Boekverslag : J.k. Rowling - Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban / Harry Potter En De Gevangene Van Azkaban
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1400 woorden.

HARRY POTTER

and the Prisoner of Azkaban1. Samenvatting

Harry’s ouders zijn vermoord door Voldemort (You-Know-Who) en Harry heeft het overleefd omdat de liefde van zijn moeder zo sterk was dat de vloek weerkaats werd. Toen Voldemort zelf werd geraakt stierf hij niet omdat hij zichzelf onsterfelijk had gemaakt, maar hij was wel tijdelijk uitgeschakeld.

Harry komt dan bij zijn vreselijke oom, tante en neefje te wonen. Zij zijn dreuzels (gewone mensen). Alle drie haten ze Harry omdat hij niet normaal is en het gezinnetje Duffeling wil absoluut niet opvallen. Daarom doen ze net of Harry een misdadiger is. Als hij naar Zweinstein school voor Hekserij en Hocus-Pocus (Hogwarts school of Witchcraft and Wizardry) is zeggen ze dat hij in een jeugdgevangenis zit. Helaas moet Harry elke zomervakantie weer terug naar hen omdat hij daar veilig is voor Voldemort. Deze zomers zijn voor Harry het ergste dat er is. Vroeger woonde Harry het hele jaar bij de familie Duffeling maar gelukkig kwam Hagrid hem 3 jaar geleden halen om naar Zweinstein te gaan.

Het boek begint in de zomervakantie voor het derde jaar. Harry is dus bij de Duffelings. Harry’s neefje Dirk (Dudley) is op dieet en om hem te helpen heeft tante beslist dat ze allemaal aan dat dieet meedoen. Gelukkig heeft Harry van zijn tovervrienden eten gekregen zodat hij na de worteltjes lekkere taart kan eten. Aan het einde van de vakantie gaat Harry gelukkig weer naar perron 9 ¾ in Londen waar de Zweinsteinexpres op hem wacht.

In de coupé waar Harry in zit, zit behalve Harry’s vrienden Ron en Hermelien ook professor Lupos. Hermelien heeft de vreselijke kat Knikkebeen gekocht die telkens achter de Rat Schurfie van Ron aan zit. Als op een gegeven moment de trein stopt, de lichten uitgaan en een dementor, een gevangenisbewaarder van Azkaban, de coupé binnenkomt, valt Harry flauw. Professor Lupos knapt hem weer op door hem chocola te laten eten. De dementors zijn op zoek naar een ontsnapte gevangene met de naam Sirius Zwart.

Telkens als Harry een dementor tegenkomt valt hij bijna of helemaal flauw en hoort hij de moord op zijn ouders. De dementors zorgen er namelijk voor dat je vreselijkste herinnering naar boven komt. Heel het kasteel (de school van Harry) is omgeven door dementors omdat Sirius achter Harry schijnt aan te zitten want Sirius zou Harry’s ouders hebben vermoord en nu wil Sirius hem doden.

Omdat Harry Zwerkbal speelt en er weer dementors verschenen waardoor hij weer flauw viel, besluit Harry om lessen te nemen ter verweer van de dementors. Deze lessen volgt hij bij professor Lupos die hem leert een Patronus op te roepen die Harry beschermd tegen de dementors.

Ondertussen hebben Harry en de andere natuurlijk ook gewoon les. Dit jaar hebben ze ook Hagrid, een goede vriend van Harry, Ron en Hermelien, als leraar voor verzorging van fabeldieren. Bij een van die lessen maken ze kennis met Hiepogriefen. De Hiepogriefen doen niets behalve als je de voorschriften niet volgt. Malfidus, een vervelende etter, doet het expres verkeert en wordt door de Hiepogrief Scheurbek gegrepen. Omdat zijn vader veel macht heeft moet Scheurbek worden afgemaakt tot zwaar ongenoegen van Hagrid, Harry en nog een paar andere.

Ondertussen zit de kat van Hermelien nog steeds achter de rat van Ron aan. Als Harry, Ron en Hermelien bij Hagrid vandaan komen, Scheurbek wordt onthoofd, rent Schurfie er opeens weer vandoor. Hij wordt weer achterna gezeten door Knikkebeen. Natuurlijk rennen de drie vrienden ook achter hen aan. Ze komen uit bij de Beukwilg (Womping Willow) en daar wordt Ron door en hond de boom in getrokken. Als Harry en Hermelien achter Ron aan gaan komen ze uit in het Krijsende Krot waar nooit iemand komt omdat het spookt. Daar vinden ze de hond die verandert in Sirius Zwart. Sirius is namelijk een faunaat (een mens die in een dier kan veranderen). Ook komen Lupos en Sneep binnen. Sirius probeert Schurfie te pakken want hij beweert dat Schurfie ook een faunaat is. Het blijkt dat Sirius niet degene is die Harry’s ouders heeft vermoord maar Peter Pippeling, of terwijl Wormstaart. Deze wormstaart is ook faunaat en wel Schurfie. Het blijkt dat de vader van Harry, James, drie goede vrienden had namelijk: Wormstaart (Peter Pippeling), Sluipvoet (Sirius Zwart) en Maanling (Remus Lupos). Lupos is een weerwolf en omdat hij zich zo alleen voelde op de momenten dat hij veranderde, waren de andere drie faunaten geworden.

Als de hele groep de Beukwilg weer wil verlaten, Pippeling is vastgebonden aan Lupos en Ron en Sneep is bewusteloos, veranderd Lupos ineens weer in een weerwolf. Hij maakt zich los en verdwijnt. Pippeling verandert zich snel weer in een rat en verdwijnt ook. Ron valt neer. Sirius, Harry en Hermelien gaan achter Lupos aan maar worden op een gegeven moment omgeven door dementors die hen willen vermoorden. Ze hebben namelijk de opdracht gekregen dat als ze Sirius vinden, ze hem meteen mogen de kus mogen toedienen (de ziel uit het lichaam halen, dat is nog erger dan de dood). Opeens komt er een prachtige Patronus in de vorm van een hert, die ervoor zorgt dat de dementors verdwijnen. Sirius wordt echter wel gepakt en gevangen gehouden in het kasteel. Dan krijgen Harry en Hermelien de kans op Sirius te redden. Hermelien heft namelijk een speciale ketting die de tijd terug kan zetten. Deze ketting heeft ze gekregen omdat ze te veel vakken heeft. Ze gaan terug in de tijd tot de naar het huis van Hagrid gingen. Harry en Hermelien moeten ervoor zorgen dat ze door niemand worden gezien, ook niet door zichzelf. Op het moment dat Scheurbek onthoofd zou worden weten Harry en Hermelien hem te redden. Dan moeten ze wachten tot iedereen uit de boom komt. Omdat Harry wil zien wie de Patronus heeft gemaakt, hij denkt namelijk dat zijn vader dat heeft gedaan, gaat hij kijken als de dementors aanvallen. Dan begrijpt hij opeens dat hij zelf die Patronus heeft gemaakt en maakt hem alsnog. Daarna gaan Harry en Hermelien snel, op de rug van Scheurbek, naar het raam van de kamer waar Sirius is opgesloten. Daar bevrijden ze Sirius die verdwijnt op de rug van Scheurbek. Hij belooft Harry dat als zijn naam is gezuiverd, Harry bij hem mag wonen want Sirius is eigenlijk Harry’s peetvader. Dit is het gelukkigste nieuws wat hij ooit heeft gehoord. Wormstaart is echter ontsnapt en zal zich, zoals professor Zwamdrift heeft voorspelt, bij zijn meester, Voldemort, voegen…2. Informatie over de schrijver

J.K. Rowling is geboren in Chipping.

Ze schrijft 3 tot 11 uur per dag, dat ligt aan haar inspiratie.

Muil is gebaseerd op haar agressieve konijn. Ze wilde haar konijn ook net als Muil Fluffy noemen.

Ze zit vaak in café’s te schrijven. Tegenwoordig in meerdere café’s.

Ze is dol op schrijven hoewel ze lesgeven ook leuk vindt.3. Voorlezen

- Als Harry zijn moeder weer hoort schreeuwen na een confrontatie met een dementor.

- Als Harry hoort dat Sirius verantwoordelijk is voor de dood van zijn ouders.4. Verklaring van de titel

Sirius Zwart is de gevangene van Azkaban5. Belichting van één of meer personen

Harry Potter

Sirius Zwart6. Plaatsing in tijd/geschiedenis

Het is een fantasiewereld die dus niet echt in een tijd te plaatsen is. Echter door de dingen die je van de dreuzelwereld hoort zal het waarschijnlijk in deze tijd spelen.7. Vergelijken met andere boeken

Dit vind ik het beste deel dat tot nu toe is verschenen. Het boek is dikker dan de twee voorgangers. Toch lees je er snel en makkelijk doorheen. Het verhaal is weer boeiend maar doordat er meer gebeurd en ook meer onverwachte dingen vind ik dit deel beter.

In elk verhaal krijg je meer te weten over Harry’s ouders en hun dood. Hierdoor leer je ook Harry zelf steeds beter kennen.8. Wat bedoelt de schrijver met het boek

De bliksemschicht op Harry’s voorhoofd vond ze wel interessant en daarom koos ze daarvoor.9. Jouw/jullie mening over het boek

Zie 7. Ca. 25 vertalingen + film dus spreekt voor zich dat het goed is.10. Om vragen te beantwoorden moet je de namen kennen

Personen:

Harry Potter: Harry Potter

James Potter: James Potter

Gaffel: Prongs

Familie Duffeling: Dursley

Ron Wemel: Ron Weasel

Schurfie: Scabbers

Hermelien Griffel: Hermione Granger

Perkamentus: Dumbledore

Anderling: McGonagall

Sirius Zwart: Sirius Black

Sluipvoet: Padfoot

Peter Pippeling: Peter Pettigrew

Wormstaart: Wormtail

Remus Lupos: Lupin

Maanling: Moony

Severus Sneep: Snape

Hagrid: Hagrid

Malefidus: Malfoy

Droebel: Fudge

Dreuzels: Muggles

Vuurflits: Firebolt

Zweinstein: Hogwarts

Dirk: Dudley

Zwerkbal: Quidditch

Prof. Zwamdrift: Trelawney

Knikkebeen: Crookshanks

Muil: Fluffy11. Eigen interpretatie

Bijbels???
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen