Boekverslag : Theo Hoogstraten - Nerthusmysterie
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 851 woorden.

Het Nerthusmysterie



Het boek Nerthusmysterie is geschreven door Theo Hoogstraten. Andere boeken van hem zijn:

- Blind date

- IJzige Poppen

- De Liftster

- Tussen twee vuren

- De sprong van de jaguar

- In verzet

- De ramp

- De verdwenen grenadier

- Het verraad loert

Meer informatie heb ik niet kunnen vinden.

Het boek is in 1997 door uitgeverij Sjaloom uitgegeven.



De personen die het meest voorkomen zijn:

- Henk, een achttienjarige jongen

- Mirjam, een meisje van bijna 16 jaar zij wordt ook Titi genoemd omdat ze opvallend grote borsten heeft in vergelijking met de rest van haar lichaam. (Henk en Mirjam zijn de hoofdpersonen)

- Monica, de zus van Henk (17 jaar)

- De ouders van Mirjam, mensen die weinig uitdoen op alle acties van hun dochter

- De moeder van Henk

- Een aantal politiemensen

Het verhaal speelt zich af in een stad of dorp dichtbij Groningen. En het zou zich in deze tijd kunnen afspelen.



Op een avond rijdt Henk door de stromende regen terug naar huis nadat hij er opuit was gestuurd om hout te halen in de polder. Hij kan bijna niks zien omdat de ruitenwissers van z’n moeders auto nauwelijks hun werk doen.

Opeens hoort hij een doffe knal tegen zijn auto. Als hij gaat kijken komt hij er achter dat hij een meisje met een rare band om haar nek en met kort stekeltjeshaar heeft aangereden. Ze zat op een racefiets en is bewusteloos geraakt. Henk gaat naar de dichtstbijzijnde boerderij om de politie te bellen en dan komt hij er achter dat Titi in die boerderij woont. En dan gaat hij als ze de ambulance ook hebben gebeld samen met Mirjam terug naar de plek van het ongeluk maar ze zien dan niemand. Henk weet zeker dat hij een meisje had aangereden maar de agenten geloven hem niet.







De volgende dag gaat Mirjam boodschappen doen voor haar moeder en als ze langs de plek komt waar Henk dacht een meisje aangereden te hebben ziet ze daar een vreemde man rondlopen en ze fietst snel verder. Als ze terugkomt van de supermarkt gaat ze even kijken of er op de plek nog sporen te zien zijn.

Henk en zijn zus zitten elkaar vaak te plagen met hun liefdes en dan vraagt Monica wie nou dat meisje was waar hij gisteren had aangebeld. En dan komt ze er achter dat het Titi is. Dat vind ze raar omdat Titi nog maar in de 3e klas zit en Henk in de 6e. Maar hij zegt dat ze wel een keer is blijven zitten.

Henk neemt Titi mee naar de disco waar hij vaak met zijn vrienden komt, en hij wil liever niet met haar gezien worden dus spreken ze af om elkaar te negeren als de vrienden van Henk in de buurt zijn. Maar dat gaat fout omdat zij er bij de ingang achterkomt dat ze geen geld bij zich heeft en Henk betaalt.

De volgende dag komt er een politieauto op school en Henk moet mee om een meisje dat gevonden is te identificeren. Hij herkent het meisje van de aanrijding en er wordt gezegd dat ze vermoord is. Later komt de Politie om te zeggen dat er nog twee meisjes zijn gevonden. Maar dat die er al meer dan een jaar lagen.

Henk wordt nog steeds door de jongens uit zijn klas geplaagd maar gaat toch nog een paar keer met Mirjam uit omdat hij haar toch best wel leuk vond.

’s Nachts gaat er een boer illegaal mest lozen en als hij een auto ziet aankomen denkt hij dat het de politie is en verstopt zich achter een band van zijn tractor. De auto remt af en hij is er getuige van dat er twee lijken in het water gegooid worden maar hij doet geen aangifte bij de politie omdat zijn eigenlijke doel was om mest te lozen.

Een paar dagen later is het heel koud geweest en de vaart langs de weg waar Mirjam aan woont is bevroren dus gaan Henk en Mirjam schaatsen. Maar als Mirjam dan valt gaan ze een naar boerderij toe om uit te rusten en om de moeder van Henk te bellen die ze even later komt ophalen. Maar henk vergeet zijn schaatsen en moet de volgende dag terug naar de boerderij maar als er naartoe loopt hoort hij allemaal vreemde geluiden en als hij door de ramen kijkt komt hij erachter dat er Veel halfnaakte meisjes zijn die er hetzelfde uit zien als het meisje die hij had aangereden. Hij besluit naar de politie te gaan en die gaan een inval doen bij de boerderij en dan komen ze er achter dat de eigenaar een pooier is en dat er allemaal heroïnehoeren zijn. Die nadat ze een overdosis toegediend zouden krijgen volgens de traditie van nerthus zouden worden geofferd. Iedereen wordt gearresteerd.



Het boek begint met een opening in handeling en het heeft een gesloten einde.

Ik vond het een heel leuk boek omdat het spannend is en als je de titel leest denk je niet meteen aan een spannend boek.





Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen