Boekverslag : Remco Campert - De Harm & Miepje Kruk Story
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1276 woorden.

Bibliografie
“De Harm en Miepje Kurk story”, 1999 Wolters-Noordhoff Groningen (uitgegeven met een licentie van De Bezige Bij Amsterdam), 80 bladzijdes, (© 1983 Remco Campert Amsterdam). Het is een roman


Samenvatting
Eerste Reactie
a. Ik heb dit boek gekozen om de rare titel die het heeft. Ik vroeg me af wat voor raar verhaal er aan zo’n titel verbonden zou zijn.
b. Ik vond het een beetje een vreemd verhaal. Ik snap de plot niet echt. Verder vond ik het wel een geinig verhaal om te lezen.

3. Verdieping
a. Zie bijlage voor samenvatting
b. De schrijfstijl van Remco Campert is niet heel verrassend. Hij schrijft helder, de taal is makkelijk te begrijpen. Het is grappig dat het eerste hoofdstuk eigenlijk het einde van het boek is. Hierdoor begreep ik er in het begin niet zo veel van, maar gelukkig werd alles naderhand duidelijk.
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. In de hotelkamer van hoofdpersoon Romke Terkamp en in het huis van de familie Kurk. Ook vinden er nog een aantal gebeurtenissen plaats in Frankrijk bij een vriend van Romke.
De tijd die verstrijkt in het verhaal is ongeveer een jaar. Hoofdstuk nul is het begin van het boek waarin Romke aan Harm en Miepje Kurk wordt herinnerd. In hoofdstuk 1 tot en met 15 worden de dingen die Romke met Harm en Miepje Kurk heeft meegemaakt uitvoerig beschreven. Hoofdstuk nul is dus als het ware het einde van het boek, de daarop volgende hoofdstukken zijn de voorgeschiedenis.
Er komen niet zo gek veel figuren in het verhaal voor. Hoofdpersoon is Romke Terkamp. Belangrijke bijfiguren zijn Harm en Miepje Kurk. Figuren als Trudy (de mislukte filmster), Froukeline (vriendin van Miepje) spelen wel een rol, maar ze komen niet in het hele boek voor. Natuurlijk zijn er nog wel meer figuren, maar die zijn nauwelijks belangrijk.
De situaties zijn alles behalve normaal. Er komen echt de meest vreemde dingen in dit boek voor. Het verhaal is dan ook heel kort samen te vatten. De hoofdpersoon gaat weg bij zijn vrouw, mag bij zijn vriend Harm Kurk en diens vrouw logeren, heeft de weken daarna stiekem een sex-verhouding met mevrouw Kurk, Miepje genaamd, en aan het einde van het verhaal pakt Miepje Kurk hoofdpersoon Romke terug door haar vriendin Froukeline op hem af te sturen en Romke bij haar een kindje te laten verwekken. Dit is in het kort het verhaal van “De Harm en Miepje Kurk story”. Een ‘beetje vreemd verhaal’ lijkt me zacht uitgedrukt.
Hoewel het dus een beetje een vreemd verhaal is, vind ik de manier waarop het verteld is leuk. Het wordt allemaal niet zo serieus genomen. De problemen van Harm en Miepje Kurk zijn als sneeuw voor de zon verdwenen als Miepje een paar dagen van huis wegblijft en Harm laat geloven dat ze bij hem weg wil. Harm is daarop alles wat hem dwarszat vergeten en Miepje en Harm Kurk leefden nog lang en gelukkig. Het is een beetje flauw dat Harm Kurk nergens achter komt, maar aan de andere kant maakt dat het verhaal juist weer leuk.
c. Het thema van dit boek zijn de relaties tussen mensen. Alle gebeurtenissen in het boek worden veroorzaakt door de relaties tussen mensen.

In het volgende fragment zitten Romke en Harm samen in een restaurant te eten omdat Harm met Romke ergens over wilde praten. Romke heeft stiekem een verhouding met Miepje, maar dat weet Harm niet. Het is duidelijk dat Romke er ook alles aan doet om zijn verhouding met Miepje verborgen te houden voor Harm.

In het restaurant lepelden Harm en ik, al pratend over ditjes en datjes, onze vruchtenyoghurt op. Daarna kwam Harm ter zake.
‘Ik zit met een probleem,’ zei hij. ‘Of liever gezegd: een vermoeden dat op zo goed als niets berust. En dat is juist het probleem. Eerst in het algemeen een vraag: vind jij dat een mens op zijn intuïtie moet vertrouwen?’
‘Altijd,’ antwoordde ik, want dat vond ik.
‘Ja, dat vind ik eigenlijk ook. En nu zegt mijn intuïtie me dat Miepje een verhouding heeft.’
‘Miepje?’ krijste ik ontzet en schopte van schrik de tafel bijna omver.
‘Ja, ik weet het vrijwel zeker. Ik voel het aan mijn water, zal ik maar zeggen.’
‘Miepje een verhouding?’ stamelde ik.
‘Ja,’ knikte Harm. ‘Ik begrijp dat het je wat koud op je dak valt. De Kurkjes, in jouw ogen altijd zo hecht verbonden en nu dit. Maar wij hebben ook weleens onze problemen.’
‘Maar heb je bewijzen?’
‘Niet wat je bewijzen noemt. Ik heb mijn intuïtie en, zoals je zelf zegt, die moet je altijd vertrouwen.’
‘Nou ja, altijd…,’ probeerde ik af te zwakken.
‘Wat vind je?’ vroeg Harm. ‘Zal ik het haar gewoon vragen?’
Dit leek me niet verstandig.
‘Nee, nee, nooit doen.’ ontraadde ik met grote nadruk. ‘Zoiets moet je nooit vragen. Daar heb je alleen jezelf maar mee. Hoogstwaarschijnlijk heeft ze helemaal geen verhouding en dan zal zo’n vraag die toch een blijk van wantrouwen is haar niet erg gelukkig maken. Brengt haar misschien zelfs op een idee.’

Het volgende fragment is Romke in gesprek met Miepje.

‘Je weet dat ik graag open kaart speel,’ begon ik opnieuw. ‘Dat is soms niet gemakkelijk, maar ik heb het liever zo. Eerlijkheid duurt het langst, luidt het spreekwoord niet voor niets.’
‘Wat is er dan?’ onderbrak ze mijn gezever ongeduldig.
‘Harm denkt, of liever gezegd, Harms intuïtie denkt dat je een verhouding hebt.’
‘Ik?’
Ze was duidelijk geschokt.
‘Er is niets om je zorgen over te maken. Ik heb de zaak onder controle.’
‘De schoft. Hij lijkt wel gek. Ik leef dus met iemand die me niet vertrouwt!’
‘Zijn intuïtie vertrouwt je niet. Dat is niet hetzelfde.’
‘Wat stelt me dat van hem teleur!’
Hier hoorde ik toch wel een beetje van op.
‘Zo gèk is dat toch niet.’ Zei ik. ‘Je hèbt toch een verhouding?’
Haar ogen spoten vuur.
‘Begin jij nou ook al? Met wie heb ik dan een verhouding?… O. met jou! Maar dat is toch geen verhouding. We gaan zo af en toe eens naar bed, dat is alles, dat noem ik geen verhouding. Bovendien ben je Harms beste vriend.’

Ik vind de twee bovenstaande fragmenten erg typerend voor het thema van het boek.

Het verband tussen het thema van dit boek en de titel is simpel. De titel introduceert als het ware twee belangrijke personen uit het boek. Vooral Miepje heeft wel erg rare relaties met anderen en deze worden in het verhaal beschreven.

4. Beoordeling
Ik vond dit een erg grappig verhaal om te lezen. Het was niet zo serieus en ik las er snel doorheen. Het begin van het verhaal vond ik wel wat ingewikkeld. Je moet eigenlijk bij hoofdstuk 1 beginnen, in plaats van bij nul, dan begrijp je het beter. Achteraf vond ik het juist wel leuk dat het boek begon met het einde. De rest van het boek was dan een flashback, en dat was leuk om te lezen.
Het boek is gemakkelijk ergens mee te vergelijken. Het is best een standaard verhaal, alleen is het deze keer in een wat aparter jasje gestoken. Er zijn zat films die over hetzelfde onderwerp gaan, al zou ik nu niet zo snel een goed voorbeeld kunnen bedenken.
Er wordt heel luchtig geschreven over iets wat eigenlijk best erg is, een verhouding beginnen met de vrouw van je beste vriend. Maar dat maakt het ook wel weer leuk. Het thema van het boek is heel cliché, het is heel makkelijk te vergelijken met de eerste de beste soap.
Ik vond het wel een leuk boek, maar niet echt van een heel erg hoog niveau. Het is makkelijk te lezen en dat is ook wel eens lekker. Ik zou het niet aanraden als je echt iets heel sterks wilt lezen. Gewoon tussendoor is het een prima boek.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen