Boekverslag : Veronica Hazelhoff - Elmo
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 959 woorden.

Zakelijke Gegevens:

Titel: Elmo

Auteur: Veronica Hazelhoff

Uitgever: Querido's Uitgeverij, AmsterdamA. Gegevens over het verhaal

- Andere boeken die Veronica heeft geschreven:

Mooie dagen

Fenna

Auww!

Er is een verband tussen deze boeken: kinderen spelen de hoofdrol. - Het boek dat ik heb gelezen hoort bij de Jonge lijsters. Het is uitgegeven in 1997. Oorspronkelijk is dit boek bij Querido uitgegeven.

- De voorkant is gefotografeerd door Marten Aukes.

B. Inhoud en opbouw1. Typering

Het boek is een psychologische roman. Het gaat over een meisje, waarvan het leven verandert door een jongen die bij haar in de buurt komt wonen.2. Samenvatting

Vera zit op een bloedhete dag op het muurtje in de voortuin. Dan komt er een jongen langslopen. Hij en Vera beginnen te praten. Hij blijkt Elmo te heten en Vera vindt hem wel leuk. Hij is nieuw in de straat komen wonen met zijn moeder. Ze gaan naar Elmo’s huis. Het huis ziet er nog steeds hetzelfde uit als toen de vorige bewoners het achterlieten. Dan komt de moeder van Elmo thuis. Ze draagt echte countrykleren, ze is country-zangeres.

Vroeger zaten de ouders van Elmo in dezelfde groep: Wildflowers. Toen zij ruzie kregen, stapte Jolene eruit en gingen ze scheiden.

Jolene wil nu haar come-back maken als solo-zangeres. Haar vriend Martin helpt haar daarbij en dat lukt aardig. Hij regelt een optreden voor haar. Vera mag ook mee. Het optreden ging heel goed en Martin regelde nog een optreden voor haar. Ze moet op een festival in Belgie zingen.

Martin en Jolene gaan in een hotel slapen, de band in een caravan en Elmo en Vera met z’n tweeen in een tentje. Ze blijven daar voor drie dagen en twee nachten.

De eerste avond vroeg een bandlid aan Vera of ze even meeging. Ze gingen naar een caravan verderop, want daar bleek de vader (Bill) van Elmo te zijn met zijn groep. Het was heel gezellig allemaal. De volgende dag moest Jolene optreden. Tijdens de soundcheck ging Vera naar Bill. Ze vertelde hem dat zij met Elmo en Jolene hier naar toe was gekomen. Toen de soundcheck was afgelopen was Vera net terug. Na Jolene moest Wildflowers z’n soundcheck doen. Bill en Elmo waren hartstikke blij toen ze elkaar zagen.

Na het optreden gingen Elmo en Vera naar Bill toe.

De volgende dag was de laatste dag van het festival. Elmo ging douchen en Vera en Jolene bleven achter. Jolene vertelde dat ze bang was dat Elmo bij z’n vader zou gaan wonen. Vera zei dat dat niet zou gebeuren, hij zou bij haar blijven. Hij was niet boos meer (ze hadden de dag daarvoor ruzie). Jolene wilde alles weten wat er die avond was gezegd. Vera vertelde alles: over het aanbod dat Elmo van een vage tante kreeg om bij haar te wonen.

Ze gingen terug naar huis. Vera ging huiswerk maken, net als Elmo. Jolene ging nog een eindje rijden. Die avond kwam ze niet meer thuis.

De volgende ochtend werd er aangebeld. Het was Martin, hij zei dat Jolene een ongeluk had en nu dood is. Eigenlijk heeft ze zelfmoord gepleegd: ze reed expres tegen een boom aan en viel toen met de auto in de sloot.

Vanaf toen wou Elmo niks meer met Vera te maken hebben, omdat Vera alles tegen Jolene had verteld. Dat was de reden dat ze zelfmoord pleegde: ze was bang dat Elmo het liefst bij z’n vader wou zijn.

Vera voelde zich hier erg schuldig over.

Na anderhalf jaar belde Vera Elmo op. Het was een kort gesprek. Elmo zei dat hij haar wel zou bellen als hij aan haar toe was.

3. Thema

Een meisjesleven verandert, omdat er een jongen bij haar in de buurt komt wonen, waarvan de moeder country-zangeres is.4. Tijd

a. Het verhaal speelt zich af in de tijd van nu. Er zijn auto’s, caravans en er zijn festivals.

b. Het verhaal ‘’duurt’’ ongeveer een jaar. In het boek komen wel wat versnellingen en vertragingen voor. Er worden dagen uitgebreid of minder uitgebreid verteld. Of ze worden zelfs overgeslagen.

c. Er komen geen flash-backs in het verhaal voor, het verhaal is dus chronologisch.

5. Plaats

a. Het verhaal speelt zich af in Nederland en een stukje in Belgie.

b. Elmo en zijn moeder leven in een rijtjeshuis en ze hebben genoeg geld en eten, ze leven dus is een normaal milieu.

c. Als ik aan country denk, denk ik aan Amerika (Western). Het verhaal speelt zich gewoon in Nederland af en dat had ik niet echt gedacht. Verder past het wel bij het verhaal.6. Vertelwijze

Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld. De schrijfster zit in Vera.7. Opening

Het verhaal heeft een opening-in-de-handeling begin.

Het begint met de zin dat Vera op het muurtje zit en zich afvraagt wat ze op die snikhete dag aan het doen is.8. Einde

Het verhaal heeft een duidelijk open einde. Er wordt niet verteld of Elmo en Vera weer bij elkaar komen, daar wordt een beetje vaag over gedaan.C. Conclusie

- Elmo sprak mij het meeste aan. Hij deed een beetje vreemd. Hij zorgde goed voor zijn moeder en dat vind ik eerlijk gezegd niet iets voor jongens. Hij zei ook altijd zijn eigen mening en dat doet ook niet iedereen. Jannie/Jolene vond ik ook wel apart. Ze trok zelfs country-kleren aan als ze bij iemand op bezoek ging, dat vond ik best wel vreemd.

- Het boek was wel reëel, het kan allemaal wel gebeuren. Ik vond het wel een beetje vreemd.

- Ik vind het heel zielig als Jannie/Jolene zelfmoord pleegt. Vooral voor Elmo en Vera. Voor Elmo, omdat zijn moeder nu dood is en voor Vera, omdat ze zich schuldig voelt dat ze alles wat Elmo tegen haar zei aan Jannie vertelde.

- Ik vond het een heel goed boek. Geeneen bladzijde was saai, terwijl er voor mijn gevoel, niet veel gebeurde. Het werd heel goed verteld.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen