Boekverslag : Arnon Grunberg - Blauwe Maandagen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2126 woorden.

Algemene gegevens



Titel: “Blauwe Maandagen”.

Auteur: Arnon Grunberg.

Jaar van uitgave: 1994

Aantal bladzijden: 271.



Korte samenvatting



De hoofdpersoon Arnon is Joods en Duitser van geboorte. Ondanks dat hij weinig actieve banden heeft met het Jodendom komen er terloops een paar Joodse feestdagen en bijbehorende gebruiken naar voren, waar hij zich tegen verzet. In de familie had het echter wel grote betekenis, omdat tijdens de feestdagen de hele familie langskomt en samen is.



Arnons zus is in 1982 naar Israël gevlucht en nu is hij alleen thuis met zijn ouders.

Hij heeft een goede band met zijn vader. Hij spreekt, ondanks diens rare gedragingen/ gebreken/ ziekte, teder over hem. Aan zijn moeder heeft hij echter een hekel. Hij vind haar zeurderig, schreeuwerig, en ze gooit in driftbuien vaak het servies kapot vandaar dat hij haar maar ontloopt.



Arnon leert op 15-jarige leeftijd zijn eerste echte vriendin Rosie kennen. Met haar gaat hij onder andere op reis naar Antwerpen. Arnon wordt uiteindelijk van de school “het Vossius” gestuurd en kan dus zijn gymnasium opleiding niet afmaken. Hij heeft er veel problemen. Hij trekt bijvoorbeeld de gordijnen van het plafond, zonder zelf echt te weten waarom hij dat doet. Dat de leraren zo moeilijk over alles doen kan hij maar niet begrijpen. En al hélemaal niet waarom ze zich zo’n zorgen over hem maken. In zijn ogen zijn alle mensen zeuren. Er zit niets anders op dan maar te gaan werken. Hij heeft in zijn jeugd veel verschillende baantjes gehad, maar het zijn allemaal blauwe maandagen (kort durende baantjes dus). Zo is hij bijvoorbeeld bezorger geweest van een apotheker, kranten verkoper van het Parool op het CS, uitgever van adressboeken. Het komt zelf zover dat hij, nadat hij is ontslagen bij het adresboekwezen, zelf als gigolo te gaan werken.



Arnon heeft veel schulden en op advies van een van de hoeren waar hij langs is geweest, komt hij in de mannelijke prostitutie terecht. Na zijn relatie met Rosie heeft hij geen vaste relaties meer gehad. In plaats van een serieuze relatie gaat hij dus naar de hoeren. Arnon wilde doelen hebben in zijn leven, soms lukte het, maar door zijn negatieve gedachten over zichzelf en de wereld lukte het ook weer eens niet.



Vanaf zijn jeugd is Arnon al de meeste tijd kwijt met het drinken van alcoholische dranken en het bezoeken van cafés en restaurants. Hij beschrijft haast harmonieus de sterke dranken die hij drinkt, of de wijnen die hij neemt.

Van jongs af aan gaat Arnon al met zijn vader naar de kroeg. Zijn vader is ziek, en zit in een rolstoel. Eén van de ziekteverschijnselen is een sterke persoonsverandering. Zijn vader kan niks meer zelf. Arnon moet soms met zijn vader door het Beatrixpark wandelen, want dit zou goed voor hem zijn. In plaats daarvan belanden ze altijd in de kroeg.

Zijn moeder blijft, wanneer hij al tweeëntwintig is, zich zorgen maken over haar zoon zijn drankgebruik. En komt dan op een avond ook bij hem thuis poetsen. Ze zegt hem ook dat hij het enige is dat nog telt in haar leven.



Genre



Het boek behoort tot het genre Roman. Blauwe maandagen is een autobiografische roman/dagboek. Het is aan de ene kant een roman, omdat er meerdere verhaallijnen spelen, maar Arnon kent de details zo goed, dat het lijkt, of hij elke dag korte aantekeningen gemaakt heeft en dat later in een boek verwerkt heeft.



Heeft de auteur meer in dit genre geschreven?Zo ja, wat bijv.

“Figuranten” (1997), “De troost van de slapstick”(1998), Liefde is business”(1999), Fantoompijn (2000).



Plaats en milieu



Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Dit valt af te leiden uit de verschillende plaatsen die de hoofdpersoon noemt. 'Eerst liep ik door het Vondelpark. Dat ging nog wel. Ik kwam uit aan het begin van de Brederostraat, en ik moest aan het einde zijn.'(blz.131). Ook wordt het Vossius college genoemd, een school die echt bestaat. Veel gebeurtenissen vinden plaats in bordelen, cafés, het huis van zijn moeder, zijn eigen huis en de synagoge.



Het milieu: Arnon komt uit een lager milieu.



Tijd

De tijd dat het verhaal zich afspeelt is denk ik zo rond de jaren '75 tot uitgave van het boek. Zo vertelt de hoofdpersoon dat er in de knaken bioscoop de film 'Flodder in Amerika' nog draait. Zo is terug te zoeken dat deze film uit 1992 komt. 'Het was de winter van 1978 of van 1977. Toen de film was afgelopen,….'(blz. 116). 'Of u dit een goed nummer vind, Walk like an Egyptian?'. Dit nummer is van de Bangles, en komt uit 1987. En zo zijn er nog een paar aanwijzingen.



Functie plaats, milieu en tijd

Tijd speelt een belangrijke functie. Er worden enkele liedjes uit '85 tot '94 in genoemd. Ook de voetballers Johnny Bosman en Wim Kieft worden vermeld. Van Amsterdam-Zuid, tussen RAI en Amstel Station, komt vooral de café- en restaurantwereld naar voren.



Vertelde tijd

Het verhaal speelt zich af tussen ± 1975 en 1994, dus grofweg twintig jaar. Het leven van de hoofdpersoon, die ook rond deze leeftijd is (iets ouder).



Personen



Wie is de hoofdpersoon?:

Heb je te maken met een type, uitgewerkt karakter of met een karikatuur?:



Naam: ik-figuur en dat is Arnon Grunberg zelf. Uiterlijke kenmerken: Hij is joods (maar heeft een hekel aan de joodse feestdagen), puisterig, brilletje, dikke neus, lange krullen, dik haar, vind zichzelf niet erg knap.



Karakter: achterdochtig, houd erg van zijn vader, onzeker, onbezorgd en nalatig (op school), lusteloos,hij lijkt niet tevreden met het leven in de huidige maatschappij. (Dit uit hij onder andere door herrie te schoppen in bordelen en cafés). Hij probeert doelen voor zichzelf te stellen, maar hij heeft moeite zich hieraan vast te houden.

Beschrijving: Hij heeft een leeftijd van rond de 25 jaar.



Zijn er belangrijke bijfiguren?:



Naam: Moeder van Arnon.

Uiterlijke kenmerken:

Karakter: zeurderig, hysterisch, denkt overal negatief over, onzeker, beetje krankzinnig

(slaat bijv. met lepel op Arnons vader zijn hoofd als hij niet wil eten) bezorgd (over Arnons drankgebruik). Beschrijving: Ze is veel te vroeg getrouwd met Arons vader en heeft een ellendig leven. Ze is ongelukkig door haar slechte huwelijk en door haar verblijf in een concentratiekamp. In de Tweede Wereldoorlog is ze namelijk verbleven in een concentratiekamp, en daar is ze haar schoonheid verloren. Ze maakt zich erg zorgen over Arnon, omdat hij veel drinkt en spreekt hierdoor vaak in het antwoordapparaat dat hij zich niet dood moet drinken. Ze gooit heel vaak met servies en volgens Arnon is ze een beetje getikt. Het enige wat ze in haar leven heeft, is eigenlijk haar zoon Arnon.



Naam: Vader van Arnon. Uiterlijke kenmerken: bijna kaal, maar hij heeft een beetje haar lang laten groeien om zijn kale plek te bedekken. Zijn haar lijkt op stro. Karakter: Vaak vreemde kuren, teruggetrokken man (hij sluit zichzelf in de badkamer op), heeft vaak ruzie met zijn vrouw en dan wordt het servies kapot gesmeten. Beschrijving: Erg rijke man, maar hoe hij aan het geld komt blijft onduidelijk. Het enige 'beroep' dat hij zegt te hebben is postzegels verhandelen, maar dat heeft de hoofdpersoon hem nooit zien doen. Hij drinkt vaak, net zoals Arnon. Vaak ging Arnon en zijn vader naar het café, zijn vader mocht dat niet aan Arnons moeder vertellen omdat zij dacht dat ze naar het park gingen.



Naam:Rosie.

Uiterlijke kenmerken: Heel knap meisje, Ze heeft kleine borsten en houd ervan om lekker zittende kleren aan te doen. Karakter: Een brutale meid met een vreemde visie op het leven, impulsief.

Beschrijving: Rosie is de vriendin van de hoofdpersoon. Arnon is graag bij haar

omdat hij dan gewoon zichzelf kan zijn. Als ze is verhuisd, schrijft ze veel brieven aan Arnon.

Hoeren: Tina, Marcella, Natasja, Astrid, Sandra.



Perspectief

Het boek wordt vertelt door de verteller als ik-figuur. Hierdoor kan hij zijn belevingen heel persoonlijk aan jouw vertellen, alsof hij een gesprek met jouw aangaat en verteld wat hij allemaal heeft beleefd. 'Ik stond voor de riksbioscoop en ik wist dat ik zeker nog een kwartier moest wachten'(blz 187).



Opbouw en einde

Het boek is grofweg toch chronologisch verteld, ondank dat het eigenlijk allerlei losse stukjes zijn uit het leven van de hoofdpersoon, die tot een verhaal zijn verweven. Maar het begint wel van voor af aan: School, Rosie, zijn baantjes, dan zijn vader en later diens overlijden, zijn hoeren bezoek en zelf hoer worden.



Zijn er flashbacks?: Ja, soms komt Arnon terug op zijn eerste geliefde: Rosie.



Is er sprake van een tijdverdichting of tijdvertraging?:



In het boek vind tijdsverdichting plaats. Dit is logisch. Zo wordt een bezoek aan de hoeren terug gebracht tot slechts 1½ blz. terwijl hij daar toch een uur is.



Is er een open of een gesloten einde?:

Het verhaal heeft een gesloten einde.



Uit hoeveel delen bestaat het verhaal?:

Het verhaal bestaat uit 5 delen die bijna allemaal onderverdeeld zijn in hoofdstukjes.



Thematiek



Wat is de hoofdgedachte?:

Kortstondigheid. Alles in Arnon zijn leven is kortstondig. Zij verblijf op het Vossius, zijn relatie met zijn vader(de hoofdpersoon is nog vrij jong als deze overlijd), zijn relatie met Rosie is ook kort. De baantjes die hij heeft zijn kortstondig. Hij stopt er mee als hij het niet meer leuk vindt, of hij wordt ontslagen. Zijn latere relaties bestaan uit kortstondige hoerenbezoekjes, met telkens een andere.

Zijn er nog andere kleinere thema’s ?: Arnons leven, zoektocht naar de liefde, problemen op school, ruzie met je ouders.



Titelverklaring

De titel “Blauwe Maandagen”, komt van hetzelfde gezegde.

Bijv:, Ik heb een blauwe maandag op dansles gezeten'. Er wordt dan bedoeld;”Ik heb heel kort op dansles gezeten”. Het betekend dus; vluchtig, kort.



Alles wat de hoofdpersoon meemaakt is kort en vluchtig. Zijn baantjes, zijn schoolcarrière, zijn relaties.

Blauwe Maandagen heeft te maken met de uitdrukking Blauwe Maandag. Dit betekent kort vluchtig. Alles wat de hoofdpersoon meemaakt is kort, bijvoorbeeld zijn baantjes



Persoonlijk oordeel



Wat vind je het hoogtepunt, het mooiste gedeelte?:

Het einde: Dan komt er eindelijk een oplossing voor Arnons hectische leven. Hij gaat dan zélf als gigolo werken waardoor hij niet alleen geld, maar ook zoveel seks als hij maar wil kan krijgen.

Ken je andere boeken van dezelfde schrijver?:

Dit is het eerste boek dat ik van Arnon Grunberg heb gelezen.

Ken je nog meer boeken die handelen over hetzelfde thema?:

Het boek “De oester van Nam Kee” van Kees van Beijnum, handelt over enkele thema’s die het boek “Blauwe Maandagen” ook heeft. Zoals de zoektocht naar liefde, kortstondigheid (de relatie tussen Berry en Thera), problemen op school ( Berry maakte zijn gymnasium opleiding ook niet af). Geef je oordeel over het verhaal en licht dat oordeel toe:

Ik vond het geen vervelend boek om te lezen maar ook niet geweldig leuk. Het is geheid de bedoeling van het boek (zie hoofdthema: kortstondigheid) dat het met bijna zo kort mogelijke en dicterende zinnen werd geschreven. Bij mij wekte dat eerder verveling op.

Ik ben na het lezen van dit boek met gemengde gevoelens achtergelaten. Van de ene kant vind ik het mooi dat Arnon in staat is geweest om zijn hoofdthema “Kortstondigheid” zo enorm duidelijk te maken en het leven van een eindeloze puber te beschrijven. Van de andere kant heeft het boek me niet erg geboeid. De onderwerpen spraken me niet erg aan, ik irriteerde me eerder aan het duffe gedrag van de hoofdpersoon. Het verhaal is erg vlak. Er wordt veel beschreven maar er zit geen hoogtepunt in. Er gebeurde weinig, en al helemaal niets wat ik echt mooi, bijzonder of speciaal vind. Natuurlijk hoeft niet élk boek spannend te zijn, maar het boek moet wel naar iets toe bouwen. En dat gebeurde naar mijn mening niet erg in dit boek.



Wel moet ik zeggen dat het verhaal eindigt met de pérfecte oplossing voor Arnon: Hij wordt eindelijk zélf hoer. Nu kan hij én zoveel seks hebben als hij maar wil, én hij krijgt er geld voor zodat hij zijn schulden kan gaan afbetalen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen