Boekverslag : Maarten 't Hart - Het Woeden Der Gehele Wereld : Roman
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1234 woorden.

Titelbeschrijving

Het woede der gehele wereld, Maarten 't Hart, 1e druk 1993.

Plaats (waar) en Tijd (wanneer)

  • Vissersplaatsje aan de nieuwe waterweg (Maassluis). Tijdens studie in Leiden.
  • Het verhaal begint 14 mei.
  • Moord is 22 december 1956.
  • verhaal eindigt als hij getrouwd is met Joanna; (ik denk rond 1975).

Samenvatting

Alexander Goudveyl (hoofdpersoon) en ouders zijn vanuit Rotterdam naar klein vissersplaatsje verhuist. Alex wordt in dit dorp erg gepest, maar wordt in bescherming genomen door "juut"Vroombout. Tijdens een les op school wordt er een tekst uit de bijbel voor gelezen. Tekst : En het geschiedde op den weg, in de herberg, dat de Heere hem tegen kwam, en hem zocht te doden. Deze tekst maakte veel indruk op Alex, en als hij een keer bijna verdrinkt weet hij zeker dat god hem probeert te doden.
Ouders van Alex zijn erg zuinig. Alex verdiend geld bij door zijn geslacht voor een kwartje aan agent Arend Vroombout te laten zien. Op 22 december wordt Vroombout achter de rug van Alex vermoord, dit gebeurde tijdens de Kruishoop-campagne (om de goddelozen te bekeren). Alex zat namelijk in een loods piano te spelen, terwijl hij bezig is hoort hij een knal. Hij dacht dat deze knal door zijn vader gemaakt was en kijkt niet gelijk. Als hij op een gegeven moment kijkt ziet hij Vroombout dood liggen, er staat een man bij en die richt iets op hem. Alex denkt weer dat god hem zocht te doden. Inspecteur Graswinckel ondervraagt hem enkele malen na het incident.
Alex is verslaafd aan muziek en mag af en toe bij Minderhout (de apotheker) spelen, om de dieven weg te houden. Op een avond als hij door het huis slentert ontdekt hij de kleren waarin de moordenaar van Vroombout was gekleed. Minderhout vertelt dat agent Vroombout in de oorlog fout is geweest.
Alex raakt bevriend met William Keenids. Alex krijgt pianoles van de moeder van William, Alice. Samen met William praten ze veel over de moord. Alex krijgt een korte relatie met Janny, maar deze is verloofd met Herman en maakt er een einde aan.
Alex gaat in Leiden farmacie studeren. Tegen zijn wil in, want zijn grote liefde ligt eigenlijk bij de muziek. Alex heeft een bijbaantje als piano-stemmer. Hij ontmoet Hester Ederheim, een joodse, haar ouders zaten zijn bevriend met Minderhout. Deze kennen ze vanuit de oorlog, Minderhout had toen een vluchtpoging op gezet om naar Engeland te komen. Deze mislukte. Alex komt erachter dat de Ederheims tijdens de moord bij Minderhout op bezoek waren.
Alex moet de piano stemmen bij weduwe Vroombout. Deze verteld dat arend elk jaar nog rekeningen uitschreef aan de vluchtelingen van de oorlog. Door hun waren ze namelijk hun haringlogger kwijt geraakt. De vluchtelingen wilde niet meer betalen en volgens de weduwe is Arend daarom vermoord.
Alex gaat piano lessen afbetalen bij Alice. Deze zegt bij zijn vertrek dat Alex niet bang hoeft te zijn dat hij vermoordt wordt. Alex trouwt met Joanna dochter van dirigent Oberstein die misschien ook nog als verdachte voor de moord kon opdraaien.
Jaren later ontmoet Alex zijn schoonvader en beschuldigt hem van moord. Hij gaat wandelen met hem en alles wordt uitgepraat, Oberstein geeft toe. Het gewone leven gaat door.

Figuren

Alexander Goudveyl : gemiddelde leeftijd, blond. Groeit op in arm gezin. Is erg muzikaal en heeft plezier in de muziek, maar zijn ouders hebben hier geen oog voor. Hij geeft zijn studie farmacie op voor de muziek en start componeren.
Ouders Alexander : Zijn heel erg zuinig, gebruiken veel de kreet "Kossgeld". Dit zal hun later nog opbreken, want ze sterven door koolstof-monoxide vergiftiging. Ouders zien geen heil in de muziek van zoon.

Thema's

Een thema is pedofilie, dit speelt namelijk een grote rol in het boek. In het verhaal is pedofilie een motief voor de moordenaar, althans dit is een theorie van een rechercheur.
Een ander thema zou muziek kunnen zijn. Tijdens het hele verhaal speelt muziek een verlichtende rol. Ook de hoofdpersoon is erg veel met muziek bezig.

Functie van bepaalde gebeurtenissen

Pa Goudveyl laat elke keer een papieren zak in de loods knallen zodat alex schrikt. Toen de moord plaats vond hoorde hij een knal (pistool) maar reageerde er niet op doordat hij het gewend was van zijn vader.
Doordat hij William ontmoet gaat hij meer over alles nadenken, over de gehele moord. Hij wordt nieuwsgierig en bedenkt allerlei theorieën en uiteindelijk de juiste.

Titelverklaring

In een van de muziekstukken van Bach wordt het woede der gehele wereld opgeroepen en ook weer bezworen. Alex probeert ook het woede der wereld te ontvluchten in zijn muziek. Ook in en ander muziekstuk is er sprake van querrelles du monde een vertaling voor de titel. (opgezocht in secundaire literatuur).

Motto + Voorwoord

Motto : En het geschiedde op den weg, in de herberg, dat de Heere hem tegen kwam, en zocht hem te doden. Deze tekst achtervolgt de hoofdpersoon door het gehele boek.
Er is in het boek een proloog. Het is oorlog en men wil weg uit Nederland. Hierin wordt gesproken over een mislukte vluchtpoging van een aantal mensen naar Engeland, deze poging mislukt en de haringlogger wordt door de Duitsers ten zinken gebruiken. Deze proloog is erg belangrijk voor het boek omdat dit de basis legt voor de moord die in het boek gepleegd wordt.

Vertelwijze

Er is sprake van Ik-perspectief vertelwijze gedurende het hele boek. Alleen in de proloog is er sprake van een hij-vorm. De persoon die dit vertelt weet alles van iedereen af, de alwetende verteller.

Chronologie

Chronologisch zit alles goed in elkaar, geen flash-backs. Wel zijn er wat herinneringen die opgeroepen worden, vooral in het laatste hoofdstuk. Je kan het laatste hoofdstuk ook zien als iets dat helemaal op zichzelf staat. Er is hier dan namelijk een grote tijdsprong gemaakt. Hoe groot wordt niet vermeld. In het laatste hoofdstuk wordt de oplossing gegeven en het verhaal afgesloten, alles gaat weer normaal zijn gang.

Tijdsbehandeling

Er speelt zich ongeveer 35 jaar af in het gehele boek. Wanneer het boek eindigt is wel een beetje vaag, er worden dan geen jaartallen of wat dan ook gegeven. Maar de hoofdpersoon is dan al enkele jaren getrouwd en ik schat dat het ongeveer 1975 zou moeten zijn.

Werkelijkheid

Het verhaal is heel reëel geschreven, de schrijver heeft in zijn leven een soort gelijk 'moord-misterie' beleefd. Er gebeuren geen rare fictieve dingen in.

Genre

Het boek valt onder het genre misdaadroman. Het draait hier dan om de moord op Vroombout. Het boek heeft zelfs een prijs voor beste psychologische misdaadroman gekregen.

Waardeoordeel

Heel goed boek, prettig geschreven, spannend. Ik vind het ook erg leuk dat alles zo op de realiteit af te spiegelen is. De gewoonste dingen van het leven komen in opspraak. Ik vind dan ook volkomen terecht dat het boek een prijs heeft gekregen. Het boek was spannend in de zin van wie heeft het gedaan, dit houdt je tijdens het gehele boek bezig. Ik zou het boek zeker aan raden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen