Boekverslag : Maarten 't Hart - De Jacobsladder
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 635 woorden.

 1. 19e druk uit 1988
  Eerste druk uit: 1986
  Uitgeverij: De Arbeiderspers.
  Het boek telt 206 pagina's
 2. De titel "De Jacobsladder"
  Verklaring: Jacobsladder betekent een lange weg om iets te bereiken. Dit is ook het geval in het leven van Adriaan Vroklage. Hij heeft veel moeite met het kwijtraken van zijn schuldgevoel. Uiteindelijk blijkt dit voor niets geweest te zijn.
 3. Maarten 't Hart werd op 25 november 1944 in Maassluis geboren als oudste uit een gezin van drie kinderen. Het gezin was streng gereformeerd. Zijn vader werkte in een Westlandse tuinderij en was later gemeentelijk grafmaker. Na met veel succes de lagere school te hebben doorlopen, ging hij naar het Groen Prinstererlyceum, waar hij in 1962 het HSB-B-diploma haalde. Daarna ging hij biologie studeren in Leiden, waar hij in 1986 slaagde voor het doctoraalexamen. Sinds 1970 is hij als wetenschappelijk hoofdmedewerker aan de Leidse universiteit, waar hij in 1978 de doctorsgraad behaalde. Hij begon rond 1971 te schrijven. Hij debuteerde met Stenen voor een ransuil.

  Twee andere titels van hem zijn:

  • Een vlucht regenwulpen
  • De aansprekers
 4. Adriaan Vroklage groeit op in een zwaar calvinistisch gezin in Maassluis. Broers of zussen heeft hij niet. Zijn opa is eigenlijk een grote broer voor hem. Na een ongeluk komt hij in contact met Anton Ruygveen. Beide houden van schaken. Ondanks het feit dat Anton lid is van een andere kerk, gaat Adriaan regelmatig mee naar Antons kerk. Tijdens de kerkdienst spelen ze vele blinde partijen schaak. De vader van Adriaan wordt ontslagen als koster. De familie wordt daardoor minder gelovig. Adriaan komt er achter dat Antons zus thuis misbruikt wordt door Anton en zijn broer. Hij verbreekt daarom elk contact met Jan. Dan blijkt Hendrikje (Antons zus) weggelopen te zijn. Adriaan vindt haar weer. Ze blijkt de prostitutie in gegaan te zijn. Ze komt niet meer thuis. Als gevolg daarvan pleegt Antons broer zelmoord.
  Adriaan gaat bij de marine als wasser. Als hij terug komt blijkt er veel veranderd te zijn. Hij komt zijn oude liefde weer tegen: Klaske. Adriaan wordt verpleger. Hij komt tot de conclusie dat alles wat hij in zijn leven geprobeerd te bereiken heeft voor niets is. Aan het eind van het boek hebben Adriaan en Klaske een heel goede vriendschap.
 5. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Maassluis en op zee.
 6. Er verstrijkt ongeveer 10 jaar van 1965 tot 1975. Deze tijd verstrijkt chronologisch.
 7. Adriaan Vroklage: Hij is niet echt een slim persoon. Adriaan wil graag alleen zijn. De enige goede vrienden die hij heeft zijn Anton en zijn opa.
  Opa: Opa is een hele goede vriend van Adriaan. Zij zijn als twee broers. Hij behandelt Adriaan ook niet als een kleinzoon.
  Anton Ruygveen: Een hele goede vriend van Adriaan. Ondanks ze niet van dezelfde kerk zijn gaan ze toch met elkaar om. Anton is veel beter in schaken dan Adriaan. Hij kan blind simultaan schaken tegen Adriaan en zijn broer. Adriaan kijkt mede daardoor erg tegen hem op.
 8. Het boek is geschreven vanuit de ik-vertelsituatie.
 9. Het thema is: schuld en geloof.
 10. De Jacobsladder is een leuk boek. Het is zeer uitgebreid beschreven. Ik had het idee dat er enige autobiografische elementen in verwerkt zijn. (Adriaan groeit op in een zwaar calvinistisch gezin in Maassluis net zoals Maarten 't Hart) Dit maakt het boek boeiend om te lezen, omdat er dan nog enige waarheid in zit. De personages zijn duidelijk beschreven, ondanks dat het boek vanuit de ik-vertelsituatie geschreven was. Er zijn geen passages die niet leuk zijn om te lezen. Het was een leuk onderwerp om over te lezen. De schrijfstijl was goed en duidelijk. Kortom een leuk boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen