Boekverslag : Theo Hoogstraaten - Blind Date
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1410 woorden.

A] Praktische gegevens:

1) De titel van het boek is Blind date.

2) De auteur is Theo Hoogstraaten.

3) Het boek heeft 173 pagina’sB] Genre:

1) Het boek is een roman.

2) Het is een jeugdthriller

3) Het is een boek voor de jeugd en het is een thriller want er wordt iemand neergestoken.

4) Het verhaal is fictie.

5) Het is een realistisch verhaal.C] Samenvatting:

Het verhaal begint met een spannend stuk waarin een gluurder in de duinen een paartje op het strand bespiedt met een nachtkijker. Het eerste hoofdstuk vertelt over een stel meisjes uit 4 HAVO die een blind date feest organiseren. Op de avond van het feest is niet iedereen blij met haar partner, vooral het Turkse meisje Meryem niet. Zij logeert bij Astrid, omdat haar ouders op vakantie zijn in Turkije. Meryem raakt in de loop van de avond aan de praat met Stefan, die ze een paar dagen eerder ontmoet heeft bij een aanrijding. Na een tijdje duiken twee vrienden van hem met brommers op, Marc en Jethro. Zij hebben XTC pilletjes bij zich en delen die uit. 4 mensen doen hier niet aan mee, ze verlaten het feest en gaat op weg naar huis. De anderen op het strand beginnen wild te dansen. Ondertussen bespiedt de gluurder de feestgangers. Hij ziet hoe Stefan en Meryem samen naar het duin lopen en in een pan beginnen te vrijen. Meryem zegt dat ze het niet zonder condoom wil doen. Stefan rent terug naar het strand, want daar liggen zijn kleren waar condooms inzitten. Meryem blijft in haar eentje achter. Als Stefan op het punt staat terug te rennen naar de duinpan, klinkt er een ijselijke gil. Als ze allemaal bij Meryem aankomen, blijkt dat ze een steekwond heeft. Ze is bewusteloos, maar leeft nog. Ze waarschuwen de politie. Meryem wordt met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Alleen 1 ding is erg vreemd, dat haar lingerie is verdwenen. Tijdens het onderzoek, de volgende ochtend, ontdekken de rechercheurs twee sporen. Bovendien vinden ze een foedraal van een kijker en een stukje stof aan het prikkeldraad. De gluurder ontdekt die ochtend dat hij zijn foedraal verloren heeft. Hij besluit in de duinen te gaan zoeken. Astrid en Stefan zijn die ochtend ook naar het duin gegaan om te praten over de vorige avond.

Plotseling zien ze een man die zich nogal verdacht gedraagt. Ze volgen hem tot aan een huisje op een bungalowpark. Als hij zijn hond uitlaat, dringen ze zijn huis binnen. Daar zien ze een etalagepop die het ondergoed van Meryem draagt. Op dat moment komt de man terug. Ze vluchten een schuur in. Dat ziet de man en hij sluit hen op. Daarna probeert hij Astrid en Stefan te vergassen, maar dat mislukt.

Ze ontsnappen uit de schuur en lichten de politie in. De gluurder wordt opgepakt en verhoord. Na flink aandringen geeft hij toe dat hij die nacht vlakbij de plek van het misdrijf was, maar hij blijft ontkennen dat hij Meryem neergestoken heeft. Volgens hem was dat een man met een snor die plotseling opdook. Ondertussen zijn de vader en moeder van Meryem teruggekomen uit Turkije. Hij zoekt haar ouders op om uitleg te krijgen van dit hele gebeuren. Verder maakt hij duidelijk dat hij Meryem voorlopig niet zal opzoeken in het ziekenhuis, omdat zij de familie te schande heeft gemaakt door met een Nederlandse jongen in de duinen te gaan vrijen. Astrid zoekt Meryem in het ziekenhuis op. Ze is redelijk opgeknapt, maar nog vrij zwak. Ze is verdrietig als ze hoort hoe haar vader heeft gereageerd. Als een rechercheur komt en Meryem vraagt naar een persoonsbeschrijving van de dader, zegt ze dat ze hem niet gezien heeft. De rechercheurs beginnen te vermoeden dat Meryem zwijgt omdat ze de dader kent. Een van de politiemensen gaat op huisbezoek bij de familie Aslan. Daar wordt hij achterdochtig ontvangen. Als de agent vraagt of Meryems broer Murat de volgende ochtend naar het politiebureau wil komen, maakt die grote bezwaren. Als hij de volgende ochtend inderdaad niet opduikt, gaan de rechercheurs naar het ouderlijk huis. Vader Aslan vertelt dat zijn zoon met het vliegtuig naar Turkije vertrokken is en dat hij daar waarschijnlijk zal blijven. De politiemensen zijn verbijsterd, maar kunnen niets doen. Die middag gaat Astrid naar Meryem. Ze vertelt dat de politie Murat verdenkt. Na wat aandringen van Astrid vertelt Meryem wat er werkelijk is gebeurd. Murat was inderdaad in de duinen. Hij wilde Stefan neersteken, maar toen die net weg was, eiste hij dat Meryem met hem meeging. Zij weigerde, begon te duwen, struikelde en viel in het mes. De gluurder had daarna de lingerie meegenomen.D] Tijd / ruimte:

1) Het verhaal duurt ongeveer een paar weken tot een maand.

2) Het speelt zich in deze tijd af.

3) Het verhaal speelt zich af in een kustplaatsje waar in de zomer veel toeristen komen. Dus een plaatsje aan de Noordzee. Dat beschrijft de schrijver ook want op een gegeven moment gaat de gluurder een nieuw foedraal halen in Alkmaar.

4) Er is hier sprake van speelruimte, want het verhaal zou misschien ook ergens anders af kunnen spelen.

E] Leeservaring beschrijven:

Onderwerp

3. Ben je door dit boek anders over het onderwerp gaan denken?

Ja, een strandfeest lijkt me leuk maar als je zo leest wat er kan gebeuren doe ik het toch liever niet (en ook niet als het in het verhaal al in de kranten staat dat het zo gevaarlijk is).

5. Ben je het eens met de mening die uit dit boek over het onderwerp blijkt?

Ja, een strandparty houden is soms geen pretje, vooral niet als er al vanalles over in de krant staat.

Gebeurtenissen

1. Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien?

Jazeker, als je het boek begint te lezen kun je het niet meer wegleggen, zo spannend is het.

5. Hebben de gebeurtenissen je aan het denken gezet? Waarover?

Ja, over waarom ‘de gluurder’ Meryem met een mes heeft gestoken enzo.

Personages:

4. Reageren de personages voorspelbaar of juist helemaal niet? Wat vind je daarvan?

De personages reageren meestal wel voorspelbaar, soms niet.

Ik vind het wel goed want zo blijft het realistisch.

7. Wat vind jij van de manier waarop de hoofdpersoon zijn/haar probleem probeert op te lossen? Zou jij het anders doen?

Ik vind het goed, ze stappen naar de politie en vertellen het verhaal. Ik zou hetzelfde gedaan hebben.

Bouw:

2. Is het verhaal spannend?

Ja het verhaal is zeker spannend, als je begint te lezen kun je het boek niet meer wegleggen.

4. Wat vind je van de bouw van het verhaal? Is die ingewikkeld of niet? Leg uit. Welk effect heeft die bouw op jouw: is het boek daardoor interessanter om te lezen of juist niet?

Het boek heeft een goede bouw, vind ik. De bouw van het verhaal is niet ingewikkeld, het is makkelijk te begrijpen en te lezen. Het is fijner om zo’n boek te lezen dan dat je zo’n verhaal met van die moeilijke woorden moet lezen. En zo’n moeilijk boek vind ik niet interessant om te lezen.

Taalgebruik:

1. Vind je het verhaal lastig om te lezen? Hoe komt dat?

Ik vond het verhaal helemaal niet lastig om te lezen, omdat er weinig moeilijke woorden worden gebruikt die je niet kent.

2. Hoe vind je de verhouding tussen beschrijving, gesprekken en weergave van gedachten of gevoelens?

Ik vind de verhoudingen goed.

3. Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?

Ja ik vind dat het goed bij elkaar past, ze gebruiken dezelfde taal als wij.F] Perspectief:1) Het boek is geschreven met een alwetende verteller.

2) Je leest het boek door de ogen van de alwetende verteller.

3) Het is objectief.

G] Verhaal:

1) Het hele verhaal heeft als oorzaak dat Floor het idee kreeg om als schoolfeest een "blind date party" te houden. Dus de titel "blind date" is overduidelijk: er is een blind date, het boek heet "blind date".

2) Ja ik vind de titel erg goed bij het boek passen. Het gaat immers om een blind date.

3) Neergestoken.

4) Het boek heeft een gesloten einde.

5) De blind date party op het strand.H] Recensie:

Blind date

'De plot van het verhaal zit heel sterk in elkaar en de schrijver slaagt erin de lezer voortdurend in spanning te houden door net genoeg informatie te geven om de nieuwsgierigheid vast te houden.' (Bron:www.theohoogstraaten.nl)

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen