Boekverslag : J.k. Rowling - Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban / Harry Potter En De Gevangene Van Azkaban
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1619 woorden.

VOORAFWaarom ik dit boek gekozen heb.

Ik heb dit boek gekozen ten eerste omdat ik Harry Potter heel leuk vind, dit komt omdat ik ook eerdere afleveringen er van gelezen heb. Ten tweede omdat ik dit boek ook is een keer in het Nederlands wou lezen, ik heb hem namelijk ook in het Engels gelezen.Hoe ziet de omslag eruit?

Op de omslag zie je Harry Potter die op een hippogrief zit die boven in de lucht vliegt bij volle maan. Tussen de naam van de schrijver is ook een tekening van een rat. Je ziet ook drie dementors die omhoog kijken naar Harry. En de titel.Welke verwachtingen had ik voordat ik het boek ging lezen?

Voordat ik dit boek ging lezen had ik alle vier de boeken in het Engels. Dus ik was wel benieuwd hoe het zou zijn. Ik had wel het gevoel dat het behoorlijk anders zou zijn. Maar ik zag er niet tegen op. Want het is altijd leuk om te kijken wat er anders is. Ik had goede verwachtingen van het boek maar ik wist dat ik moest gaan wennen.TITELLeg de titel uit.

De titel van het boek is: “Harry Potter en de gevangene van Azkaban.” Dit boek heet zo omdat vlak voordat Harry terug naar school gaat er iemand uit de gevangenis “Azkaban” ontsnapt. Deze persoon zou het op Harry gemunt hebben.SCHRIJVER

Heb ik al meer boeken van de schrijver gelezen?Ja ik heb alle vier in het Engels gelezen, maar dit is de eerste in het Nederlands. Over het algemeen zijn ze wel met elkaar te vergelijken. Maar er gebeurt telkens weer wat anders. Zoals bij deze er iemand uit “Azkaban” ontsnapt. En bij andere er een geheime kamer ontdekt wordt.Wat vind ik van de andere boeken?

De andere boeken vind ik zijn net zo leuk en spannend als deze. Er zijn altijd leuke verrassingen en ze kan heel goed vertellen. Verder is het leuk hoe ze alles beschrijft zoals de toverstokken die ze gebruiken de reacties op bepaalde spreuken.GENRETot welke genre behoort dit boek?

Dit boek behoort tot de genre fantasie en avontuur.- het behoort tot de genre fantasie omdat het gaat over tovenaars en fabelachtige wezens.- het behoort tot de genre avontuur omdat Harry Potter telkens weer spannende dingen beleeft, en ook raadsels oplost.KORTE INHOUD VAN HET VERHAAL.Samenvatting

Aan het begin is Harry Potter bij de Duffelingen (dit zijn de onaardige oom en tante van Harry) waar hij zich heel erg verveelt. Op een dag kwam tante Margot die er een sport van maakt op Harry te beledigen. Tijdens het bezoek van Margot wordt Harry is een keer zo boos dat hij Margot opblaast. Omdat hij wist dat z’n oom en tante heel boos zouden zijn vluchtte hij daar kwam hij terecht op een bus die de “collectebus” heet. Daarmee gaat hij naar Londen naar de wegisweg. Hier aangekomen verblijft hij hier tot het einde van de vakantie. Op school komt hij erachter dat er iemand naar hem op zoek is namelijk Sirius Zwarts. Dit is een ontsnapte moordenaar. Later komt hij erachter dat Sirius zijn peetvader is. Hij verdenkt Sirius van de moord op zijn ouders. Maar later komt hij erachter dat dit niet zo is, het was namelijk Peter Pippeling een andere vriend van z’n vader die hen had verraden. Sirius zou tot de Dementors kus veroordeeld worden( dan wordt je ziel weggehaald maar dan leef je nog wel maar zonder emoties of wat dan ook) maar daar steekt Harry een stokje voor. Hij zorgt ervoor dat Sirius ontsnapt. Voor kerst had hij van Sirius een hele dure bezem gehad die de “vuurflits” heet.Schrijf in één zin op waar het verhaal over gaat.Het verhaal gaat over Harry Potter die te weten komt wie zijn ouders verraden heeft.HOOFDPERSONENPersoonsbeschrijving

Harry Potter is een jongen van niet al te grote lengte. Hij heeft groene ogen en zwart haar dat nooit goed wil zitten. Het meest opvallende is een litteken op zijn voorhoofd in de vorm van een bliksemschicht. Verder is hij een hele vrijgevende jongen die niet aan zichzelf denkt maar meer aan anderen. Hij is een tovenaar in opleiding en een hele goede vriend van Ron en Hermelien. Bijna iedereen vind hem aardig en een held omdat hij op één jarige leeftijd Jeweetwel(Voldemort) van zijn krachten beroofde. Maar er zijn ook mensen die hem haten op de eerste plaats Voldemort en daarna Draco Malfidus.Wat vind ik?

Ik vind Harry Potter een hele nobele jongen die graag voor anderen opkomt ook had hij het beter niet kunnen doen. Ik vind het goed dat hij zo aardig is en een puur hart heeft hij geeft zonder iets terug te vragen. Ik had waarschijnlijk niet zo gevaarlijk gedaan en de leraren het laten opknappen maar dat maakt het juist zo leuk.BIJFIGURENWie zijn de belangrijkste bijfiguren?Van de goeden:- Professor Perkamentus (de schoolhoofd)

- Professor Anderling (hoofd van Griffoendor)

- Professor Lupos (leraar van verzet tegen de zwarte kunsten)

- Professor Sneep (leraar toverdranken en hoofd van Zwadderaars)

- Hermelien (vriendin van Harry Potter)

- Ron Wezel (vriend van Harry Potter)

- Sirius Zwarts (peetvader van Harry Potter

Van de slechten:- Draco Malfidus (aartsvijand op school van Harry en z’n vrienden

- Lord Voldemort (aartsvijand van Harry)Welke rol spelen de bijfiguren.- Professor Perkamentus en de andere leraren geven les.

- Hermelien is de studje van het stel

- Ron is de gene die eerst handelt en daarna pas vraagt

- Draco Malfidus is er om het leven van Harry zuur te maken

- Lord Voldemort is er om Harry te trachten te vermoorden

- Sirius Zwarts is er om Harry te vertellen wie zijn ouders vermoord hebbenRUIMTEIn welke plaats speelt het zich af?

Het verhaal speelt zich af in en rondom de school Zweinsteins school voor tovenarij. Er zijn ook tijden dat Harry en zijn vrienden in een plaats zijn die Zweinsveld heet. Deze plaats is een dorp die bestaat uit alleen maar tovenaars.Bij wat voor soort mensen speelt het zich af?

In het begin speelt het verhaal zich af bij een stel Dreuzels(niet magische mensen) en later woont hij in het kasteel Zweinstein met andere tovenaars.Had het ook ergens anders af kunnen spelen?

Als het verhaal goed wil lopen niet want anders kan hij niet eens toveren, maar hij had op zich ook bij Sirius Zwarts kunnen wonen als hij niet was opgepakt. Maar zo is het juist leuk want die Dreuzels zijn als de dood voor hem.TIJDIn welke tijd speelt het zich af?

Het boek speelt zich eigenlijk in onze tijd af, want er zijn auto’s zoals in deze tijd en treinen die op elektriciteit rijden.Komen er vooruitwijzingen in voor of flashbacks

Er zijn geen vooruitwijzingen maar iedere keer als er een dementor in de buurt van Harry komt krijgt Harry te horen hoe zijn ouders vermoord worden. En aan het eind gaan ze terug in de tijd om Sirius te redden.WERKELIJKHEID EN FANTASIEKan dit verhaal ook echt zijn?

Ik denk het eigenlijk niet, want er zijn dieren die voor zo ver wij weten niet eens bestaan en hoe hou je een school voor tovenaars nou verborgen of een stad vol met tovenaars? Dus ik denk niet dat dit werkelijk kan gebeuren.VERTELLERMet welke verteller heb je te maken?

Je hebt te maken met een hij-verteller die de hele tijd Harry en co. volgt.Door wiens ogen volg je het?

Je volgt het uit de ogen van iemand die er buiten staat, zeg maar iemand die hun altijd achtervolgd.WAARDERINGGeef een cijfer, en leg uit waarom.

Ik geef dit boek een 8,5 omdat het heel makkelijk wegleest en heel erg boeit. Je zou eigenlijk willen dat jij daar was en dat is tot nu toe niet vaak gebeurt bij mij.Vind ik de inhoud interessant?

Ja, ik vind de inhoud best wel boeiend. Wie zou er nou niet willen kunnen toveren? Ik in ieder geval wel, maar ook hoe alles beschreven wordt is heel leuk. Bijvoorbeeld de knal uit je toverstok. Of de lichtflits die na een spreuk komt. Dit allemaal is heel leuk en je wilt altijd doorlezen.Is het een makkelijk of moeilijk boek?

Over het algemeen is het een best wel makkelijk boek. Het enige dat er echt moeilijk aan is zijn de spreuken en de zwerkbal wedstrijden, maar voor de rest valt het best mee.Is het een spannend boek?

Ik vind het een heel spannend boek, want Harry komt altijd in de problemen en dan ga je je afvragen wat er dan gaat gebeuren. En de zwerkbalwedstrijden zijn geweldig. Het is echt heel leuk hoe ze die wedstrijden beschrijft.Welk persoon vind ik het leukst? Leg uit.

Ik vind Harry Potter het leukst omdat hij op zich een heel gewone jongen lijkt en toch heel anders is dan je zou denken. Hij is helemaal niet egoïstisch, maar juist vrijgevig. Hij doet hele nobele dingen zoals mensen bevrijden en anderen helpen.Zou ik dit boek aan andere mensen aanraden?

Ja ik zou dit boek zeker aan andere mensen aanraden, zelfs aan ouderen. Dit boek is ontzettend origineel en zwiept je mee in allerlei avonturen. Maar voordat je dit boek gaat lezen moet je wel eerst de andere twee lezen anders is het verwarrend.Ga ik nog andere boeken lezen van deze schrijver?

Ja, ik ga nog Harry Potter en de vuurbeker lezen. Dit lijkt mij ook een heel leuk boek.VERWACHTINGVoldeed het boek aan mijn verwachtingen?

Ik vind dat dit boek erg leuk is maar wel heel anders dan in het Engels. Maar eigenlijk maakt dit niet uit, want wat is er nou aan als er niets anders is? Ik zou het niet anders gehad willen hebben.Kwamen er zaken in voor die er niet eerder waren?

Ja, je krijgt in dit verhaal te weten dat Harry een peetvader heeft en wie zijn ouders verraden hebben(dit is heel verrassend).Was de manier waarop het geschreven was nieuw voor mij?

Eigenlijk wel een beetje, want ik was gewend om die boeken in het Engels de lezen maar voor de rest was het niet nieuw. Ik lees graag fantasie boeken dus heel erg anders is dit niet.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen