Boekverslag : Ellen Tijsinger - Morgenster
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1479 woorden.

Moniek Zeegers 2a BOEKVERSLAG – MORGENSTERTitel: Morgenster

Auteur: Ellen Tijsinger

Uitgever: van Goor b.v

Jaar van uitgave: 1995

Motto: geenInhoud:

Roundcharacteurs:

Thomas – Een jongen die veel wordt gepest op school en geen vrienden heeft. Hij wordt hierdoor vaak erg driftig. Dit leidt dan ook tot vechtpartijen. Verder haalt hij goeie cijfers op school. Wat hem ook erg dwars zit is dat ze thuis erg arm zijn. Veel spullen zijn tweedehands.( hierdoor wordt hij ook op school gepest). Hij zit ook erg in over de dood van zijn moeder. Thomas heeft nu een stiefmoeder die hij ook “zijn tweedehands moeder” noemt.

Over Thomas’ uiterlijk staat niet zoveel. Alleen dat hij blond haar heeft en altijd oude kleren draagt. Later in het verhaal laat hij zijn in een hanenkam knippen en neemt gaatjes in z’n oren.

Rosa Morgenster – meisje dat alleen over straat zwerft, zonder ouders. Ze heeft een levendige fantasie, ze zegt namelijk tegen iedereen dat ze erg rijk is en dat ze zwerft omdat haar vader altijd weg is ( haar moeder zou dood zijn) maar in werkelijkheid is haar moeder niet dood en zijn ze net zo arm als bij Thomas thuis.

Rosa is een lang meisje en heeft lang blond haar en lichtblauwe ogen. Ze ziet er altijd vies uit omdat ze altijd in vuilnisbakken naar eten moet zoeken.Flatcharacteurs:

Zijn gezin, bestaande uit: zijn vader (naam wordt niet genoemd), zijn stiefmoeder Joke, zijn stiefzusje Milou en zijn Halfbroertje Lexje. De bijnaam van Lexje is “Bonkie” omdat hij altijd met zijn hoofd tegen de tafel ramt.

Later in het verhaal komt Japie, een man die Thomas en Rosa opvangt en werk geeft.In het verhaal lees je eigenlijk alleen hoe Thomas zich voelt en hoe hij over alles denkt. Rosa is een vreemd meisje dat hij leert kennen en van wie hij af en toe niets begrijpt ( ze worden wel hele goede vrienden ).Waar het zich afspeelt is niet duidelijk. Later komt er een stuk waarin ze naar Amsterdam gaan. Maar de woonplaats van Thomas en Rosa is niet bekend.

Ook de tijd niet. Waarschijnlijk zo rond 1994/1995 ( het jaar waarin het boek is geschreven). De tijd van het begin van het boek tot het einde is ongeveer 3 tot 4 maanden ( ook dit weer staat niet precies vermeld ).

Dit Verhaal is realistisch omdat het in het echt ook zou kunnen gebeuren.Het Verhaal

Zijn stiefmoeder is erg lief voor Thomas, maar hij heeft niet het idee dat hij zich bij haar op zijn gemak voelt. Zijn echte moeder is overleden toen hij een jaar of twee was. Hij wordt op school erg gepest door een paar jongens omdat hij geen dure kleren heeft. Hij heeft een krantenwijk voordat hij naar school gaat. Op een dag als hij zijn krantenwijk moet doen komt hij een meisje tegen. Ze heet Rosa, met als bijnaam “Morgenster”.

Hij begint met haar te praten en komt erachter dat ze wel aardig is. Dan vraagt Thomas waar zij ‘s nachts eigenlijk slaapt. Als antwoord zegt zij dat zij in een oude ziekenwagen aan de weg woont. De pestkoppen komen er achter dat hij met een zwervermeisje omgaat en maken “het huisje” van Rosa stuk. Sinds dit incident ziet Thomas Rosa niet meer. ‘s Avonds

gaat hij haar zoeken. Hij zegt tegen zijn (stief)moeder dat hij bij een vriendje huiswerk gaat maken en daar waarschijnlijk ook blijft slapen.Terwijl hij haar zoekt komt Thomas in een drukke stad terecht. Hij hoort dat ze in een opvangtehuis voor zwervers is (Snurkie).

Thomas vindt haar en vraagt of zij meekomt naar zijn huis om daar te slapen. Dat wil ze niet. Dus blijft Thomas maar bij haar slapen en vraagt of ze eigenlijk wel een vader/moeder heeft. Ze vertelt dat haar vader heel rijk is en in een groot huis woont en paarden heeft. Haar moeder heeft een auto-ongeluk gehad en leeft niet meer. Hij valt in slaap.

De volgende dag gaan ze naar het huis van Thomas. Joke is erg verbaasd als zij Rosa ziet. Rosa neemt een douche en krijgt van Thomas oude kleren van zijn moeder.

Joke vraagt of Rosa familie heeft. Rosa antwoordt dat zij een soort oom in Amsterdam heeft wonen. Thomas brengt haar naar hem toe en Joke heeft gevraagd of hij op tijd terug wil zijn. Die nacht blijft Thomas bij haar oom Japie slapen. De volgende dag vraagt Japie of Thomas naar het Waterlooplein wil gaan met ijzer wat Japie daar verkoopt. Hij verdient er veel geld mee en gaat van dat geld naar de kapper. Hij laat gaatjes in zijn oren schieten en een hanenkam in zijn haar maken. Dan zou niemand hem herkennen als Joke en zijn vader misschien de politie in hadden gelicht omdat hij die nacht niet was thuisgekomen.

Als hij terugkomt is Japie niet blij dat hij van zijn geld naar de kapper is geweest. Japie vindt dat hij naar zijn huis moet samen met Rosa. Hij wil eigenlijk helemaal niet naar huis, want dan moet hij weer naar de pestkoppen op school. Maar hij moet van Rosa en Japie en dus gaan ze op weg naar huis met de taxi. Als ze er zijn belt Rosa aan. Als de deur opengaat en Joke opendoet holt Thomas snel weg. Hij komt ergens waar hij nog nooit is geweest. Opeens komt hij bij een groepje zwervers en zij vragen of hij erbij komt zitten. Ze hebben een kampvuur. Het vuur gaat opeens uit en ze vragen of Thomas hout gaat halen. Thomas gaat weg en komt later terug met het bericht dat hij een man is tegengekomen die op de grond lag. De zwervers komen met hem mee en kijken naar de man die op de grond ligt. Eentje zegt “hé, dat is Sjakie” en hij belt de ambulance. De ambulance neemt hem mee naar het ziekenhuis. Een dag later zoeken ze Sjakie op. Als ze terugkomen willen de zwervers eigenlijk wel een dak boven hun hoofd en een van hun weet een kraakpand te vinden. Ze gaan naar binnen en ‘s avonds houden ze een open huis. Thomas heeft gekookt en gaat met hapjes rond. Opeens draait Thomas zich om en ziet Joke voor zijn neus samen met Bonkie. Ze vraagt of hij mee naar huis komt en eigenlijk wil hij dat wel. Als hij thuis is vraagt hij aan Joke waar Rosa is. Ze zegt dat zij in het ziekenhuis ligt omdat zij de hele tijd niet zo lekker was. De volgende dag gaat hij Rosa opzoeken in het ziekenhuis. Er zit een vrouw bij Rosa aan het bed met precies dezelfde ogen als Rosa. Hij vraagt aan haar wie ze is. Ze vertelt dat zij de moeder van Rosa is. Thomas begrijpt er niets van en zegt dat Rosa heeft verteld dat zij geen moeder meer had en dat haar vader heel erg rijk was. Haar moeder zegt dat dat niet zo is en dat Rosa dat heeft verzonnen omdat ze dat wil. Ze praten nog een hele tijd verder.

Zo eindigt dit verhaal.Mening:

Ik vond dit verhaal wel interessant omdat het toch wel erg spannend was. Het ging niet zoals ik dacht, er gebeurden ook veel onverwachte dingen.

Het liep ook niet helemaal goed af, er was tenslotte nog niets aan het pesten gedaan, evenmin als aan de armoede. Dit maakte het boek erg realistisch.

Wat ik ook erg leuk vond was dat je zag hoe Thomas van binnen erg veranderde. Hij werd van een toch best wel verlegen jongen, een echt zelfverzekerd iemand. Ik vond het erg leuk om hierover te lezen. Het leukste/spannendste uit het boek vond ik: het stukje dat Thomas met zijn stiefzusje Milou ging praten over zijn moeder en zijn stiefmoeder Joke. Dit stukje was niet erg spannend maar het zette je wel aan het denken.Informatie over de auteur:

Ellen Tijsinger werd geboren op 7 september 1947 geboren in Utrecht. Ze trouwde in 1970 en kreeg een dochter en een zoon. Op school vond ze het altijd saai. Toch besloot ze om lerares te worden.

Ze gaf les in handenarbeid op HAVO/VWO en later gaf ze les in kinderpsychologie. Hierdoor begon ze ook met schrijven. Haar eerste boek was namelijk een cursus kinderpsychologie. Na 10 boeken onder de naam Ellen de Vries-Tijsinger begon ze met het schrijven van jeugdboeken.

De kinderboeken die Ellen Tijsinger heeft geschreven zijn: Word toch wakker (genomineerd door de Nederlandse Kinderjury 1989 en in België bekroont met het Bronzen Boek 1990), Nikolay (genomineerd door de Nederlandse Kinderjury 1991 en in België bekroont met het Bronzen Boek 1991) Dat had je gedroomd, De tuin zonder eind, Vijandig vuur, De zwarte vulkaan, Zonnekind, Speurtocht naar het verleden en Lotus brengt geluk. De boeken van Ellen zijn altijd erg realistisch. Het gaat vaak over kinderen die problemen hebben op school en/of thuis.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen