Boekverslag : Maarten 't Hart - Het Woeden Der Gehele Wereld : Roman
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1003 woorden.

1. Zakelijke gegevens:

A: Auteur
Maarten ’t hart

B: Titel
Het woeden der gehele wereld.

Originele Uitgeverij: de arbeiderspers b.v te Amsterdam in 1993.

Heruitgeving grote lijsters: Wolters Noordhoff te Groningen in 1998.

Druk: niet vermeld in het boek.

Aantal bladzijdes: 284 bladzijdes ( eerste uitgave in 1993).

C: Genre
Het boek is een psychologische roman en een detective roman.

2. Eerste reactie:

A: keuze
Ik heb dit boek gekozen omdat het mij een leuk boek leekt en omdat ik wel van detective boeken houd.
Daar komt ook nog eens bij dat ik vaan oorlogs romans houd, en het verhaal speelt zich in die tijd af.

B: Inhoud
Ik vond dit een leuk boek, en ik ben blij dat ik het heb gelezen.
Dat komt dus echter omdat het verhaal zich in de oorlog afspeelt en daar komt ook nog eens bij dat er stukken detective bij zitten.
Kortom een leuk boek.

3. Verdieping:

A: samenvatting
Als het verhaal begint gaat het over een jongen van ongeveer 10 jaar genaamd Alexander Goudveyl, en als het verhaal eindigt is hij al in de 30.
Als klein kind leert hij zichzelf piano spelen, en krijgt zo dan ook een passie voor klassieke muziek.
Later in het verhaal krijgt hij een pedofiele ervaring met de agent vroombout die later wordt vermoord.
In het andere deel van het verhaal krijgt hij zijn eerste liefde op de universiteit in leiden, het is yvonne kogeldans.
Na een jaar studie en nog andere vrouwen ontmoet te hebben, overlijden zijn ouders, en hij krijgt dan de gedachte dat de vader van zijn nieuwe vriendin de moordenaar is van vroombout.
Als in het einde van het verhaal alle verdachten op de moord bij hem thuis zitten, dan snapt hij wat er die dag nu werkelijk is gebeurd.

B: onderzoeken van de verhaaltechniek
1. Schrijfstijl, het verhaal is in een logische volgorde geschreven alleen is er af en toe in het verhaal een grote tussenstap.
2. Ruimte, het verhaal speelt zich af van 1940 tot 1970, en het speelt zich vooral af in de plaatsen: Leiden, Maassluis, Voorschoten en dan nog in Rotterdam want daar is hij geboren.
3. Situaties, Er zijn een drie situaties die heel belangrijk zijn in dit boek, dat is als eerste de situatie waar vroombout word vermoord, dan is de tweed situatie dat alexander gaat studeren, en de laatste situatie is dat de moord op vroombout opgehelderd word.
4. De vertelwijze, de vertelwijze in dit boek word beschreven vanuit alexander Goudveyl zijn ogen (leven) het verhaal is dus in de ik- vorm geschreven.

C: op zoek naar de thematiek
1. Wat is de hoofdgedachte? , De hoofdgedachte is dat de moord op arend vroombout moet worden opgelost, daar gaat het hele thema over en terwijl alexander de moord probeert op te lossen, gebeuren er allemaal dingen in zijn leven. ( Het oplossen duurt wel ongeveer 30 jaar).
2. Wat is het verband tussen de titel en het thema? , Het verband is dat hij woedend is dat arend vroombout is vermoord, en dat wil hij oplossen.
Het andere deel van de titel der gehele wereld houdt in en of laat zien dat Nederland en de rest wereld heel klein zijn en zeer dicht bij elkaar ligt.

D: Plaats in de literatuurgeschiedenis
1. Wanneer is het werk voor het eerst gepubliceerd? , Het werk is voor het eerst in 1993 gepubliceerd.
2. Wat weet je van de schrijver? , Van de schrijver weet ik niets, ik weet wel dat hij een bekende schrijver is en dat hij al veel boeken heeft geschreven.
3. Wat weet je van de tijd waarin het werk is geschreven? , ik weet van de tijd niet veel, maar ik weet wel dat dit z’n laatste boek is dat uitgegeven werd
4. Kun je dit werk vergelijken met ander werk van de schrijver? , Nee, ik denk van niet want hij heeft over heel veel onderwerpen geschreven en misschien een of twee over oorlog en detective.
5. In hoeverre is dit werk typerend voor de tijd waarin het ontstaan is? , Het is juist helemaal niet typerend voor die tijd, en het houdt er ook geen verband aan over.

3. Beoordeling:

1. Er is geen enkel deel van het verhaal wat mij echt aanspreekt, maar het geeft mij wel een gevoel en of idee hoe het had moeten zijn, dat word ook meegegeven doordat het is geschreven in de ik- vorm.
2. Geen passage spreekt mij aan.
3. Geen van de verhaalelementen is voor mij negatief.
4. Je kunt dit in principe wel vergelijken met de t.v serie baantjer want daarin gebeurt een moord, baantjer lost het op en in de tussentijd gebeuren er allemaal rare dingen om hem heen dus daarmee kun je het vergelijken.
5. Het verhaal heeft mij wel aan het denken gezet, maar ik denk dat iedereen over een boek denkt als hij het heeft gelezen ongeacht of het positief of negatief is.
6. Het taal gebruik in het boek is wel makkelijk alleen soms zat er een moeilijke zin bij, alleen zijn er in het boek wel veel twee gesprekken.
7. Mijn eindoordeel over dit boek is zeer positief, en ik zou dit boek een 7.5 als cijfer geven.
8. Ik zou een ander dit zeker weten aanraden als hij in z’on onderwerp is geïnteresseerd.

Moraal:

Het is een leuk boek en het is zeer aan te bevelen als je in dit genre geïnteresseerd bent.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen