Boekverslag : Gonneke Huizing - Belofte Maakt Schuld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 834 woorden.

Samenvatting
Boek: Belofte maakt schuld
Schrijfster: Gonneke Huizing
Genre: Spanning, reizen en detective

Inleiding
Dit boek gaat over Jasper en zijn broertje Kjeld die na de dood van hun moeder een aantal spannende gebeurtenissen beleven.

Samenvatting
Het verhaal begint met de begrafenis van Karen, nadat zij overleden was aan kanker. Karen was de moeder van Jasper en Kjeld. Een paar dagen voor haar dood had Jasper zijn moeder beloofd dat hij Kjeld zou opvoeden. Ze mochten dus niet van elkaar gescheiden worden.
Dat gebeurde dus toch want de familie vond dat beter. Jasper was het daar niet mee eens en een paar dagen later haalt hij Kjeld op uit school en beginnen ze aan hun reis naar hun vakantiehuisje in Noorwegen. Het plan was dat ze daar zouden wachten op hun vader. Hun vader was namelijk al een paar jaar gescheiden en hij woonde in het vakantiehuisje.
Dan volgen een aantal spannende gebeurtenissen zich snel op: Jasper heeft bijna geen geld meegenomen en moet dus al het vervoer illegaal doen. Eerst moet hij voor vervoer naar Denemarken zorgen. Dat lukt hem via een meisje die hij in de trein ontmoet. Via een vrachtwagen wordt hij naar de veerpond gebracht. Op de veerpont verstopt hij zich in een caravan van onbekende mannen. Als die mannen in de caravan iets komen halen hebben ze het over drugshandel en Jasper begrijpt dat hij bij de “verkeerde” mensen terecht is gekomen. Jasper kan niet ontsnappen en dit wordt erg gevaarlijk voor hem. Zeker als Jim en Bernd de caravan binnenkomen en ze ruzie krijgen. Dan hoort hij een schot en is Bernd (zo lijkt het) dood. Achteraf blijkt dat hij niet dood is want er zaten losse flodders in het geweer. Dan neemt Bernd Jim gevangen en hij is van plan zichzelf aan te geven. En nog altijd zitten Jasper en Kjeld in de caravan. Dan moeten de mannen ergens in Noorwegen tanken en Jasper slaat zijn slag. Ze vluchten de bossen in maar de mannen hebben hem door.
Jasper ontkomt aan hen en ontmoet Liv een Noorse vrouw. Samen met haar reizen ze naar het vakantiehuis. Tegelijkertijd wordt in een dorpje een caravan gevonden met een dode man erin. Er wordt een onderzoek gestart en zo ontstaat er een verband tussen Jim, Bernd en de broers. Als Jasper dit leest weet hij dat hij in gevaar is want Jim is natuurlijk naar hem opzoek. In het vakantiehuis treffen ze hem dan ook na een tijdje aan. Hij heeft Kjeld buiten westen geslagen en wil Jasper vermoorden. Dan komt de hond van Liv en hij overmeestert Jim. Jim wordt in de gevangenis opgesloten en Jasper is blij. Hij blijft alleen een erge moeite hebben met de doodt van Karen. Dan komt zijn vader en is Jasper weer gelukkig.

Mijn mening
Ik vond het een matig boek omdat vooral het begin erg saai is omdat er eigenlijk niks in gebeurt. Later wordt het wel wat leuker en ook spannend, zeker tijdens de rit in caravan. Wat ik ook jammer vond is dat je eigenlijk al snel kan voorspellen hoe het boek afloopt. Voor de rest houd ik niet echt van detectives.


B Opdracht: beschrijf het uiterlijk van belangrijke personen uit het boek

(Deze opdracht is erg lastig want de personen zien er iedere keer weer anders uit: wangen nat van de tranen, een vrolijke jongen zijn gezicht is vertrokken van angst)

Jasper
Jasper is een jongen van 16 jaar en is bijna 17. Hij heeft een digitaal horloge. Zijn moeder had mooi blond haar en dat heeft Jasper van haar geërfd. Hij heeft de bruine ogen van zijn vader. Jasper is een magere maar wel lange jongen. Als hij Liv ontmoet heeft hij een zonnebril op, een spijkerbroek en T-shirt aan.

Kjeld
Kjeld is een peuter van vier. Vlak na de dood van zijn moeder ziet hij er slecht en mager uit. Dat komt doordat hij erg verdrietig was en hij moest logeren bij tante Loes en oom Johan. Zij zorgden slecht voor hem. Kjeld duimt vaak en hij houdt vaak een beer vast. Kjeld heeft even als zijn broer Jasper blond haar en bruine ogen. Hij is stevig gebouwd en een beetje klein voor zijn leeftijd. Kjeld heeft vaak grote wallen onder zijn ogen.

Jim
Jim is een man van een jaar of dertig, vijfendertig. Zijn haar is lichtblond en hij heeft grote blauwe ogen met donkere zwarte wimpers. Ook had hij een grote snee in zijn wang. Hij draagt altijd een leren jack en zijn haar zit vaak door de war. Uit een zak in zijn Jack steekt meestal de kolf van een revolver.

Liv
Liv heeft lichtblond haar en is een Noorse vrouw van middelbare leeftijd. Als ze haar voor het eerst zien heeft ze een bleek gezicht en donkere wallen onder haar ogen. Dat komt doordat ze een longontsteking heeft. Ook heeft ze blauwe ogen en lijkt ze een beetje op Karen.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen