Boekverslag : Joh. G. - ’morgen Gloort De Dageraad
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1950 woorden.

I. AUTEUR



‘’Morgen gloort de dageraad’’ is geschreven door Joh. G. Veenhof. Een paar werken van hem zijn: ‘’ Zelfs de maan zal duister zijn’’(1994) (daar is ‘’Morgen gloort de dageraad’’ een vervolg op), ‘’lucht slag om engeland’’.(1990)en ’’ Luchtslag boven bezet gebied’’ (1995). Joh. G. Veenhof is in 1999 op 65-jarige leeftijd overleden. Veenhof werd ook wel de ‘schrijvende boswachter’ genoemd. Naast zijn schrijversschap was Veenhof namelijk 25 jaar lang boswachter op de Grebbeberg, Laarsenberg, Remmerdense Heide, De Blokken en de Blauwe Kamer. Veenhof heeft meer dan honderd boeken geschreven. Hij begon begin jaren zeventig met het schrijven van natuurverhalen, die in het Reformatorisch Dagblad en in het gezinsblad De Schakel werden gepubliceerd.

Behalve oorlogs- en spionageverhalen, schreef hij jeugdboeken en streekromans, waarin natuurbeschrijvingen een grote plaats innemen.



II. SAMENVATTING



Het is op een morgen als Merien en zijn vader Breus de ouwe kamp verlaten om een stuk land te gaan bemesten. Als op een bommenwerper nadert die heel erg laag vliegt. Het vliegtuig staat in brand. Ze zien dat Twee vliegers kunnen ontsnappen en met hun parasuite. Deze Twee vliegers worden later via via bij de ouwe kamp onder gebracht.

Breus en Merien krijgen rond deze tijd bezoek van Marinus Westhof. Hij vraagt hem of ze of ze willen helpen bij een ondergrondse actie. Hier voor is hun paard en wagen nodig. Ze moeten wapens en radio apparatuur rijden. Breus twijfelt lang maar zecht uit einde lijk toch ja. Alles verloopt volgens plan. En ze worden niet gepakt.

Het is al weer een paar weken geleden dat de twee engelse piloten zijn ondergebracht. Vanavond zullen ze over de rijn gebracht worden. Merien, Breus en Graatje Pons zullen dit met z’n drieen moeten gaan doen. Het begin van hun toch verloopt voorspoedig, maar dan horen ze vliegtuigen. Meer dan honderd engelse bomen werpers vliegen over en het afweergeschut, dat in de uiterwaard staat opgesteld, begint te schieten. De Duitsers zijn nu erg actief en het wordt erg link. Ze halen de rijn wel en de piloten worden veilig over gevaren. Als de drie mannen net begonnen zijn met hun terugtocht horen ze dat er een vliegtuig erg laag aan komt vliegen. Dit vliegtuig stort neer. Nu wordt het pas echt moeilijk. De Duitsers gaan nu natuurlijk zoeken naar de piloten. De mannen verhogen hun tempo maar dan komt Merien ter val en verstuukt zijn enkel. Nu kunnen de drie mannen niet zo snel meer lopen en de vermoeidheid eist ook zijn tol. Dan is er nog een val partij en ze hebben allemaal erg veel pijn. Als ze een weg over moeten steken worden ze zelfs nog gezien en er wordt op hen geschoten. Maar komen ze thuis.

Elsje Meerkerk, een dochter van Aai Meerkerk, heeft een klein poosje geleden mevrouw Groosman ontmoet en ziet haar geregeld. Mevrouw Groosman is de vrouw van Joop Groosman. Hij is de hoofdcontroleur van de C.C.D. Hij staat aan de kant van de Duitsers.

Jan Dulkman, Stinus Jansen en Hendrik Sloffers willen een voorbeeld stellen en de mensen laten zien dat je niet met dat soort mensen om moet gaan. Daarom willen ze Elsje Meerkerk iets aan doen.

Uit het vliegtuig, dat neerstortte op de avond van de overtocht van de twee engelse piloten, waren drie piloten ontsnapt. Deze werden alle drie onder gebracht op de ouwe kamp. De vreugde was groot onder de piloten toen ze hun maten terug zagen. De Duitser weten dat er piloten schuil gehouden worden. Ze hebben alles af gezocht maar geen lichamen gevonden. Ze kamen nu alle plekjes uit zelf hebben ze huiszoeking gedaan op de ouwe kamp waar normaal niemand komt. Maar er werd niets gevonden. De schuilplaats is erg goed verstopt. De ingang is verborgen in de mestput.

Er is een plan om een radio zender in de buurt te plaatsen. Dit is nodig om kontakten met de stad en Engeland te bevorderen. Op deze manier kunnen ze beter samen werken. Eerst moet de zender op de ouwe kamp komen maar daar is Breus flink op tegen. Daar om gaan merien en Graatje Pons er voor zorgen dat er een onderkomen in de ‘’Drekkampen’’(een stuk moeras gebied) komt.

Op een avond gaan Merien en Graatje de bevoorading van de ‘’radiohut’’ regelen. Als ze in de bosjes liggen te wacht horen ze het geschreeuw van een vrouw. Ze rennen er heen en zien dat Elsje Meerkerk wordt aan gevallen door drie mannen. Het wordt een beste knok partij en Elsje kan weg vluchten. Merien en Graatje vecht voor hun leven en op het laatst gaan de jongens op de loop. De jongens worden gepakt. Merien en Graatje krijgen veel bewondering van de mensen in het dorp. De mensen vroegen zich wel af hoe het kwam dat beiden in de buurt waren. Maar daar ging niemand verder op in. Een poosje later komt Elsje Meekerk lang bij Merien om hem te bedanken voor zijn dappere daad. Ze praten en Merien voelt zich erg op zijn gemak bij haar. Hij fietst met haar mee als ze opeens vliegtuigen horen. Samen schuilen ze. Merien kan het erg goed met Elsje vinden.

De oorlog gaat door en de Duitsers worden steeds feller. De Hoofdcontroleur Groosman controleert voortdurend de over van de rijn en het Pond over de rijn. Er moet voedsel naar de stad en dat moet het verzet groepje van Marinus regelen. Het voedsel moet van de andere kant van de rijn komen en dat is een groot probleem. Ze vinden voor het over breng van voedsel en onderduikers een nieuw persoon aan de andere kant van de rijn. Deze man heeft een bood en dat is erghandig. De burgemeester van het dorp, Hogenbrink, moet een onderduikadres hebben. Als Graatje Pons hem mee naar de rijn probeert te krijgen belanden ze midden in een Duitse leger oefening. Ze kijken zelf recht in de ogen van een Duitse officier. Maar ze halen het wel.

Er is nu echt voedsel nood in de stad. Er moet een grote vracht met voedsel opgehaald worden. Maar Groosman controleert de veerweg zo goed dat je er nooit langs kan met een grote vracht. Merien moet via Elsje te weten komen wanneer Groosman niet controleerd. Elsje kan dit te weten komen via de vrouw van Groosman. Het lukt haar te weten te komen dat de Hoofdcontroleur op een ochtend weg moet en dat er dan dus niet gecontroleerd word. Er wordt een gerote actie op touw gezet, want het is wel overdag en dat is extra riskant. Alles gaat goed tot dat ze op de terug weg een vrachtwagen met land wachters tegen komen. Ze houden Merien en Breus aan en ontdekken de vracht voedsel. Eerst tuigen ze Breus helemaal af hij wordt geschopt en geslagen. Merien kan helemaal niets doen, want hij heeft een geweer onder zijn neus. Maar dan als een wonder horen ze ineens het geluid van vliegtuigen. Het zijn twee Tempest-jachtbommenwerpers ze beginnen met het inzetten van een aanval. Alle duitse landopzichters duiken de bosjes in. Op dat moment pakt Merien Breus op en legt hem op de kar en spoort het paard aan. Achter hem beginnen de boordkanonnen van de vliegtuigen al te schieten. Hij komt net op tijd weg en de vrachtwagen van de landwachters vliegt de lucht in.

Breus heeft het overleefd en maakt het naar omstandig heden goed.

Op een zondag wil Merien naar de kerk toe gaan. Maar als hij een duitse truc voor de deur ziet staan besluit hij om naar Graatje te gaan. Als hij later thuis komt gaat hij naar zijn vader en praat wat met hem. Als dokter Mulder de volgende dag aan komt is hij in goede stemming hij komt de familie vertellen dat de invasie is begonnen. Breus is hier erg blij om.



III. GELEZEN WERK



De titel van het boek is ‘’Morgen gloort de dageraad.’’ De dageraad is het begin van de ochtend. Gloort is zachtjes schijnen. Ik weet niet precies wat het betekend. ‘’Morgen gloort de dageraad’’ wordt eigelijk niet een keer verder in het boek genoemd. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat de zon altijd weer op komt.

De mensen in het boek leven in de oorlog en dat is geen pretje, maar ze moeten door. Ik neem aan dat ik de eerste druk van dit boek heb gelezen want er staat niet in welke druk het is. Het boek is uitgegeven in 1994. Het boek heeft 216 bladzijden.



IV. THEMA en MOTIEVEN



Het thema van het boek is oorlog. Een belangrijk motief in het boek is verzet. Het groepje verzetsstrijders waar in Breus en Merien in zitten doet weinig zoals de Duitsers het willen. Daarom doen ze ook veel ’s nachts want als de Duitsers er achter zouden komen zijn ze er allemaal flink bij. Mensen uit het verzet werden door de Duitsers zwaar gestraft tijdens de tweede wereldoorlog. Nog een belangrijk motief uit het boek is angst. Merien, Breus en de andere verzetsstrijders zijn allemaal erg bang voor de Duitsers. Merien is al een keer opgepakt maar hij heeft gelukkig weten te ontsnappen. De verzetsmannen komen op hun nachtelijke tochten de grootste gevaren tegen. Overal loert het gevaar dat ze ontdekt worden. Op een van de nachtelijke tochten worden ze bijna ontdekt en de mannen zijn doods bang. Als door een wonder kunnen ze ontsnappen en komen ze toch nog veilig thuis.



V. GENRE



Het Genre van het boek is ‘’oorlog.’’ Het boek oorlogswinter speelt zich af in de tweedewereldoorlog. Het boek is fictief, want het is een verzonnen verhaal. Het is een realistisch verhaal. ‘’Morgen gloort de dageraad is een roman.



VI. VERTELWIJZE



In ‘’Morgen gloort de dageraad is er sprake van een vertellers perspectief. Er is als het ware een verteller die alles weet. Je komt van alle personen wat te weten en je ziet niet alles vanaf een persoon. Het heeft geen opening in de handeling. Het begint met: ’’De ouwe kamp is een stuk land dat afgewisseld wordt door weilanden en hakhoutkampen.’’ Het eerste hoofdstuk is eigelijk een soort inleiding waar in je van alles te weten krijgt. Het boek heeft een gesloten einde. Het boek eindigt als de Nederlanders te horen krijgen dat de invasie is begonnen. Dit is dus eigelijk het begin van het einde van de oorlog.



VII. STRUCTUUR



De hoofd persoon in het boek is volgens mij Merien. Merien is een de zoon van Breus. Merien is een stille jongen een houd er van om alleen te zijn. Vaak zwerft hij alleen door de natuur en dat komt hem wel van pas want hij weet de weg erg goed in de ouwe kamp. Merien maakt wel een soort van verandering door. In het begin van het boek is hij stil en denkt nog niet aan meisjes. Later ontmoet hij Elsje Meerkerk en het lijkt er op dat hij verliefd wordt. Hij moet nu ook alleen dingen voor het verzet doen. Hij is duidelijk een karakter. Er zijn heel veel bijpersonen. De belangrijkste zijn: Brues, Marinus Westhof, Joopie Westhof, Klaas Wezleman,Graatje Pons. Dit is het verzetsgroepje waar Merien en Brues bij horen. Brues is een boer. Verder kom je over hem niet veel te weten. Hij is duidelijk een type. Marinus Westhof is de dorps agent. Hij is ook de lijder van de verzetsgroep. Hij maakt niet echt een verandering door. Er is hier ook weer sprake van een type. Joopie, Klaas en Graatje kom je alleen tegen als er iets voor het verzet gedaan moet worden. Verder kom je niets over ze te weten. ’’Morgen gloort de dageraad’’ speelt zich af in deze tijd. Het verhaal speelt zich af in de Tweede wereldoorlog en dan met name in 1944. Het eindigt als de invasie in Normandie begint.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen