze voor Amnesty International werkte. Daarna werkte ze bij de universiteit van Manchester. Tijdens haar studie was ze een tijdje hulpdocent Frans in Parijs, en pakte dat later op door Engels te gaan geven in Oporto, Portugal. Rowling verhuisde terug naar Edinburgh in 1993. Omdat ze met haar dochter in een kleine bijstandsflat woonde, schreef ze in cafés aan haar boek en wist Harry Potter en de Steen der Wijzen(1ste Harry Potter boek) in zes maanden af te ronden. Het boek was bijna onmiddellijk een groot succes, en won de prestigieuze Smarties Book Award 1997. De rechten van het boek zijn inmiddels wereldwijd verkocht, en er zijn plannen voor een verfilming. Joanne Rowling zette heel Engeland (en daarna de rest van de wereld) op zijn kop met haar Harry Potter-boeken: jubelende recensies, bekroningen, waanzinnige verkoopcijfers, een speciale editie voor volwassenen, en het allerbelangrijkste: wildenthousiaste lezers van alle leeftijden.

Nederlandse VertalerEr zijn al reeds 4 boeken over Harry Potter verkrijgbaar in België. Dat zijn: (1)Harry Potter en de steen der wijzen, (2)Harry Potter en de geheime kamer, (waar ik het over zal hebben), (3) Harry Potter en de gevangene van Azkaban en (4) Harry Potter en de vuurbeker. Deze zijn allemaal vertaald in het Nederlands door Wiebe Buddingh. Hij is de zoon van de bekende dichter Cees Buddingh. Wiebe Buddingh schuwt publiciteit, ik heb dan ook nergens een foto van hem kunnen vinden. De Nederlands vertaalde boeken zijn juist zo leuk, omdat hij ook veel namen heeft vertaald. In bv. de Duitse en Franse boeken is dat niet zo.

Hoe het allemaal begon (zie 1ste boek)Als Harry nog een baby is, worden zijn ouders (beide tovenaars) door de duistere tovenaar Jeweetwel (niemand wil zijn naam noemen omdat hij zo wreed is en iedereen hem vreest, zijn naam is Voldemort) om het leven gebracht. Het is een wonder dat Harry de aanval overleeft, en bovendien verliest Voldemort hierna bijna al zijn toverkracht. Harry wordt bij zijn oom en tante ondergebracht. Zijn oom, tante en hun zoon Dirk zijn dreuzels (geen tovenaars, gewone non- fictionele mensen), en willen eigenlijk niks met Harry te maken hebben. Harry wordt verwaarloosd en genegeerd.

Als er op een dag brieven voor Harry komen, houdt oom Herman deze van hem weg. Het huis stroomt vol van de brieven en het gezin vlucht weg. Uiteindelijk krijgt Harry de brief toch in handen dankzij de vriendelijke reus Hagrid. De brief is een uitnodiging dat Harry naar Zweinstein mag. Zweinstein is de school voor Hocus Pocus, tovenarij en hekserij. Wat er in Zweinstein allemaal gebeurt is te lezen in de boeken.

Harry Potter en de geheime kamerNatuurlijk heeft Harry weer een vreselijke vakantie bij zijn dreuzel oom en tante, er gebeurt een ongelukje zodat hij wordt opgesloten in zijn kamer. Gelukkig komen de broertjes Wemel hem redden. En de laatste weken van de vakantie zijn heerlijk voor Harry. En dan komt het moment dat ze voor de 2de keer naar Zweinstein gaan. Het jaar begint al met moeilijkheden want als Harry en Ron de trein willen nemen tussen perron 9 en 10, geraken ze niet door het hek. Radeloos besluiten ze met de vliegende auto van meneer Wemel te gaan. Ook dit gaat niet helemaal vlekkeloos. Eenmaal als ze op school zijn gebeuren er vreemde dingen. Na alle avonturen van vorig schooljaar denkt Harry zich rustig aan zijn lessen Toverdranken, Verweer tegen de Zwarte Kunsten en zijn favoriete sport Zwerkbal te kunnen wijden. Maar dan hoort hij een mysterieuze stem, vinden er aanslagen plaats en worden er verschillende dreuzelkinderen vertseend door een monster dat zich schuil houdt in de geheime kamer. Er wordt erg geheimzinnig over gedaan en natuurlijk gaan Harry, Ron en Hermelien op onderzoek uit. (Harry Potter, Hermelien Griffel en Ron Wemel zijn 3 dikke vrienden die elkaar leren kennen hebben in het 1ste schooljaar op Zweinstein, zij spelen in elk boek de hoofdrollen). Helaas worden ze behoorlijk tegengewerkt en komen ze voor onaangename verrassingen te staan. Maar dankzij de slimheid en de toverkracht van de vrienden kunnen ze dit avontuur tot een goed einde brengen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen