Boekverslag : Graham Greene - The Quiet American
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1171 woorden.

1. Zakelijke gegevens:

a) Auteur: Graham Greene

b) Titel: The Quiet Amarican, Wolters Noordhoff, Groningen(eerste druk 1955, Groningen)

c)genre: Franse oorlog2. Eerste reactie:

a) Keuze:

Ik heb een van de drie boeken van Blackbirds uitgekozen, en deze leek me wel leuk.b) Inhoud:

Ik vind het wel een leuk boek, alleen het is toch wel een moeilijk boek. Het is moeilijk om het goed te begrijpen, want er wordt wel moeilijke woorden en zinnen in gebruikt. Het verhaal is vrij realistisch, en je kunt je er wel goed in meeleven.3. Verdieping:a) Samenvatting:

Een Britse reporter, Fowler, heeft zijn vrouw verlaten en leeft tijdens de Franse Vietnamese oorlog met een Chinese vrouw in Saigon, Phuong. Fowlers vrouw daarentegen woont nog steeds in Engeland. Een Amerikaanse diplomaat, Pyle, arriveert ook in Saigon. Hij raakt verliefd op Phuong. Pyle raakt betrokken bij ondergronds verzet. Dit leidt tot moord op onschuldige mensen. Fowler ontdekt deze activiteiten en hij raakt zo bezorgd en geërgerd hierover, dat hij zijn privé relaties met Chinese mensen gebruikt om Pyle te vermoorden. Zonder er aan te denken dat Pyle zijn leven in Saigon ook al eens heeft gered.

Een tijdje later raakt Fowler betrokken bij de dood van de Amerikaanse diplomaat Pyle, omdat de vriendin van deze man al een tijdje bij Fowler woont en omdat Fowler een vriend van deze man is.

Dit is hoe dit tot stand kwam: Fowler en de aanstaande vrouw van Pyle wachten samen op Pyle. Ze waren samen opium aan het roken, toen de politie plotseling binnenviel. Fowler werd meegenomen naar het politiebureau en werd daar ondervraagd. Pyle was vermoord, hij was gewond in de borst maar de echte doodsoorzaak was de modder in zijn longen. Fowler vertelt het slechte nieuws later aan Phuong, zij besluit om bij Fowler te blijven.

De eerste ontmoeting tussen Pyle en Fowler wordt beschreven. Ze praten over het werk van York Harding, waarvoor Pyle zich heel erg interesseert. Dit was in een bar, waar ze ook over de oorlog praten. Pyle gaat ook met Phuong dansen en raakt verliefd op haar.

Dan wordt over de oorlog vlakbij Phat Diem geschreven: een kerk vol van vluchtelingen, een rij met 12 strijders. Fowler is aanwezig toen ze de dode lijken ontdekten in een kanaal.

Pyle ging met een luchttransport naar Hanoi, waar hij een brief voor Fowler achterliet. Hier stond in dat hij Fowler bedankte voor alles wat hij voor hem had gedaan, en dat hij beloofde dat hij Phuong niet zou zien totdat Fowler terug was. Fowler vertelt er niets over aan Phuong.

Tachtig kilometer ten noorden van Saigon ontmoeten Pyle en Fowler elkaar weer. Omdat ze niet genoeg benzine hadden kwamen ze vast te zitten bij een uitkijktoren. Ze werden ontdekt en gevangen genomen in de toren, die bewaakt wordt door Vietnamese soldaten. Ze konden ontsnappen via het water in de rijstvelden. Fowler brak zijn been bij het springen uit de toren, Pyle redde zijn leven om hem daar weg te dragen.

Vigot, een politieman, ontmoet Fowler twee weken na de dood van Pyle.

Voorafgaande van de dood van Pyle: Pyle ziet Phuong veel. Wanneer Fowler op straat is er een explosie, een demonstratie van Generaal TH, een leider van een groep. Fowler komt er achter dat Pyle ook bij deze activiteiten betrokken is. Als Fowler thuis komt, is Phuong verdwenen. Hij praat met Pyle over zijn gedrag. Fowler gaat naar het noorden om daar deelt te nemen aan een bombardement, en ziet hoe afschuwelijk dit is.

Het huwelijk van Pyle en Phuong wordt uitgesteld omdat ze het op de Amerikaanse manier willen doen. Fowler waarschuwt Pyle dat hij Generaal TH niet moet vertrouwen. Later ontdekt Fowler een ongeluk met een bom in de straat. Pyle zegt dat het is om een marcheertocht met officiers te laten annuleren. Maar nu waren onschuldige mensen vermoord. Phuong was gewaarschuwd door Pyle, dus zij was ongedeerd.

Fowler praat met Vigot over het gedrag van Pyle, voor dat hij dood was, en de invloed van York Harding er op. Vigot is ervan overtuigd dat Fowler Pyle niet heeft vermoordt.

Later ontmoet Fowler Heng, Fowler vertelt Heng dat het gedrag van Pyle zeer gevaarlijk is, en dat hij moet worden tegengehouden. Fowler maakt een afspraak met Pyle om te dineren in de Vieux Moulin. Pyle is blijkbaar vermoord door de mannen van Heng, onderweg naar het restaurant. Uiteindelijk trouwen Phuong en Fowler.b)Verhaaltechniek:1. Schrijfstijl: lyrische en dramatiek, omdat er hier rechtstreeks over de gevoelens van de ik-figuur verteld worden, en het is toch wel dramatisch.

2. Ruimte: Het verhaal speelt zich af in Saigon (Vietnam). De tijd dat het verhaal afspeelt is het begin van de jaren 50, tijdens de Franse oorlog

3. Verhaalfiguren: Fowler: de hoofdpersoon, is een Britse reporter. Hij heeft zijn vrouw verlaten en leeft samen met een Chinese vrouw in Vietnam. Hij probeert een rapportage te maken van de Franse oorlog.

Phuong: een Chinese vrouw, die de zekerheid zoekt in het huwelijk van haar en Pyle.

Pyle: een US-diplomaat, is betrokken geraakt bij de oorlog.

4. Situaties:

- Fowler gaat bij zijn vrouw weg en gaat in Vietnam wonen.

- Hij leert Pyle kennen en raakt betrokken bij zijn ongeluk.

- Hij heeft Pyle laten vermoorden omdat Pyle onschuldigen mensen vermoordde.

- Hij krijgt iets met Phuong.

- Hij komt in aanraking met de politie, en allerlei andere mensen die zoeken naar de oorzaak van Pyle’s dood.

- Hij en Phuong worden steeds gezocht door deze mensen.

5. Vertelwijze: ik-verhaal, alles wordt gezien door de ogen van Fowler.c)Thematiek:

1. Hoofdgedachte:

Fowler raakt betrokken bij de dood van een US-diplomaat en wordt verdacht als moordenaar.

2. Motieven hoofdgedachte:

Liefde: De relatie met zijn vrouw en Phoung, vriendschap: Pyle en Phuong zijn vrienden van hem, geweld: hij wordt uit zijn huis gesleurd door politie, omdat hij verdacht wordt van moord.

3. Verband tussen titel en thema:

The Quiet American, dat is Pyle, want niemand kent hem echt, omdat hij bijna niets over zichzelf vertelt, dus ook Fowler weet niet precies waarom hij onschuldige mensen vermoorden, maar zo kon Fowler ook niks aan de politie te vertellen.4. beoordeling:

1. Ik vind de stukken over wat Fowler vroeger met Pyle had meegemaakt het leukst.

2. De stukken waarin Fowler uit zijn huis wordt gesleurd door de politie en op het bureau moest praten over de dood van Pyle was wel een spannend stuk, omdat het heel goed werd beschreven.

3. Wat mij niet aansprak was dat Fowler en Phuong ondergedoken zitten, en een relatie beginnen terwijl ze verdacht van moord worden (wat Fowler ook heeft gedaan) en Phuong de aanstaande vrouw van Pyle was.

4. Dit boek kun je niet met andere boeken of films vergelijken.

5. Het thema van het boek is een herkenbaar probleem in de maatschappij, want overal wordt oorlog gevoerd, en bij een moord op iemand, wordt er bijna altijd naar een verdachte gezocht.

6. Het taalgebruik is best wel ingewikkeld, want er worden best veel moeilijke woorden en moeilijke zinnen gebruikt.

7. Ik vind dit best wel een interessant boek, maar het is zeer ingewikkeld, en moeilijk te begrijpen.

8. Ik raad alleen mensen die goed Engels kunnen dit boek aan om te lezen, anders is het te moeilijk om te begrijpen
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen