Boekverslag : Gijs Wanders - Stille Getuigen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 975 woorden.

Titel: Stille Getuigen

Auteur: Gijs Wanders

Uitgever: Lemniscaat

1e druk: 1992

Druk: 4eKorte samenvatting: Wanneer Isabels vader en zusje verdwenen zijn, onderneemt haar moeder zoekacties. Zij wordt daarmee geholpen door een vrouw van de mensenrechtencommissie.

Hoofdpersoon: Isabel. Zelfverzekerd, niet snel bang, tegen de onderdrukking.Het probleem van de hoofdpersoon: Isabels vader en zusje zijn verdwenen en haar twee broers zijn doodgeschoten en de indianen worden onderdrukt.Hoe wordt het opgelost: Isabels vader en zusje zijn en haar 2 broers zijn doodgeschoten maar door een opstand worden de indianen wel van de onderdrukking bevrijd.Bijpersonen: Isabels moeder: neemt veel risico's, brutaal, communistAnna: neemt veel risico's, lid van mensenrechtencommissie, brutaal, communistPacho Quiroga(Panchito): Indiaan, heeft in het leger gezeten, voor niemand bangValeria: vriendin van Isabel, neemt het voor haar opPlaats: Midden-AmerikaTijd: Deze tijd

Hoeveel tijd er verloopt tussen begin en eind: ±20 dagenGenre: Politieke onderdrukkingIsabel gaat niet helemaal vrijwillig met haar moeder en Anna naar een dorp. Haar moeder wil daar een massagraf openmaken maar de burgermeester verbiedt dat. Nadat ze hem smeergeld heeft gegeven stemt hij er mee in. Na wat zoeken wordt er een plek met losse aarde gevonden. De lijken worden naast het graf gelegd en gefotografeerd. Daarna zouden ze begraven worden op een kerkhof.

Anna rijdt terug naar de stad. Anna zegt dat de avondklok weer is ingesteld. Er wordt op iedereen geschoten die nog na het ingaan van de avondklok nog op straat is. Ze rijden een politieblokkade in. De auto van Anna wordt apart genomen. Ze moeten de auto uit. De commissaris wil Anna spreken. De agenten vragen haar of ze echt commandante is van de

rebellen zoals de kranten schrijven. Anna mag de stad niet meer uit en haar papieren worden ingenomen.

Isabel wordt wakker in het klooster. In het klooster wonen mensen die op de vlucht zijn voor de politie. Isabel loopt naar het kantoor van Anna. Er staat een rij van mensen die op zoek zijn naar vermiste familieleden. Anna zegt dat haar zus Patricia leeft. Ze zou vast worden gehouden voor een mislukte aanslag op het leger.Isabel gaat samen met Jorge, die gezocht wordt door de politie naar de markt. Nadat ze naar de markt zijn geweest wil Jorge naar de oma van Ester. Ester is dood. Nadat ze gerouwd hebben om Ester komt er politie aan.Een man stapt binnen en zegt dat hij pater Santiago is. Jorge is al verdwenen. Verderop in de straat staat een politieauto en Isabel ziet dat de agenten Jorge hebben. Isabel wil naar hem toe rennen maar de pater houdt haar tegen en stopt haar in de auto. De pater rijdt weg en zegt dat Jorge kansloos is. Hij volgt de politieauto. De politiewagen stopt zomaar. Jorge heeft zich losgerukt. De pater stapt uit de auto en rent naar de politieauto. Hij probeert aandacht te trekken. Een agent houdt de pater onder schot. De andere agent vangt Jorge. De agent stapt in en de auto rijdt weg.Isabel gaat bij een vriendin, Valeria, langs die in een rijk gezin woont. Haar vader's gezicht betrekt als hij Isabel ziet. Isabel blijft eten. Tijdens het eten maakt de vader van Valeria ruzie met Isabel over Indianen. Isabel gaat weg. Als ze thuis is zegt haar moeder dat ze Jorge hebben gevonden.

Jorge is dood en de mensen die hem kennen bereiden een rouwstoet voor maar de politie houd ze tegen en dreigen te schieten als ze niet stoppen omdat de zwarten niet in het centrum mogen komen. Ze gaan toch door maar als er een schot klinkt duiken ze allemaal weg na een aantal stille minuten gaan ze verder.

De volgende dag wordt de politieagent die Isabels zus Ester heeft vermoord gewoon vrijgesproken. Isabels moeder was die ochtend gebeld door het ministerie van Oorlog en ze moest komen in verband met Patrcia. Maar als ze s' avonds niet thuis komt blijkt haar moeder dood te zijn. Een paar dagen later besluiten Anna en Isabel te vluchten en ze kennen een politieman die ze de stad uit kan brengen maar als die ineens naar militair gebied rijd hebben ze geen keus, Anna schiet hem dood. Ze lopen snel weg en overnachten bij een huisje waar een vrouw en haar broer wonen. De volgende ochtend vroeg gaan ze met de bustrein naar de kust. In de trein is er weinig ruimte en ze ontmoeten een man die Pacho Quiroga bijgenaamd Panchito heet. Onderweg moeten ze stoppen voor het leger die de hele trein onderzoekt iedereen moet eruit en ze willen de trein doorzoeken om rebellen te vinden maar Panchito (die ook in het leger heeft gezeten) zegt dat het goed is en laat Anna en Isabel zitten.

Ze komen aan in Campos en vanaf daar moeten ze met een motorbootje nog een dag varen. Dan komen ze aan in Puerto Santo. Daar zijn indianen in opstand gekomen en schieten een leider van de onderdrukking dood. Anna en Isabel liggen op dat moment op het strand en Panchito komt hun tegemoet rennen en schreeuwt het uit: "We zijn bevrijd!"Mening: Het boek is realistisch want dit gebeurt op dit moment nog steeds in een aantal landen in de wereld. Ik vind het langdradig en dat er maar op enkele momenten spanning in het boek zit, de gebeurtenissen worden wel duidelijk beschreven.Secundaire gegevens: Gijs Wanders wilde nadat hij de middelbare school had afgemaakt óf journalist óf wereldreiziger worden. Hij was eerst 3 jaar verslaggever voor een krant en maakte daarna een wereldreis. Hij werkte ook als correspondent in het buitenland voor radio, televisie en kranten. Sinds 1989 is hij werkzaam als presentator bij het NOS-journaal. Boeken die Gijs Wanders heeft geschreven zijn: Stille getuigen, Gedwongen verzet, Vogelvrije vrienden en Spoorloos verdwenen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen