Boekverslag : Maarten 't Hart - Het Woeden Der Gehele Wereld : Roman
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1384 woorden.

Titel: Woeden der gehele wereld.
Auteur: Maarten ‘t Hart.
Uitgeverij: Wolters Noordhoff te Groningen, Wolters Plantyn te Deurne, De Grote Lijsters van 1998.
Druk: In 1998, eerste druk in 1991.
Genre: Misdaadroman.
Aantal bladzijden: Het boek telt 284 bladzijden.
Inhoud: Het boek is opgebouwd uit drie delen:
Deel 1: het verhaal over de schipbreuk en een introductie van verschillende mensen.
Deel 2: introductie van de ik-persoon (Alexander) en het eigelijke verhaal, bestaande uit 35 hoofdstukken.
Deel 3: het einde en de conclusie.

Volgorde: Het heeft een chronologische volgorde, met een flashforward, maar die wordt duidelijk aangegeven met Janny (2).
Motto: Alexander is door het hele boek geobsedeerd van een tekst uit de bijbel: “En het geschiedde op den weg, in de herberg, dat de Heere hem tegen kwam, en zocht hem te dooden.” (Exodus 4, vers 24).
Hij gelooft ook dat iemand hem had opgezocht om hem te doden, toen hij piano speelde en dacht een pistool in zijn rug te hebben gevoeld, door de man die ook Vroombout vermoord had.
Titelverklaring: Alexander houdt van muziek en probeert de woeden der gehele wereld te ontsnappen in zijn muziek.
Een stuk ‘waarin Bach het woeden der gehele wereld oproept en weer bezweert’. Later zingt Joanna waarin een zin voorkomt die ook te vertalen is naar ‘het woeden der gehele wereld’.
Als Alexander terugdenkt aan de zomer dat hij viste komt hij ook weer in verband met die zin.
Ondertitel: Er is geen ondertitel.

Hoofdpersoon: Alexander Goudveyl is de hoofdpersoon, maar zijn naam wordt weinig genoemd omdat hij het zelf vertelt. In het begin van het ik-perspectief is hij 12 jaar en aan het eind is hij volwassen en getrouwd. Hij is enigskind en erg op zichzelf, stil en intelligent, maar vooral muzikaal (piano). Hij heeft bijna geen vrienden en hij wordt veel gepest, met name omdat het gezin erg arm is, dus zijn moeder maakt kleren voor hem van oude vodden.
In het pakhuis van zijn vader staat een piano waar hij zichzelf op leert spelen, maar die is erg vals omdat die nooit gestemd wordt. Zijn vader laat altijd een kartonnen zak klappen achter hem, zodat hij schrikt. Zijn ouders hebben geen oog voor muziek en vinden dat Alexander een ‘echte’ studie moet hebben voor een goede toekomst. Na het lyceum gaat hij farmacie studeren in Leiden, omdat hij anders het leger in moet. Hij maakt de studie niet af, maar gaat muziek componeren. Hij is erg onzeker en moet overal zijn eigen conclusies uittrekken, want niemand uit het dorp laat iets los.
Bijpersonen: Ouders van Alexander: ze zijn in de oorlog van Rotterdam naar Maassluis verhuisd. Zijn vader is voddenman en heeft in de oorlog het pakhuis overgenomen van een opgepakte Joodse man. Ze zijn heel zuinig en daar overlijden ze later ook aan door een koolstofmonooxide-vergiftiging.
Arend Vroombout (agent): hij kan het heel goed met Alexander vinden, maar wordt achter zijn rug vermoord. Verder gaat het hele boek over zijn moord en het zoeken naar de moordenaar. Hij is een pedofiel.
Simon Minderhout: hij is apotheker. Omdat de vader van Alexander veel geld kon krijgen voor hun piano heeft hij die verkocht. Daarom mocht hij bij Simon pianospelen, als hij op zijn huis paste wanneer hij en zijn vrouw weg waren.
Willem Keenids: dat is zijn enige vriend en samen met hem past hij op het huis van Minderhout. Hij is travestiet en homo.
Herman: vriend van Alex, de broer van Willem.
Alice: zij is de moeder van Willem en is pianolerares. Zij zat ook op de boot die in deel 1 wordt besproken. Zij reageert raar wanneer er gepraat wordt over de moord op Vroombout. Zij wordt ook in het dorp niet geaccepteerd, omdat zij uit Engeland komt oorspronkelijk en zij een ongehuwde moeder is.
Ederheim: hij is een leraar van Alexander. Wanneer Alexander bij hem gaat pianospelen, komt Alexander via Hester erachter dat zij ook op de dag van de moord in Maassluis waren.
Hester: is een dochter van Oberstein. Zij vindt Alex leuk, maar denkt dat hij al wat met Yvonne heeft.
Yvonne: assistente van Ederheim. Zij vindt Alex leuk, maar Alex vindt haar een enge heks met lange nagels.
Leen Varekamp: buren van Alex in Maassluis, waar hij altijd de krant moest halen. Hij zat ook op de boot.
Aaron Oberstein: een dirigent die Alex erg bewondert. Hij was ook op de boot. Hij is zijn schoonvader.
Joanna: zijn toekomstige vrouw, dochter van Oberstein.
Graswinckel: politieagent, hij ondervraagt Alex over de moord en leert hem de sterrenbeelden.

Waar: In een vissersplaatsje aan de Nieuwe Waterweg, Maassluis, maar tijdens zijn studie farmacie woont hij op een zolderkamertje in Leiden.
Wanneer: Het verhaal begint op 14 mei 1940, wanneer de haringlogger vertrekt uit de Nieuwe Waterweg. Op 22 december 1956 wordt Vroombout vermoord. Het verhaal eindigt wanneer Alexander getrouwd is met Joanna. Hierbij is geen datum vermeld, maar het zal in de jaren ’70 van de vorige eeuw zijn geweest.

Samenvatting: In 1940 proberen een aantal mensen te vluchten op een boot naar Engeland. Onderweg worden ze geschept door een Duitse onderzeeër, die het schip opblaast.
Alexander Goudveyl verdiende geld bij Vroombout, door voor een bedrag zijn geslacht te laten zien. Hieruit bleek dat Vroombout pedofiele neigingen had. Vroombout nam het dan ook altijd op voor Alex wanneer hij gepest werd.
Op een zaterdag wordt er een Kruishoop-campagne gehouden en Alexander moet optreden, pianospelen. Achter zijn rug wordt Vroombout neergeschoten en had hij gevoel een door een pistool bedreigd te zijn in zijn rug (dit bleek later een vinger geweest te zijn van Vroombout). De knal veraste hem niet, omdat zijn vader normaal altijd een zak liet knallen. Maar hij ziet een glimp van de moordenaar.
Hij schrikt na het lezen van een zin van een stuk uit Bach: “en het geschiedde op den weg, in de herberg, dat de Heere hem tegenkwam en zocht hem te dooden.”. Het blijft hem achtervolgen en wil daarom door het hele boek (zijn leven) de moord oplossen. Alexander denkt een verband te zien tussen de mensen die in 1940 op de boot probeerden te vluchten en de moord op Vroombout.
Ondanks dat hij gaat studeren in Leiden, blijft het hem bezig houden. Hij maakte de studie niet af en verdiept zich verder in muziek. Als bijbaantje stemt hij piano’s. Hierdoor komt hij thuis bij de moeder van Vroombout en komt hij steeds meer te weten. Door allerlei informatie van mensen uit het dorp, valt de puzzel in elkaar. Hij komt te weten wat het verband van Vroombout met andere dorpelingen te maken was.
Hij krijgt geen precieze antwoorden op zijn vraag over de moord, maar daar neemt hij genoegen mee. Ondertussen is hij meerdere dingen te weten gekomen.
Hij trouwt met Joanna, zij is de dochter van Aaron Oberstein. Na een aantal jaren huwelijk ontmoet hij Aaron eindelijk en ze voeren een gesprek waaruit blijkt dat hij niet de moordenaar is en hoogst waarschijnlijk de vader is van Alexander.
Zijn eeuwige vraag naar het weten wie de moordenaar is, is vermindert, doordat hij een heleboel andere dingen te weten is gekomen. Hij weet wie het allemaal niet gedaan kunnen hebben en hij weet wie zijn biologische ouders zijn.

Mening: Het hele verhaal vond ik goed, maar het was wel ingewikkeld. Zo vond ik het begin erg moeilijk, voornamelijk omdat er zoveel mensen werden geïntroduceerd. Ook is het niet erg duidelijk in het begin wie de hoofdpersonen en de bijpersonen in het verhaal zullen zijn, waardoor je onprettig doorleest, omdat je niet goed weet, welke personages belangrijk zullen worden in het verhaal. Later wordt dit makkelijker.

Als iet onduidelijk is, kun je me altijd mailen en zal ik het proberen je een antwoord te geven op je vraag.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen